Sevkiyat elemanı nedir? Nasıl olunur?

Sevkiyat elemanı nedir? Nasıl olunur?

Meslek tercihi yaparken araştırma yapmak ve doğru bilgilere ulaşmak oldukça önemlidir. Bu sayede kişiler, kendine hitap eden mesleği rahatlıkla bulma imkanına sahip olur. Sevkiyat elemanı olmak için gerekenlerden maaş düzeyine kadar merak edilen tüm soruların cevabı şimdi İşin Olsun’da!

Sevkiyat elemanı ne iş yapar?

Günümüzde farklı alanlarda faaliyet gösteren pek çok meslek bulunur. Meslek adayları, tercih edecekleri işle ilgili detayları merak ederler. Sevkiyat elemanı nedir sorusu bu meslek ilgili akla gelen ilk soru olabilir. Sevkiyat elemanları, müşteri tarafından verilen siparişin eksiksiz bir şekilde teslim edilmesi için çalışan kişidir. Siparişin hazırlanmasında, ticari araca yüklenmesinde ve müşteriye gönderilmesinde görev alır. Sevkiyat elemanı ne iş yapar sorusu kişinin çalıştığı alana ve şirkete bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Her şirket kendi çalışma işleyişine ve prensibine sahiptir. Bu durum sevkiyat elemanın sahip olduğu görev ve sorumlulukları etkileyebilir. Bu farklılıklara rağmen sevkiyat elemanının yaptığı bazı genel işler bulunur. Sevkiyat elemanları, taşıma sisteminde temel görevleri yerine getirir. 

Hazırlanma süreci ürün türüne ve çalışılan şirketin paketleme prensiplerine göre değişiklik gösterebilir. Sevkiyat elemanından beklenen ürünü bu prensiplere göre müşteriye teslim edileceği formata dönüştürmesidir. Bu süreçte sevkiyat elemanından sevkiyat kartlarını doldurması istenebilir. Sevkiyat elemanları sevk irsaliyesi doldurma işini de yapabilir. Sevk irsaliyesi, satışı gerçekleştirilen ürünün iş yerinden taşınacağı adrese nakliyesinde düzenlenen belgedir. Sevkiyat elemanları ihtiyaç halinde bu belgeyi doldurmakla yükümlüdür. Hazırlanan ürünün hasarsız bir şekilde ticari araca yüklenmesi sevkiyat elemanının sorumluluğudur. Bazı çalışma alanlarında ürünler ticari araca gerekli makinelerle yüklenir. Sevkiyat elemanları, ürünlerin müşterilere hasarsız ve uygun  bir şekilde teslim edilmesinde bu görev ve sorumlulukları yerine getirerek görev alır.  Bu işin sana hitap ettiğini düşünüyorsan isinolsun.com’da bulunan sevkiyat elemanı iş ilanlarını inceleyebilirsin. Türkiye’nin farklı şehirlerinden verilen ilanları inceleyerek sana uygun olduğunu düşündüğün mobilya sevkiyat elemanı iş ilanlarına başvuru gerçekleştirebilirsin. Filtreleme özelliği sayesinde yaşadığın yere yakın konumda yer alan firmalara da kolay bir şekilde ulaşabilirsin. 

Sevkiyat elemanı ve olmak için gerekenler nelerdir?

Her meslek onu icra eden kişiye farklı görev ve sorumluluklar yükler. Sevkiyat elemanlarının görev tanımı kişinin çalıştığı sektöre ve şirkete bağlı olarak çeşitlilik gösterebilir. Bu nedenle iş başvurusu yapan adayda aranan özellikler de her şirkette farklı olabilir. Temel olarak sevkiyat elemanı olmak için gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Adayda aranan belli bir eğitim seviyesi bulunmaz. Sevkiyat elemanlığı yapabilmek için okur yazar olmak ve basit matematik hesaplarını bilmek başvuru yapmak için yeterli özelliklerdir. 
  • Müşteriye teslimi yapılacak ürünün sevkiyatı sırasında doldurması gereken bazı belgeler bulunur. İrsaliye ve fatura gibi bu belgeleri doldurmak sevkiyat elemanının görevidir. Sevkiyat elemanları bu belgeleri doldurabilecek donanımda olan kişiler arasından seçilir. 
  • Sevkiyat elemanları, sevkiyatın planlamasını yapıp yönetebilecek bilgi ve donanımda olmalıdır.
  • Sevkiyat işi müşteriler ile doğrudan iletişim kurularak gerçekleştirilebilir. Sevkiyat elemanının da müşteri ile iletişim kurması gerekebilir. Bu nedenle iş verenler, bu çalışma pozisyonu için iletişim becerisi yüksek kişileri seçerler. 

Sevkiyat elemanları çalışmalarıyla taşıma sektöründe önemli görevleri yerine getirirler. Üretilen ürünlerin müşteriye hasarsız bir şekilde ulaşmasına hizmet ederler.

Sevkiyat elemanı çalışma koşulları nasıldır?

Meslek seçimi yapacak adaylar için önemli olan kriterlerden birisi de çalışma koşullarıdır. Her meslek bulunduğu iş koluna bağlı olarak farklı çalışma koşullarına sahiptir. Sevkiyat elemanı olmak isteyen adayların aklında pek çok soru bulunur. Bunlardan biri de sevkiyat elemanı çalışma koşulları nasıldır sorusu olabilir. Çalışma koşulları kişinin çalıştığı alana göre değişiklik gösterebilir.  Sevkiyat elemanı çalışma alanları taşıma işi yapılan tüm sektörler olabilir. Günümüzde kullanılan ürünlerin çoğu elimize ulaşana kadar çeşitli aşamalardan geçer. Ürünün hasarsız bir şekilde tüketiciye ulaşması da bu aşamalardan biridir. 

Sevkiyat elemanı görevleri bu taşıma işlemi sırasında çeşitlilik gösterebilir. Kişinin sevkiyatında çalışacağı ürün türüne ve çalışılan şirkete bağlı olarak farklı çalışma koşulları olabilir. Şirket prosedürüne bağlı olarak vardiyalı çalışma sistemi mevcut olabilir. Kişiler, gece ve gündüz vardiyasında faaliyet gösterebilir. İşin Olsun’da firmalar tarafından yayınlanan iş ilanlarına göz atarak çalışma koşulları gibi önemli detaylar hakkında daha detaylı bir şekilde bilgi edinebilirsin.

Sevkiyat elemanı maaşları nasıldır?

Maaş düzeyi iş arama sürecinde adaylar için önemli olan kriterlerden biridir. Meslekler çalıştıkları alana ve şirkete göre farklı maaş düzeylerine sahiptirler. Sevkiyat elemanlarının maaşları pek çok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Kişinin çalıştığı şirket bu faktörlerden biridir. Her şirketin kendi çalışma prosedürüne uygun olarak belirlediği bir maaş düzeyi bulunabilir. Başvuru yapan adayların deneyimli olması da maaş düzeyini olumlu olarak etkileyebilir. 

Sevkiyatı yapılan ürün türüne göre de maaş düzeylerinde farklılık olabilir. Şirketlerin kendi prosedürleri doğrultusunda maaş ve çalışma şartları gibi önemli detaylarda bazı farklılıklar gözlemlenebilir. İşin Olsun’da yayınlanan İstanbul, İzmir, Ankara sevkiyat elemanı iş ilanlarına göz atarak maaş ve çalışma koşulları gibi detaylarla ilgili bilgi sahibi olabilirsin. Bu sayede çalışma koşullarını ve maaş düzeylerini karşılaştırarak kendine en uygun firmaya başvurunu gerçekleştirebilirsin.