İşverenler, çalışanlarını daha yüksek bir verimlilik seviyesine çekmek için motive etmelidir. Bu amaçla, geri bildirim sağlamak, çalışan motivasyonunu artırmada etkilidir. Eğer geri bildirim nedir, olumlu geri bildirimin motivasyona etkileri nelerdir gibi konuları merak ediyorsan doğru yerdesin!
Şirketlerin çalışanın motivasyonunu artırmak amacıyla kullandığı geri bildirim nedir sorusunun cevabı, oldukça açık bir tanımla verilebilir. Geri bildirim, alıcı ve gönderici tarafların geriye dönük olumlu veya olumsuz görüş paylaşımıdır. Çalışanın yaptığı iş hakkında işverenin yorum yapması bir geri bildirim örneğidir. Geri bildirimin amacı çalışanın motivasyon ve özgüvenini sağlamak ve iş sürecinin hızlanmasına yardımcı olmaktır. Özellikle iş hayatındaki geri bildirimlerin çalışan ve işveren açısından önemli bir yeri bulunur.
Geri bildirim ne demektir?
Geri bildirim ne demek sorusuna en anlaşılan şekilde “yapılan bir çalışma hakkında o çalışmayı yapan kişiye olumlu veya olumsuz fikir bildirimi yapmaktır” şeklinde cevap verilebilir. Bunun yanında geri bildirimde yalnzıca fikir paylaşımı yapılmaz. Geri bildirim yapılan kişinin kendini geliştirebilmesi için bilgiler de verilir. Bu sayede çalışan nerede eksiği olduğunu anlayıp kendini düzeltebilir ve daha iyi bir iş performansı gösterebilir.
Geri bildirim, çalışanın eksiklerini görmesini sağlamanın ötesinde, başarılı şekilde yapılan işlerin de onurlandırılmasını içerir. İngilizcesi “feedback” olan geri bildirimde değerlendirme bireyin kişiliği üzerinden değil davranışına odaklanarak yapılır. Geri bildirim yaparken şeffaf olmak çok önemlidir. Genel değil, özel bir durum veya davranışa göre yapılan geri bildirimde kişiye tavsiyede bulunarak daha verimli çalışmasına katkı sağlamak esastır.
İletişim sürecinin en temel öğesi olan geri bildirimin amaçları, iş hayatında personelin performans değerlendirmesini yapmaktan iş sürecini hızlandırmaya kadar geniş bir kapsama sahiptir. Etkili bir geri bildirim, çalışana motive sağlamanın yanı sıra güven artışı da sağlar ve işle ilgili paylaşımların artmasına yardımcı olur. Bu sebeple geri bildirim yapılırken açık ve net bir iletişim kurulmasına özen gösterilmelidir.
Sen de iş arama sürecinde sana uygun iş ilanlarına göz atarken sana motivasyon sağlayan sebepleri değerlendirebilir; istersen evinin yakınındaki iş ilanlarını bulabilirsin.
Geri bildirim türleri nelerdir?
Çalışanın motive olması kadar özgüveninin artmasına da yardımcı olan geri bildirimin türleri nelerdir sorusunun cevabı oldukça basittir. Geri bildirimler temelde pozitif ve negatif geri bildirim olmak üzere iki gruba ayrılabilir. Pozitif geri bildirim çalışanın yetenek ve becerisini geliştirir, onu sorumlu olduğu iş üzerinde motive edip özgüvenini artırır. Bunlar dışında pozitif geri bildirimin iş birliğini teşvik etmek gibi bir etkisi de vardır. Ek olarak, geri bildirim yapılırken her iki taraf için de aynı anlamı taşımasına dikkat edilmelidir.
Geri bildirim türleri arasında yer alan negatif geri bildirim ise işin olumsuz noktalarını ortaya çıkarır. Negatif geri bildirim yaparken çalışanın özgüvenini kırmayacak şekilde duyarlı bir konuşma yapılmalıdır. Çalışanın yaptığı bir işte eksik ya da hatalı bir yön varsa negatif geri bildirim yapılması doğaldır.
Genel olarak çalışan verimliliğini arttırmayı amaçlayan geri bildirim çeşitleri, işe olan motivasyonun yükselmesi ve şirket bağlılığının sağlamlaştırılmasını sağlar. Çalışanın takdir edilmesi daha pozitif bir algı oluştururken, negatif geri bildirimde ise amaç çalışanın yaptığı hatayı görmesini sağlayarak daha iyi bir performans gösterebilmesi için ona tavsiyeler vermektir.
Geri bildirim nasıl verilir?
Yapıcı geri bildirim vermek bir olay ya da durum karşısında çözüm odaklı yaklaşım sergilemeyi gerektirir. Çalışanın içinde bulunduğu duruma fayda sağlayacak şekilde yorumda bulunulması, yapıcı bir geri bildirim için çok önemlidir. Personele yapılan geri bildirimin gerçek, etkili ve yapıcı bir iletişim kurmada etkisi olur.
Bu noktada merak edilen “yapıcı geri bildirim nasıl verilir?” sorusunun cevabı insan kaynakları departmanının gündeminde yer alan önemli bir konudur. Çalışanlara yapıcı geri bildirim vermek personelin kendini geliştirmesine de katkı sağlar. Personelin motivasyonunu yükselten yapıcı geri bildirim, çalışanın mesleki anlamda ilerlemesine destek olur. Bu sayede personel kendini geliştirip nitelikli bir çalışan olabilir ve şirkete daha fazla katkı sağlayabilir.
Yapıcı ve etkili bir geri bildirim nasıl olmalı diye merak ediyorsan aşağıdaki noktaları inceleyebilirsin.
- Geri bildirim yaparken görüşmenin temel amacından bahsederek konuya başlanmalıdır.
- Geri bildirimin zamanında yapılması hem çalışan hem de işveren için çok önemlidir.
- Personele yapılacak geri bildirimin yapıcı eleştiri ve öneriler içermesi gerekir.
- Geri bildirim yaparken sadece olumsuz değil, olumlu bildirimleri de paylaşarak çalışan motive edilmelidir.
- Genelleme yapmak noktasında hassas davranılmalıdır.
- Çalışanın anlatılmak isteneni iyice kavraması için açık ve net olmaya özen gösterilmelidir.
- Geri bildirim yaparken çalışanın fikir ve önerileri de dikkate alınmalıdır.
İş hayatında kimlere geri bildirim verilir?
Geri bildirimin iş hayatında hem çalışanlar hem de işverenler için değerli bir iletişim biçimi olduğu açıktır. Çalışanların gelişimine katkı sağlarken şirketin iş verimini arttırmaya da yardımcı olan geri bildirimin yönlendirildiği kişiler şu şekilde olabilir:
- Hedef bazlı çalışma sonrası çalışanların performans sonuçlarıyla beraber tüm personele geri bildirim yapılabilir.
- Şirketlerde belirli aralıklarla kişilik envanter değerlendirmesi testi yapılır. Bu teste katılan adaylara detaylı bir geri bildirimler verilebilir.
- Çalışanlara yapılan anket sonucuna göre de geri bildirim uygulanabilir.
- Personel için en önemli geri bildirim yönetici tarafından verilen geri bildirimdir. Bununla birlikte, insan kaynaklarının yaptığı anket ya da çalışma sonuçları ve iş arkadaşlarının yaptığı dönüşler de geri bildirim olarak değerlendirilebilir.
İş yerinde geri bildirim örnekleri nelerdir?
Çalışana yapılan yapıcı bir geri bildirim, çalışanın hatalarını belirlemesine, performansını daha iyi anlamasına ve sorumlu olduğu işler üzerinde gelişim fırsatlarını görmesine olanak tanır. Bu nedenle, personelin sorumluluk alanları üzerinde etkin biçimde ilerlemesine katkıda bulunur. İş yerindeki geri bildirimler, eleman bulma sürecinde iyi bir referans olur, iş verimini artırır ve çalışanın motive olması yönünden büyük rol oynar.
Bir personelin başarılı bir iş performansı sergilemesi karşılığında, onu takdir etmek ya da ödüllendirmek de bir tür geri bildirimdir. Diğer yandan, personelin hazırladığı bir sunumun hatalı olması, farklı bir projede yanlışlarının tespit edilmesi ya da tamamen iş yerindeki davranışlarına yönelik olumsuz görüşlerin birikmesi durumunda yönetici geri bildirim vermek zorundadır. Açık ve yapıcı bir geri bildirim sayesinde, çalışanın gelecekteki performansını değiştirmesi için bir şans verilmiş olur. Bu şekilde, çalışan geri bildirim örnekleri hem olumlu sonuçları ödüllendirme yoluyla kutlamak hem de hatalardan öğrenme fırsatları sunmak suretiyle gelişimi sürekli destekler nitelikte olmalıdır.
Geri bildirim yaparken nelere dikkat edilmelidir?
İş yerinde personele geri bildirim sunabilen bir pozisyonda isen, bazı konulara dikkat ederek etkili bir feedback yapabilir ve çalışanın kendini geliştirmesine yardımcı olabilirsin.
- Konu dışına çıkmadan açık cümleler kurmalısın. Öncesinde prova yapmak, söyleyeceklerini netleştirebilir ve daha rahat anlaşılmanı sağlayabilir.
- Çalışan performansındaki olumlu noktaları atlamadan görüşlerini yöneltip çalışanı takdir etmelisin.
- Personelle görüşmeye başlamadan önce geri bildirimin her yönüyle olumlu bir süreç olduğunu karşı tarafa hissettirmen önemlidir.
- Feedback verirken çalışana belirli bir zaman tanıyarak ilerlersen çalışan da o vakit gelene kadar istediğin düzenlemeleri daha rahat yapabilir.
- Görüşmeler düzenli aralıklarla planlanırsa, verdiğin geri bildirimler personel için daha verimli olabilir.
- Geri bildirim yaptığın konuyla ilgili olumsuz bir durum ya da görüşün varsa personeli bu konuda mutlaka bilgilendirmelisin.
- Ben diliyle konuşmalı, başka fikirlerden etkilenmeden objektif davranarak bildirimi iletmelisin.
- Geri bildirim yapacağın personelle birlikte baş başa bulunduğunuz bir ortamda görüş bildirerek personelin özgüveninin kırılmasının önüne geçebilirsin.
İş arama yolculuğunda İşin Olsun’daki eleman iş ilanları sayfasını inceleyerek sana uygun işi kolayca bulabilirsin.