Şoför mülakat soruları nelerdir? Nasıl şoför olunur?

Şoför mülakat soruları nelerdir? Nasıl şoför olunur?

Şoför mülakat sorularının neler olduğu ve bunlara nasıl cevaplar verileceği, adayların merak ettiği konulardır. Şoförlük mülakat sorularına dair merak edilenleri senin için cevapladık.

Şoförlük mesleğini icra etmek üzere iş başvurularında bulunduysan, firmalarla yapacağın görüşmeler öncesinde adaylara yöneltilen mülakat soruları hakkında fikir edinmen gerekir. Yazılı ve sözlü mülakatlar esnasında yöneltilen şoförlük iş görüşmesi sorularını inceleyerek kendini daha iyi hazırlayabilirsin. Daha donanımlı bir biçimde görüşmelere katılarak iş bulma şansını artırman mümkün olur. 

Şoför nedir?

Şoför, trafik kurallarını esas alarak hizmet için seçilen aracı kullanmakla yükümlü olan görevlidir. Şoförler, mesleklerini kara yollarında icra ederler. Kullandıkları motorlu hizmet araçları, ticari olarak tescilli araçlardır. Şoför görev tanımı, taşıma hizmeti veren ve bu hizmet için gerekli eğitimlerin yanında belgelere de sahip olan kişi şeklindedir.

Şoför ne iş yapar? 

Şoför olmak için aktif olarak çalışmayı sevmek oldukça önemlidir. Mesleğini icra ederken odağının yolda olması gerekir. Şoför görev tanımını tam olarak yerine getirebilmek için sürüş esnasında yüksek konsantrasyona sahip olman önemlidir. Bu nedenle, şoför olmak için öncelikle işine odaklanmalısın. Aynı zamanda bu mesleği icra edebilmek için görev tanımlarına uygun olup olmadığını gözden geçirmelisin. “Şoför ne i̇ş yapar?” sorusuna şu cevapları vermek mümkündür:

  • Trafik kurallarına hakim olmalı ve kuralları dikkate almalısın.
  • Kullanacağın hizmet aracının genel temizliğine özen göstermelisin.
  • Aracın güvenli bir sürüşe hazır olması için gereken kontrolleri düzenli olarak yapmalısın. Aracın lastik basınç değerlerini kontrol etmeli, gereken düzenlemeleri yerine getirmelisin. Bu madde, şoför görev tanımı örnekleri arasındaki en önemli maddelerden biridir.
  • Görevini sürdürürken hizmet alan yolcuya nezaketli davranmalısın. İletişim, bu meslekte oldukça önemli bir yere sahiptir.
  • Hizmetindeki aracın yükleme ve boşaltma işlemleri için gereken özeni göstermelisin.

Şoför olmak için hangi eğitim gereklidir?

Şoför görevlerini yerine getirebilmek için öncelikle bazı eğitimleri tamamlaman gerekir. Bu eğitimler, kullanacağın araca göre farklılık gösterir. Eğitim sırasında dikkate alınan en önemli husus kullanılacak olan aracın sınıfıdır. Öncelikle, şoför görev tanımlarının gerektirdiği eğitimleri tamamlayarak uygun araç sınıfına yönelik sürücü belgesi edinmelisin. SRC olarak kodlanmış olan sürücü belgelerini çeşitlendiren faktör, SRC’nin yanında yer alan sayıdır. Şehirler arası yolcu taşımak istiyorsan SRC2 belgesine sahip olmalısın. Araç sınıfına uygun ehliyete sahip olmak da şoförlük mesleği için olmazsa olmaz gereklilikler arasında yer alır. Bu belgelere sahip olman durumunda şoför görev tanımlarında yer alan beklentileri karşılayabilirsin. 

Şoför çalışma şartları nasıldır?

Şoför olmak için şoför çalışma şartlarını bilmen oldukça önemlidir. Bunun için öncelikle şoför çalışma saatlerinden bahsetmek gerekir. Şoförler, aralıksız olarak en fazla 4.5 saat araç kullanabilir. Ayrıca bu meslekte esnek çalışma saatleri de bulunur. “Şoför kaç saat çalışır?” sorusuna net bir cevap verilemeyebilir. Şoförlerin çalışma saatleri işveren tarafından belirlenir. Merak edilen bir diğer husus da “şoför nerede çalışır?” sorusudur. Şoförlerin çalışma şartları gereği görev alanı kara yollarıdır. Şoför, kara yollarında belirli trafik kuralları çerçevesinde taşıma hizmeti vererek mesleğini icra eder. Yolcuların gerekli istikamete ulaşmasını sağlayan şoförler, bu görevi en güvenli yolları tercih ederek sürdürürler.

Şoför maaşları nasıldır?

Şoför olarak çalışmaya karar verdiysen, bu meslek için maaş araştırması yapıyor olabilirsin. “Şoför ne kadar maaş alıyor?” sorusuna verilebilecek cevaplar, çalışma şartlarına göre değişiklik gösterir. Maaşı etkileyen faktörler; gidilen mesafe, çalışma saatleri ve tanımlanan görevlerin tümüdür. Bu nedenle, “şoför maaşları ne kadar?” sorusuna verilecek cevaplar, birbirinden farklı olabilir. Alacağın eğitimler ve sertifikalar ile deneyim kazanman ve maaşını artırman mümkün olur. Maaş değerlendirmesi yaparken şoför haklarının da korunduğundan emin olmalısın. Bu konuda iş güvenliği hakkında araştırma yaparak haklarını öğrenebilir ve şoför maaşları hakkında daha detaylı değerlendirmeler yapabilirsin. Değerlendirmen sonrasında şoför iş ilanlarına başvuru gerçekleştirebilirsin.

Sıklıkla sorulan şoför mülakat soruları nelerdir?

Şoför mülakat soruları, diğer meslek grupları için sorulan genel başlıkları da içerir. Bu nedenle şoför olarak çalışmak isteyen kişilerin başvuru öncesinde bu soruları ve cevaplarını araştırması gerekir. Eğer sen de şoför olarak çalışmak istiyorsan, en popüler mülakat sorularını öğrenebilir, vereceğin cevapları hazırlayarak iş görüşmesine bilgili bir şekilde katılabilirsin. Sözlü mülakatta sorulan sorulara cevap verirken de tecrübeni kullanabilirsin. Şoförlük mülakatında sıklıkla sorulan sorular şu şekildedir:

Daha önceki iş deneyimlerini anlatır mısın?

İş görüşmesi soruları arasında oldukça sık görülen “Daha önceki iş deneyimlerini anlatır mısın?” sorusunu cevaplarken dikkatli olmalısın. Burada eski işinin sana kattıklarına yer verebilir, çalıştığın yerin donanım kazanmanı sağladığını belirtebilirsin. Önceki iş yerindeki başarılarından da bahsedebilirsin. 

Önceki işinden ayrılma sebebin nedir?

Şoförlük sözlü mülakatta sorulan sorulardan biri de son işinden ayrılma nedenine yönelik olur. Bu soruya cevap verirken işten ayrılma nedenini kişiselleştirmeden anlatmalısın. Şoförlük mülakatında sorulan sorulardan olan önceki işinden ayrılma sebebini fazla detaya girmeden ifade edebilirsin. Bu soru, olumsuz ifadeler kullanılmadan ve özel bilgiler paylaşılmadan cevaplanmalıdır. 

Maaş beklentin nedir?

Pek çok kişi, mülakatlar esnasında sıklıkla yöneltilen bu soruyu cevaplamakta zorlanır. Mülakatlarda karşılaşılan adayın maaş beklentisi sorusu, şoförlük iş görüşmelerinde sorulan sorular arasında da yer alır. İlgili soru çoğu zaman adayın beklentilerini ve tepkisini ölçmek için yöneltilir. Bu nedenle “Maaş beklentin nedir?” sorusuna sakin bir şekilde cevap vermek oldukça önemlidir. Bu soruyu aklında belirli bir miktar olmadığı yönünde yanıtlayabilirsin. Ancak şoför alımı mülakat sorularına hazırlanmışsan ya da aklında bir maaş miktarı varsa bunu belirtebilirsin.

Güçlü ve zayıf yönlerin nelerdir?

Bu konuya da diğer şoför alımı mülakat sorularında olduğu gibi dikkat çekici cevaplar vermen önemlidir. Öncelikle güçlü yönlerinden ve işe uygun özelliklerinden bahsedebilirsin. Şoförlük mülakat sorularını sorarken görüşmeyi gerçekleştiren kişi, konuyu detaylandırmanı isteyebilir. Bu durumda güçlü yönlerini sıralı ve net bir şekilde anlatmaya özen göstermelisin. Geliştirmen gereken yönlerini de sorulan sorular doğrultusunda objektif bir şekilde anlatabilirsin. 

Şoförlük mülakatında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Şoförlük ya da farklı bir meslek için girilen mülakatlarda sorulan sorulara hazırlıklı olmak, istenen sonucu almak için oldukça önemlidir. Şoförlük iş mülakatında sorulan soruların yanı sıra iş görüşmelerinde dikkat edilmesi gereken farklı hususlar da bulunur. İlk olarak başvuruda belirtilen iş tanımı dikkatli bir şekilde incelenmelidir. İş seçerken aranan niteliklere uygun olman, şoför iş görüşmesinde sorulacak sorulara verdiğin cevaplar kadar önemlidir. Başvuru yapılacak kurumun ya da firmanın iş görüşmesinden önce araştırılması gerekir. Ayrıca başvurduğun kurum hakkında görüşme öncesinde bilgi edinmen, sorulacak pek çok soruya hazırlıklı olmanı sağlar. Bu tür görüşmelerde dış görünüş de dikkat edilen konulardan biridir. Dolayısıyla temiz ve firma prensiplerine uygun kıyafetler tercih edebilirsin. Son olarak mülakattan önce pratik yapmak, heyecanını ve stresini yenmene yardımcı olur. Şoför iş ilanlarını inceleyerek daha fazla bilgiye sahip olabilirsin.