Aşçı nedir?

Aşçı nedir?

Yemek yapmaya ilgi duyuyorsan ve kariyerini bu yönde geliştirmek istiyorsan mesleki bilgiye hakim olman önemli. Aşçı olmak için gerekli şartlar ve çalışma ortamı hakkında öğrenmek istediğin her türlü detayı İşin Olsun’da bulabilirsin.

Aşçı, özel pişirme teknikleri ile yiyecek ve içecekleri tüketime hazır hale getiren kişilere verilen addır. Özel pişirme yöntemleri ve çeşitli mutfak malzemeleri ile mesleklerini icra eden aşçıların çoğunlukla özel sektörde yer alan restoran, otel, büfe ve yemekhane gibi alanlarda yer aldığı görülür. Aşçı sorumlulukları ise çalışılan yere göre farklılık gösterir. 

Aşçı ne iş yapar?

Hizmet sektöründe önemli bir yere sahip olan aşçılar, farklı yöntemler ile yiyecek ve içecek hazırlama görevini yerine getirirler. Çeşitli görev ve sorumlulukları olan aşçılar, özel çalışma prensipleri doğrultusunda mesleklerini icra eder ve bulundukları işletme içerisinde görevlerini yerine getirirler. Bu nedenle ‘‘Aşçı ne iş yapar?’’ sorusunun yanıtı çalışılan yere göre değişim gösterebilir. 

Aşçı görev ve sorumlulukları nelerdir? 

Aşçılık mesleğinin beraberinde getirdiği çeşitli görev ve sorumluluklar bulunur. İlgili görev ve sorumlulukların yerine getirilmesi, aşçılık mesleğinin icra edilebilmesi açısından önem arz eder. Mesleği icra edecek kişilerin aklına gelen ilk soru ‘‘Aşçı görevleri nelerdir?’’ olur. Bu durumda ilk olarak aşçı görev tanımı hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Aşçı, ilgili alandaki deneyimlerinden doğan pişirme teknikleri ile besinleri tüketime ve sunuma hazır hale getiren kişilere verilen genel addır. Genel görev tanımının yanı sıra aşçıların bünyesinde bulunduğu işletmede daha pek çok farklı görevi bulunabilir, Aşçının görevleri şu şekilde özetlenebilir: 

  • Aşçı olarak mesleği icra ederken, müşterilerin istekleri göz önünde bulundurulmalı ve siparişler bu doğrultuda hazırlanmalı, 
  • Görev alınan işletmedeki şef aşçının direktiflerine uymalı ve genel kurallara dikkat etmeli,
  • İş sağlığı ve iş güvenliği kurallarına her zaman uymalı, dikkatli ve sabırlı bir şekilde mesleği icra etmeli,
  • Yemek kültürü alanındaki güncel gelişmeleri takip etmeli ve mesleki alandaki tekniklere yenileri eklenmeli, 
  • Aşçı görevleri arasında standart tabak oluşturma işlemi de yer alır,
  • Aşçı olarak çalışırken temizlik ve hijyen kurallarına dikkat etmeli, bulunulan ortam sterlize hale getirilmeli. 

Tüm bu görev ve sorumluluklar ‘‘Aşçı ne yapar?’’ sorusunun yanıtı olarak kabul edilir. ‘’Aşçı nerede çalışır?’’ sorusuna verilen yanıtlara göre bu görev ve sorumluluklar değişebilir.

Aşçı olmak için hangi eğitim alınmalıdır? 

İlgili üniversitelerde yer alan Gastronomi ve Mutfak Sanatları adlı lisans bölümünü başarıyla tamamlayan kişiler, çeşitli işletmelerde aşçı olarak mesleğini icra etme fırsatı kazanır. Eğer dilersen gastronomi alanında eğitim veren sertifika programlarına katılabilirsin. Programı tamamladıktan sonra sahip olduğun sertifika ile aşçı olarak çalışma fırsatına sahip olabilirsin. Ayrıca usta-çırak ilişkisine dayanan bir çalışma şekli ile de aşçı olma fırsatını yakalayabilirsin.

Aşçı çalışma ortamı ve koşulları nasıldır? 

Aşçılık mesleğini icra eden kişilerin özel bir çalışma ortamı bulunur. Aşçıların çalışma ortamı, çoğu zaman ilgili işletmenin yemekhanesidir. Aşçılar, yemekhanelerin mutfak bölümünde görev alır. Aşçıların mesleğini icra ettiği mutfak bölümünde yemek pişirme işleminin gerçekleştirilmesinde kullanılan çeşitli mutfak alet ve edevatları bulunur. Aynı zamanda yalnızca aşçıların kullanımına özel olan araç ve gereçler de mutfak bölümünde yer alır. Aşçıların çalışma ortamı ferah, aydınlık ve sterilize edilmiş bir yapıya sahiptir. Yemek pişirme işleminin düzenli olarak gerçekleştirilmesinden dolayı mutfak ortamı düzenli olarak temizlenir. Aşçı çalışma koşulları ise görev alınan firmaya göre farklılık gösterebilir. Çalışma koşulları arasında merak edilen hususlardan biri aşçı çalışma saatleridir. Sabit çalışma saatlerine sahip olan aşçıların yanı sıra vardiyalı olarak çalışan aşçılar da bulunur. Bu nedenle ‘‘Aşçı kaç saat çalışır?’’ sorusuna birbirinden farklı yanıtlar verilebilir. Aşçı çalışma şartları işletmeden işletmeye göre çalışma saatlerinde farklılıklar olabilir.

Aşçı maaşları nasıldır? 

Aşçı iş ilanlarına göz atan kişilerin dikkat ettiği hususlardan biri de aşçı maaşlarıdır. Pek çok kişi ‘’Aşçı ne kadar maaş alıyor?’’ konusunu merak eder. Aşçı maaşlarını etkileyen pek çok farklı husus bulunduğu için ‘‘Aşçı maaşları ne kadar?’’ sorusuna verilecek net bir yanıt olmaz. Bunlardan ilki, kişinin aşçılık mesleğindeki tecrübesidir. Aşçılık alanında sahip olduğun tecrübe, maaşına doğrudan etki eder. Maaşları etkileyen bir diğer husus ise aşçılık mesleğinin icra edileceği firmadır. Görev alınan firmanın ya da işletmenin iş prensipleri ve kişiye sunduğu haklar, aşçı maaşlarına doğrudan etki eder. Aşçılık alanında eğitimini tamamlamış ya da deneyimli olan kişilerin maaş aralıklarında değişiklik görülebilir. Sen de aşçı olmak ya da aşçılık ile ilgili mesleki tecrübelerini artırmak istiyorsan, aşçı iş ilanlarına göz atabilirsin. İş ilanlarında yer alan açıklama kısmını dikkatli bir şekilde inceleyerek aşçı hakları hakkında da ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsin. Maaş, yan haklar ve daha pek çok farklı açıdan incelediğin aşçı iş ilanları arasından kişisel tercihlerini göz önünde bulundurarak iş başvurusunda bulunabilirsin.

Kaynak: 1