Eczane elemanı nasıl olunur?

Eczane elemanı nasıl olunur?

Eczane elemanı ne iş yapar? Eczane elemanı kaç saat çalışır? Görev ve sorumluluklardan çalışma alanına kadar merak ettiğin tüm soruların cevabı İşin Olsun’da! 

Eczane elemanı olmak isteyen adayların en çok merak ettiği konulardan biri “Eczane elemanı ne iş yapar?” sorusudur. Eczane elemanı, eczacıya destek olan, çıraklık görevini üstlenen kişidir. Eczane elemanı görev tanımında genel olarak hastaların gereksinim duydukları ilaçları almaları için yardımcı olmak, eczacıların aracılığı sayesinde gereken işleri yerine getirmek, gerektiği zamanlarda laboratuvarlarda çalışmak yer alır. “Eczane elemanı nerede çalışır?” sorusu ise eczane elemanı olmak isteyen adaylar tarafından araştırılan bir diğer konudur. Eczane elemanları; eczane depolarında, eczanelerde ve laboratuvarlarda çalışma imkanına sahiptir. Eczane elemanı olmak isteyenlere tavsiyeler ve bu mesleği nasıl icra edileceği konusunda bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Eczane elemanı olmak için hangi eğitimleri almak gerekir?

Nasıl eczane elemanı olunur diye merak eden adayların iki senelik önlisans bölümü olan Eczane Hizmetlerinden mezun olmaları gerekir. Eczane Hizmetleri bölümünden mezun olduktan sonra adaylar, eczanelere iş başvurusunda bulunabilir. Eczane Hizmetleri bölümünü okuyan adaylar; eğitim süreçlerinde ilaçlar, eczane elemanı hakları gibi mesleğe dair birçok konuda akademik bilgiye sahip olur. Eczane elemanı sertifikası/belgesi nasıl alınır sorusu, bu mesleği icra etmek isteyenler tarafından merak edilir. Eczane elemanı olarak mesleğini icra etmek isteyen kişiler, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış olan eczane yardımcılığı, eczane hizmetleri gibi kurslara katılarak sertifika sahibi olma imkanına da sahiptir. Eczane elemanı nasıl bir meslek diye merak eden kişiler, gerekli tüm eğitimleri alarak bilgi sahibi olabilir.

Eczane elemanı görev ve sorumlulukları nelerdir?

Eczane elemanı nasıl olunur sorusu kadar görev ve sorumluluklarının ne olduğu da merak edilir. Eczacıya destek olan ve iş yükünü hafifleten kişilere eczane elemanı denir. Eczane içerisinde birçok eczane elemanı görev ve sorumlulukları bulunur. Eczane elemanı görevlerinden bazıları şunlardır:

  • Eczane elemanı olarak mesleğini icra eden kişiler, mevcut olan tüm ilaçların ve kimyasal maddelerin etiketleme işlemlerini ve fiyat kontrollerini yapmaktan sorumludur.
  • Eczane elemanı, hastaların talep ettiği tüm malzemeleri siparişe göre hazırlar ve malzemelerin temin edilme sürecinde etkin rol oynar.
  • Eczane elemanı ile ilgili bilgilere hakim olarak eczanede mevcut olan ilaçları ve tıbbi malzemeleri raflara düzenli bir şekilde yerleştirir.
  • Eczaneye gelen hastalarla iletişim halinde olup reçetede belirtilen ilaçları hastalara teslim eder.

Eczane elemanı olmak için ne yapmalı konusunda ve sorumluluklarıyla alakalı araştırma yaparak mesleğin hakkında bilgi sahibi olabilirsin. 

Eczane elemanı olmak için gerekli şartlar nelerdir?

Eczane elemanı olma şartları, işletmeler arasında değişiklik gösterir. Eczane elemanı alım şartlarının başında eğitim kriteri gelir. Eczanede eczane elemanı olarak görev almak isteyen kişilerin, öncelikle herhangi bir üniversitenin Eczane Hizmetleri bölümünü bitirmeleri veya MEB tarafından onaylanmış olan kurslara ait sertifikaya sahibi olmaları gerekir. Eczane elemanı eğitimini almak da bu noktada önemlidir. Eczane elemanı çalışma şartları arasında ilaçlar hakkında bilgi sahibi olmak, iletişim kurma yeteneğinin yüksek olması, düzenli ve temiz olmak gibi koşullar da yer alır. Eczane elemanı olmak için gerekenlere sahip olan kişiler tarafından merak edilen bir diğer konu ise “Eczane elemanı kaç saat çalışır?” sorusudur. Eczane elemanı çalışma saatleri haftanın 6 günü 8 saat olarak belirlenir. Bu alanda çalışanlar nöbet günü hariç haftada 48 saat mesai yaparlar. Eczane elemanı olmak için yaş sınırı 18’dir. 

Eczane elemanı maaşları ne kadar?

Eczane elemanı olmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği konulardan birisi de “Eczane elemanı ne kadar maaş alıyor?” sorusudur. Eczane elemanı maaşları, birçok faktöre göre farklılık gösterir. Pozisyona başvuran kişinin tecrübesi, başvurulan işletmenin konumu, eczane elemanı adayının bilgi birikimi bu faktörlerden bazılarıdır. Bu nedenle “Eczane elemanı maaşları ne kadar?” sorusuna net bir cevap verilemez. Pozisyona başvuran aday, iş görüşmesi sırasında maaş hakkında bilgi sahibi olabilir. Eczane elemanı alımına göre bu miktar değişim gösterir. Eğer eczane elemanı olmak için gereken özelliklere sahip olduğunu düşünüyorsan, İşin Olsun üzerinden kriterlerine en uygun olan Eczane elemanı iş ilanlarına başvuru yapabilirsin.