Teknolojinin ilerlemesiyle her geçen gün yeni meslek dalları ortaya çıkmaya devam eder. CNC operatörü olmak için gerekenlerden bu mesleğin görev tanımına kadar tüm merak edilenler İşin Olsun’da!
CNC operatörlüğü, CNC torna veya tezgah operatörü gibi isimlerle de bilinen bir meslek dalıdır. Bu tezgahı kullanarak; delme, talaş kaldırma, bükme ya da freezleme gibi işlemleri yapabilen kişilere CNC operatörü denir. “CNC operatörü nasıl bir meslek?’’ sorusuna ise fabrikalarda ya da teknik atölyelerde çalışarak, CNC tezgahı ile çeşitli görevler icra eden bir iş koludur biçiminde yanıt verilebilir. Bu mesleği her icra edenin aynı işle uğraştığı söylenemez. CNC operatörleri, farklı malzemeler kullanarak çeşitli ürünler ortaya koyabilir. Bu meslek dalının kendisi için uygun olduğunu düşünen kişiler, “Nasıl CNC operatörü olunur?” sorusunu sorabilir. İlgili alanda operatörlük yapmak için belirlenen eğitimlerin alınması gerekir. Kişiler, bu CNC operatörü eğitimini alıp başarılı bir biçimde tamamladıktan sonra ilgili meslek grubunda çalışabilir. CNC operatörü olmak için yaş sınırı 18 olduğundan, bu yaşı dolduran herkes ilgili eğitim programına başvurabilir.
CNC operatörü olmak için gereken şartlar nelerdir?
“CNC operatörü nasıl olunur?’’ sorusunun cevaplanması ile birlikte kişilerin bu mesleğe yönelik ilgileri artış gösterebilir. CNC operatörü alım şartlarını yerine getirilen kişiler, bu mesleği icra etmeye başlar. Üretim bölümünde aktif bir biçimde rol alan CNC operatörlerinin, bu meslek için yeterlilik sağlayacak tüm şartları barındırması gerekir. CNC operatörü olmak için gereken özellikler ise şu şekilde sıralanabilir;
- En az ilkokul düzeyinde bir mezuniyet belgesine sahip olmak.
- CNC operatörlüğünün daha çok fiziksel performansa odaklanan bir meslek olmasından dolayı bu faaliyetleri gerçekleştirecek yetkinlikte olmak.
- Çeşitli kurs merkezleri tarafından hazırlanmış olan eğitimlere katılarak CNC operatörü sertifikası almaya hak kazanmış olmak.
CNC operatörü ne iş yapar?
Bu pozisyonda görev alan kişiler, CNC operatörü alımı yapan firmaların çalışma prensiplerine uygun biçimde, çeşitli ekipmanlar ve makineler kullanır. İlgili mesleği icra eden kişiler, uzmanlık alanına yönelik olarak çalışmalarını sürdürür. CNC operatörü olmak isteyenlere tavsiyeler arasında, kişilerin meslek içinde kendi uzmanlık alanlarına yönelmeleri de yer alır. CNC operatörü olmak isteyen kişilerin, ilgili alanda yürütülen işler hakkında bilgi sahibi olmaları gerekir. CNC operatörlerinin görevleri ise şu şekilde sıralanabilir;
- Kullanılması gereken CNC ile bilgisayar bağlantısı hakkında bilgi sahibi olunması gerekir. CNC tezgahının kullanılabilmesi için gerekli bilgisayar programlarının operatör tarafından bilinmesi gerekir.
- Bilgisayar temelli imalat süreci boyunca, gereken aletleri uygun bir biçimde kullanmaları beklenir.
- ISO dil programına hakim olarak uygun bir biçimde program oluşturabilmeleri gerekir.
- CNC operatörlerinin, CNC makinelerinin kullanımı sırasında gereken tüm güvenlik önlemlerinin yerine getirildiğinden emin olması şarttır.
- Kişilerin sahip oldukları tüm teknik bilgileri iş hayatında kullanması gerekir.
- CNC operatörü ile ilgili bilgiler arasında kişilerin sorumluluğunda olan makinelerin temizliği, bakımı ve onarımı da yer alır.
CNC operatörlüğü eğitimi nasıl alınır?
“CNC operatörü olmak için ne yapmalı?” sorusu bu alanda çalışmak isteyenlerin merak ettiği detaylar arasında yer alır. CNC operatörü olmanın şartlarından biri; bu alanda eğitim veren meslek liselerinin Makine Teknoloji bölümünden mezun olmaktır. Öte yandan 2 yıllık ön lisans programları arasında yer alan Makine bölümünde öğrenimini tamamlayarak da ilgili alanda çalışmaya hak kazanabilirsin. Pozisyon ile ilgili teknik eğitim almak, CNC operatörü olmak için gerekenler arasında yer alır. CNC operatörü olma şartları arasında yer alan sertifika programlarına katılarak da bu mesleğe adım atmak mümkün olur. Bu konuda sorulan sorular arasında “CNC operatörü sertifikası/belgesi nasıl alınır?” sorusu da yer alır. İlgili alanda eğitim veren pek çok kurs ve eğitim merkezi bulunur. Kişiler, kendi tercih ettikleri kurslardan birine katılıp bu süreci tamamladıktan sonra CNC operatörlüğü belgesi alabilir. Bu alanda eğitim görenler; kontrol aletleri eğitimi, farklı eksenlerde frezeleme eğitimi, SolidCam, imalat bilgisi ya da kesici takım bilgisi gibi pek çok alanda ders alır. Bu belgenin alınması ile birlikte kişiler, CNC operatörü olmaya hak kazanır. Bu alanda gereken yetkinliğe sahip olduğunu kanıtlayan adaylar ise ilgili CNC operatörü iş ilanlarına başvuru yaparak CNC operatörü olarak firmalarda çalışmaya başlayabilir.
CNC operatörü çalışma ortamı ve koşulları nasıldır?
CNC operatörü çalışma şartları bağlı bulunulan kuruma göre değişiklik gösterir. Bu meslek grubunda çalışan kişiler, atölyelerde ya da bu makinelerin kullanıldığı çeşitli fabrikalarda çalışır. Diğer yandan, CNC operatörü nerede çalışır sorusuna ise bağlı bulunulan fabrika özelindeki atölyeler şeklinde cevap verilebilir. Bu mesleği icra etmek isteyen adayların merak ettiği bir diğer konu ise CNC operatörü kaç saat çalışır sorusudur. CNC operatörü çalışma saatleri firmaya göre değişiklik gösterebilir. Bu meslekte imalata bağlı olarak vardiya usulünde çalışma şekli de görülür.
CNC operatörü maaşları nasıldır?
CNC operatörü ne kadar maaş alıyor sorusu da adaylar tarafından araştırılır. CNC operatörü maaşlarını etkileyen birçok husus bulunur. Belirlenen maaş miktarı, bağlı bulunduğun kurum ve deneyiminle de alakalı olabilir. Eğer tecrübeye sahip bir çalışansan yeni işe giren adaylara göre maaşın daha fazla olabilir. CNC operatörü olmayı düşünüyorsan. İşin Olsun’dan CNC operatörü iş ilanlarını inceleyebilirsin. Ayrıca ilanları incelerken CNC operatörü hakları ile ilgili detayları da öğrenebilirsin.
Sıklıkla sorulan CNC operatörü mülakat soruları nelerdir?
CNC operatörü mülakat soruları ve cevapları başvuru yapılan firmaya ve adaya göre çeşitlilik gösterir. Mülakat süreci alanında uzman personel tarafından tarafından yönetilir. Sorular genellikle adayları tanımaya ve mesleki donanımlarını ölçmeye yöneliktir. İşe başvuracak kişilerin mülakat sorularına önceden çalışıp prova yapmaları görüşme sırasında rahat hissetmelerini sağlar. CNC operatörü mülakat soruları şu şekilde sıralanır:
Kendini tanıtır mısın?
CNC operatörü işe alımlarında çok sık karşılaşılan sorulardan biridir. Bu soru adayı kişisel anlamda tanımaya yöneliktir. Bir iş görüşmesi sırasında sana böyle bir soru yöneltildiğinde; eğitim durumun, ilgi alanların ve deneyimlerinden bahsetmelisin. Ancak CNC operatörü iş görüşmesi sorularına kısa, öz ve anlaşılır cevaplar vermeye dikkat etmen gerekir.
Daha önceki iş tecrübelerinden bahseder misin?
CNC operatörü iş görüşmesinde sorulacak sorular arasında yer alan bu soru ise genellikle adayın mesleki donanımını ölçmeye yöneliktir. Bu soruyu cevaplarken daha önce çalıştığın yerlerden bahsedebilirsin. Ayrıca hangi pozisyonlarda görev aldığını detaylandırıp staj yaptığın kurumlardan bahsedebilirsin.
Kariyer hedeflerin nelerdir?
Kariyer hedefleri de CNC operatörü iş görüşmelerinde sorulan sorular arasında yer alır. Bu sorunun amacı adayların hedeflerinin yanı sıra kuruma alındıkları takdirde oraya neler katacaklarının ölçülmesidir. Burada önemli olan husus ise soruları kendinden emin ve net bir şekilde cevaplaman gerektiğidir.
Maaş beklentin nedir?
CNC operatörü iş mülakatında sorulan sorular arasında maaş konusu da yer alır. Bu soruyu cevaplarken kendinle alakalı pek çok özelliği gözden geçirmelisin. Bu soruya cevap vermeden önce eğitim durumunu, daha önce çalıştığın pozisyonları ve başvuru yapacağın kurumun potansiyelini de baz almanda fayda vardır.
CNC operatörü mülakat sorularını cevaplarken nelere dikkat edilmeli?
İş görüşmesine gitmeden önce CNC operatörü sözlü mülakatta sorulan sorulara göz attığında kolay bir şekilde iletişim kurman mümkün olur. Bu sayede stres yönetimi konusunda kontrollü olabilirsin. Görüşme esnasında rahat olman ve iyi bir mülakat geçirmen için bu durum oldukça önemlidir. Mülakat sorularını cevaplarken dikkat etmen gereken hususlar şu şekildedir:
- Mülakat esnasında sorulara oldukça açık ve net cevaplar vermek.
- Mülakata uygun kıyafetler giyerek zamanında gitmek.
- CNC operatörü mülakatında sorulan soruları cevaplarken jest ve mimiklerini yerinde kullanmak.
- Beden dilini etkili bir şekilde kullanıp mülakatı yapan kişiyle mutlaka göz kontağı kurmak.
- Düzgün bir diksiyonla ve kendinden emin bir şekilde sorulara cevap vermek.
- Tecrübelerini en doğru şekilde detaylandırmak.
Bu iş kolunda çalışmak istiyorsan CNC operatörü iş ilanlarını inceleyebilirsin.