Üretim elemanı nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Üretim elemanı nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Bir meslekte profesyonel olarak çalışmak istiyorsan, gerekli bilgi ve tecrübeye sahip olman beklenir. Görev tanımından üretim elemanı çalışma şartlarına kadar öğrenmek istediğin tüm detaylar İşin Olsun’da!

Üretim elemanı nedir sorusu, bağlı bulunulan kurumun prensipleri doğrultusunda makinelerin sorumluluğunu üstlenip üretim faaliyetlerini sürdüren kişi olarak cevaplanabilir. İşletmenin üretim faaliyeti gösterdiği alana göre, elde edilen malzeme de değişiklik gösterir. Üretim elemanı görev tanımına uygun olarak üretim şefinin direktifleriyle gerekli malzemelerin imalatını gerçekleştirir. Malzemelere ve iş alanına istinaden, bu pozisyonda görev yapan kişilerin sorumlulukları belirlenir.

Üretim elemanı ne iş yapar? 

Üretim elemanı, çalışılan kurumun talebine göre kalite standartları doğrultusunda üretimi sürdürür. Öne çıkan üretim elemanı görevleri ve sorumlulukları ise şu şekilde sıralanır:

  • Üretimde işlenecek malzemenin takibini yapar.
  • Üretimde kullanılan makinelerin; bakımına, onarımına ve kontrollerine dikkat eder.
  • Problem çıkaran ve hasarlı makinelerin tespitini yapar. Bu tespitleri üretim şefi ile paylaşır.
  • Üretim ekibi ile koordineli çalışır.
  • Çalıştığı alanın düzeninden ve temizliğinden sorumlu olur.
  • Üretim elemanı görevleri arasında, çalışma sonunda elde edilen malzemenin kalite kontrolünü sağlamak da bulunur.
  • Üretim sonucunda, kurumun iş prensiplerine uymayan bir hata görürse bunu yöneticiye iletir.
  • Üretimi biten ve kalite kontrolü sağlanan malzemeleri paketleyerek gönderime uygun hale getirir.

Üretim elemanı olmak için hangi eğitim alınmalıdır? 

Üretim elemanı ne iş yapar sorusundan sonra, bu mesleği icra etmek için gerekli olan eğitim merak edilir. Üretim elemanı olabilmek için özel bir bölüm okumaya gerek yoktur. Genellikle, imalat ve fabrika faaliyetlerinde çalışanlar, meslek lisesi diplomasına sahip olan kişilerdir. Eğitime ek olarak dilersen kendini geliştireceğin kurslara katılabilirsin. Kişisel olarak kendine katacağın önemli değerler, işine de mutlaka yansır. Kimi firmalar, belirli sertifika ve belgeler talep edebilir. İlgili ilanlara başvurmadan önce eğitim kriterini inceleyerek, üretim elemanı çalışma şartlarının sana uygunluğu doğrultusunda karar verebilirsin.

Üretim elemanı olmak için hangi özellikler gerekir?

Hangi iş kolunda olursan ol her mesleğin bazı önemli değerleri vardır. Mesleki yetkinliklerinin yanı sıra kişisel niteliklerinin de üretim elemanı olarak göstereceğin performansı etkiler. Ekip çalışmasına dayalı olan bu meslekte iç iletişim çok önemlidir. Bu doğrultuda üretim sorumlusu olarak çalışmak için sahip olman gereken bazı özellikler şu şekilde sıralanır:

  • Kuvvetli bir iletişime sahip olmak,
  • Kişisel gelişime açık olmak ve öğrenmeyi sevmek,
  • İstikrar sahibi olmak,
  • Ekip çalışmasına yatkın olmak,
  • Zaman yönetimini iyi yapmak.

Üretim elemanı çalışma ortamı ve koşulları nasıldır?

Üretim elemanı nerede çalışır sorusuna verilecek yanıtlar farklılık gösterebilir. Ancak bu kişiler ağırlıklı olarak imalat tesislerinde ve fabrikalarda görev alır. İmalat yapan şirketlerin üretim elemanlarına oldukça fazla ihtiyacı vardır. Sen de üretim elemanı olarak fabrikalarda, atölyelerde veya imalathanelerde faaliyet gerçekleştirebilirsin. Bu kişiler, kapalı alanda üretim tezgahı başında mesailerini geçirirler. Bu meslek kolunda görev almak istiyorsan, üretim elemanı kaç saat çalışır sorusunun cevabını merak ediyor olabilirsin. Üretim elemanı çalışma saatleri, bağlı bulunduğun kuruma göre değişiklik gösterir. İmalatın yoğunluğuna bağlı olarak çalışma saatleri vardiya usulü gerçekleşebilir. Çalışma saatlerinin değişikliğine göre, maaş oranlarında farklılık olabilir. 

Üretim elemanı maaşları nasıldır? 

Üretim elemanı olmak istiyorsan, öğrenmen gereken bir diğer konu da maaşlardır. Üretim elemanı maaşları, birçok duruma bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu durum, bağlı bulunduğun kurumla ve deneyiminle alakalıdır. Eğer birkaç yıl tecrübeye sahip bir çalışan isen maaşın işe yeni giren birine göre farklılık gösterebilir. Bu bilgiler ışığında iş görüşmesi yapmadan önce üretim elemanı ne kadar maaş alıyor sorusunun cevabını araştırabilirsin. Üretim elemanı maaşları ne kadar diye araştırıp öğrendiğin bilgilere göre beklentini belirleyerek iş görüşmesinde talebini işverenle paylaşabilirsin. Gerekli bilgileri edindikten sonra bu pozisyonda görev almayı düşünüyorsan, üretim elemanı iş ilanlarını inceleyebilirsin. Ayrıca üretim elemanı hakları ile ilgili detayları da bağlı bulunduğun kurum ile yapacağın sözleşmeyi inceleyerek öğrenebilirsin.

Kaynak: 1