Boru tesisatçısı nedir? Ne iş yapar? 

Boru tesisatçısı nedir? Ne iş yapar? 

Bir mesleği icra etmeden önce mesleğe dair araştırma yapmak ve bilgi edinmek pek çok açıdan avantaj oluşturur. Bu bilgiler sayesinde meslekte gerekli olan detayları öğrenebilirsin. Boru tesisatçısı nedir, görev ve sorumlulukları nelerdir ve çalışma koşulları nasıldır gibi merak ettiğin tüm detayları İşin Olsun’da bulabilirsin!

Genel tanımıyla birlikte boru tesisatı, özellikle endüstriyel alanda gaz ve likit akışkan kaynakların sistematik bir şekilde döşenmiş borular aracılığıyla varış noktasına ulaşmasını sağlayan sisteme verilen isimdir. Boru tesisatçıları ise bu alanda görev alan kişilere verilen ünvandır. Boru tesisatçısı nedir ve mesleğin gereklilikleri nelerdir merak ediyorsan İsin Olsun’un bu içeriği tam sana göre!

Boru tesisatçısı nedir?

Su veya doğalgaz tesisatı gibi noktalarda kullanılan borular ardı ardına döşenerek bir boru tesisatı elde edilir. Boru tesisatçısının görev tanımı gereği bu döşeme işini yerine getiren kişidir. İnsan yaşamında temel ihtiyaçlardan biri olan su ve ısınma oldukça önemlidir. Gelişen teknolojiyle birlikte insan hayatına giren doğalgaz ile ısınma sistemi, hemen her türlü yaşam ve kullanım alanında tercih edilir. Su ise gerek hijyen gerekse vücut ihtiyacı olarak olmazsa olmazlardan biridir. Boru tesisatları bu ihtiyaçların karşılanmasına ve daha konforlu bir yaşam elde edilmesine yardımcı olur. Boru tesisatçıları bu konfor alanlarının oluşturulmasında öne çıkan meslek dalı olarak gösterilebilir. Boru tesisatçısı iş ilanlarını isinolsun.com’dan incelemek mümkün olur.

Boru tesisatçısı görev ve sorumlulukları nelerdir?

Boru tesisatçısının görev aldığı iş yerinin çalışma prensiplerine uygun şekilde çalışma yürütmekle görevlidir. Farklı sektör ve alanlarda görev alabilen bu kişilerin yerine getirmesi gereken bazı görev ve sorumluluklar bulunur. Boru tesisatçısı görev ve sorumlulukları genel olarak şu şekilde sıralanabilir;

  • Çalışma esnasında çevreye zarara vermemek adına egrekli önlem ve tedbirleri almak,
  • İşveren firma tarafından belirlenen güvenlik önlemlerini alarak çalışmaları yönetmek,
  • İş esnasında kullanılan malzemeleri döşenecek alan uygun şekilde keserek doğru tesisat işlemi oluşturmak,
  • Mantar ve köprü gibi geçici bağlantı malzemelerini hazırlamak,
  • İzometrik çalışmalar yapılırken bu çalışma sistemine uygun malzemeleri hazırlamak,
  • Spool imalatı işlemini gerçekleştirmek ve boruların ölçümünü yapmak,
  • Yapılan her bir işlemi detaylı bir şekilde raporlamak,
  • Raporlama işlemi sırasında sayısal verilerin doğruluğundan emin olmak,
  • Dirsek ve redüksiyon gibi yardımcı malzemeleri temine tmek,
  • Dağınık ve düzensiz duran tüm iş parçalarını toplayarak kullanılabilir hale getirmek,
  • Teknik malzemeleri kullanarak delik açma ve ölçüm işlemlerini gerçekleştirmek,
  • Eksik veya ihtiyaç duyulan bir malzeme olması durumunda bunu gerekli mercilere bildirerek temine tmek,

Boru tesisatçısı ne iş yapar sorusuna ek olarak çalıştığı sektöre bağlı farklı cevaplar da verilebilir. Boru tesisatçıları bir işletme, firma veya şahıs olarak çalışabilme imkanına sahiptir. Buna bağlı olarak tesisatçıların yerine getirdiği görev ve sorumluluklar da çeşitlenebilir. 

Boru tesisatçısı çalışma koşulları ve ortamı nasıldır?

Boru tesisatçısı çalışma alanları bu mesleğe ilgi duyan kişilerce merak edilen konulardan biridir. Konuyla alakalı verilebilecek cevaplar değişkenlik gösterebilir. Her tesisat farklı alanlara döşenir. Buna ek olarak döşenen tesisatın ne için kullanılacağı da önemlidir. Doğalgaz için veya sıvı kaynaklar için kullanılacak tesisatlar birinden farklıdır. Boru tesisatçıları genel olarak inşaat sektöründe çalışabilir. Yapılan binalara su ve doğalgaz tesisatı çekmek, ilgili pozisyonda çalışan kişilerin görevleri arasında yer edinir. Bunun yanı sıra boru tesisatçıları, döşeme işlemine ek olarak tamir ve onarım işlemini de yerine getirir. Bu noktada halihazırda boru tesisatı bulunan ev, ofis ve iş yeri gibi alanlarda oluşan arızaları gidermek içinde boru tesisatçıları görevlendirilir. Boru tesisatçısı çalışma koşulları ise çalışılan alana göre şekillenen bir olguya sahiptir. İlgili pozisyonda çalışan kişiler fiziksel olarak güç sarf edebilir. Tesisatın döşeneceği alanlar bazen dar ve zorlayıcı olabilir. Bu gibi durumlarda kullanılan ekipman ve yardım alınan makineler işi kolaylaştırmada etkili olur. Boru tesisatçısı olmak için gerekenler arasında ilk sırada fiziksel dayanıklılık ve el becerisi ilk sırada yer alır. Yüksek tempolu çalışma dinamizmine ve zorlu çalışma koşullarına uyum sağlayabilmek için fiziksel dayanıklılık, boru tesisatçısı mesleğinde oldukça önemlidir. Ankara boru tesisatçısı iş ilanlarını inceleyerek çalışma koşullarını öğrenmek mümkün olur.

Boru tesisatçısı maaşları nasıldır?

Boru tesisatçılığı günlük ihtiyaçları karşılamak için kullanılan pek çok döşeme işleminde kullanılır. Bu mesleği icra eden kişiler, oldukça geniş bir iş sahasında iş bulma imkanına sahiptir. Boru tesisatçısı maaşları ise farklı faktörlerden ötürü değişen oranlara sahip olabilir. İlgili pozisyonda çalışan kişilerin maaş oranlarının değişmesi için geçerli olan etkenler arasında mesleğe dair alınmış eğitim, deneyim ve çalışma alanı yer alır. Su ve doğalgaz tesisatı işlemini yapabilen profesyonellerin maaş ortalamasında yüksek oranlar görülebilir. Bunun yanı sıra bireysel çalışma, işletme veya firma bünyesinde çalışma gibi faktörlere bağlı olarak da maaş oranlarında farklılık oluşabilir. İsinolsun.com’da yayınlanan bakır boru tesisat ustası iş ilanlarına göz atarak detaylarda bulunan aranan nitelik ve kriterleri inceleyebilirsin. Sana uygun olan ilanı bulduğunu düşündüğünde iş başvurusu gerçekleştirebilirsin.