İşinin ehli usta nedir? Ne iş yapar?

İşinin ehli usta nedir? Ne iş yapar?

İcra etmek istediğin meslek alanına yönelik bilgi sahibi olmak, kariyerin için oldukça önemlidir. Bu kapsamda mesleğine yönelik bilgiler edinmek, çalışma koşullarına ve haklarına yönelik bilgi almak büyük bir avantajdır. Usta nedir ve nasıl olunur merak ediyorsan İşin Olsun’dan faydalanarak sorularına yanıt bulabilirsin!

İlgili bir alanda uzman olanlara verilen ustalık ünvanı ile kişiler, mesleklerini icra etmeye devam ederler. Pek çok sektör ve meslek grubunda ustalık alanı mevcuttur. Demircilik, ahşap işçiliği, müzik, spor ve marangozluk gibi farklı alanlarda usta olmak mümkündür. Usta çalışma koşulları da bu doğrultuda değişiklik gösterir. Usta olarak mesleğini sürdüren kişiler, kendi işini kurabildiği gibi büyük veya orta ölçekli sanayi veya inşaat şirketlerinde çalışabilir. Bunun yanı sıra mesleki eğitim veren kurumlarda eğitmenlik de yapabilirler. 

Usta nedir? Nasıl olunur?

Usta nedir sorusu, bu mesleği icra etmek isteyenlerin merak ettiği sorular arasında yer alır. Bir meslekte, belirli bir alana yönelik uzmanlık geliştirmiş kişiler usta olarak adlandırılır. Usta olmak için tek bir meslek alanı bulunmaz. Bu kişiler, pek çok sektör ve meslek türünde usta olabilir. Mesleklerine yönelik teknik ve geleneksel tüm bilgileri benimsemiş bu kişiler için var olan bilgiyi çıraklara aktarmak da önemlidir. Eğer sen de usta olarak çalışmak istiyorsan pek çok meslek alanı arasından sana uygun olanı seçebilir ve çalışma yaşamına adım atabilirsin.

Bu mesleği icra etmek isteyen kişilerin merak ettiği konulardan biri de usta nasıl olunur sorusunun cevabıdır. Usta olmak için gerekenler, çalışma alanı ve sektöre yönelik farklılık gösterir. İnşaat sektöründe usta olarak çalışmak için ilgili alana dair teknik bilgi ve becerilerin tam olması gereklidir. Bu alanda ustalık yapan kişiler, eğitimlerini bu alana yönelik alırlar. Sanat alanında usta olan kişiler ise çeşitli sanat okullarında eğitim alabilecekleri gibi örgün eğitim ile de bu alanda ustalık elde edebilirler. Usta olmak istediğin alana yönelik eğitim ve bilgi almak gerekir. Aldığın bilgi ve eğitimlerin pratiğe dökülmesi de bir o kadar önemlidir. Eğitimde alınan bilgilerin çalışma hayatına entegre edilmesi gerekir. Aldığın eğitimlerin belge ve sertifikasını bulundurarak çalışma hayatında ustalığını belgeleyebilirsin. Dilersen bir kuruluşa bağlı olarak çalışabilir veya ustalığını bireysel olarak bağımsız şekilde de devam ettirebilirsin. Bu alanda sana uygun olduğunu düşündüğün adımları takip ederek kariyer hayatına dilediğin şekilde yön verebilirsin.

Usta görevleri nelerdir?

Bu alanda çalışmak isteyenlerin usta görev ve sorumluluklarının neler olduğunu bilmesi oldukça önemlidir. Bu meslekte çalışan kişilerin görevleri, bağlı bulundukları sektöre göre değişiklik gösterebilir. Farklı meslek alanlarına göre ustaların görev ve sorumlulukları genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • İnşaat sektöründe usta olan kişiler daha çok inşaat projelerinde görevlendirilir. Bu kişiler, inşaat projelerinde lider konumunda yer alırlar. Aynı zamanda projelere dair planların okunması ve teknik taraflarının incelenmesi konusunda çalışırlar. 
  • Sanat alanında usta olan kişiler ise daha çok resim, heykel gibi yaratıcı alanlarda rol oynarlar. Bu alanda sanatsal vizyonları geniştir. Malzemelerin seçiminde ve kullanımında görev alırlar. Sanatı doğrultusunda sergi ve projelere katılan bu ustalar, kendi sanatlarının tanıtımında görev ve sorumluluk alırlar.
  • Mesleğe yönelik ustalık geliştiren kişiler için ise meslek alanları genel olarak tesisat, elektrik, döşeme gibi teknik beceriler gerektiren alanlardır. Bu alanlarda usta olan kişiler, mesleki becerilere sahiptir. Bu alana yönelik teknik çizimleri okur ve projelerin uygulanmasında görev alırlar. Herhangi bir soruna yönelik olası çözümleri bularak uygulamak da bu alanda usta olan kişilerin sorumlulukları arasında yer alır. 

Bu maddeler usta olarak çalışan kişiler için Bursa usta iş ilanlarında belirtilen görev ve sorumluluklarından yalnızca bazılarıdır. Usta olmak, beraberinde pek çok başka görev ve sorumluluğu getirebilir. Bu görev ve sorumluluklar, meslek alanı ve sektöre göre değişiklilik gösterebilir.

Usta çalışma saatleri nasıldır?

Bu alanda görev almak isteyen kişiler, usta çalışma saatlerini bilmek ister. Çalışma saatleri, pek çok meslekte olduğu gibi usta olarak çalışan kişiler de değişiklik gösterebilir. Özellikle meslek alanına göre farklılık gösteren çalışma saatleri mevcuttur. Sanat alanında kendi işini devam ettiren bir usta ile inşaat firmasında görev alan kişilerin çalışma saatleri aynı olmayabilir. Kimi zaman kişilerin kendi çalışma saatlerini belirleme fırsatı olabileceği gibi kimi durumlarda da haftalık belirli mesai saatlerine uymaları gerekebilir. Antalya usta iş ilanları gibi illere yönelik olarak yayınlanan listelerde çalışma saatleri açık bir şekilde belirtilir. Bu ilanları inceleyerek görev alacağın saatler hakkında bilgi sahibi olabilirsin.

Usta maaşları nasıldır?

Usta maaşları pek çok sektör ve meslek alanına göre değişiklik gösterir. Mesleki beceri düzeyinin ne olduğu, deneyim, sektör, işveren ve coğrafi konum gibi pek çok faktöre bağlı olarak maaş miktarı değişebilir. Ek olarak meslekleri farklı olan ustaların maaşları da farklı olabilir. Belirli meslek gruplarına göre farklılık gösteren usta maaşları genel olarak orta ve yüksek gelir seviyesinde olabilir. İnşaat alanında usta olarak çalışıyorsan maaş miktarın, deneyimin ve alınan projenin büyüklüğüne göre değişebilir. Tesisat ve elektrik ustası gibi mesleklerde ise bireysel çalışma olabileceği için alınan işin getirisi ile maaş miktarı belirlenebilir. Maaş miktarının farklılık göstermesinde etkili olan bir diğer faktör de arz talep dengesi olabilir. Bunun yanı sıra bireysel çalışan ustalar ile bir şirket veya kuruluşa bağlı olarak çalışanlar arasında da maaş farklılıkları bulunabilir. Sen de bu alanda mesleğini icra etmek istiyorsan isinolsun.com üzerinden yayınlanan usta iş ilanlarını inceleyebilirsin.