Forklift operatörü nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Forklift operatörü nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Bir iş kolunda hem deneyimli hem de profesyonel olmak istiyorsan mesleğin tüm inceliklerini kavraman gerekir. Forklift operatörü nedir ve görev tanımı ile ilgili öğrenmen gereken tüm detaylar İşin Olsun’da! 

Ticaret ve lojistik alanındaki gelişmelerle birlikte forklift kullanımında da artış yaşanır. Forklift kullanabilmek içinse bazı eğitimlerden geçmek gerekir. Bu eğitimleri tamamlayan kişiler daha sonra forklift operatörlüğü yapabilir. Forklift operatörleri, bazı ağır ürünleri; taşıma, yerleştirme ve indirme, yükleme görevlerini yerine getirir. Ayrıca, forklift operatörü görevleri arasında bu araçların genel bakımlarını yapmak da yer alır. Forklift operatörü olabilmek için eğitim şartı en az ilkokul olarak belirlenir. Forklift operatörü olmak için belli başlı belgeler gerekir. Bu mesleği icra edebilmek için gerekli olan en önemli evraklar, G sınıfı ehliyet ve Forklift Operatörlük Belgesi olarak öne çıkar.

Forklift operatörü ne iş yapar? 

Forklift operatörü ne iş yapar sorusuna verilecek yanıt, çalışılan yere göre değişim gösterir. Forklift operatörlüğü, temelde ilgili aracın kullanımını gerçekleştirmek üzerine kurulu bir meslektir. Ağır yükteki eşyaları bir yerden alıp istenen alana taşıma görevini bu kişiler üstlenir. Oldukça dikkatli hareket etmeleri, güvenlik nedeniyle son derece önemlidir. Her görevde olduğu gibi forklift operatörlüğünde de ekip içi iletişiminin kuvvetli olması beklenir.

Forklift operatörü olmak için gereken nitelikler nelerdir?

Çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firmaların, belirli sayıda forklifte ve bu araçları kullanacak operatörlere ihtiyaçları olur. Farklı iş sahalarında faaliyet gösteren forklift operatörlerinin bazı özelliklere sahip olması beklenir. Bu pozisyonda çalışmak isteyenlerden talep edilen nitelikler şu şekilde sıralanır:

  • Yapılması gereken görevlerin sorunsuz bir şekilde tamamlanması gerekir.
  • 18 yaşını dolduranlar bu pozisyon için başvuru yapabilir.
  • Forklift operatörünün çalışma şartlarını olumsuz etkileyecek herhangi bir sağlık sorunu olmadığına dair sağlık raporu gerekir.
  • Takım çalışması, iletişim ve iş birliği konularında yetkin olmak da forklift operatöründe aranan özellikler arasında bulunur.

Forklift operatörü çalışma ortamı ve koşulları nasıldır? 

Forklift operatörü çalışma saatleri, bağlı bulunduğun kuruma göre değişiklik gösterebilir. İmalata bağlı olarak vardiya usulünde çalışma görülür. Bir forklift operatörü kaç saat çalışır sorusuna verilecek yanıt, yasal olarak haftalık 45 saat olarak belirtilebilir. Forklift operatörü nerede çalışır sorusu ise kurumun bulunduğu alana ve sektöre göre değişiklik gösterir. Forklift operatörleri, bağlı bulundukları şirketin depolarında, açık ya da kapalı alanlarda çalışabilir. Operatörler çalıştığı alanda kendi güvenliklerine oldukça dikkat etmelidir. Çelik örgülü eldiven ve baret gibi gereçleri kullanarak kendilerini olası bir kazadan korumaları gerekir. Bunun yanı sıra yanlarında ilk yardım çantası da bulunur. 

Forklift operatörü görev ve sorumlulukları nedir? 

Forklift operatörlerinin sorumluluğunda olan bu araçların bakımı ve takibi, kişilerin görev tanımında oldukça önemli bir yer tutar. Genel olarak forklift operatörü görev ve sorumlulukları şu şekilde sıralanır: 

  • Forklift operatörleri, ürünün araca yükleme ve taşıma işlemini gerçekleştirir.
  • Taşımayı ve yüklemeyi sorunsuz bir şekilde yerine getirmelidir.  
  • Forkliftlerin genel bakımından ve günlük kontrolünden sorumludur. 
  • Forklift operatörü çalışma şartları, elbette ki iş sağlığı ve güvenliğini de kapsar. Bu bağlamda hem etraftaki insanlara hem de ürünlere zarar gelmeyecek şekilde yükleme yapmaları gerekir.
  • Daha sonra bir karışıklık yaşanmaması adına, araçlardan teslim alınan ürünlerin doğru lokasyona yerleştirilmesi gerekir.
  • Yerlerine yerleştirilen her bir ürünün kaydını tutar.
  • Sevk edilecek ürünleri hazırlayarak doğru araca yükler. 
  • Forkliftin periyodik bakımlarını yaptırır.
  • Ekibin diğer üyeleriyle koordineli bir şekilde çalışır.
  • Depo düzenini sağlar.

Forklift operatörü sorumluluklarını bu şekilde sıralamak mümkündür.

Forklift operatörü ne kadar maaş alır?

Forklift operatörü maaşlarını etkileyen birçok parametre vardır. Bunlardan birisi bağlı bulunduğun kurumdaki maaş politikasıdır. Özel sektör bazında bir meslek grubu olduğundan dolayı farklı iş kollarında maaş farklılıkları görülebilir. Ayrıca, forklift operatörü maaşları ne kadar sorusu, firmaların ve kişilerin çalışma saatlerine göre de değişiklik gösterir. Bu işte ne kadar zaman geçirdiğin de bir diğer faktördür. Daha tecrübeli olan bir forklift operatörünün maaşı, yeni işe girmiş bir kişiye göre farklılık gösterebilir. Bu hususları işveren ile belirleyebilir, tüm bu bilgiler ışığında forklift operatörü ne kadar maaş alıyor sorusu ile ilgili yanıt alabilirsin. Eğer sen de bu pozisyonda kariyerine devam etmeyi düşünüyorsan forklift operatörü iş ilanlarını inceleyebilirsin. Aynı şekilde, başvuruların öncesinde forklift operatörü hakları ile ilgili detayları da araştırarak daha sağlıklı bilgiler edinebilirsin.

Forklift operatörü nasıl bir meslektir?

En çok merak edilen konulardan biri de “Forklift operatörü nasıl bir meslek?” sorusudur. Sorumluluk, sabır ve dikkat gerektiren bu meslek özellikle taşıma sektörünün gelişmesiyle oldukça rağbet gören bir iş haline gelir. Forklift operatörü, forklift sayesinde indirme, yükleme, yerleştirme gibi işleri yapar. Ayrıca kullandığı aracın bakımlarını takip etmek de operatörün sorumlulukları arasında bulunur. ‘’Nasıl forklift operatörü olunur?’’ diye bakıldığında öncelikle bir kursa giderek forklift kullanım belgesi alınması gerektiği görülür. Forklift operatörü ile ilgili bilgilerden birisi de 2 aşamalı sınava girmek gerektiğidir. Bu sınavlardan biri çoktan seçmeli soruların olduğu teorik sınav diğeri ise forklift aracının kullanıldığı uygulamalı bölümdür. Sınavları tamamladığında gerekli görevleri yerine getirebilecek yetkinliğe sahip olarak bu alanda çalışabilirsin. 

Forklift operatörü olmak için yaş sınırı nedir?

Forklift operatörü olmak için yaş sınırı tıpkı ehliyetteki gibi 18’dir. 18 yaşını doldurmuş herkes forklift operatörü kursuna yazılarak kullanıcı belgesine sahip olabilir. Forklift operatörü olmak isteyenlere tavsiyelerden bir diğeri de bu mesleği yapacak kişilerin fiziksel ve ruhsal sağlıklarının uygun olmasıdır. Büyük bir iş makinesi olması sebebiyle kolay kontrol edebilmek adına güçlü bir vücut yapısına sahip olunması önemlidir. Sen de forklift operatörü olmanın şartlarını karşılıyorsan ve bu alanda çalışmak istiyorsan forklift operatörü iş ilanlarını inceleyebilirsin.