Doğum sonrası süt izni hakkı

Doğum sonrası süt izni hakkı

Bebekler için anne sütünün ne kadar önemli olduğu uzmanlar tarafından sıklıkla hatırlatılır. Bebeğin hem sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslenmesi hem de bakımı amacıyla devlet süt izni hakkı adıyla emziren anneler için bir hak tanır. Süt izni hesaplamadan sürelerine kadar tüm detaylar İşin Olsun’da!

Çalışan annelere verilen bir hak olan süt izni, annenin bebeğini daha iyi ve kolay bir şekilde beslemesi için tanınan bir haktır. Doğum sonrası süt izni, pek çok ülkede yasal bir hak olarak tanımlanmış ve işverenler tarafından çalışan annelere sağlanan bir avantajdır.

Süt izni nasıl alınır?

Doğum sonrası süt izninin nasıl alınabileceği konusu çalışan annelerin en merak ettiği hususlar arasında yer alır. Öncelikle süt izni işverenin sana yaptığı bir jest değil devletin yeni doğum yapmış olan annelere çocuğunun bakımı ve beslenmesi için tanıdığı bir haktır. Bu yüzden çalışan annenin yapacağı ilk iş süt izni için başvurusunu iş yerine yapmaktır. Bir dilekçe ile süt izni kullanımını işverenine bildirmesi bu izni almak için yeterli olur.

Çalışan annenin bu dilekçeyi dikkatli bir şekilde hazırlaması şarttır. Örneğin süt iznini hangi saatler arası kullanmak istediğini dilekçede mutlaka belirtmesi gerekir. İşverenin yapması gerekense anneye bu iznin uygunluğu yönünde bir yazı vermektir.

Süt izni şartları nelerdir?

Süt izni çalışan kadına verilen bir hak olmasına rağmen bu hakkı kullanmak için birtakım şartları yerine getirmen gerekir. Bu şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  •  İlk şart çalışan ve süt izni almak isteyen annenin sigortalı olması,
  • Sigorta priminin düzenli ödenmesi,
  • En az bir yıl boyunca sigortasının işlemesi,
  • Doğum izni aldığında, bu süre boyunca herhangi bir işte çalışmamış olması,
  • En önemlisi de süt izni almak isteyen annenin aldığı doğum izninden sonra işine tekrar devam etmiş olmasıdır.

Yasal düzenleme, süt iznini günlük olarak kullanmayı öngörür. Süt izni toplu kullanma, yasa koyucunun amacına aykırı nitelik taşır. Süt izni, kadın işçilere çocuklarını emzirmeleri için gerekli süreyi günlük olarak iş yerinde geçirmelerini sağlamayı amaçlar. Bu gibi şartları yerine getiriyorsan işverenine bir dilekçe sunarak süt izni hakkını rahatça kullanabilirsin.

Süt izni ne zaman başlar?

Süt izni ne zaman başlar?” sorusunun yanıtı doğum yapılan süreden itibaren annenin isteğine göre şekillenir. ‘’Doğum izni nedir?’’ sorusunun cevabını detaylı olarak öğrenerek bu süreçte nasıl hareket etmen gerektiğini bilerek planlama yapabilirsin. Çalışan annelerin doğum öncesi ve sonrasında aldığı analık hakkı ya da doğum hakkı olarak adlandırılan, anneye devlet tarafından verilen bir hak vardır. 4857 sayılı iş kanununa ve süt izni yönetmeliğine göre, çalışan anneler doğum izni bittikten sonra süt iznini kullanmaya başlayabilir. Doğum sonrası süt izni, annenin iş yerindeki çalışma koşullarını göz önünde bulundurarak esnek bir şekilde kullanılabilir. Genellikle doğum sonrası analık izni sona erdikten sonra devreye giren süt izni, annenin isteğine bağlı olarak kullanılabilecek bir hatır. Bu izin, bebeğin bakımı ve emzirilmesi için annelere sağlanan önemli bir destektir. 

Özel sektör için süt izni saati ne kadardır?

Süt izni kaç saat?” sorusu özellikle özel sektörde süt izni süresi kamuda çalışmayan annelerin merak ettiği bir konuyu kapsar. Özel sektör süt izni hakkı 4857 sayılı kanunla korunur. Analık izni biten ve tekrar işine başlayan kadın işçi, özel sektörde çalışıyorsa süt izni hakkını kullanabilir. Bunun için yapması gereken devletin kendisine verdiği 1,5 saatlik süt izni hakkını hangi saatler arasında kullanacağını işverenine bildirmektir. Bu izni çocuğu 1 yaşına gelinceye kadar her gün 1,5 saat boyunca kullanacak olan annenin, bu 1,5 saatlik süreyi kaça bölüneceğini de verdiği dilekçede bildirmesi gerekir. Çalışan yıllık izin süreleri hakkında merak ettiğin tüm detayları isinolsun.com’dan öğrenebilirsin.

Memur anneler için süt izni ne kadardır?

Memur olan anneler de süt izni süreleri hakkında bilgi edinmek ister. “Süt izni ne kadar?” sorusuna yanıt olarak kanuna göre memur annelerin süt izni süresinin işçi annelere oranla daha fazla olduğu söylenebilir. Bu süre iki farklı meslekte çalışan anneler için de 1 yılı kapsar. Fakat emzirme süreleri farklılık gösterir. Memuriyette süt izni süreleri, ilk altı ay için günde 3 saat ikinci 6 aylık sürede ise günde 1,5 saat olacak şekilde ayarlanmıştır. Devlet süt izninin günün hangi saatlerinde tercih edileceğini ve gün içinde kaç defa kullanılacağını kadın memurun inisiyatifine bırakır. Analık izninden sonra kesintisiz olarak en az 12 ay boyunca aylıksız izin yapan kadın memur, süt izni hakkı kullanmaz.

Öğretmenler için süt izni hakkı nasıldır?

Süt izni kullanma hakkı öğretmenler için diğer memurlara oranla farklılık gösterir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın süt izni hakkından yararlanmak isteyen öğretmenler ile okul idarecilerinin, birlikte çalışarak bu özel ayrıcalığı değerlendirmesi şiddetle önerilir. Bu şekilde her iki tarafın da mağdur olmasının önlenmesi amaçlanır. Öğretmenlerde süt izni çalıştıkları kurumun ikili ya da tekli eğitim yapıp yapmadığına göre belirlenir. Eğer çalıştığı kurum ikili eğitim yapıyorsa süt izni yapmak isteyen öğretmenin haftalık ders programı, görev yapmak istediği döneme göre düzenlenir. Tekli öğretim yapılan bir okulda çalışan öğretmen süt izni yapmak istiyorsa ders programı idare ve öğretmen arasında dersleri aksatmayacak bir şekilde düzenlenmelidir. MEB’in aldığı bu düzenleme sınıf öğretmenliği yapan emziren anneleri kapsar. Diğer alanlardaki öğretmenlerin süt izni hakkı kullanımı ise, ders programlarının süt izni isteklerine göre ayarlanması şeklinde olur. Otomatik süt izni hesaplama araçlarını kullanarak söz konusu süreçte nicel verilere ulaşabilirsin. İsinolsun.com’dan bakıcı nedir, nasıl bulunur gibi soruların cevabını bulabilirsin.

Süt izni kullanımı hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? 

Süt izni devletin emziren kadına verdiği bir hak olduğu için emzirme süresi kadının çalıştığı sürenin içinde sayılır. İşveren bu izni kullanan kadının maaşında kesinti yapma hakkına sahip değildir. Bu konuyla ilgili bilinmesi gereken diğer önemli ayrıntılar şu şekilde sıralanabilir:

  • Süt izni hesaplaması, ülkeden ülkeye ve işveren politikalarına göre değişiklik gösterir. Bu süre, genellikle doğum sonrası hemen başlar, ancak izin süresi ve koşulları yerel yasalara ve iş yerinin politikalarına bağlı olarak farklılık gösterebilir.
  • Süt izni dilekçesi; annenin doğum yaptığı tarih, bebeğin adı, istenilen izin başlangıç ve bitiş tarihleri gibi temel bilgileri içermelidir. Aynı zamanda, doğum sonrası süt izninin, annenin fiziksel ve duygusal iyileşme sürecini destekleyerek, bebekle daha fazla vakit geçirebilmesine olanak tanıdığını vurgulayan ifadeler içermelidir.
  •  Süt izninin hangi saatlerde kullanılacağına işveren değil anne karar verebilir. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan emziren anneler için eve gidip dönme süresi trafik şartlarından dolayı uzayabilir. Bu gibi durumlarda hem anne hem de iş yerinin mağduriyet yaşamaması adına emziren annenin işe 1,5 saat geç gelmesi ya da işe zamanında gelmişse 1,5 saat erken çıkması sağlanabilir.

Süt izninin kullandırılmaması, bu sürenin ücretinin emziren anneye verilmesi yasal olmadığı için işverenin bu izni kullandırmasının yanında bunu ispat için kayıt tutma zorunluluğu vardır.