Gemici nasıl olunur?

Gemici nasıl olunur?

Denizlerin ustası olmak, gemicilik mesleğiyle heyecan dolu bir yolculuğa adım atmak anlamına gelir. Fırtınalara meydan okur, uzak limanlarda yeni kültürlerle tanışır ve mavi suların ötesinde unutulmaz anılar biriktirirsin. Eğer sen de nasıl gemici olacağını, görev tanımını ya da çalışma koşullarını öğrenmek istiyorsan İşin Olsun’u ziyaret edebilirsin!

Gemici nedir? Ne iş yapar?

Gemiciler, gemi yolculuğu yapıp hayatlarını bu şekilde idame ettiren kişilerdir. Gemileri, denizlerde ve okyanuslarda güvenli bir şekilde yönetmek üzerine bir eğitim alırlar. Gemiciler; navigasyon, deniz bilgisi ve deniz hukuku gibi alanlarda uzmanlaşırlar. Gemici nasıl olunur sorusunun ilk cevabı ise gemici belgesinin alınmasıdır. Bu belgenin almak için ise kurs, sağlık raporu, sınav ve başvuru gibi adımları başarı ile tamamlamak gereklidir. Bu belgeyi alan kişiler, gemide çalışan ve kendisine verilen görevi ve sorumlulukları yerine getiren kişilerdir. Gemiciler, güvertede bulunan tüm sistemlerin bakımından ve onarımından sorumludur. Raspa, boyai halat, vinç, ambar ya da tank gibi işlemleri yapar. Gemici ne iş yapar sorusunun cevabı ise;

  • Gemi içerisinde halat ve boya işlerini yapmaktan sorumludur. Bunun yanı sıra tüm güvertenin bakım ve onarımını yapmakla da yükümlüdür. 
  • Gemiciler, raspa işlemlerini yapar. Raspalama işlemi, raspa adı verilen keskin bir aletle daha öncesinden işlenip hazırlanmış çalışmanın yüzeyi üzerinden küçük ve ince talaşları kaldırmaktır. 
  • Taşıma, aktarma ve manevra işlemlerini yapar. Aynı zamanda güverteyi de yıkar.
  • Güvertede bulunan tüm donanımların yedek parçalarını ve halatlarını değiştirmekten sorumludur. Gemiye gelen tüm malzemeleri almak ve bu malzemeleri ayırarak kumanyalıklara taşır.
  • Gemiciler, ambarları süpürmek ve temiz tutmaktan sorumludur. Güvertede bulunan küreğin vinç ırgat motorlarını çalıştırarak kullanmaktan sorumludur. 
  • Ambar zincirlik portuç ve tankların hem raspa hem de boya ve temizliğini yapar. 
  • Gemideki en önemli görevlerden birisi de sürme borda eskilerin hem de donanım ile ilgili işlemlerini yapmalarıdır. 

Gemici mesleğini icra edebilmek için hangi kriterlere sahip olunması gerekir?

Gemicilik mesleğini icra edebilmek için öncelikle bazı kriterleri yerine getirmen gerekir. Bunlar;

  • 16 yaşını doldurmuş olmak gerekir. 
  • En az ilkokul diplomasına sahip olmak önem taşır. 
  • Yetkilendirilmiş bir eğitim kurumundan gemici sertifikası almak gerekir. 
  • Askerliğin en az 9 ayını güverte eri olarak yapmak ve bunu belgelemek gerekir. 4 yıllık fakülte mezunu olanlar için ise bu süre 4 aydır. 
  • Sağlık durumunun Gemi Adamları Sağlık Yönetmeliğinde belirtilen şartlara uygun olduğunu belgelemek gerekir. 
  • Gemi adamı cüzdanı için gerekli olan harç bedelini ödemelisin. Bu adımları tamamlayan adaylar sonrasında bu evraklarla Liman Başkanlığına başvururlar. Sonrasında da gemi adamı cüzdanı posta ile kişilere gönderilir. Bu şartları sağlayan ve ilgili sınavlardan başarıyla geçen kişiler gemici olabilirler. 

Gemici olmak için en gerekenlerden birisi de gemicinin sahip olduğu teorik ve pratik bilgi ve tecrübesidir. Bu mesleği icra etmek isteyen adaylar, bu hususlara dikkat ederek gemici iş ilanlarına başvurabilirler.

Gemici olmak için sahip olunması gereken eğitim ve belgeler nelerdir?

Gemicilerin uzmanlaşmaları için teorik ve pratik belli eğitimlerden geçmeleri gerekir. Bunlar, bir sertifika programı da olabilir bir staj programı da olabilir. Bu mesleği yapmak için mesleki eğitim veya mesleki lise programlarına katılıp bu liselerin ilgili bölümlerinden mezun olmak gerekir. Bu eğitimler doğrultusunda gemicilik yapacak adaylar, okulda öğrendikleri teorik ve pratik eğitimleri mesleki hayatta da uygulayabilecekleri staj programlarına katılabilirler. Bu sayede mezun olmadan iş hayatına hazırlanmış olurlar. 

Gemicilik yapabilmek için öncelikle sahip olman gereken bir gemici belgesi vardır. Bu belge, gemilerde çalışmak için gerekli olan bir sertifikadır. Diğer bir merak edilen husus ise gemici olmak için bir kriter olan belgenin nasıl alındığıdır. Gemici belgesi nasıl alınır sorusunun cevabı oldukça önemlidir. Bunlardan ilki, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir eğitim kurumundan kurs almaktır. Bu kursu başarıyla geçtikten sonra ise birtakım prosedürlerin tamamlanması gerekir. Bu prosedürler de tamamlandıktan sonra kişi bu mesleği yapmaya hak kazanır. Gerekli olan gemici belgesi kaç yaşında alınır sorusuna ise en az 16 yaşını doldurmuş olmak gerekir şeklinde cevap verilebilir. Ancak 18 yaşından küçük olanlar, veli veya vasi muvafakatnamesi ile gemici belgesi alabilirler. Bu belgeyi almak için en az ilkokul diplomasına sahip olmak gerekir. Usta gemici iş ilanları gibi belirli seviyeye yönelik aramalar yaparak süreçle ilgili detaylı bilgi edinebilirsin.

Gemici çalışma ortamı ve koşulları nasıldır?

Gemicilerin çalışma ortamları ve koşulları; geminin türüne, sefer süresine, çalışma saatlerine ve görevlere göre değişiklik gösterebilir. Ancak gemiciler genel olarak; açık havada, güverte üzerinde, ambarlarda, makine dairesinde ya da kumanda köşkünde çalışırlar. Çalışma ortamları; sıcak, soğuk, nemli, yüksek sesli, dar yüksek veya hareketli olabilir. Gemiciler denizdeki dalgalara, rüzgara ve yağmura adapte olmalıdır. Bunlar dışında merak edilen diğer bir konu, gemici maaşlarıdır. Maaşlar; çalışılan geminin türüne, sefer süresine, deneyim seviyesine ve işverene göre değişkenlik gösterir. 

Gemicilerin iş güvenliği kurallarına uyması, uygun ekipman ve koruyucu giysiyle işbaşı yapması da oldukça önemlidir. Eğer bu mesleği icra etmek istiyorsan ve gemici olmanın gerektirdiği bilgi, beceri ve donanıma sahip olduğunu düşünüyorsan İstanbul gemici iş ilanlarını takip edip başvuruda bulunabilirsin. İş ilanlarını yaşadığın şehre göre de filtreleyip şehrindeki iş ilanlarına kolayca ulaşabilirsin. İsinolsun.com’da yayınlanan ilanlar arasından kriterlerine ve niteliklerine en uygun olanlara başvuru yaparak kariyerine dilediğin şekilde yön verebilirsin.