Kargo operatörü nedir? Nasıl olunur?

Kargo operatörü nedir? Nasıl olunur?

Kariyerlerine yeni bir adım atacak kişiler için çalışmak istedikleri alanla ilgili bilgiler edinmek oldukça önemli. Bu sayede geleceğine ilk adım atarken doğru karar verme imkanına sahip olursun. Kargo operatörü görev tanımından çalışma saatlerine kadar merak edilen tüm soruların cevapları şimdi İşin Olsun’da!

Kargo operatörü nedir?

Kişinin yapacağı mesleğin gerektirdiği görev ve sorumluluklar merak konusudur. Meslek tercihi yapan adayların aklında pek çok soru bulunur. Kargo operatörü nedir sorusu bu pozisyonda çalışmak isteyen adayların aklına gelen ilk soru olabilir. Kargo operatörü, ilgili şubelerden giden ya da gelen kargoların bilgisayar işlemlerini yapan kişidir. Kargo firmalarının şubelerinde çalışırlar. Bu şubeler; sokak, mahalle ya da caddede bulunabilir. 

Kargo operatörü ne iş yapar sorusuna verilecek birçok cevap vardır. Kargo operatörü çalıştığı şubede birçok görev ve sorumluluğu yerine getirir. Şubeye kargo göndermek için gelen kişilerin ürünlerinin tartım  işlemini gerçekleştirir. Kargonun gönderileceği adresi ve fatura bilgilerini kayıt altına alır. Şubeye gelen müşterilerin gerekli teslimat işlemini yaparak kargolarını teslim eder. Kargo operatörleri dağıtıma çıkacak kuryeler için gerekli olan evrakların ayarlamasını yapar. Kargo dağıtımından dönen kuryelerin getirdiği teslimat evraklarını sisteme işler. Kargo operatörlüğü insanlarla iletişim halinde olmayı gerektiren bir meslektir. Bu mesleğin sana hitap ettiğini düşünüyorsan kargo operatörü iş ilanlarını değerlendirebilirsin. Bu ilanlardan kendine uygun olan firmaya başvurup kargo operatörü olarak çalışmaya başlayabilirsin.

Kargo operatörü olmak için gerekenler nelerdir?

Meslekler faaliyet gösterdikleri alana göre birbirlerinden ayrılır. Her mesleğin kendine özgü görevleri vardır. Meslek adaylarının işe alım sürecinde karşılaması gereken bazı özellikler bulunur. Mesleğin görev tanımına göre bu özelliklere göre değişiklik gösterebilir. Kargo operatörü görev tanımı kargo şubelerinde kargo alım ve teslim işlemlerini gerçekleştirme sorumlu olan kişi şeklinde yapılabilir. Kargo operatörü nasıl olunur sorusu bu görevleri yerine getirmek için kişide aranan şartlar ile açıklanabilir. Bu şartlar kişinin başvuruda bulunduğu kargo firmasının niteliklerine göre değişiklik gösterebilir. Kargo operatörlüğü için işverenler tarafından talep edilenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Bu pozisyonda yer almak isteyen kişilerin en az lise mezunu olması gerekir.
  • Üniversitenin ön lisans ya da lisans olarak herhangi bir bölümünden mezun olan kişiler de kargo operatörlüğü için başvuruda bulunabilirler.
  • Fatura kesimi gibi işlemler bilgisayar kullanılarak gerçekleştirir. Kargo operatörlüğü yapmak isteyen adayların temel seviyede bilgisayar kullanımına hakim olması gerekir.
  • Kargo operatörü olmak için gereken evraklar kişinin çalıştığı firma tarafından belirlenir. Bu belgeleri firmadan firmaya değişiklik gösterebilir. Kargo operatörlüğü yapmak isteyen aday kendinden istenen belgeleri öğrenmeli ve firmanın ilgili birimine teslim etmelidir. 
  • Kargo operatörü olmak için belirlenen bir yaş sınırı bulunmaz. Ancak firmalar kendileri bir yaş sınırı belirlemiş olabilirler.
  • Kargo işlemleri insanlarla iletişim kurarak gerçekleştirir. Kargo operatörlüğü yapmak isteyen kişilerin iletişim becerisi yüksek olmalıdır. 
  • Kargo operatörü, kuryeleri ve müşterileri gerekli islemler için hızlı bir şekilde yönlendirme becerisine sahip olmalıdır. Müşteriler tarafından kendisine yöneltilen soruları doğru bir şekilde yanıtlayacak donanıma sahip olmalıdır.     

Kargo operatörleri, müşterilerle doğrudan iletişim kurarak çalışırlar. Teslimat yapacak kuryeleri gerekli şekilde bilgilendirir ve organize ederler. Yerine getirdikleri görev ve sorumluluklarla çalıştıkları kargo firmalarına etkili bir şekilde hizmet ederler.

Kargo operatörü çalışma koşulları nasıldır?

Kendisine uygun işi seçmeye çalışan adayların dikkat ettiği kriterlerden birisi de çalışma koşullarıdır. Mesleğin iş tanımı, çalışma koşulları hakkında bilgi edinilmesini sağlayabilir. Kargo operatörü iş tanımı firmalar arasında ufak değişiklikler olsa da genel hatlarıyla bellidir. Bu nedenle kargo operatörü çalışma koşulları, kargo şubeleri etrafında şekillenir. 

Kargo operatörleri kargo şubelerinde çalışırlar. Kargo şubeleri şehir merkezinde bulunabileceği gibi ilçelerde de bulunabilir. Sokak, mahalle ve caddelerde kargo şubeleri hizmet verebilir. Kargo operatörleri de çalıştıkları kargo şubesine göre bu yerlere gelip giderler. Kargo operatörlerinin çalışma saatleri firmalar arasında çeşitlilik gösterebilir. Genel olarak kargo şubeleri 09.00 ve 17.00 arasında hizmet verir. Kargo operatörleri bu saatler arasında kargolar ile ilgili gerekli işlemleri yerine getirir. Bu çalışma koşullarını kendine uygun görüyorsan Ankara ya da İstanbul kargo operatörü iş ilanlarını inceleyebilirsin. Türkiye’nin farklı şehirlerinden verilen ilanları kıyaslayarak konumuna uygun ilana başvurunu gerçekleştirebilirsin!

Kargo operatörü maaşları nasıldır?

Maaş düzeyi iş başvurusu yapılmadan önce dikkat edilen önemli unsurlardan birisidir. Kargo operatörü maaşları bu pozisyonda çalışmak isteyen adayların merak ettiği hususlardan biridir. Maaş düzeyi kişinin çalıştığı firmaya göre değişiklik gösterebilir. Her firmanın belirlediği bir maaş düzeyi bulunur. Adayların başvuru yapmadan önce meslekle ilgili detayları araştırması tavsiye edilir. 

Kişinin çalıştığı kargo şubesinin konumu da maaş düzeyini etkileyebilir. Şehir merkezinde çalışan kargo operatörlerinin maaş düzeyi  ilçe merkezinde çalışan kişilerin maaş düzeyinden farklı olabilir. Kargo operatörlüğü yapacak adayın tecrübesi de maaş düzeyini etkileyebilir. Daha deneyimli olan kargo operatörleri işe yeni başlayan adaylara göre farklı maaş düzeyine sahip olabilir. Bu mesleğin sana hitap ettiğini düşünüyorsan Bursa kargo operatörü iş ilanlarına göz atabilirsin. Şehir bazlı aralamalar yaparak iş bulma sürecinde hız kazanabilirsin.