SGK işe giriş işlemleri nasıl yapılır?

SGK işe giriş işlemleri nasıl yapılır?

Bir mesleğe adım atmadan önce o mesleğe dair bilgi edinmek önemli bir konudur. Buna ek olarak işe başlarken gerekli olan evraklar ve öğrenilmesi gereken haklar hakkında bilgi edinmek de aynı derecede önem arz eder. İlgili alanda yer alan SGK işe giriş belgeleri, gerekli olan evraklar ve daha fazla bilgi İşin Olsun’un hazırlamış olduğu bu içerikte! 

İş hayatında işverenler, çalışanların özlük ve sosyal haklarını korumak zorundadır.  Bu noktada işe başlayacak olan personelin işe başlama tarihinden son iş gününe kadar takip edilmesi gereken bir takım prosedürler mevcuttur. SGK işe giriş bildirgesi sorgulama gibi pek çok bilgiye isinolsun.com’un bu içeriğinden ulaşabilirsin!

SGK işe giriş bildirgesi nedir ve neden verilir? 

SGK işe giriş bildirgesi nedir sorusuna kısaca, sigortalı olarak çalışmak için işe başlayan personelin yasal olarak işlemlerinin başlatılması cevabı verilebilir. Bir diğer söylem ise işverenin yeni çalışanın haklarını güvence altına almak adına Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunmasıdır. Bu bildirgeyle bağlantılı olan madde ve yasalar ilgili kanunlarda yer alır. İşverenler, ilgili alanda bulunan kanunun dördüncü maddesinin birinci fıkrasında açıklanan düzenlemeye göre kişinin sigortalı personel olarak işe başlaması durumunda işverenin başlangıç tarihinden en az bir gün önce sigorta girişinin yapılması gerekir.

SGK, sigortalı olarak çalışan personellerin sosyal güvenlik sistemine kaydedilmesini sağlayan önemli bir sistemdir. Bu noktada işveren, yeni bir çalışan işe alırken ilgili bildirgeyi SGK’ya sunmakla yükümlüdür. Bu belge sayesinde çalışanın sosyal güvenlik haklarına erişimi ve korunması mümkün olur. Yasal bir şekilde çalışanın istihdam edildiği de bu belge sayesinde tasdiklenmiş olur. İşe giriş belgeleri, işveren tarafından kuruma bildirildiği andan itibaren çalışanın maaşından kesilen sigorta primlerini işveren, SGK’ya öder. Bu sayede personel yasal olarak sosyal olarak güvence altına alınmış olur ve hakları SGK tarafından korunur. Bu bildirge işleme alındıktan sonra çalışan, emeklilik için gerekli olan prim günlerini görme ve sosyal güvenlik haklarına ulaşma gibi işlemlere ulaşabilir. 

SGK İşe giriş bildirgesi verilme zamanı nedir? 

Sosyal sigortalar ve genel sağlık kanunu, çalışanlar ve işveren için zorunlu olan SGK işe başlama bildirgesi verme süresine dair bilgileri, detayları açıkça anlatan maddeler içerir. Bu doğrultuda personel için işe başlama tarihinden itibaren 1 ay içinde ilgili bildirimin kuruma iletilmesi oldukça önemlidir. Bu kanun kapsamı, özel sektörde bulunan işveren ve çalışanlar için geçerlidir. 

Bu madde kapsamının dışında kalan çalışanlar, kamu kurum ve kuruluşlarında yer alan personeller için ise belirlenen bildirge süresi işe başlama tarihinden itibaren 15 gün içinde yapılır. İşe giriş bildirgesinin verilme süreleri için bir takım istisnai durumlar da bulunabilir. İşe başlama tarihinin bir gün öncesi resmi tatil ise, bildirimin ilk iş günü içerisinde yapılabilmesi mümkündür. İşe başlama tarihi pazar günü olan çalışan için en geç pazartesi 23:59’da bildirgenin kuruma ulaşmış olması zorunludur. 

SGK işe giriş bildirgesinin geç verilmesi durumunda ne olur?

5510 sayılı kanunda yer alan işe giriş bildirgesinin zorunlu olan zaman dilimi kapsamında kuruma iletilmemesi veya eksik bilgi içermesi gibi durumların ortaya çıkması halinde, uygulanan bazı yaptırımlar vardır. Bu yaptırımlar, çalışanın haklarını korumaya yönelik olarak uygulanır. Kayıt dışı personel çalıştırmayı ve yasaya uymayan tüm işlemleri önlemeyi hedefleyen bu yaptırımlar, işverene doğrudan uygulanır. Ceza ve yaptırımlar, işverenin SGK işe giriş bildirgesini yasa ile belirlenen süre içerisinde vermeme veya eksik vermesi durumunda uygulanır. Ceza miktarlari, ihlalin niteliğine ve süresine bağlı olarak farklılık gösterebilir. İlgili alanda yer alan ceza ve yaptırımlardan bazıları şu şekilde sıralanır: 

  • Zamanında verilmeyen her bir bildirim için en az 1 aylık asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanır. 
  • Yeni işe başlayan çalışan için istenen işe giriş bildiriminin yapılmadığı SGK kurumu tarafından tespit edilir ise bu tutar katlanır. Bu doğrultuda en az 2 aylık asgari ücret tutarında olacak şekilde idari para cezası işverene uygulanabilir. 
  • İlgili kurum tarafından aynı yıl içerisinde ikinci kez işe giriş bildirgesinin yapılmadığı tespit edilir ise 5 aylık asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanabilir.  

SGK işe giriş bildirgesi nasıl alınır?

İşe giriş bildirgesi hem çalışan hem işveren için oldukça önemli olan belgeler arasında yer edinir. SGK işe giriş bildirgesi nasıl alınır diye merak ediyorsan ilgili alanda yer edinen bildirgeyi e- Devlet üzerinden görebilirsin. İşe giriş bildirgesi sorgulama işlemini ilgili sistem üzerinden kimlik numarası ve şifreyle giriş yaparak yapabilirsin. İşe giriş bildirgesi görüntüleme yapabilmek için ilgili sisteme kişisel bilgilerinle girmen gerekir. Bu işlemin ardından “4A İşe Giriş Çıkış Bildirgesi “ bölümüne girebilirsin. SGK işe giriş bildirgesi ve hizmet dökümünün başka bir yöntemle de e-Devlet üzerinden görüntülenmesi mümkündür. Bunun için: 

  • TC kimlik numarası ve şifreye e-Devlet ekranına giriş yapılır.
  • e-Hizmetler bölümü seçilerek ihtiyaç durulan alana giriş sağlanır.
  • İlgili alanda yer alan hizmetler arasından “4A İşe Giriş Çıkış Bildirgesi“ seçilir. Bu belge ilgili alanda barkodlu şekilde indirilebilir veya yazılabilir.

SGK işe giriş bildirgesi nasıl doldurulur?

SGK işe giriş işlemleri nasıl yapılır öğrenmek için ilgili yöntemleri uygulamak gerekir. Bu işlemi internet üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde yapabilmek mümkündür. SGK işe giriş bildirgesi nasıl yapılır sorununa şu yanıtlar verilebilir:

  • e-Bildirge Kullanıcı Giriş sayfasını açarak giriş yapılır,
  • Açılan ekranda “Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi” seçeneğine tıklanır,
  • İşe girecek olan personelin uyruğu seçilip kimlik numarası yazılır, ardından “Sorgula” tuşuna basılır,
  • İşe giriş tarihi kısmı doldurulur,
  • Çalışanın sigorta kolu seçilir, ilgili seçim yapılırken çalışana uygun sigorta kolunun seçilmesi önemlidir. Eğer çalışan emekli maaşı alıyor ise ve işe giriş bildirgesi verilmesi gerekiyor ise, 8 numaralı sosyal güvenlik destek primi kolunun seçilmesi uygundur. 
  • Çalışanın yarı zamanlı mı yoksa tam zamanlı mı görevlendirileceğinin belirtilmesi de önem arz eder. Bu noktada yönlendirmeler doğru şekilde tercih edilmelidir. 
  • Firmanın yer aldığı iş kolu, sigortalı meslek adı ve sigortalının görev kodu seçilerek ileri tuşuna basılır,
  • Açılan ekrandaki bilgileri kontrol ederek, tüm bilgilerin doğru olup olmadığı teyit edilir,
  • Bilgiler doğru girilmiş ise “ Onaylama” tuşuna basılarak işlem tamamlanır ve barkodlu işe giriş bildirgesi oluşturulmuş olur. 

Bu adımlar sayesinde giriş ve çıkış bildirilerine pratik bir şekilde ulaşabilirsin. İşverenin sigortanı ne zaman başlattığını rahatlıkla görebilir ve sosyal güvenlik haklarının takibini sağlayabilirsin.