CV, iş hayatında bizi temsil eden en önemli belgedir. Peki, iyi bir öz geçmişte olması gerekenler neler? CV işe giriş için ne kadar önemli? Tüm bu soruların yanıtı İşin Olsun’da!
İşe alım takımının adaya dair ilk izlenimi edindiği özgeçmiş, iş hayatındaki kimlik niteliği taşır. Özgeçmiş, kişinin daha önceki çalışma deneyimlerini, eğitimlerini, yeteneklerini, sertifikalarını ve iş hayatına dair işverenin bilmesi gereken detayları içerir. Peki, bir özgeçmişte olması gerekenler nelerdir? İyi bir cv hazırlamak, işe giriş şansını artırabileceği gibi adayın kendisini doğru tanıtmasını da sağlar. Bu nedenle CV’de olması gereken bilgiler özenle seçilmeli ve kaliteli bir özgeçmiş oluşturulmalıdır. Peki, iyi bir CV’de neler olmalı?
İyi bir CV’de olması gerekenler listesinin başında eğitim bilgileri yer alır. Kişinin almış olduğu eğitimler, hangi düzeyde ve nasıl bir derece ile mezun olduğu önemlidir. Eğitim hayatı son bulmamışsa okulunun ne zaman biteceği gibi bilgiler işe alım aşamasında belirleyici rol oynar. Bu nedenle cv içerisinde eğitim bilgileri olmazsa olmazdır. İyi özgeçmişte olması gerekenler arasındaki önemli bir diğer nokta da geçmiş iş deneyimleridir. Özellikle en son çalışılan yer CV’de mutlaka olması gerekenler arasında bulunur. Bu iş yerine devam ediliyorsa yahut ilişik kesildiyse ne gibi bir gerekçeyle ayrıldığın; faaliyetlerini sürdürüyorsan neden devam ettiğin ve ihbar sürenin ne kadar olduğu gibi gerekçeler de işe alım mülakatlarında önemli bir yer tutar. Bu nedenle iyi CV’de olması gerekenler arasında geçmiş iş deneyimleri yer alır.
CV hazırlama adımları
Bir cv hazırlarken öncelikle olması gerekenlerin detaylı bir şekilde incelenmesi gerekir. Bir iş başvurusu sırasında profesyonel ve etkileyici bir cv hazırlamak önemlidir. CV’de neler olmalı? İşte adım adım cv’de olması gerekenler:
1. Şablon seçimi
CV’yi hazırlarken doğru şablonu seçmek atılacak ilk adımdır. Profesyonel ve etkili bir görünüm oluşturabilmek için basit fakat şık tasarımlar seçmek gerekir. Şablonda dikkat dağıtıcı ögelere yer verilmemesi önemlidir. Bu durum, CV’yi inceleyen kişinin dikkatininin dağılmamasına ve daha profesyonel bir gözle değerlendirme yapmasına yardımcı olur.
2. Kişisel bilgiler
CV’de olması gereken kişisel özellikler ve bilgiler üst kısımda yer alır. İsim-soyisim, iletişim ve adres bilgisi, telefon numarası, e-posta adresi gibi bilgilere sayfanın üst kısmında görünür olacak şekilde yer vermek gerekir.
3. Kişisel özet
Profesyonel CV’de olması gerekenler arasında kişisel özet de yer alır. CV içerisinde üst kısımlarda bir özet bölümü yer alır. Bu kısımda kendini tanıtman, becerilerini ve hedeflerini belirtmen işverenlerin dikkatini çekebilmen açısından önem taşır.
4. Eğitim bilgileri
Etkili bir öz geçmişte olması gerekenler içerisinde eğitim bilgileri de önemli bir noktadır. Okuduğun üniversite, lise, aldığın derece, mezuniyet yılın gibi bilgiler cv’nin önemli kısımlarıdır. Bir sıralama gerçekleştirirken en son tamamladığın eğitimi en üstte yazman gerekir.
5. İş deneyimleri / tecrübe
Geçmiş iş deneyimlerinden ve neler yapabildiğinden bahsetmen de CV’de olması gerekenler arasında yerini alır. Bir pozisyona uygunluğunu kanıtlaman için o pozisyona dair deneyiminin olduğunu kanıtlaman önemlidir. Bu nedenle de iş deneyimlerini sıralarken bu konuya özen göstermen, detaylı açıklamalara yer vermen gerekir.
6. Yetenekler
Yeteneklerini, sertifikalarını ve hobilerini belirtmen de önemlidir. Özellikle CV’de olması gereken yetenekler kısmında yabancı dil bilgilerini ve teknik becerilerini belirtmen gerekir. Teknik mesleklerde mesleğe yönelik bilgi düzeyinin hangi düzeyde olduğuna yer vermen de önemlidir.
7. Referanslar
CV’nin en alt kısmında referanslarını sıralaman gerekir. Eklediğin referansın seninle ilgili olumlu bir görüşe sahip olduğundan emin olup iletişim bilgilerine de ayrıca yer verebilirsin. Profesyonel ve etkileyici bir görünüm için öz geçmişini bu noktalara uyarak düzenleyebilir, işe alımlarda daha güçlü bir görünüm sergileyerek olumlu dönüş alma şansını artırabilirsin!
Tüm ipuçlarını anlattığımıza göre, harika bir CV oluşturabilirsin. Öz geçmişini de hazırladıktan sonra İş nasıl bulunur? yazımızı da mutlaka okumalısın!