Eğlenceli anların kahramanı palyaço ne iş yapar?

Eğlenceli anların kahramanı palyaço ne iş yapar?

Bir mesleği icra etmeye başlamadan önce o meslek dalı ile alakalı bilgi edinmek oldukça önemli. Palyaçoluk mesleğini yerine getirenlerin ne iş yaptığından nasıl palyaço olunacağına kadar pek çok bilgi şimdi İşin Olsun’da! 

Eğlence sektöründe ve birçok farklı etkinlikte ön plana çıkan palyaço, çeşitli kostümler giyerek yüzlerine yaptıkları renkli makyajlar ile insanları eğlendiren kişilere verilen ünvandır. Bu mesleği yerine getirmek isteyenlerin ise bazı şartları yerine getirebiliyor olmaları gerekir. Mesleğin gereklilikleri ve daha fazlasına içeriğin devamından ulaşabilirsin.

Palyaço nedir? 

“Palyaço ne demektir” sorusu pek çok kişi tarafından merak edilir. Palyaçolar, asıl amacı insanların dikkatini çekerek onları eğlendirmek ve eğlendirirken çeşitli amaçlara hizmet etmek olan kişilerdir. Sirk, panayır, tiyatro ve gösteri alanlarında cambazlık ve hokkabazlık yapan kişilere palyaço denir. Palyaçolar, özellikle çocukların ilgisini çekse de yetişkinler tarafından da oldukça rağbet gören bir eğlence aracı olarak görülebilir. Bu sebeple pek çok işveren, palyaçolar aracılığıyla müşterilerini eğlendirmeyi ve bu sayede dikkat çekmeyi hedefler. “Palyaço nedir” sorusuna ise kısaca renkli kıyafetler giyerek çeşitli hareketlerle insanları eğlendiren oyuncular cevabı verilebilir. Bu bilgiler ışığında senin için uygun olan mesleğin palyaçoluk olduğunu düşünüyorsan isinolsun.com üzerinden ilgili pozisyon için yayınlanmış palyaço iş ilanlarını inceleyebilirsin. 

Palyaçonun görev ve sorumlulukları nelerdir?

Palyaço, işveren firmanın genel çalışma prensipleri doğrultusunda araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak açılış, doğum günü, düğün, panayır, özel gün kutlamaları gibi etkinliklere katılır ve eğlenceli faaliyetler gerçekleştirir. Palyaço nedir kısaca tanımını yapmak gerekirse, talep edilen hemen her türlü etkinliğe katılabilen, katıldığı etkinliklerde yetişkin ve çocuklara yönelik eğlenceler düzenleyen kişiler denilebilir. İşverenlerin bu pozisyonda çalışan kişilerden bekledikleri palyaço görev ve sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir;

  • Çocukları mutlu etmek, onları gülümsetebilmek ve eğlendirebilmek, eğlenceli vakit geçirmelerini sağlamak,
  • Pozitif ruhlu ve yüksek tempolu olmak,
  • Komik olmak, etkileşim kurarak doğru yerde doğru şekilde eğlenceli içerikler üretmek,
  • Rengarenk kıyafetler giymek, makyajın katılınan etkinliğe uygun olarak yapılmasını sağlamak,
  • İletişime açık olmak, etkinlik sırasında katılımcılar isterse onlarla fotoğraf çektirmek,
  • El becerisine sahip olmak, 
  • Yüz boyama, balondan figür yapma, mekan süsleme gibi görevleri yerine getirmek,
  • Sosis balonlar ile etkili görsel içerikler üreterek katılımcıları etkilemek,
  • İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyarak çevresinin ve kendinin güvenliğini sağlamak,
  • Yüksek hayal gücüne sahip olmak, özellikle çocuk katılımcıları bu hayal gücü ile etkilemek,
  • Taklit yeteneğine sahip olmak, şarkı söyleme ve rol yapma konusunda etkili gösteriler hazırlamak,
  • Vücut dilini etkili ve doğru şekilde kullanabilmek, 
  • Çeşitli akrobatik hareketleri yapabilmek,
  • Sihirbazlık gösterileri sunabilmek ve yapılan hareketlerle katılımcıların dikkatini çekebilmek,

Meslek olarak palyaço olmayı tercih ediyorsan, yukarıda verilen başlıklara ek olarak işveren firmanın talep ve isteklerinin de olabileceğini bilmelisin. Her bir etkinlik farklı ihtiyaçlar ve çeşitli sorumlulukları beraberinde getirir. Bu sebeple geniş düşünebilmeli, objektif bakış açısında sahip olabilmelisin. Görev ve sorumlulukların ile alakalı detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsan İstanbul palyaço iş ilanları gibi yaşadığın şehre yönelik listelemeler yaparak incelemelerini gerçekleştirebilirsin.

Palyaço nasıl olunur?

Palyaço nasıl olunur sorusuna verilebilecek cevaplardan ilki bu mesleği severek yapabilir olmaktır. Palyaço olmak için gerekenler listesinde ilk sırada, ilgili mesleğin gerekliliklerini yerine getirebilir olmak yer alır. İlgili pozisyonda çalışmak için herhangi bir eğitim belgesi talep edilmese de en az İlkokul mezunu olma şartı bulunur. Buna ek olarak bazı işveren firmalar lise ve dengi okullardan mezun olmuş kişileri tercih edebilir. Palyaço, özellikle çocuk eğlence sektöründe oldukça önemli bir yere sahip olduğu için güler yüzlü olmak son derece önemlidir. Bu sebeple çocukları sevmek, onlara karşı sabırlı ve anlayışlı olmak gibi detaylara dikkat edilir. Bazı kuruluşlarda palyaço olmak isteyen kişilere, özel ders verilir ve bu sayede sektöre profesyonel çalışanlara sahip olmak hedeflenir. Bu kuruluşların verdiği eğitim programlarına katılarak sen de palyaçoluk yapma şansı elde edebilirsin.

Palyaço çalışma ortamı ve koşulları nasıl?

Palyaço olarak görevlendirilen kişilerin çalışma ortamı ve çalışma koşulları işveren firmanın çalışma prosedürleri dahilinde değişkenlik gösterir. Palyaço çalışma ortamı açık veya kapalı alanlar olabilir. Bu çalışma alanları etkinlik veya eğlence düzenleyen müşterilerin tercihleri doğrultusunda şekillenir. Palyaçolar, iş yeri açılışı gibi etkinliklerde kapı ağzında durarak açık alanda faaliyet gerçekleştirir. Doğum günü partisi gibi etkinliklere katılan ise ev veya bahçe gibi alanlarda çocuklar için eğlenceli faaliyetler yerine getirir. Çalışma ortamı düğün veya nişan gibi bir tören ise bu da yine etkinliği düzenleyen kişinin tercihine göre değişim gösterir. Bu etkinlikler bazen kır düğünü veya nişanı olarak açık alanlarda bazen düğün salonu ve benzeri gibi kapalı alanlarda olabilir. Bu sebeple palyaçonun çalışma ortamı bu tercihlere göre belirlenebilir. Sirk ve panayır gibi gösteri alanları ise genel olarak bir çadır içerisinde yer alır. Palyaçolar bu çadır içerisinde kendisine verilen zaman aralığında insanları eğlendirmek amacıyla çeşitli gösteriler hazırlayarak sunar. Palyaçoların çalışma koşulları ile ilgili daha fazla detayı isinolsun.com’da yayınlanan Beylikdüzü İstanbul palyaço iş ilanlarını inceleyerek bulabilirsin.