Servis elemanı nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Servis elemanı nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Servis elemanı nedir? Servis elemanı olmak için ne yapmak gerekir? Çalışma koşullarından maaş oranlarına servis elemanı olmak için merak ettiğin tüm detaylar İşin Olsun’da!

Hizmet sektörünün en önemli yapı taşlarından olan servis elemanları, pek çok farklı firmada faaliyet gösterir. Değişik çalışma ortamlarında görev yapan kişiler, şirketlerin sunum alanlarında aktif rol alır. Yeme içme sektöründe hizmet veren kafe ve restoranlarda çalışan servis elemanının belirli nitelikleri taşıması beklenir. 

Servis elemanı nedir?

‘’Servis elemanı nedir?’’ sorusuna, lokanta ve benzeri iş yerlerinde yiyecek içecek hizmetlerini müşterilere sunan kişilerdir şeklinde yanıt verilebilir. Belirli meslek standartları dahilinde görev alan servis elemanları, özel sektörde farklı kurumların bünyelerinde çalışır. İlgili hizmetlerin sunulduğu restoran, kafe ve otel gibi iş yerlerinde servis elemanlarına rastlanması mümkündür.

Servis elemanlarının görevi nedir?

Servis elemanları, hizmet sektörünün önemli ve büyük bir kısmını oluşturur. Bu kişiler, müşterilerin talepleri doğrultusunda mesleklerini icra eder. Servis elemanı görev tanımı gereğince, bulunduğu işletmede kaliteli ve nitelikli bir sunum gerçekleştirir. Servis elemanlarının belirli görev ve sorumlulukları bulunur. “Servis elemanı ne iş yapar?” sorusuna en temel cevap, sunum hizmetlerini karşılamak olarak verilebilir. Bunun yanı sıra bu iş kolunun görevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Müşterilerin talepleri doğrultusunda yiyecek ve içecekleri teslim etmek,
  • Hızlı ve güler yüzlü bir şekilde hizmet sunmak,
  • Mutfak çalışanları ile iş birliği içerisinde olmak,
  • İlgili şikayetleri sorumluya iletmek,
  • Hizmet verilen süre boyunca müşterilerle sağlıklı iletişim kurmak,
  • Verilen siparişleri doğru bir şekilde müşterilere ulaştırmak.

Servis elemanı görev ve sorumlulukları arasında öne çıkanlar bu detaylar, görevlerin sorunsuzca tamamlanması için gereklidir. Bu iş tanımına uyum sağlayan kişiler, mesleklerinde başarılı olur. İlgili pozisyon için başvuru yapmadan önce servis elemanının sorumluluklarını bilmen oldukça önemlidir.

Servis elemanı çalışma ortamı ve koşulları nasıldır?

Servis elemanı çalışma şartları, bu mesleğe dair en çok merak edilen konular arasında yer alır. Bu kişilerin iş ortamları genel itibarıyla müşterilere hizmet verilen salon bölümündedir. Servis edilecek yiyecek ve içecekleri almak için yemekhane kısmını ziyaret ettikleri de görülür. Servis elemanlarının kullandığı araç gereçler, salonun belirli bir kısmında bulunabileceği gibi yemekhane bölümünde de tutulabilir. Hijyenik bir çalışma ortamı içerisinde bulunan servis elemanları görevlerini temizlik kuralları çerçevesinde gerçekleştirirler.

Servis elemanı nerede çalışır?

İlgili pozisyon özelinde araştırma yaparken ‘’Servis elemanı nerede çalışır?’’ sorusunun yanıtını da bilmen gerekir. Servis elemanları; bar, lokanta, kafe, tatil köyü veya otel gibi yeme içme hizmetleri sunan işletmelerde görev alır. Bu kişiler, son derece aktif ve tempolu bir çalışma sistemine sahiptir. 

Servis elemanı çalışma saatleri nasıldır?

Çalışma koşullarına bağlı olarak bu pozisyonda görev yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biri de servis elemanı çalışma saatleri olur. Servis elemanlarının çoğunlukla tam zamanlı veya part time çalışma sisteminde görev aldıkları görülür. Bazı işletmelerde ise bu durum vardiyalı iş biçiminde de kendini gösterir. ‘’Servis elemanı kaç saat çalışır?’’ sorusuna tam zamanlı çalışma için 45, part time çalışma için ise 30 yanıtı verilebilir. Ancak bu durum işveren ile çalışan arasındaki anlaşmaya bağlı olarak farklılık gösterebilir. Servis elemanı görevlerini belirlenen zaman dilimi içerisinde yerine getirmekle mükelleftir.

Servis elemanı olmak için hangi eğitimler alınmalıdır?

Servis elemanı olmak için herhangi bir eğitim almak gerekmez. İlköğretim veya ortaöğretimden mezun olmuş herkesin servis elemanı olması mümkündür. Servis elemanı olmak için bir eğitim zorunluluğu bulunmasa da yeme içme sektöründe çalışabilmek için zorunlu tutulan bazı sertifikalar mevcuttur. Bu sertifikalar, Milli Eğitim Bakanlığı‘na bağlı olan kurslardan veya turizm işletmeciliği ve otelcilik eğitim  programlarından edinilebilir. Servis elemanı alanına yönelik çeşitli sertifika programlarına katılarak kendini geliştirebilirsin. Öte yandan doğrudan bu alana yönelik eğitim veren meslek liseleri de bulunur. Turizm ve otelcilik üzerine mesleki eğitim veren liselerden mezun olduktan sonra da servis elemanı olarak görev yapabilirsin.

Servis elemanı olmak için yaş sınırı nedir?

Servis elemanı olmak için kesin bir yaş sınırı bulunmaz. Ancak yoğun ve tempolu bir mesai sürecinin yaşandığı bu pozisyonda aktif ve hareketli kişilere öncelik tanınır. Bu nedenle servis elemanı arayan firmalar 18 yaşından büyük ve 35 yaşını aşmamış olan kişileri tercih eder. Kimi işletmeler için yaş sınırı 40’a kadar çıkabilir. 

Servis elemanı maaşları nasıldır?

Bu pozisyona dair merak edilen bir diğer konu da maaş oranlarıdır. ‘’Servis elemanı ne kadar maaş alıyor?’’ sorusunun yanıtı sıklıkla araştırılır. Bu soruya verilebilecek cevap, işletmeye bağlı olarak değişiklik gösterir. Servis elemanı maaşları, çalışılan kurumun kapasitesi ile doğrudan ilgilidir. Maaş oranlarını etkileyen bir diğer faktör de kişinin tecrübesi ve eğitim düzeyi olur. Ayrıca ek mesailer de maaş üzerinde değişikliğe sebebiyet verir. Tüm bu bilgiler ışığında servis elemanı maaşları ne kadar sorusuna verilebilecek net bir yanıt bulunmaz. İşletmenin ücret politikasına, ek mesailere ve çalışma türüne bağlı olarak, alınabilecek olan maaş da farklılık gösterir. Yine işletmenin bulunduğu semt ve bağlı olunan kurum özelinde alınan bahşişler de bu ücretlere etki edebilir. Sen de servis elemanı haklarına ve mesleğe dair tüm bilgilere göz attıktan sonra ilgili pozisyonda çalışma imkanı elde edebilirsin. Servis elemanı iş ilanlarından detaylı bilgiye ulaşabilirsin.