Yatılı bakıcı nedir? Görevleri nelerdir, ne kadar kazanırlar?

Yatılı bakıcı nedir? Görevleri nelerdir, ne kadar kazanırlar?

Bir mesleği icra etmeden önce ilgili alana dair bilgi edinmek oldukça önemlidir.  Bu bilgiler ışığında mesleğe dair daha net fikirler oluşturabilirsin. Yatılı bakıcı ne iş yapar, nasıl olunur ve görev ve sorumlulukları gibi merak ettiğin pek çok sorunun cevabı şimdi İsin Olsun’da!

Yatılı bakıcı nedir?

Bakıcı nedir sorusuna kısaca bakım ihtiyacı olan kişilere eşlik ederek güvenli ve sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürmelerine yardımcı olan kişi cevabı verilebilir. Yatılı bakıcılar, kendi bakımını yapamayan kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda çalışırlar. İhtiyacı olan bireylerin özel bakımından sorumlu olan, aynı evin içinde kalan ve ihtiyaçlarını karşılama görevini üstlenen kişidir. Yatılı bakıcılar, bebek, yaşlı ve engelli bakıcısı olarak farklı gruplara ayrılır. Bu gruplar dahilinde kişinin görev ve sorumlulukları işveren tarafından belirlenir. Bebek bakıcısı olarak çalışan kişiler, yaş aralığına göre bebek ya da çocukların sorumluluğunu üstlenebilir. Bu kişilerin gelişimlerinden ve eğitimlerinden de sorumlu olabilir. Engelli ve yaşlı bakımı için çalışan kişiler ise bu bireylerin hijyeni, sağlığı ve yaşam standartlarını yükseltme gibi görevleri üstlenir. Her meslek dalında olduğu gibi disiplinli bir çalışma prensibine sahip olmak önemlidir. Yatılı bakıcı olmak için gerekenler arasında ise kişinin 18 yaşını doldurmuş olması yer alır.

Yatılı bakıcı görev ve sorumlulukları nasıldır?

Bu mesleği icra eden kişilerin görev ve sorumlulukları, bakıma ihtiyaç duyan bireye göre değişiklik gösterir. Yatılı bakıcılar, aldıkları eğitimlere dayalı olarak bebek, çocuk engelli veya yaşlılarla ilgilenebilir. Bu kişilerin yerine getireceği görev ve sorumluluklar birbirinden farklıdır. Yatılı bakıcının görevleri ve sorumlulukları çalıştığı ailenin taleplerine, evin büyüklüğüne ve aile fertlerinin sayısına göre belirlenebilir. Yatılı bakıcılarla çalışan bazı aileler, kişi bakımının yanı sıra bazı ev işlerine destek olmasını da talep edebilir. Bunun yanı sıra yatılı bakıcı sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir;

  • Bebek bakıcısı olarak yatılı çalışan kişiler; bebeklerin altını değiştirmek, kıyafetlerini yıkayıp düzenlemek, yemeğini yedirme uyku ve masal saatlerine uygun şekilde rutin düzeni sağlamak, banyo yaptırmak gibi görevleri yerine getirir. 
  • Yaşlı ve engelli bakımı için yatılı çalışan bakıcılar; kişinin ilaçlarını zamanında vermek, hastanın kişisel hijyenini sağlamak, kıyafetlerini yıkamak ve düzenlemek, banyo yaptırmak, yatak çarşaflarını değiştirmek, varsa açık yaralarına pansuman yapmak, gerektiği takdirde sohbet etmek ya da kitap okumak gibi görevleri üstlenir. 

Yatılı bakıcı eğitimleri almak, bu görev ve sorumlulukları yerine getirme sürecinde sana kolaylık sağlayabilir. Bu sayede mesleğin temel sorumluluklarını kavrama imkanına sahip olursun. Bu sorumlulukların yanı sıra talep edilir ve kabul görürse ev işlerini yapma görevi de yatılı bakıcıya verilir. Yemek yapmak, aile fertlerinin çamaşır ve bulaşığını yıkamak, alışveriş yapmak gibi görevler ilgili pozisyonda çalışan kişilerden istenebilir. Bu meslek için uygun olduğunu düşünüyorsan isinolsun.com’dan yayınlanmış olan yatılı bakıcı iş ilanlarına göz atabilirsin. 

Yatılı bakıcı çalışma koşulları ve ortamı nasıldır?

Yatılı bakıcıların hangi koşullarda ve ortamlarda görevini icra ettiği pek çok kişi tarafından merak edilir. Sadece çalışanlar değil aynı zamanda yatılı bakıcı işe almayı düşünen aileler tarafından da bu konu araştırılır. Yatılı bakıcının çalışma koşulları ve ortamı bakıma ihtiyaç duyan kişiye göre farklılık gösterebilir. Yatılı bakıcı, ailenin yaşam alanı içerisine dahil edilen bir kişidir ve aynı ev içerisinde yaşar. Bakıma ihtiyaç duyan kişiden sorumlu olan yatılı bakıcıların çalışma ortamı evdir. Mutfak, banyo, tuvalet, oturma odası, çocuk odası gibi alanlar, yatılı bakıcı olarak çalışan kişilerin başlıca çalışma ortamları olarak gösterilebilir. Çalışma koşullarını ve iş şartlarını taraflar işe başlamadan önce belirler. Bu doğrultuda yatılı bakıcının çalışma alanı ve dahil olacağı bölümler belirlenebilir. İşe alım yapan ailenin, yatılı bakıcıya bir oda tahsis etme zorunluluğu bulunur. Böylece kişisel alan korunarak tarafların rahat etmesi sağlanabilir. Bunun yanı sıra bazı özel kurumlar da yatılı bakıcılarla çalışmak isteyebilir. Çeşitli huzurevleri kendi bünyesinde yatılı çalışacak özel bakıcılara ihtiyaç duyabilir. Yatılı bakıcı çalışma saatleri de işveren tarafından belirlenir ve çeşitli durumlarda farklılık içerebilir. Genel olarak gündüz saatlerinde çalışması beklenen yatılı bakıcının mesai saatlerinin bazı durumlarda esnek olması gerekebilir. Eğer bu mesleğin sana uygun olduğunu düşünüyorsan isinolsun.com’dan Antalya yatılı bakıcı iş ilanlarına bakabilirsin. Bu sayede çalışma ortamı ve koşulları hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsin.

Yatılı bakıcı maaşları nasıldır?

Yatılı bakıcıların ücretleri, ilgilenilen kişiye ve durumuna göre farklılıklar gösterir. Bebek, yaşlı ve engelli bakımı için talep edilen maaş oranları birbirinden farklı olabilir. Yerine getirilen görev ve sorumluluklar ve iş yükü gibi önemli faktörler de, maaş oranları konusunda belirleyici unsur arasında yer alır. Buna ek olarak talep edilen ekstra işler, yatılı bakıcı maaşlarını etkileyebilir. Bebek bakıcısı olarak işe alınan bir çalışandan aynı zamanda ev işlerini yapması talep edildiğinde ücretlendirmede farklılıklara sebep olabilir. Bazı huzurevleri ya da özel işletmeler de yatılı bakıcılarla çalışmak isteyebilir. Kurumların ücretleri de bakıcının üstleneceği sorumluluklar doğrultusunda belirlenir. Bu doğrultuda yatılı bakıcıların maaşları hakkında net ve kesin rakamlar vermek doğru değildir. Yatılı bakıcılık mesleğinin sana uygun olduğunu düşünüyorsan isinolsun.com’dan ilgili alanda yayınlanan İzmir yatılı bakıcı iş ilanlarına göz atabilirsin. Filtreleme özelliğini kullanarak kriterlerine hitap eden işverenleri listeyebilirsin. Bu sayede hızlı ve kolay bir şekilde başvuru yapma imkanına sahip olursun.