Güvenlik müdürü ne iş yapar? Görev ve sorumlulukları nelerdir?

Güvenlik müdürü ne iş yapar? Görev ve sorumlulukları nelerdir?

Mesleğin hakkında genel bilgilere sahip olman çalışma hayatın boyunca avantajlı olmana yardımcı olur. İşin hakkında bilgi sahibi olman iş haklarını daha rahat öğrenmen için de önemlidir. Güvenlik sektöründe geniş bir alanda iş bulabilen güvenlik müdürü nasıl olunur merak ediyorsan İşin Olsun sitesinin hazırladığı bu içeriği inceleyebilirsin!

Site, fabrika, alışveriş merkezi gibi güvenlik elemanlarının bulunduğu yerlerde ekibi organize etmeden sorumlu olan güvenlik müdürü nasıl olunur sorusu bu alanda görev yapmak isteyen kişilerin merak ettiği bir konuyu kapsar.

Güvenlik müdürü nedir?

Fabrika, AVM, otel, site ya da şirketlerde güvenlik amacıyla tercih edilen özel güvenlik görevlileri vardır. “Güvenlik müdürleri ne iş yapar?” sorusunun cevabı bu özel güvenliğin organize edilmesidir olarak cevaplanabilir. Yine emrindeki güvenlik elemanlarının organize edilmesi de güvenlik müdürünün yaptığı işler arasında yer alır. Çalıştığı yeri olumsuz durumlara karşı koruyan ve güvenlik planlaması yapan güvenlik müdürü olmak için aranan şartlar, çalıştığın yere göre değişiklik gösterebilir. Güvenlik müdürü olmak istiyorsan mutlaka sertifika alman gerekir. Güvenlik müdürü sertifikası nasıl alınır diye merak edenler için şu maddeler sıralanabilir:

  •  En az ön lisans mezunu olmak,
  • Öncesinde özel güvenlik görevlisi sertifikanın bulunması,
  • Özel güvenlik işini en az 6 ay yapmış bulunmak.

Müdürü olmak için alacağın eğitimden sonra sertifikanı alabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsin. Sertifika almak için başvurduğun kursta alacağın eğitimler genellikle işle alakalı yönetmelikleri kapsayacak şekildedir. Fakat bunun dışında müşteri iletişimi, öfke kontrolü, mülakat ve yalan beyanın tespiti gibi konularda da eğitim alırsın. Bu dersleri verdikten sonra alacağın sertifikayla AVM, fabrika ya da site gibi yerlerde özel güvenlikten sorumlu müdür olabilirsin. 

Güvenlik müdürü görev ve sorumlulukları nelerdir?

İş başvurusunda bulunurken önceliğin o işin sana yüklediği sorumluluklar hakkında fikir edinmek olmalıdır. Görevlerini eksiksiz olarak ve doğru bir şekilde yerine getirmen işini iyi yapmana yardımcı olur. İşini iyi yapmansa iş yerinde daha uzun süre boyunca kalıcı olman için gereklidir. Güvenlik müdürünün görev tanımı senin işin boyunca nelerden sorumlu olacağının da göstergesidir. Fakat standart olarak bir müdür işlerin planlaması ve bu planların uygulanmasından sorumludur. Diğer görevleri ise;

  • Görevli olduğu alanın güvenlik analizini yapmak,
  • Güvenlik için gerekli prosedürlerin hazırlanması,
  • Çalışanların, ikamet edenlerin ve diğerlerinin güvenliğini sağlamak adına güvenlik faaliyetlerinin yönetimi,
  • Güvenlik personelinin koordinesinin sağlanması,
  • İşleyişin kontrolünün yapılması,
  • Alınan güvenlik tedbirlerinin analizinin sağlanması,
  • Güvenlikte yaşanabilecek risklere yönelik çeşitli tedbirler almak,
  • İş yerinin güvenlik ihtiyacına karşılık vermek,
  •  Yaşanan güvenlik ihlallerinin soruşturmasını yapma,
  • Güvenlik eşyaları hakkında çalışma yapma,
  • Güvenlik bütçesini hazırlama ve bu bütçeden güvenlik için yapılan harcamaların kontrolünü gerçekleştirme.

Şeklindedir. Ayrıca çalıştığın iş yerine göre bu görevler değişeceği için iş yerinden sana görev ve sorumluluklarınla alakalı bilgilendirici bir belge verilebilir. Bu mesleğin sana uygun olduğunu düşünüyorsan güvenlik müdürü iş ilanlarına göz atabilirsin.

Güvenlik müdürü maaşları nasıldır?

Kendin için iş başvurusunda bulunurken dikkat etmen gereken bazı hususlar vardır. Bunlar işin çalışma şartları, görev ve sorumlulukları bir de maaşının sana hitap etmesidir. Çalıştığın iş yerinin görevin için vereceği maaşın iş riskine göre tatmin edici olması gerekir. Güvenlik müdürü maaşları çalıştığın iş yerine göre değiştiği için piyasadaki tüm kurumlarda aynı değildir. Bir site için güvenlik müdürlüğü yapıyorsan alacağın maaşla AVM’de güvenlikten sorumlu müdür olarak çalışıyorsan alacağın maaş aynı olmaz. Yine vardiya durumun, izin günlerin, çalışma saatin de müdür olarak çalışırken alacağın maaş miktarına etki eder. Göreve yeni başladığında alacağın maaşla 10 yıllık tecrübeli bir güvenlik müdürüyken alacağın maaş aynı olmayabilir. Güvenlik amiri iş ilanları gibi belirli alanlarda yayınlanan ilanlara da göz atabilir ve maaşlarla ilgili detaylı bilgi edinebilirsin.

Kullanıcıların iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, güvenlik müdürünün maaş beklentisi aylık ortalama 49.471 TL seviyesinde. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 39.577 TL ile 112.500 TL arasında değişiyor. Paylaşılan en düşük güvenlik müdürünün maaşı beklentisi 39.577 TL olurken, en yüksek beklenti ise 112.500 TL oldu. Belirtilen maaş verileri, aylık net maaş beklentisini ifade ediyor.

En Düşük Güvenlik Müdürü MaaşıOrtalama Güvenlik Müdürü MaaşıEn Düşük Güvenlik Maaşı
39.577 TL49.471 TL112.500 TL

*Maaş beklentileri, Ağustos ayında adaylardan toplanan verilerdir. Asgari ücret değişikliği olduğunda sonuçlara yansıması zaman alabilir. isinolsun.com verilere müdahale etmez. Maaşlar yorumlanırken bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.

Güvenlik müdürü çalışma şartları nasıldır?

İş başvurusu yaparken iş yerinin çalışma şartlarının nasıl olduğunu bilmen gerekir. Çalışma şartların hakkında bilginin olması işinle alakalı görev ve sorumlulukları da eksiksiz ve doğru olarak yerine getirmeni sağlar. Güvenlik müdürü olma şartları ile güvenlik görevlisi olma şartları aynı olmadığı gibi çalışma şartları da aynı değildir. Müdür daha organize etmeye dayalı iş yapar. Bu sebeple evrak işleri yapan güvenlik müdürünün iş yükümlülüğü daha komplikedir. En az ön lisans şartının aranması da iş yükünün organize, raporlama ve inceleme üzerine kurulmasından dolayıdır.

Güvenlik müdürü şartları çalıştığın iş yerine göre vardiya ya da saat olarak değişkenlik gösterebilir. Bir de fabrika ya da AVM gibi yerlerde güvenlikten sorumlu müdür olarak çalıştığında da iş şartların aynı olmaz. Eğer bu şartlar sana uyuyorsa kariyerini güvenlikten sorumlu müdür olarak şekillendirebilirsin. Sertifikan mevcutsa yapman gereken tek şey İşin Olsun’a gidip İstanbul veya Ankara güvenlik müdürü iş ilanı veren şirketleri incelemektir. Sitede il/ilçe fitresi de mevcut olduğu için yaşadığın yere en yakın iş olanaklarını da görebilirsin. İncelediğin iş ilanları içerisinde maaşı ve çalışma şartları senle uyumlu olan bir iş yerine başvuruda bulunabilirsin. 

Güvenlik müdürü nasıl olunur?

İş ilanlarında işverenler tarafından talep edilen farklı özellikler görülebilir. Her meslek kendine özgü birtakım şartlar barındırır. Adayın, aranan şartlara uygunluğu işveren için önemlidir. Bu mesleği icra etmek isteyen kişilerden de talep edilen birtakım şartlar vardır. Güvenlik müdürü olma şartları ilgili kurumlar tarafından belirlenir. Bu şartlar arasında eğitim düzeyi yer alır. Güvenlik müdürü olmak isteyen adayların üniversitelerin herhangi bir bölümünden ön lisans mezunu olması talep edilir. Üniversitelerin Özel Güvenlik ve Koruma, Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri gibi özelleşmiş bölümlerinden mezun olmak, adaylar için daha avantajlı olabilir. 

Adaylardan istenilen bir diğer koşul ise deneyim seviyesidir. Kişinin güvenlik hizmetlerinde en az 6 ay görev yapmış olması talep edilir. Bazı işverenler adayların çeşitli belge ya da sertifikalara sahip olmasını isteyebilir.  Güvenlik müdürü olmak için kişinin sahip olduğu yetkinliklerin sertifikalarla desteklenmesi önemlidir. Güvenlik müdürü sertifikası ve özel güvenlik görevlisi belgesine sahip olmak gerekebilir. Bu noktada güvenlik müdürü sertifikası nasıl alınır sorusu akla gelebilir. Bu sertifikalar, özel veya devlet kurumları tarafından açılan kurslara katılım sağlayarak elde edilebilir. Kurs süresini başarılı bir şekilde tamamlayan adaylar, sertifika almaya hak kazanır. Güvenlik müdürlüğü yapmak isteyenler için gereken şartların sana uygun olduğunu düşünüyorsan ya da bu alanda deneyime sahipsen güvenlik amiri iş ilanlarını değerlendirebilirsin. Sana hitap eden ilanlara başvuru yaparak kariyerin için adım atabilirsin.

Güvenlik müdürü çalışma ortamı nasıldır?

Güvenlik müdürü nasıl olunur sorusu kadar çalışma ortam ve koşulları da merak edilir. Mesleği icra etmek isteyen adaylar için farklı çalışma ortamı seçenekleri bulunur. Site, otel, apartman, fabrika, alışveriş merkezi veya park alanı gibi özel ya da devlet kurumları örnek verilebilir. Bu alanlarda genel olarak güvenlik müdürü için ayrılmış özel bir bölüm bulunur. 

Bu mesleği icra eden kişilerin belirli aralıklarla alanı gezmesi ve gerekli kontrolleri yerine getirmesi gerekir. Gece ya da gündüz çalışma imkanı mevcuttur. Bazı şirketlerde vardiyalı çalışma biçimi olabilir. Benzer şekilde standart mesai saatleri içerisinde çalışma seçeneği de mevcuttur. Güvenlik müdürlüğü yapmak isteyen adaylar, çalışmak istediği kurumu seçebilir. Kendine uygun olup olmadığını değerlendirerek iş başvurusunda bulunabilir. Güvenlik müdürünün çalıştığı kurumun güvenlik planlamasını ve denetlemesini profesyonel bir şekilde yerine getirmesi beklenir.