Gelenekten geleceğe: Esnaf nasıl olunur?

Gelenekten geleceğe: Esnaf nasıl olunur?

Meslek seçerken ilgi, yeteneklerini göz ardı etmemeli ve işin şartlarını dikkatlice araştırmalısın. Mahalle geleneğinin günümüzdeki temsilcileri olarak kabul edilen esnaflık mesleğini icra etmek için de bütün detaylara hakim olmalısın. Sen de esnaf nasıl olunur öğrenmek istiyorsan İşin Olsun’u ziyaret edebilirsin!

Esnaf olmak isteyen kişilerin merak ettiği ne önemli hususlardan biri nasıl esnaf olunur sorusudur. Öncelikle esnaf olmak için bazı şartların yerine getirilmesi gereklidir. Bu şartların başında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak yer alır. Aynı zamanda Türkiye’de aktif ticaret yapıyor olmak, sahip olunan medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak, vergi mükellefi olmak ya da vergiden muaf olmak ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesindeki odalara kayıt olmamak da önemli noktalardan bazılarıdır. 

Esnaf nedir?

Esnaf olmak isteyen ve esnaf nasıl olunur sorusunun cevabını merak eden adaylar, çeşitli araştırmalar yapar. Eğer esnaf olmak istiyorsan öncelikle ilgili meslek odasına başvurman ve sicile kayıt olman gerekir. Sicile kayıt için gerekli belgeler ve ücretler ise oda tarafından belirlenir. Sicile kayıt olduktan sonra vergi dairesine başvurarak vergi levhanı alman ve iş yerini açman gerekir. Eğer sen de bu mesleği icra etmek istiyorsan isinolsun.com’da yayınlanan esnaf iş ilanlarına başvuru yapabilir ve hayalindeki kariyere yönelebilirsin.

Esnaf nasıl olunur?

Esnaf olmak isteyen kişilerin diğer bir merak ettiği konu ise esnaf olmak için gerekli olan eğitim ve belgelerdir. Bu bağlamda esnaf olmak için gerekenler ise faaliyet göstereceğin meslek dalına göre değişir. Bazı mesleklerde 3308 sayılı Meslek Eğitim Kanunu kapsamında ustalık belgesi almanız gereklidir. Bu belgeyi almak için de ilgili meslek dalında en az 3 yıl çalışmış olman veya mesleki eğitim kurumlarında eğitim almış olman gerekir. Esnaf olmak için vergi mükellefi veya vergiden muaf olunması gereklidir. Bunlar dışında da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı veya Türkiye’de sanat ve ticaret yapan bir yabancı uyruklu vatandaş olman gerekir. Esnaf ve sanatkar siciline de kayıt yaptırmak zorunludur. Esnaf olma şartları arasında esnaf ve sanatkar siciline ve ilgili odaya kayıt yaptırmak, faaliyet göstereceği meslek dalı için gerekli ustalık belgesini almak gibi detaylar da mevcuttur. Sen de küçük esnaf nasıl olunur gibi konularla ilgili bilgi sahibi olduktan sonra kariyer hayatına atılabilirsin.

Esnaflık hakkında bir bilgisi olmayıp da sıfırdan esnaf olmak isteyen bireyler de olabilir. Sıfırdan esnaf olmak isteyenlerin öncelikle yapması gereken şey, bir iş fikri bulmak ve bunun için bir iş planı hazırlamaktır. Bu plan; işini nasıl kuracağını, hangi sektörde faaliyet göstereceğini, ne kadar sermayeye ihtiyacın olduğunu, hangi vergi ve yasal zorunluluklara tabi olacağını, hangi pazarlama ve satış stratejilerini uygulayacağını ve işini nasıl büyüteceğini kapsar. Başvurun onaylandıktan sonra esnaf ve sanatkar olarak faaliyete başlayabilirsin. Sen de esnaf olmak ve bu alandaki iş ilanlarına bakmak istiyorsan çeşitli iş ilanlarını yaşadığın şehre göre de filtreleyip şehrindeki iş ilanlarına kolayca ulaşabilirsin. İsinolsun.com’da yayınlanan ilanlar arasından kriterlerine ve niteliklerine en uygun olanlara başvuru yaparak kariyerine dilediğin şekilde yön verebilirsin. Manav iş ilanları gibi spesifik aramalar da yaparak iş bulma sürecine hız kazandırabilirsin.

Gelenekten geleceğe: Esnaf nasıl olunur?

Esnaf hangi belge ve sertifikalara sahip olmalıdır?

Esnaf, kendi işini yapan ve küçük bir işletme sahibi olan kişilerdir. Esnaflar, çeşitli sektörlerde faaliyet gösterebilirler. Gıda, giyim, dokuma, deri gibi çeşitli ürün ve hizmetleri müşterilerine sunarlar. Bu noktada esnaf ne iş yapar sorusu kadar hangi sertifikalara sahip olması gerektiği de merak edilir. Sertifikalar, esnafın hangi sektörde faaliyet gösterdiğine bağlı olarak değişim gösterir. Bunlardan bazıları;

  • “Mesleki Yeterlilik Sertifikası”, sahip olunması gereken belgelerin başında gelir. Eğitim düzeyini ya da deneyimini kanıtlamak amacıyla bu sertifikayı alman gerekir. 
  • Gıda sektöründe faaliyet gösteren kişiler, “Gıda Güvenliği Sertifikası” almalıdır. Bu alanda eğitim almak, işletmenin hijyen standartlarına uymasını sağlar. 
  • “İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası”, her meslek sahibi kişinin sahip olması gereken belgelerden biridir. Özellikle inşaat gibi alanlarda faaliyet gösteren kurumlarda çalışılıyorsa daha da önem taşır.

Esnaf çalışma koşulları ve ortamı nasıldır?

Esnafların çalışma koşulları ve ortamı; faaliyet gösterdikleri meslek dalına, iş yerinin büyüklüğüne, çalışan sayısına, iş organizasyonuna, iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarına göre değişkenlik gösterir. Esnaf çalışma ortamı ve koşulları, esnafın sağlığı, verimliliği, iş doyumu, iş kazası ve meslek hastalığı riski üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. 

  • Esnaf, küçük işletmeleri yöneten kişiye verilen isimdir. Bu işletmenin türü, çalışma koşulları noktasında belirleyicidir. Çünkü market ya da restoran arasında belirli bir fark mevcuttur. 
  • Çalışma saatleri, işletmenin açılış ve kapanış saatine bağlı olarak belirlenir. Bazı durumlarda vardiyalı çalışma sistemine uyum sağlanabilir.
  • Finansal sorumluluklar da bu mesleğin çalışma koşullarını kapsar. Çünkü esnaf olan kişi, vergi ödemesi ya da bütçe yönetimi gibi mali konuları yürütür.
  • Esnaflık mesleğini icra eden kişinin, esnek çalışma koşullarına uyum sağlaması gerekir. Çalışanları yönetmekten stok takibine kadar pek çok görevi icra edeceğinden dolayı esnek olman önemlidir. 

Sen de esnaf olma şartları, çalışma koşulları gibi konular hakkında bilgi sahibi olarak mesleğini icra edebilirsin. Terzi iş ilanları gibi farklı alanlarda yayınlanan ilanlara da göz atarak iş bulma sürecini hızlandırabilirsin.