Aşçı yardımcısı nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Aşçı yardımcısı nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Gıda sektöründe çalışabilmek için gereken bazı özellikler ve şartlar bulunur. Aşçı yardımcısı görev tanımı, hakları ve maaş aralıkları hakkında merak ettiğin pek çok bilgiye İşin Olsun’dan ulaşabilirsin!

Restoran, kafe, gemi, otel gibi birtakım işletmelerde mutfakta çalışan ve mutfak şefine ya da aşçıya yardım eden kişiye aşçı yardımcısı denir. Genel olarak ‘’Aşçı yardımcısı ne demek?’’ sorusunun yanıtına bakılırsa; yemek ihtiyacının olduğu tüm işletmelerde çalışan ve burada aşçıya her konuda yardımcı olan kişi yanıtı verilebilir. Aşçı yardımcıları mutfağın düzenli ve hijyenik olmasını sağlar. Malzemeleri eksiksiz bir şekilde mutfakta bulundurur. Pişirme aşamasında da aşçının ihtiyacı olan her türlü gıda ve pişirme gerecinin sağlanmasına yardımcı olur. Her meslek grubunun olduğu gibi aşçı yardımcılarının da bazı hakları bulunur. Aşçı yardımcısı hakları; izin ve tatillerini düzenli şekilde kullanmak, her türlü iş kazasına karşı sağlığının garanti altına alınması ve yol, yemek, giyim gibi diğer imkanlardan yararlanabilmesi olarak sıralanabilir.

Aşçı yardımcısı ne iş yapar?

Pek çok kişi “Aşçı yardımcısı ne iş yapar?” sorusunun cevabını merak eder. Aşçı yardımcıları, genel olarak aşçılara yardım eder. Her türlü malzemenin tedarik sürecinden tüketime, hazır olma sürecinden sunumuna kadar takibini yapar. Özellikle meze, sos ve salata gibi ürünlerin hazırlanmasında önemli rol oynar. “Aşçı yardımcısı ne yapar?” diye bakıldığında akla ilk gelen detaylardan biri de menünün hazırlanması olur. Menüyü hazırlarken yemeklerin içerisinde ne olacağından ya da menüye eklenecek seçeneklere karar verir. Tüm bu süreçlerde “Aşçı yardımcısı neler yapar?” sorusuna verilecek en önemli cevaplardan biri de ürünlerin kesilmesi, soyulması ve pişirilmeye hazır hale getirilmesi olur. Ayrıca aşçı yardımcısının besinlerinin hijyeninden de sorumlu olduğu bilinir.

Aşçı yardımcısı görevleri nedir?

Herhangi bir işletmenin mutfağında çalışan ve aşçıya yardım eden aşçı yardımcısı görevleri şu şekilde sıralanır:

  • Ürünlerin tedarik edilmesini sağlar.
  • Tedarik edilen ürünlerin eksiksiz bir şekilde geldiğinden emin olur ve bunları not eder.
  • Ürünlerin temiz ve hijyenik olmasına özen gösterir.
  • Ürünleri soyarak ve keserek pişirmeye hazır hale getirir. 
  • Pişirme esnasında aşçıya yardım ederek gerekli sos, meze ve salataları hazırlar.
  • Ürünler masaya getirileceği zaman sunum ve servis de yardımcı olur.
  • Menülerin eksiksiz bir şekilde hazırlanmasını sağlar. 
  • Alanın temizliğinden de sorumlu olarak mutfağı en iyi şekilde düzenler ve sağlıklı bir ortam oluşmasını sağlar.

Kısaca aşçı yardımcısı görev tanımı, mutfakta aşçıya lazım olabilecek her şeyi kontrol edip eksiksiz tedarik edilmesini sağlamak olarak açıklanır. 

Aşçı yardımcısı çalışma saatleri nasıldır?

Hem özel sektör hem de kamu sektöründeki işletmelerde çalışma saatleri değişkenlik gösterir. Aşçı yardımcısı çalışma saatlerine bakıldığında gemi, otel gibi işletmelerde 24 saat yemek hizmeti sunulur. Bu hizmet hem yerli ve yabancı turistler hem de çalışanlar için yapılır. Okul, kafe ve restoran gibi işletmelerde ise daha farklı bir mesai saati bulunur. Bu nedenle “Aşçı yardımcısı kaç saat çalışır?” sorusunun cevabı değişebilir.  Çalışma saatleri işletmenin hitap ettiği kesim, çalışma şartları ve kapasitesi gibi faktörlere göre değişir. Eğer sen de aşçı yardımcısı olmak için gerekli  şartlar ve iş ilanlarına bakmak istersen aşçı yardımcısı iş ilanlarına göz atabilirsin. Böylece aşçı yardımcısı sorumluluklarını ve daha fazlasını öğrenebilirsin.

Aşçı yardımcısı çalışma ortamı ve koşulları nasıldır?

Aşçı yardımcısı çalışma şartlarının değişken olduğu söylenebilir. Aşçı yardımcıları genelde mutfakta çalışırlar. Aynı zamanda bu meslek grubundaki kişilerin kondisyon açısından da iyi olmaları gerekir. Çalışma ortamında pek çok iş arkadaşının olacağını ve bir uyum içerisinde çalışman gerektiğini unutmamalısın. “Aşçı yardımcısı nerede çalışır?” diye bakıldığında çalışma alanının oldukça çeşitli olduğu görülür. Aşçı yardımcıları; restoran, kafe, otel, gemi, okul ve aşevlerinde çalışır. 

Aşçı yardımcısı ne kadar maaş alır?

Hayatlarına bundan sonra aşçı yardımcısı olarak devam edecek olan kişilerin en çok merak edip araştırdığı konuların başında ise “Aşçı yardımcısı ne kadar maaş alıyor?’’ sorusu gelir. Bu konuda net bir rakam söylemek elbette mümkün değildir. Her işletmenin kapasitesi, müşteri potansiyeli ve çalışandan bekledikleri farklılık gösterir. Bu farklılık da aşçı yardımcısı maaşlarını doğrudan etkiler. Bu bağlamda “Aşçı yardımcısı maaşları ne kadar? sorusuna kesin bir cevap vermek mümkün olmaz. Aşçı yardımcısı maaşları işe başvuran kişilerin deneyimi, teknik bilgisi ve iletişim yeteneklerine göre artış gösterir. Kişiler bu alanda eğitim alırlarsa ve ek olarak çeşitli kurs ve seminerlere katılıp sertifikalar elde ederlerse bu durum maaş konusunda olumlu yönde bir etkiye sahip olur. Ayrıca iş başvurusu gerçekleştirecek adayların en az bir yabancı dili akıcı şekilde konuşması elde edecekleri maaşın artmasını sağlar.