Her mesleğin çalışma koşulları ve gereklilikleri birbirinden farklıdır. danışma görevlisi de bunlardan biridir. Bu notada çalışmak istediğin mesleğe dair bilgi edinmek, pek çok açıdan avantaj oluşturur. Danışma görevlilerinin ne iş yaptığı, görev ve sorumlulukları, çalışma saatleri gibi merak ettiğin pek çok sorunun cevabı şimdi İşin Olsun’da!
Danışma görevlisi nedir?
Danışma görevlisi olarak çalışmak isteyen kişiler için merak edilen sorular arasında danışma görevlisi ne demek sıklıkla yer alır. Bu soruya pek çok şekilde cevap verebilmek mümkündür. İlgili pozisyonda çalışan profesyoneller, hizmet almak isteyenlere gerekli bilgiler sunar ve yönlendirmelerde bulunur. Özel sektörün yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarında da çalışabilen danışma görevlileri, çalıştığı kurumda bulunan bütün departmanları yakından tanır. Aynı zamanda çaycı ve temizlikçiler de dâhil olmak üzere ilgili kurumdaki tüm personeller hakkında bilgi sahibidir. Danışma görevlileri olarak bilinen bu profesyoneller, danışman ünvanı ile de anılır. İlgili pozisyonda çalışan kişiler, çalıştığı alanda giriş kapısına yakın bir konumda, masa başında görevlerini yerine getirir. Desk olarak adlandırılan bu masada; bilgisayar, sabit telefon, kâğıt-kalem gibi ihtiyaç duyabileceği gereçler ile faaliyet gerçekleştirir. İşletmenin gerekliliklerine uygun şekilde ziyaretçi veya müşterileri bilgilendirerek doğru yöne doğru ilerlemeleri ve aradıkları departmanları bulmaları için yardımcı olur. Danışman pozisyonu hakkında daha fazla bilgiyi isinolsun.com’un hazırlamış olduğu bu içeriğin devamına göz atarak öğrenebilirsin!
Danışma görevlisi görev ve sorumlulukları nelerdir?
Danışma görevlisi görev tanımı gereği hizmet sunduğu bina hakkında detaylı bilgiye sahip olmalıdır. Farklı sektörlerde iş bulma olanağına sahip olan bu profesyoneller, pek çok açıdan önem arz eden bir pozisyonda çalışır. Sektörel farklılıklara rağmen danışman olarak görev alan kişilerin başlıca yerine getirmesi gereken görev ve sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir:
- Çalıştığı işletmenin kendisi için belirlemiş olduğu görev alanından acil ihtiyaçlar ve yemek molaları dışında ayrılamamak,
- Görev aldığı işletmenin departman ve çalışanları hakkında doğru ve detaylı bilgiye sahip olmak,
- Ziyaretçi veya müşterileri gideceği yöne en hızlı şekilde ulaşacakları şekilde yönlendirmek,
- Düzgün bir diksiyon ve güler yüzlü davranarak müşteri veya ziyaretçileri karşılamak,
- İkili iletişim ilişkileri konusunda deneyimli olmak, profesyonel çalışma prensiplerine uyum sağlamak,
- İş sağlığı ve iş güvenliği yönergelerine uygun şekilde faaliyetler gerçekleştirmek,
- Olası problemleri üst yönetime bildirmek,
- Müşteri şikayet ve isteklerine karşı doğru tavırla karşılık verebilmek,
- Çalıştığı masayı temiz ve düzenli tutmak,
- Üstlerinin bilgisi dâhilinde istenen evrakları bilgisayara girmek,
Danışma görevlileri ne iş yapar sorusuna yukarıda verilen örneklere ek olarak çalıştığı sektörün gereklilikleri dâhilinde farklı cevaplar verilebilir. İşveren firma, kendi çalışma prensiplerine uygun olacak şekilde ilgili pozisyonda çalışan kişilerden farklı görevleri yerine getirmesini isteyebilir.
Danışma görevlisi maaşları nasıldır?
Danışma görevlisi eğitimini almış olduğu gereklilikleri yerine getiren, çalıştığı işletmede müşteri veya ziyaretçileri karşılayan kişilerdir. İlgili pozisyonda çalışan kişiler, birden fazla sektörde çalışma imkanına sahiptir. Danışma görevlisi maaşları, çalışılan sektöre, mesai saatlerine, iş yüküne ve diğer birçok faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ancak birçok iş yerinde ilgili pozisyonda çalışan kişilerin maaş oranları asgari ücret üzerinden hesaplanır. Genel olarak müşteri veya ziyaretçileri karşılayarak aradıkları konum veya kişilere yönlendirme görevini yerine getiren danışmanlar, bazen bu konumda sekreterlerin yapacağı işleri de yapabilir. Bu durum işveren firmanın talepleri ve çalışanın kabul etmesi hâlinde şekillenen bir çalışma şeklidir. Hem danışma hem sekreter olarak çalışan kişilerin maaş oranları, sadece danışma hizmeti veren kişilere göre biraz daha yüksek olabilir. Buna ek olarak gece ve gündüz kuşağında çalışan danışma görevlilerinin maaş oranları da birbirinden farklı olabilir. Gece çalışma koşulları daha ağır olduğu için bu mesaide çalışan profesyoneller, daha yüksek maaş oranlarına sahip olabilir. Tüm bu sebeplerden ötürü danışmanların maaş oranları hakkında net bir bilgi vermek doğru olmayabilir. Konuyla ilgili daha detaylı bilgiyi Ankara danışma görevlisi iş ilanlarından öğrenebilirsin. Dilersen İstanbul danışma görevlisi iş ilanları gibi farklı şehirler özelinde araştırma gerçekleştirebilirsin.
Danışma görevlisi çalışma ortamı ve koşulları nasıldır?
Danışmanlar; AVM, hastane, kütüphane, otel, restoran, bireysel veya kurumsal ofisler başta olmak üzere pek çok sektörde görev alabilir. Peki müşteri ve iletişim açısından oldukça önemli olan “Danışma görevlisi nasıl olunur?”. Bu pozisyonda çalışmak isteyen adayların belirli eğitimleri tamamlamış ve alanında uzmanlaşmış olması oldukça önemlidir. İlgili pozisyonda çalışan kişilerden talep edilen eğitim belgelerinden en önemlilerinden bir tanesi ise MEB onaylı meslek edindirme kurslarından alınmış belgedir. Bu noktada danışma görevlisi sertifikası ne işe yarar sorusu akıllara gelebilir. Elde edilen bu belge ile gerek kamu kurum ve kuruluşlarında gerekse özel sektörde pek çok çalışma alanında danışma görevlisi olarak çalışman mümkün olabilir. Kamu kurumlarında işe başlama şartları arasında sertifikaya ek olarak KPSS puanı da aranabilir. Her kurumun aradığı KPSS puanı değişkenlik gösterir. Buna ek olarak bazı firmalarda en az ilkokul mezunu olmak yeterli olabilirken, bazı firmalarda lise veya üniversite mezunu kişilerin işe alımı yapılabilir. İlgili pozisyon için yayınlanmış olan danışma görevlisi iş ilanlarına isinolsun.com’dan ulaşarak detaylardan firmaların talep ve şartlarını görebilirsin. Böylece mesleğin senin için uygunluğunu daha detaylı ölçerek kariyerinde sağlam adımlarla ilerleyebilirsin.