Keyifli sofraların mimarı soğuk mezeci nedir? Ne iş yapar?

Keyifli sofraların mimarı soğuk mezeci nedir? Ne iş yapar?

Çalışmak istediğin veya başvurmayı düşündüğün  pozisyon hakkında önceden bilgi sahibi olmanın, karar verme sürecine yardımcı olmak, görev tanımını ve çalışma koşullarını öğrenmek gibi pek çok avantajı vardır. Sen de soğuk mezeci nasıl olunur merak ediyorsan, aradığın cevap İşin Olsun’da!

Hızla büyüyen yemek sektöründe birbirinden farklı konseptte hizmet sunan ve çalışanlarına farklı olanaklar sunan pek çok işletme, meze konusunda uzman soğuk mezeciler arıyor. Bu konuda bilgi ve deneyim sahibiysen, soğuk mezeci ne iş yapar çok iyi bilirim diyorsan veya kendini bu alanda geliştirmeyi hedefliyorsan sen de soğuk mezeci olabilirsin. 

Soğuk mezeci nedir?

Mezeler; yoğurt, mevsim sebzeleri, yeşillikler ve deniz mahsulleri (karides, kalamar vb.) gibi çeşitli malzemeler kullanılarak farklı tekniklerle hazırlanan aperatif yiyeceklerdir. Restoranlarda, öğle ve akşam yemeklerinde ana yemeklerin ve ara sıcakların yanında, genellikle soğuk olarak tüketilen mezelerin, salataların ve sosların hazırlanmasından sorumlu mutfak personeline ise soğuk mezeci denir. Soğuk mezeci nedir dendiğinde akla ilk olarak mezelerin yapımında kullanılacak ürünlerin birbirleriyle uyumu, hangi mezenin hangi yemeğin yanında servis edilmesinin gerektiği gibi konulardaki ustalık gelir. Ayrıca menüde yer alan tüm mezelerin taze ve eksiksiz şekilde hazırlanması, uygun şekilde servis edilmesi de yine soğuk mezecilerin görevleri arasında yer alır. Mezeler; farklı mutfak kültürlerinde, alkollü veya alkolsüz tüm yemek masalarında lezzeti ve sunumuyla önemli yer tutar. Soğuk mezecilerin, bu yiyeceklerin hazırlanma teknikleri ve sunumuna dair her türlü bilgiye hakim olmaları gerekir. 

Soğuk mezecinin görev ve sorumlulukları nelerdir?

Günümüzde yemek sektöründe hizmet veren pek çok işletme bulunmaktadır. İşletmelere rekabet üstünlüğü sağlayan unsurların başında ise taze ve lezzetli yemekler ile bu yemeklerin göze hitap edecek şekilde sunumu gelir. Bu konuda ise mutfakta çalışan personele büyük sorumluluk düşer. Bir restoranda soğuk mezeci nasıl olunur sorusunun cevabı da bir mezenin temiz koşullarda, lezzetli bir şekilde hazırlanması ve uygun şekilde sunulması amacıyla yerine getirilmesi gereken birtakım görevlerlerdir. Bu görevler, söz konusu işletmenin kapasitesine ve çalışılan mutfağın boyutuna göre farklılık göstermekle birlikte başlıcaları arasında; 

  • Hazırlanacak mezeler için gerekli olan malzemelerin belirlenmesi ve bunların temin edilmesi,
  • Meze yapımında kullanılmak üzere alınan sebze, meyve ve yeşilliklerin steril bir şekilde muhafaza edilmesi,
  • Kullanılan malzemelerin taze ve mevsime uygun olmasına dikkat edilmesi,
  • Artan malzemelerin değerlendirilmesinin sağlanması,
  • Meze yapımında kullanılacak sosların, baharatların belirlenmesi ve hazırlanması,
  • Talep ve kapasite göz önünde bulundurularak hangi miktarda meze hazırlanacağının belirlenmesi, 
  • Hazırlanmış mezelerin uygun sıcaklık ve hijyen koşullarında muhafaza edilmesinin sağlanması
  • Hazırlanan mezelerin tadımının yapılması,
  • Mezelerin uygun tabaklar içerisinde görsel açıdan zengin ve şık bir şekilde sunulması,
  • Gerekli durumlarda müşterilere, sunulan mezenin içeriği hakkında bilgi verilmesi,
  • Hijyen kurallarına önem verilmesi,
  • Mutfak ortamında birden fazla kişi çalıştığı için ekip çalışmasına yatkınlık ve mutfaktaki diğer birimler ile verimli iletişim sağlanması örnek olarak gösterilebilir. 

Ankara soğuk mezeci iş ilanları gibi listeleri inceleyerek görev ve sorumlulukların hakkında bilgi sahibi olabilirsin.

Keyifli sofraların mimarı soğuk mezeci nedir? Ne iş yapar?

Soğuk mezecilerin çalışma koşulları nasıldır?

Her meslek grubunda çalışma koşulları çalışanlar için büyük önem arz eder.  Bu koşulların önceden bilinmesi ise işe uygunluk ve yeterlilik konusunda kişilerin fikir sahibi olup doğru adımlar atması açısından son derece kıymetlidir. Soğuk mezeciler restoranların mutfak bölümünde çalışırlar. Genel olarak mezelerin hazırlanışı ve sunumu sürecinde sorumluluk alırlar. Soğuk mezeci maaşları ve çalışma koşulları her işletmede; işletmenin konsepti, işletme kapasitesi, restoranın meze talep ve tüketim sıklığı,  yoğunluk, çalışma saatleri, işletmenin bulunduğu lokasyon vb. faktörlere bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Meze yapımı konusunda tecrübe sahibi olan, kendini bu alanda geliştirmiş kişiler farklı konseptlerde hizmet veren çeşitli restoranlarda çalışma imkanı bulabilirler. Bu alanda iş arıyorsan hemen soğuk mezeci iş ilanlarına göz atabilirsin!

Soğuk mezeci olmak için gereken şartlar nelerdir?

Bir kişinin soğuk mezeci olarak yemek sektöründe hizmet veren bir işletmede çalışması için mezelerle ilgili tüm detaylara hakim olması beklenir. Bu alanda bilgi ve tecrübe sahibi kişiler ise kendilerini farklı mutfak kültürlerine ait mezeler üzerinde geliştirmeye devam edebilirler. Meze yapımı konusunda kendini geliştirmek ve soğuk mezeci olarak çalışmak istiyorsan, devlete bağlı veya özel hizmet veren kuruluşlarda bulunan yiyecek ve içecek hazırlama kurslarında soğuk mezeci eğitimi alabilir, workshop etkinliklerine katılabilirsin. Ayrıca bu alanda akademik olarak eğitim almak isteyen kişiler Aşçılık ön lisans programını veya Gastronomi ve Mutfak Sanatları  lisans bölümünü tercih ederek bu alanda eğitim alıp uzmanlaşabilirler. 

Soğuk mezeci olmak için gerekenlerin başında hiç şüphesiz her gün çok sayıda müşteriye sunulan yemeklerin hazırlanması ve personelin bu konulardaki tecrübesi ile müşteri memnuniyeti gelir. Bu nedenle başlangıçlardan ana yemeklere, mezelerden tatlılara kadar sunulan her lezzetin kusursuz olması amaçlanır. Mutfakta her kategoride olduğu gibi meze yapımında da genel olarak, kendini geliştirmiş, tecrübeli ve yeni tatlar üretmeyi seven kişiler işletmeler açısından tercih sebebidir. İşletmelerin soğuk mezeci olarak çalışacak mutfak personeli seçerken aradıkları özellikler arasında; gastronomi veya aşçılık eğitimi almış olma, geniş meze kültürüne hakim olma, standart meze çeşitlerinin yanı sıra yöresel mezelerin yapılabilmesi, bu alanda tecrübe sahibi olma, esnek çalışma koşullarına uyum sağlayabilme ve hijyen kurallarına dikkat etme örnek gösterilebilir. Sen de bu şartları karşıladığını düşünüyorsan Bursa soğuk mezeci iş ilanları gibi illere yönelik listeleri takip edebilir ve başvurunu yapabilirsin.