CNC operatörü nasıl olunur?

CNC operatörü nasıl olunur?

Teknolojinin ilerlemesiyle her geçen gün yeni meslek dalları ortaya çıkmaya devam eder. CNC operatörü olmak için gerekenlerden bu mesleğin görev tanımına kadar tüm merak edilenler İşin Olsun’da!

CNC operatörlüğü, CNC torna veya tezgah operatörü gibi isimlerle de bilinen bir meslek dalıdır. Bu tezgahı kullanarak; delme, talaş kaldırma, bükme ya da freezleme gibi işlemleri yapabilen kişilere CNC operatörü denir. “CNC operatörü nasıl bir meslek?’’ sorusuna ise fabrikalarda ya da teknik atölyelerde çalışarak, CNC tezgahı ile çeşitli görevler icra eden bir iş koludur biçiminde yanıt verilebilir. Bu mesleği her icra edenin aynı işle uğraştığı söylenemez. CNC operatörleri, farklı malzemeler kullanarak çeşitli ürünler ortaya koyabilir. Bu meslek dalının kendisi için uygun olduğunu düşünen kişiler, “Nasıl CNC operatörü olunur?” sorusunu sorabilir. İlgili alanda operatörlük yapmak için belirlenen eğitimlerin alınması gerekir. Kişiler, bu CNC operatörü eğitimini alıp başarılı bir biçimde tamamladıktan sonra ilgili meslek grubunda çalışabilir. CNC operatörü olmak için yaş sınırı 18 olduğundan, bu yaşı dolduran herkes ilgili eğitim programına başvurabilir.

CNC operatörü olmak için gereken şartlar nelerdir?

“CNC operatörü nasıl olunur?’’ sorusunun cevaplanması ile birlikte kişilerin bu mesleğe yönelik ilgileri artış gösterebilir. CNC operatörü alım şartlarını yerine getirilen kişiler, bu mesleği icra etmeye başlar. Üretim bölümünde aktif bir biçimde rol alan CNC operatörlerinin, bu meslek için yeterlilik sağlayacak tüm şartları barındırması gerekir. CNC operatörü olmak için gereken özellikler ise şu şekilde sıralanabilir;

  • En az ilkokul düzeyinde bir mezuniyet belgesine sahip olmak. 
  • CNC operatörlüğünün daha çok fiziksel performansa odaklanan bir meslek olmasından dolayı bu faaliyetleri gerçekleştirecek yetkinlikte olmak. 
  • Çeşitli kurs merkezleri tarafından hazırlanmış olan eğitimlere katılarak CNC operatörü sertifikası almaya hak kazanmış olmak. 

CNC operatörü ne iş yapar?

Bu pozisyonda görev alan kişiler, CNC operatörü alımı yapan firmaların çalışma prensiplerine uygun biçimde, çeşitli ekipmanlar ve makineler kullanır. İlgili mesleği icra eden kişiler, uzmanlık alanına yönelik olarak çalışmalarını sürdürür. CNC operatörü olmak isteyenlere tavsiyeler arasında, kişilerin meslek içinde kendi uzmanlık alanlarına yönelmeleri de yer alır. CNC operatörü olmak isteyen kişilerin, ilgili alanda yürütülen işler hakkında bilgi sahibi olmaları gerekir. CNC operatörlerinin görevleri ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Kullanılması gereken CNC ile bilgisayar bağlantısı hakkında bilgi sahibi olunması gerekir. CNC tezgahının kullanılabilmesi için gerekli bilgisayar programlarının operatör tarafından bilinmesi gerekir.
  • Bilgisayar temelli imalat süreci boyunca, gereken aletleri uygun bir biçimde kullanmaları beklenir. 
  • ISO dil programına hakim olarak uygun bir biçimde program oluşturabilmeleri gerekir. 
  • CNC operatörlerinin, CNC makinelerinin kullanımı sırasında gereken tüm güvenlik önlemlerinin yerine getirildiğinden emin olması şarttır. 
  • Kişilerin sahip oldukları tüm teknik bilgileri iş hayatında kullanması gerekir.
  • CNC operatörü ile ilgili bilgiler arasında kişilerin sorumluluğunda olan makinelerin temizliği, bakımı ve onarımı da yer alır.

CNC operatörlüğü eğitimi nasıl alınır?

“CNC operatörü olmak için ne yapmalı?” sorusu bu alanda çalışmak isteyenlerin merak ettiği detaylar arasında yer alır. CNC operatörü olmanın şartlarından biri; bu alanda eğitim veren meslek liselerinin Makine Teknoloji bölümünden mezun olmaktır. Öte yandan 2 yıllık ön lisans programları arasında yer alan Makine bölümünde öğrenimini tamamlayarak da ilgili alanda çalışmaya hak kazanabilirsin. Pozisyon ile ilgili teknik eğitim almak, CNC operatörü olmak için gerekenler arasında yer alır. CNC operatörü olma şartları arasında yer alan sertifika programlarına katılarak da bu mesleğe adım atmak mümkün olur. Bu konuda sorulan sorular arasında “CNC operatörü sertifikası/belgesi nasıl alınır?” sorusu da yer alır. İlgili alanda eğitim veren pek çok kurs ve eğitim merkezi bulunur. Kişiler, kendi tercih ettikleri kurslardan birine katılıp bu süreci tamamladıktan sonra CNC operatörlüğü belgesi alabilir. Bu alanda eğitim görenler; kontrol aletleri eğitimi, farklı eksenlerde frezeleme eğitimi, SolidCam, imalat bilgisi ya da kesici takım bilgisi gibi pek çok alanda ders alır. Bu belgenin alınması ile birlikte kişiler, CNC operatörü olmaya hak kazanır. Bu alanda gereken yetkinliğe sahip olduğunu kanıtlayan adaylar ise ilgili CNC operatörü iş ilanlarına başvuru yaparak CNC operatörü olarak firmalarda çalışmaya başlayabilir.