Güncel işsizlik maaşı ne kadar?

Güncel işsizlik maaşı ne kadar?

Yeni başvuruda bulunan veya bu ödeneği alan pek çok kişi, 2024 yılına dair güncel işsizlik maaşı rakamlarını merak eder. Güncel işsizlik maaşı miktarından bu ödeneğin hesaplanma oranına dek pek çok detaylı bilgi İşin Olsun’da!

İşsizlik maaşı başvurusunda bulunmak için konu ile ilgili tüm detaylara hakim olmak oldukça önem taşır. Bir dönem sigortalı olarak çalışan, gerekli şartları taşıyan ve kendi isteği dışında iş yerinden ayrılması gereken kişiler işsizlik maaşı alabilir. Bu şartları taşıyorsan, belirli dönemlerde ve miktarlarda verilen işsizlik maaşı güncel olarak ne kadar diye merak ediyor olabilirsin. Bu hususta en çok merak edilen kısımlarından biri de işsizlik maaşı rakamları olur. Hem yeni başvuru yapacaklar hem de mevcut olarak bu ödeneği almaya devam edenler, işsizlik maaşlarının yeni yılda artış gösterip göstermediğini sorgular. 2024 yılı için yenilenen bu oranlar sonucunda işsizlik maaşının yeni miktarı belirlenmiş olur. 

2024 yılı işsizlik maaşı ne kadar?

İşsizlik maaşından yararlanmak isteyen kişilerin merak ettiği en önemli konulardan biri de güncel işsizlik maaşı ne kadar sorusudur. İşsizlik maaş tutarları, bazı faktörlere göre değişiklik gösteriyor olsa da 2024 yılı için ödenecek güncel miktarlar belirlenerek paylaşılır. Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olarak hesaplanır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçememektedir. İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmayan bir ödeme türüdür.

İşsizlik maaşı kimlere verilir?

İşsizlik maaşından yararlanmak için gereken kimi ön şartlar bulunur. Bu maaştan faydalanmak için ilk olarak sigortalı bir çalışan geçmişine sahip olman şarttır. Gerekli koşulları sağlıyorsan ve halihazırda işsizsen ödenekten yararlanmak için başvuruda bulunabilir ve bu maaşı alabilirsin. İşsizlik maaşından faydalanmak için kendi isteğin ve kabahatin dışında işsiz kalmış olman gerekir.

İşsizlik maaşı hesaplaması nasıl yapılır?

İşsizlik maaşı için yapılan başvuru sonrası alınacak ödeneğin çeşitli hesaplama yöntemleri bulunur. İşsizlik ödeneği hesaplaması ise şu şekilde gerçekleştirilir:

  • İlk olarak günlük işsizlik ödeneği, sigortalı olarak çalışan kişinin son dört aydaki prime esas kazançlarıyla hesaplanır.
  • Bu hesaplanan günlük ortalama brüt kazancın da yüzde 40’ı bulunarak, alınacak olan işsizlik maaşı miktarı belirlenir. 
  • Ayrıca bu hesap sonucunda elde edilen miktar, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini aşmamalıdır.
  • Alacağın işsizlik maaşında damga vergisi dışında başka bir kesinti bulunmaz.
Güncel işsizlik maaşı ne kadar?

İşsizlik ödeneğinden yapılan kesintiler

İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye yapılmaz. Nafaka borçları dışında haciz yapılamaz ve ödemeler başkasına devredilemez.

İşsizlik maaşı kaç ay alınır?

İşsizlik maaşının kaç ay boyunca alınacağı konusu, bu ödeneği alacak olan kişiler için oldukça önem taşır. Bu sorunun cevabı ise gün hesaplamasıyla verilebilir. İşsizlik maaşı için gün hesaplaması şu şekilde yapılır: 

  • Sigortalı olarak çalıştığın gün sayısı 600 ise işsizlik maaşın, 180 gün süresince ödenir. 
  • Eğer, 900 gün sigortalı çalıştıysan ve işsizlik sigortası prim ödemeni de yaptıysan 240 gün boyunca işsizlik maaşından yararlanabilirsin. 
  • 1080 gün boyunca sigortalı olarak çalışanlar ise 300 gün süresince işsizlik maaşı almaya hak kazanır.

Tüm bu bilgileri detaylı olarak inceleyebilir, 2024 yılında alacağın işsizlik maaşı tutarını öğrenebilirsin. Bu ödeneği kaç ay boyunca alacağını ve hangi durumlarda bu maaşa hak kazanacağını da veriler ışığında değerlendirebilirsin.

6 Ay Çalıştım İşsizlik Maaşı Alabilir miyim?

İŞKUR’un işsizlik maaşı için belirlediği şartlar arasında, en az 120 gün çalışmış olma kriteri de bulunur. Kişinin işten ayrılması öncesinde en az 120 gün (4 ay) süresince çalışmış olması gerekir. En az 120 gün süreyle işte çalışan bireyler, işsizlik ödeneğine hak kazanabilirler. Yani, 6 ay çalışanlar işsizlik maaşı alabilir.

İşsizlik maaşı nasıl alınır?

Hizmet akdiniz sona erdiğinden itibaren 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen giderek ya da elektronik ortamda e-devlet üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.

İşsizlik ödeneğine hak kazananlara sunulan hizmetler

  • İşsizlik Ödeneği
  • Genel Sağlık Sigortası Primleri
  • Yeni bir iş bulma
  • Meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi

İşsizlik ödeneği nereye ödenir?

İşsizlik ödeneği başvuruları izleyen ayın sonuna kadar sonuçlandırılır. İşsizlik ödeneği, her ayın beşinde aylık olarak işsizin kendisine ödenir. Ödeme tarihini öne çekmeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yetkilidir.

İşsizlik maaşı kuruma bildirdiğiniz banka hesap numaralarına (IBAN)yatırılır. Eğer numaranın eksik ya da hatalı olması durumunda kişinin ismine en yakın PPTBank aracılığıyla yapılır.

İşsizlik ödeneği hangi durumlarda kesilir?

İşsizlik ödeneği aldığınız dönemde;

  • İŞKUR tarafından teklif edilen mesleklerine uygun ve son çalıştıkları işin ücret ve çalışma koşullarına yakın ve ikamet edilen yerin belediye mücavir alanı sınırları içinde bir işi haklı bir nedene dayanmaksızın reddedenlerin,
  • İşsizlik maaşı aldığı dönemde başka bir yerde kayıt dışı çalışmaya başlamasının tespiti halinde,
  • İşsizlik ödeneği aldığı süre içinde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almaya başlayanların ödenekleri “Emeklilik” gerekçesiyle kesilir.
  • İŞKUR tarafından önerilen meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimini haklı bir neden göstermeden reddeden veya kabul etmesine karşın devam etmeyenlerin ödenekleri kesilir. Ancak, bu durumlar sona erdiğinde ödemelere yeniden başlanır.

İşsizlik ödeneği alırken bunlara dikkat edin!

  • İkamet adresiniz değişirse,
  • Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almaya başlarsanız,
  • Yetkili sağlık kuruluşunca istirahatli kılınmanız durumunda,
  • Silahaltına alınılmanız durumunda,
  • Yurtdışına çıktığınızda,
  • Bir işte çalışmaya başlandığınızda,
  • Mahkeme kararıyla işe iade edilmeniz halinde,

durumu 15 gün içinde en yakın İŞKUR birimine bildirebilir veya Alo170’i arayabilirsiniz.

İşsizlik ödeneğinden yararlananlar, kendi kusuru ve bilgilerdeki eksiklik veya yanlışlık nedeniyle yapılan fazla ödemeleri yasal faizi ile birlikte ödemek zorundadır.

Kaynak: 12