İlk iş gününe nasıl hazırlanılmalı?

İlk iş gününe nasıl hazırlanılmalı?

İlk iş gününde iyi bir izlenim bırakmak önemlidir. İşvereni etkilemek ve profesyonel bir izlenime sahip olmak için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. İlk iş günü geldiğinde dikkat etmen gereken tüm detaylar İşin Olsun’da! 

İlk iş günü, işveren ve çalışan için son derece önemlidir. Pek çok kişi profesyonel bir izlenim bırakmak adına ilk iş günü ne yapılmalı, nasıl hazırlanılmalı gibi soruların yanıtını araştırır. Yalnızca bir nokta değil, pek çok detaya dikkat edilmesi önerilir. Kurum ve kuruluşa bağlı olarak kıyafet kodları değişiklik gösterse de ilk iş gününde smart casual giyinmek her zaman bir artıdır. Hem şık duracak hem de rahat olunabilecek kıyafet seçimleri ile dış görünüş üzerine iyi bir etki bırakmak mümkündür. 

Şirket hakkında bilgi edinmek ve ekip arkadaşlarını tanımaya çalışmak ilk iş gününün daha rahat geçmesini sağlar. İlk iş günü tavsiyeleri içerisinde en önemli noktalardan biri de araştırma yapmaktır. Bunun için kurumun web sitesini ya da sosyal medya hesaplarından yararlanabilirsin. İletişimle ilgili herhangi bir aksaklık olmaması adına bir gün öncesinden işveren ve ilgili birimle iletişime geçip mesai başlangıç saati, giyim kuralları gibi detayları öğrenebilirsin. İlk iş gününde dinç ve dikkatli olmak için uyku düzenine de dikkat etmen önerilir. Bunun için işe başlamadan birkaç gün önce erken uyumaya ve kalkmaya özen gösterebilirsin. Hazırlanırken bir aksilik oluşmaması adına iş kıyafetini bir gün önceden hazırlaman da avantaj sağlayabilir. Kıyafetlerinin ütülü ve temiz olmasına dikkat edebilirsin.

İlk iş günü geç kalmamaya da özen göstermen önerilir. Bu nedenle de iş yerine nasıl ulaşım sağlayacağın ve ne kadar sürede gideceğini önceden planlaman önerilir. Rota, trafik durumu ve seyahat süresi hesaplanarak ideal yol planlamasını yapabilirsin.

Pozitiflik de iş hayatı için son derece önemlidir. İş arkadaşların ile rahat iletişim kurabilmen adına pozitif olman önerilir. Bu nedenle ilk iş gününde pozitif ve iletişime açık olmaya dikkat etmelisin.

İlk iş günü ne giyilir?

İlk iş gününe nasıl hazırlanılmalı?

Kurum kıyafet kodlarına uyumlu olarak giyinmek ilk iş günü ne giyilir sorusunun yanıtı olarak kabul edilir. Bu gibi bir kural yoksa smart casual giyinmen önerilir. Hem rahat hem de kurumsal olabilecek bu parçalar sayesinde ideal bir tarz yakalanabilir. 

İlk iş günü ne giymeli, sorusunu araştıran pek çok kişi olduğu görülür. Herhangi bir kıyafet kodunun konuşulmadığı durumlarda kumaş pantolon üstüne şık bir bluz, polo yaka tişört ya da gömlek giyerek kombin yapmak şık bir görünüm elde etmeyi sağlar.

İlk iş gününde abartılı kıyafet, koku, takı ve makyajdan kaçınman önemlidir. Kadınlar için sade kokular, düz taban ya da kısa topuklu ayakkabılar, hafif makyaj ve saçlar kıyafetin tamamlayıcıları olur. Erkekler için ise ağır olmayan bir koku, saat ve yapılı saçlar aynı şekilde kombini tamamlamak için ideal olabilir. Peki, ilk iş günü ne yapılır?

İlk iş gününde neler yapılır?

İlk iş gününde geç kalma riskini almamak adına mesai saatinden 15 dakika önce iş yerine gitmen önerilir. Bu durum hem stresini azaltır hem de olumlu bir izlenim bırakmana yardımcı olabilir. İşe alışman için gerçekleştirilen oryantasyon sürecinde ekip lideri tarafından verilen bilgileri dinleyip not alman da dikkat etmen gerekenler arasında bulunur.

  • İşe odaklı kalmak ve öğrenme sürecini yönetmek, iş kültürüne uyum sağlamak, adaptasyonu hızlandırıp işverenin olumlu bir değerlendirmede bulunmasına katkı sağlayabilir. 
  • Verilen bilgileri takip etmek de sonraki süreçte zorlanmamak adına kurtarıcı olur. Aynı zamanda soru sormak ve iletişim kurmaktan çekinmemek de işe kanalize olabilmeyi sağlar.

İlk iş günü nasıl davranılmalı?

İlk iş günü nasıl davranılmalı sorusunun yanıtı da sık sık araştırılır. İlk gün, şirkete ve ekibe adapte olma üzerine geçtiği için oryantasyon süreci olarak değerlendirilebilir. İlk gün için yöneticiyle iletişim halinde olarak örnek işleri yapmak ve verilen briefler doğrultusunda ilk içerikleri oluşturmak gerekir.

Yeni bir ortama girildiğinde o ortamda bulunan kişilere tanımak için iletişim kurmak ve kurum kurallarını öğrenmek faydalı olur. Ekip arkadaşlarına, liderine ve işverene karşı pozitif ve iletişime açık bir tavır takınılması önemlidir. Özellikle iletişim kurma noktasında açık ve atılgan olmak çoğunlukla iyi bir izlenim oluşturur. Söylenenleri dinleyip not almak ve aynı zamanda etkili iletişim kurmak önemlidir. İlk iş günü nelere dikkat edilmeli konusunda da bazı noktalara dikkat etmek gerekir.

İlk iş gününde dikkat edilmesi gerekenler

İlk iş gününde samimi fakat profesyonel bir tutum sergilemek önemlidir. Güler yüzlü davranmak, iş arkadaşlarıyla ve yöneticilerle saygılı bir üslupla iletişim kurmak dikkat edilmesi gerekenler arasındadır. Dikkat edilmesi gereken diğer detaylar şu şekilde sıralanabilir:

  • Şirket politikasını öğrenmek ve kurallara uyum sağlamak, proje türleri keşfetmek önemli diğer noktalardandır.
  • İletişim kurmaya olduğu kadar dinlemeye yönelik de çaba sarf etmek ilk iş gününün kurtarıcısı olur. Görev ve sorumlulukları doğru anlamak adına dinlemek, not almak ve deadline öğrenmek işi sürdürülebilir hale getirir. 
  • İlk iş gününde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de iş yaşam dengesini korumaktır. İş hayatı ile başa çıkarken enerjiyi doğru planlayıp iş sonrasındaki yaşantıyı da aksatmamak önemlidir. Uzun süreli bir çalışma sergileyebilmek ve motivasyonu koruyabilmek için iş yaşam dengesini korumak gerekir.

İlk iş günü demişken, bu dönemde en çok ihtiyacınız olan diğer bir konu ise işe girişte sizden istenen belgelerin neler olduğu konusu. Bununla ilgili işe girerken istenen belgeler nelerdir? yazımıza mutlaka göz atın.