SGK hizmet dökümü ne için kullanılır? Hizmet dökümü nasıl alınır?

SGK hizmet dökümü ne için kullanılır? Hizmet dökümü nasıl alınır?

İş hayatının en önemli belgeleri arasında yer alan SGK, hakları koruma ve çalışanın yasal süreçlerde elde edeceği avantajları belirleme konusunda katkı sağlar. SGK hizmet dökümü nedir, nasıl alınır gibi merak ettiğin pek çok sorunun cevabını İşin Olsun’un hazırladığı bu içerikte bulabilirsin!

İşletmelerin iş yerinde çalıştırdığı her bir personel için sigorta yapma zorunluluğu bulunur. Bu yasal zorunluluğu bağlı olarak sigortalı çalışan kişinin prim ödemelerinin yapılması gerekir. Emekli olma yaşı, prim günü görüntüleme gibi detaylar hizmet dökümü ile takip edilebilir. SGK hizmet dökümü ile alakalı merak ettiğin detaylar için içeriğin devamına göz atabilirsin.

SGK hizmet dökümü nedir?

SGK hizmet dökümü nedir sorusunun cevabı olarak, çalışanın SGK ile ilişkili bir şekilde yaptığı işlemlerin dökümü ve bir kaydıdır denilebilir. Bu işlemlere örnek olarak her ay ödenen prim ödemeleri verilebilir. Yer alınan iş kolu doğrultusunda sigorta dilimine tabi tutularak maaştan prim kesilir. Konuyla ilgili belge, bir çalışana işveren tarafından düzenli olarak prim ödemesi yapıldığını ve SGK kapsamında sigortalı olarak çalıştığını kanıtlama nitelikteliği taşır. 

Çalışan kişiler, yazdırılarak alınan hizmet dökümü belgesi sayesinde düzenli gelir elde ettiklerini ve ihtiyaç duyulan pek çok alanda sosyal güvence altında olduklarını ispat edebilir. Bu belge; kıdem tazminatı hesaplama, ikramiye alma ve borç sorgulama işlemleri için de kullanılabilir. Birden fazla alanda farklı amaçlara hizmet edebilecek şekilde kullanılabilen hizmet dökümü nasıl alınır merak ediyorsan içeriğinde devamında yer alan tüm bilgileri inceleyebilirsin. 

SGK hizmet dökümü ne için kullanılır?

SGK hizmet dökümü belgesi, yasal süreçler başta olmak üzere pek çok süreçte kullanılabilir. Bu noktada hizmet dökümü neden istenir sorusu belirebilir. Bu soru için pek çok farklı cevap verebilmek mümkündür. Çalışma hayatında birçok kamu kurumunda veya özel oluşumda herhangi bir işlem yapılırken kişinin düzenli gelir elde ettiğini ve SGK prim ödemelerinin düzenli bir şekilde yapıldığını kanıtlaması talep edilir. İlgili alanda yer edinen belge, ne zaman emekli olacağını öğrenmek isteyen kişilerce de sıklıkla kullanılır. İlgili belgede yer alan prim miktarları, sayılar ve tarihler gibi detaylar çalışanın ileri bir tarihte ne zaman emekli olacağına dair bilgi edinmesine olanak tanır. Aynı zamanda bu detaylar ve hesaplama işlemi sayesinde personelin ne kadar emekli maaşı alacağı hesap edilebilir. 

Halihazırda çalışıyor olan kişiler, işten ayrılmayı düşündükleri takdirde ilgili belge üzerinde yer alan bilgileri kullanarak hangi tutarda kıdem tazminatı alacağını  hesaplayabilir. Hizmet dökümü; vize alma sürecinde, mahkemelerde ve pek çok resmi kurumda işlem yaparken ihtiyaç duyulması ve talep edilmesi durumunda kullanılabilen bir belgedir. 

SGK hizmet dökümünde hangi bilgiler bulunur?

SGK hizmet dökümünde bulunan bilgiler, çalışan bireyler için önem arz eder. İşe giriş SGK hizmet dökümü çalışanın yasal haklarını ve yararlanacağı sosyal güvenlik haklarını koruyan ve ispatlayan bir belgedir. Konuyla alakalı belge üzerinde yer alabilen bilgiler ise şu şekilde sıralanır: 

  • Personele yapıldığını gösteren temel sigorta bilgileri,
  • İlk işe giriş ve çıkış tarihleri,
  • Sigortalı olarak çalışılan gün sayısı,
  • Kişinin sigortalı olarak çalışılan döneme ait hizmetleri,
  • Her bir ay yatırılan prim miktarları,
  •  Sigortalı çalışanın sigorta priminin hangi  aylarda yattığı veya ödenip ödenmediği, 
  • İşverenin iş yeri adres bilgileri,

SGK hizmet dökümü nasıl alınır?

Çalışan bireyler tarafından SGK hizmet dökümü nereden alınır sorusu da yaygın olarak araştırılır. Sigortalı olarak bir sektörde görev alan kişiler, hizmet dökümü belgesini, Sosyal Güvenlik Kurumu şubesinden ya da e-Devlet üzerinden görüntüleyebilir. İsteğe bağlı olarak en yakın Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek 4A hizmet dökümü talep edilebilir. Hizmet dökümünü online olarak almak için ise e-Devlet platformu kullanılabilir. 

e-Devlet’e  şifre ve T.C kimlik numarası yardımıyla giriş yapılır. Sonrasında ise arama kısmına “4A Hizmet Dökümü“ yazılır. Ardından açılan sayfada yer alan “4A hizmet dökümü” butonuna tıklanır ihtiyaç duyulan belge görüntülenir. Açılan belgede sigorta işleyişine dair tüm bilgiler yer alır. İhtiyaç halinde hizmet dökümü talep edilmesine binaen e-Devlet üzerinden bu belge alınabilir ve talep edilen kuruma iletilebilir. 

Barkodlu hizmet dökümü nasıl alınır ve sorgulama nasıl yapılır?

SGK hizmet dökümünde olası bir sahteciliği önlemek ama amacıyla kullanılan barkod, hizmet dökümü belgesi üzerinde yer alır. Barkodlu hizmet dökümü nereden alınır sorununa kısaca, e-Devlet üzerinden pratik ve kolay bir şekilde alınabilir yanıtı verilebilir. SGK hizmet dökümü nasıl indirilir sorusunu merak eden kişiler için de e-Devlet platformuna T.C kimlik numarası ve şifresiyle giriş yaptıktan sonra arama kısmına “4A Hizmet Dökümü” yazılır. Ardından açılan ekrandan gerekli belgeler görüntülenir. Bu belge görüntülendikten sonra “ Barkodlu Belge Oluştur” butonu seçilerek belgeye barkod eklenebilir. Bu sayede belgenin teslim edildiği kurum, e-Devlet üzerinden barkod sorgulaması yaparak belgenin doğruluğunu kolayca teyit edebilir. 

Emeklilik pek çok çalışanın ilgi ve ihtiyaç duyduğu bir konudur. Emekli olmak için gerekli olan sigorta, verimli ve istikrarlı bir çalışma hayatı ile elde edilebilir. SGK hizmet dökümü işverenlerin çalışan personelleri için Sosyal Güvenlik Kurumuna verdiği belgeler ve ödenen primleri içerir. Hizmet dökümü sorgulama işlemini yapmak isteyen kişiler aşağıdaki yöntemleri izleyebilir: 

  • İlk etapta e-Devlet sistemine giriş yapılır. Giriş işlemi T.C kimlik numarası ve şifre ile yapılır. Buna ek olarak  mobil imza gibi yöntemler de tercih edilebilir. 
  • e-Devlet platformuna giriş yapıldıktan sonra arama kısmına “4A hizmet dökümü’’ yazılır ve ilgili alan için gerekli olan ekrana ulaşılır.
  • Kurumlar bölümünden SGK tıklanılır ve 4A hizmet dökümü seçeneği tercih edilerek de bu belgeye ulaşabilmek mümkün olabilir. 
  • Gerekli ekrana ulaşıldıktan sonra sigortalı çalışanlar, sigortalama işlemlerine dair detaylara ulaşabilir. Bu bilgi ve detaylar arasında prim ödemesi, toplam aktif çalışılan gün sayısı ve işe giriş ve çıkış başlangıç tarihleri gibi parametreler yer alır. 

Hizmet dökümü ne işe yarar?

SGK hizmet dökümü ne demek ve ne işe yarar gibi sorulara cevap vermek için 5510 sayılı kanun ve maddelerinde yer alan bilgiler kullanılabilir. İlgili alanda yer edinen yasa ve iş kanununda, çalışanların yasal haklarının korunması, sosyal güvencelerinin sağlanması amacıyla SGK işe giriş bildirgesi yapılır. İşverenler tarafından çalışanın işe başlamasının ardından Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesi gerekir. Bu bildirimin ardından personelin prim ödemeleri, aktif çalıştığı gün sayısı gibi detaylar, hizmet dökümü belgesine işlenir. Bu belge sayesinde kişiler hem çalışma hayatına dair bilgilere hem de farklı kamu kurumları tarafından talep edilen ispat niteliğine ulaşabilir. Kişiler hizmet dökümü ile çalıştığını, düzenli gelir elde ettiğini ispatlayabilir ve bu ispatlama ile ihtiyaç duyduğu pek çok işlemi yerine getirebilir.