Üretim elemanı nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Üretim elemanı nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Bir meslekte profesyonel olarak çalışmak istiyorsan, gerekli bilgi ve tecrübeye sahip olman beklenir. Görev tanımından üretim elemanı çalışma şartlarına kadar öğrenmek istediğin tüm detaylar İşin Olsun’da!

Üretim elemanı nedir sorusu, bağlı bulunulan kurumun prensipleri doğrultusunda makinelerin sorumluluğunu üstlenip üretim faaliyetlerini sürdüren kişi olarak cevaplanabilir. İşletmenin üretim faaliyeti gösterdiği alana göre, elde edilen malzeme de değişiklik gösterir. Üretim elemanı görev tanımına uygun olarak üretim şefinin direktifleriyle gerekli malzemelerin imalatını gerçekleştirir. Malzemelere ve iş alanına istinaden, bu pozisyonda görev yapan kişilerin sorumlulukları belirlenir.

Üretim elemanı ne iş yapar? 

Üretim elemanları, çalışılan kurumun talebine göre kalite standartları doğrultusunda üretimi sürdürür. Öne çıkan üretim elemanı görevleri ve sorumlulukları ise şu şekilde sıralanır:

  • Üretimde işlenecek malzemenin takibini yapar.
  • Üretimde kullanılan makinelerin; bakımına, onarımına ve kontrollerine dikkat eder.
  • Problem çıkaran ve hasarlı makinelerin tespitini yapar. Bu tespitleri üretim şefi ile paylaşır.
  • Üretim ekibi ile koordineli çalışır.
  • Çalıştığı alanın düzeninden ve temizliğinden sorumlu olur.
  • Üretim elemanının görevleri arasında, çalışma sonunda elde edilen malzemenin kalite kontrolünü sağlamak da bulunur.
  • Üretim sonucunda, kurumun iş prensiplerine uymayan bir hata görürse bunu yöneticiye iletir.
  • Üretimi biten ve kalite kontrolü sağlanan malzemeleri paketleyerek gönderime uygun hale getirir.

Üretim elemanı olmak için hangi eğitim alınmalıdır? 

Üretim elemanları ne iş yapar sorusundan sonra, bu mesleği icra etmek için gerekli olan eğitim merak edilir. Üretim elemanı olabilmek için özel bir bölüm okumaya gerek yoktur. Genellikle, imalat ve fabrika faaliyetlerinde çalışanlar, meslek lisesi diplomasına sahip olan kişilerdir. Eğitime ek olarak dilersen kendini geliştireceğin kurslara katılabilirsin. Kişisel olarak kendine katacağın önemli değerler, işine de mutlaka yansır. Kimi firmalar, belirli sertifika ve belgeler talep edebilir. İlgili ilanlara başvurmadan önce eğitim kriterini inceleyerek, üretim elemanı çalışma şartlarının sana uygunluğu doğrultusunda karar verebilirsin.

Üretim elemanı olmak için hangi özellikler gerekir?

Hangi iş kolunda olursan ol her mesleğin bazı önemli değerleri vardır. Mesleki yetkinliklerinin yanı sıra kişisel niteliklerinin de üretim elemanı olarak göstereceğin performansı etkiler. Ekip çalışmasına dayalı olan bu meslekte iç iletişim çok önemlidir. Bu doğrultuda üretim sorumlusu olarak çalışmak için sahip olman gereken bazı özellikler şu şekilde sıralanır:

  • Kuvvetli bir iletişime sahip olmak,
  • Kişisel gelişime açık olmak ve öğrenmeyi sevmek,
  • İstikrar sahibi olmak,
  • Ekip çalışmasına yatkın olmak,
  • Zaman yönetimini iyi yapmak.

Üretim elemanlarının çalışma ortamı ve koşulları nasıldır?

Üretim elemanları nerede çalışır sorusuna verilecek yanıtlar farklılık gösterebilir. Ancak bu kişiler ağırlıklı olarak imalat tesislerinde ve fabrikalarda görev alır. İmalat yapan şirketlerin üretim elemanlarına oldukça fazla ihtiyacı vardır. Sen de üretim elemanı olarak fabrikalarda, atölyelerde veya imalathanelerde faaliyet gerçekleştirebilirsin. Bu kişiler, kapalı alanda üretim tezgahı başında mesailerini geçirirler. Bu meslek kolunda görev almak istiyorsan, üretim elemanları kaç saat çalışır sorusunun cevabını merak ediyor olabilirsin. Üretim elemanının çalışma saatleri, bağlı bulunduğun kuruma göre değişiklik gösterir. İmalatın yoğunluğuna bağlı olarak çalışma saatleri vardiya usulü gerçekleşebilir. Çalışma saatlerinin değişikliğine göre, maaş oranlarında farklılık olabilir. 

Üretim elemanı maaşları nasıldır? 

Üretim elemanlığı yapmak istiyorsan, öğrenmen gereken bir diğer konu da maaşlardır. Üretim elemanı maaşları, birçok duruma bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu durum, bağlı bulunduğun kurumla ve deneyiminle alakalıdır. Eğer birkaç yıl tecrübeye sahip bir çalışan isen maaşın işe yeni giren birine göre farklılık gösterebilir. Bu bilgiler ışığında iş görüşmesi yapmadan önce üretim elemanları ne kadar maaş alıyor sorusunun cevabını araştırabilirsin. Üretim elemanlarının maaşları ne kadar diye araştırıp öğrendiğin bilgilere göre beklentini belirleyerek iş görüşmesinde talebini işverenle paylaşabilirsin. Gerekli bilgileri edindikten sonra bu pozisyonda görev almayı düşünüyorsan, üretim elemanı iş ilanlarını inceleyebilirsin. Ayrıca üretim elemanlarının hakları ile ilgili detayları da bağlı bulunduğun kurum ile yapacağın sözleşmeyi inceleyerek öğrenebilirsin.

Sıklıkla sorulan üretim elemanı mülakat soruları nelerdir?

İşveren tarafından sana yöneltilecek olan üretim elemanlarına sorulan iş görüşmesi soruları, firmaların adaylarını belirlemeye yönelik olur. Üretim elemanı iş ilanlarında yer alan ve mülakatlarda sorulan sorular arasında öne çıkanlar şu şekildedir;

Seni neden işe alalım?

Bu soru neredeyse bütün mülakatlarda yöneltilen sorulardan bir tanesidir. İşverenin üretim elemanı iş görüşmesinde sorulacak sorular arasında bu konuya yer vermesinin sebebi aslında seni tanımak istemesidir. Bu soruya becerilerin ve yeteneklerin doğrultusunda cevap vermelisin. Üretim elemanlarına iş mülakatında sorulan sorulara verdiğin yanıtların seni doğru biçimde tanımladığından emin olmalısın. 

Daha önceki iş tecrübelerinden bahseder misin?

İşverenin bu soruyu sorma amacı, firmaya uygun nitelikte bir çalışan olup olmadığını anlamak içindir. Bu soruya, eski iş hayatındaki tecrübelerinden bahsederek cevap verebilirsin. Ayrıca sahip olduğun nitelikleri ve yetenekleri anlatmalısın. Üretim elemanı mülakatında sorulan sorulara, ilgili iş yerinin profiline uygun deneyimlerinden bahsederek yanıt vermen oldukça önemlidir.

Neden bizimle çalışmak istiyorsun?

Bu konu gerçekten ilgili olup olmadığının anlaşılması için üretim elemanlarına iş görüşmelerinde sorulan sorular arasında sıklıkla yer alır. Kısacası işveren, başvurduğun pozisyonda neden çalışmak istediğini öğrenmek ister. Adayların en zorlandığı sorulardan bir tanesi bu olur. Bu soruya, diğer adaylardan farkının ne olduğunu açıklayarak cevap verebilirsin. Yani, işverenin misyonunu mükemmel bir şekilde kavramalı ve pozisyonun gerektirdiklerini çok iyi anlamalısın. 

Bir önceki işinden neden ayrıldın?

Üretim elemanına sözlü mülakatta sorulan sorulardan biri de çalıştığın şirketten neden çıktığına dairdir. Bu soruyu dürüst bir şekilde cevaplaman gerekir. Kendin ayrıldıysan neden istifa ettiğini, işten çıkarıldıysan neden böyle bir sonuçla karşılaştığını pozitif ve negatif yönleri ile birlikte anlatmalısın.

Geliştirmen gereken yönlerin neler?

Bu zor ve önemli soruyu cevaplarken kesinlikle dürüst olmalısın. Kendinde eksik bulduğun yönleri pozitif bir dille açıklaman önem taşır. Böylece işverenin güvenini kazanabilir, gelişime açık bir kişiliğin olduğunu net bir şekilde açıklayabilirsin. 

Kariyer hedeflerinden bahseder misin?

Üretim elemanlığı mülakatında sorulan bu sorunun amacı, işverenin beklentilerine ve isteklerine ne kadar uygun olduğunun belirlenmesi içindir. Yani kariyer hedeflerini anlatırken, hem şirketin hem de kendi amaçlarına odaklanmalısın. Şirketle benzeyen amaçlarını da ortaya koyman gerekir. Kişisel hedeflerin ile çalıştığın firmanın vizyonunu birleştirerek bu soruyu yanıtlayabilirsin.

Maaş beklentin nedir?

Üretim elemanı iş görüşmesinde sorulan sorulardan birisi de maaş beklentisidir. Bu soruya cevap vermek biraz zor olabilir. Maaş beklentini dürüstçe söylemelisin. Başvurduğun şirketin büyüklüğüne, çalışacağın pozisyona, kendi niteliğine ve aynı sektörde bulunan şirketlerin çalışanlarına verdiği ücrete göre bir maaş tutarı belirleyebilirsin. 

Üretim elemanı mülakat sorularını cevaplarken nelere dikkat edilmeli?

Üretim elemanı olarak görev almak üzere katıldığın iş mülakatında, en başta dürüst olmalı ve kendini olduğun gibi tanıtmalısın. Tam mülakat saatinde orada olmalısın. Bu sana karşı pozitif bir izlenim yaratır. Ayrıca iş arkadaşlarınla ve patronlarınla olan iletişimine ve onlarla olan ast üst ilişkisine görüşme boyunca özen göstermelisin. Şirketin talep ettiği giyim tarzına uygun olmaya dikkat etmelisin. Onlara bu iş için ne kadar hevesli olduğunu hissettirmelisin. Üretim elemanı mülakat sorularını soran kişiyle göz teması kurmalısın. İş görüşmen bittiğinde ise onlara samimi bir dille teşekkür etmeli ve gülümseyerek çıkmalısın.