Garson nasıl olunur?

Garson nasıl olunur?

‘’Garson olmak için ne yapmalı?’’, ‘’Garson olmak isteyen kişiler nerelere başvuruda bulunmalı?’’, ‘’Garsonlar hangi özellikleri taşımalı?’’ başta olmak üzere garsonluğa dair merak ettiğin birçok sorunun cevabını bu yazımızda kaleme aldık.

“Nasıl garson olunur?” sorusunu cevaplamadan önce garsonların görevlerini ve garson olan kişilerin sahip olması gereken özellikleri incelemende fayda var. Garsonlar, kafe ve restoranlara gelen müşterilerin memnuniyetini sağlamak ve misafirlere en iyi şekilde hizmet vermekle mükelleftir. Bu tanım, “Garson nasıl bir meslek?” sorusuna verilebilecek en net cevabı oluşturur.

Garson olmak için hangi eğitimleri almak gereklidir?

Garsonlar; otellerde, restoranlarda, kafelerde ve daha birçok işletmede çalışma imkanına sahip olur. Garson olmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri, “Garson sertifikası/belgesi nasıl alınır?” sorusudur. Garson olmak isteyen kişilerin resmi bir kurumdan eğitim görmelerine ve belge almalarına herhangi bir gereksinim duyulmaz. Fakat alanında tecrübeli bir garson olmak isteyen kişilerin üniversite sınavına girmeleri ve ilgili bölümleri okumaları gerekir. Herhangi bir üniversitenin ikram hizmetleri bölümünü veya yiyecek ve içecek işletmeciliği bölümünü okumaları, sektörde iş bulmaları açısından bir avantaj olur. Ayrıca garson olmak isteyenlere tavsiyelerden biri de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlar tarafından düzenlenmekte olan Servis Hizmetleri ve Garsonluk Sertifika Programı’na katılmalarıdır. Garson eğitimi alan kişilerin sektörde daha kalıcı olma ve isimlerini duyurma şansları, mesleği icra eden diğer kişilere oranla daha fazladır.

Garson olmak için gereken şartlar nelerdir?

Garson alım şartları işletmeden işletmeye değişiklik göstermekte olup, yine de mesleğe başlamak isteyen her kişinin sahip olması gereken bazı koşullar bulunur. Garson alımı yapan işletmelerin adaylardan beklediği özellikler şu şekildedir:

  • Garson olmak için gerekenlerin başında kişilerin etkili iletişim becerilerine sahip olmaları gerekliliğidir. Garsonların bulundukları kurumlara gelen müşterilerle etkili bir şekilde iletişim kurmaları ve müşteri memnuniyeti odaklı çalışmaları gerekir.
  • Mesleği icra eden kişilerin temizlik kurallarına dikkat etmeleri ise garson olmak için gereken özelliklerden en önemlisi oluyor. Yiyecek sektöründe çalışan herkesin olduğu gibi garsonların da hijyen kurallarına özen göstermeleri gerekir.
  • Garson olma şartları arasında herhangi bir eğitim gerekliliği şart değildir. Fakat sektördeki işletmelerde garsonluk mesleğini yerine getirmek isteyen kişiler arasında meslek liselerinde ikram hizmetleri ve yiyecek hizmetleri ile alakalı bölümleri okuyan adaylar, avantajlı durumdadır. 
  • Bir işletmede garson olmak için yaş sınırı hukuken 18’dir.
  • Ayrıca garson olmak isteyen kişilerin servis hizmetlerine ve yiyecek sektörüne ilgilerinin olması ve bu alanda gelişmeye açık olmaları gerekir. Garson olmanın şartları bu şekilde özetlenebilir.

Yiyecek sektöründe iyi garson nasıl olunur?

Garson olmak isteyen kişiler, “Nasıl garsonluk yapılır?” sorusuna yanıt aldıktan sonra kariyerlerinde başarılı bir şekilde ilerlemek için başka bir konuyu daha merak ederler. Garson olmak isteyen kişilerin merak ettikleri bu soru, “İyi garson nasıl olunur?” konusudur. Profesyonel bir garson olmak isteyen kişiler, Modern Usullerde Servis, Kahve Hazırlama ve Servisi gibi eğitimleri veren kurumlara başvurabilirler. Kişilerin bu eğitimleri almaları, kariyerleri için önemli bir adım olur. Aynı zamanda “Garson nasıl olunur?” sorusuna verilebilecek en iyi cevap, tecrübe ve deneyim kazanımının gerekli olduğudur. Garson ile ilgili bilgilere sahip oldukça bu soruya verilen yanıt daha kapsamlı bir hal alır.  Mesleğe yeni başlamış olan garsonların farklı işletmelerde çalışmaya başlamaları onlar için avantajlıdır. Bu işletmelerde yaşadıkları olaylardan ve deneyimlerden ders almaya başladıkları zaman sektörde iyi bir garson olmak için adım adım yol alırlar. Garson iş ilanlarını inceleyerek nasıl garson olabileceğini, şartları ve senden beklenen sorumlulukları öğrenebilirsin.

Kaynak: 12