Asgari ücretle çalışılabilecek iş kolları

Asgari ücretle çalışılabilecek iş kolları

Niteliklerine uygun işi bulmak için öncelikle iş kolları hakkında detaylı bir araştırma yapman gerekir. Asgari ücretle yapılacak işler hakkında merak ettiğin tüm detayları İşin Olsun’da bularak kariyerini planlayabilirsin!

İş ilanları listelerinde yer alan meslek kolları, en temelde birbirine benzer faaliyetlerin yürütüldüğü işlerin bir araya gelmesiyle oluşur. Bu sınıflandırma sayesinde ilk olarak sektör seçimi yapabilirsin. Sektör seçiminin ardından belirlediğin iş kolunun altındaki meslekleri incelemen araştırmanı daha planlı bir hale getirir. Bu iş kolları içerisinde asgari ücretle çalışılan işler de önemli bir yer tutar. Sen de bu iş kolları hakkında detaylı bir araştırma yaparak bilgi sahibi olabilirsin.

Asgari ücret nedir?

Asgari ücret, mesleği icra eden personele yasal olarak ödenmesi gereken minimum tutar anlamına gelir. Asgari ücretli işlerde ödenecek tutar yıllara göre değişiklik gösterir. Bu tutarın belirlenmesinde ise içinde bulunan yılın güncel ihtiyaçları göz önüne alınır. Asgari ücretle çalışmak, kişiye sabit bir gelir sağlar. Bunun yanı sıra, personelin sarf ettiği iş gücüne karşılık işverenin ödemesi gereken tutarın taban sınırını belirler. Böylece, asgari ücretle çalışılan işlerde yasalar tarafından belirlenen minimum ücretin altında bir maaş verilmez.

Asgari ücretle çalışılan iş kolları nelerdir?

Asgari ücretle çalışabileceğin pek çok iş kolu bulunur. Kendin için en doğru iş kolunu bulman konusunda iş tanımlarını dikkatli bir şekilde incelemen sana yardımcı olur. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek asgari ücretle yapılacak işler hakkında bilgi sahibi olabilirsin.

  • Gıda sanayi, hayvansal ve bitkisel hammaddelerin imalatı ile ilgilenen iş kolu olarak tanımlanır. Bu iş kolunda faaliyet gösteren çeşitli firmalarda çalışabilirsin. 
  • Dokuma, hazır giyim ve deri sektörü de rağbet gören alanlardan biridir. Bu iş kolunda halı ve kilim imalatı, suni elyaf imalatı, ayakkabı ve deri eşyaların onarımı gibi işlerde çalışarak asgari ücret kazanabilirsin.
  • Çimento, toprak ve cam iş kolunda, seramik ev eşyalarının imalatı, lüle taşından tesbih imalatı, cam şekillendirme gibi pek çok işte çalışabilirsin.
  • Konaklama ve eğlence işleri de asgari ücretle yapabileceğin işleri içeren bir diğer iş koludur. Bu sektörde tatil yerlerinde ve kamp alanlarında çeşitli hizmetler verebilirsin. Bu hizmetlerden bazıları içecek sunumları, gösteri sanatları, tur operatörlüğü, kantin hizmetleri ve spor faaliyetleri olarak çeşitlenir.
  • Genel işler adı verilen iş kolunda da pek çok olanak bulunur. Bunlardan bazıları genel bina temizliği, belediye hizmetleri, çevre düzenlemesi, bakım faaliyetleri ve iyileştirme hizmetleri olmak üzere çeşitli dallara ayrılır.

Asgari ücretle çalışan personelin hakları nelerdir?

Asgari ücret uygulamasının gerektirdiği bazı kurallar bulunur. Bu kuralların uygulanması, yasalar ile güvence altına alınır. Aynı zamanda bu kurallar işverenin yükümlülüklerini ve işçilerin haklarını da belirler. Bu haklardan bazıları şu şekilde sıralanır:

  • Asgari ücretle çalışan işçi haklarından en temeli, asgari ücretin tam olarak ödenmesini gerektirir. 
  • Asgari ücret, Resmi Gazete’de yayımlandığı ayı takip eden aylarda güncel hali ile geçerli olur. 
  • İş yerleri zaman zaman ek ödemeler yapabilir, ancak bu ödeme gerekçesiyle asgari ücretten kesinti yapılmaz.
  • Asgari ücret, tüm iş kollarında aynı şekilde uygulanır ve belirlenen asgari tutarın altında ödeme yapılamaz.
  • Asgari ücretli çalışanın diğer temel hakları; sigorta, tazminat, yıllık izin, haftalık izin, kıdem ve ihbar tazminatı, dinlenme ve işe dönüş olarak sıralanır.

Kaynak: 12