Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi şehir merkezine 15 km uzaklıkta, 2 kısımdan oluşan bir alandır. Birçok kişiye istihdam sağlayan ve çarpık kentleşmeye dur diyen Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi, ülke sanayisinin güçlenmesinde hem bölgeye hem de şehre büyük ölçüde yarar sağlar. İşin Olsun platformunda Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesindeki iş ilanlarını bulabilir, İşin Olsun blog sayfalarından doğru iş arama ve mülakat ipuçları gibi konularda bilgi edinebilirsin. Mesleki gelişim, güncel haberler ve iş ilanları İşin Olsun platformunda seninle!
Şanlıurfa Organize Sanayi bölgesi faaliyetleri
Organize Sanayi Bölgelerinin hepsi temelde şehir içindeki çarpık kentleşmeyi önlemek adına uygun görülen büyük bir alanda, belli bir düzen içerisinde aynı ve de ayrı sektör gruplarının bir araya gelerek mal ve hizmet üretimi sağlamasıdır. Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi Türkiye’nin 8’inci büyük organize sanayi alanıdır. Bu bölgede itfaiye, su-atık su, temizlik ve ilaçlama, doğalgaz-elektrik gibi alanlarda hizmetler verilir. Şu anda devam eden projeler ise; yeni itfaiye binası , lojistik merkezi ve 3.kısım yapılanma, ayakkabıcılar sanayi bölgesi, Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgeleri yeni idari binası ve konfeksiyon hazır giyim sanayi bölgesi projeleridir.
Şanlıurfa Organize Sanayi bölgesinde hangi sanayiler var?
Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesinde hizmet veren 376 tane firma 1.- 2. ve 3. kısımdadır. Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesindeki hizmet verdiğini söylediğimiz firmalar dışında inşaat sürecinde olan ve henüz proje aşamasında olan firmalar da vardır. Bu firmalar planlanan düzen içerisinde açılmaya devam ediyor ve organize sanayi bölgesinin büyümesine katkı sağlıyor. Ağırlık olarak hizmet grupları; seramik, gıda ve tekstil gruplarıdır. Gelişimine, hizmetlerine hızlı bir şekilde devam ederek sanayinin ivmesini arttıran Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesindeki çalışmalar durdurak bilmeden devam ediyor. Şanlıurfa’daki sanayinin genel olarak tarıma dayalı olarak geliştiğini söylemek mümkündür. Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi su yönetimi, lojistik, geri dönüşüm ve yeşil enerji alanlarında da kendini geliştirmeye devam ediyor. Bölgenin firma sayısı fazla olduğundan dolayı işçiye ve güce ihtiyacı olur. İşin Olsun sitesinden bu iş ilanlarını kolaylıkla takip edebilir, başvuruda bulunmak istediğin alandaki bilgilere İşin Olsun sitesindeki mesleki gelişim tanıtımları bölümünden bakabilirsin. İşin Olsun platformu iş haberleri, gündem, doğru iş arama, mülakat ipuçları ve güçlü profil oluşturma gibi konularda gelişmeni de sağlayarak iş bulmanı kolaylaştırır.
Şanlıurfa Organize Sanayi bölgeleri
Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesinde 2 kısım bulunur. Bunun dışında İlave Doğu ve İlave Batı kısımlarında da firmalar vardır. 1. Kısım Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi 1989 yılında kurulur ve 1991 yılında faaliyet göstermeye başlar. 2. Kısım Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi ise 1997 yılında kurulur ve faaliyete başlar. Buradaki fabrikaların %34’ü tekstil, hazır giyim ve ayakkabı, %18’i hazır gıda ve tarım, %9’u elektrikli ürünler, %8’i plastik ürünler ve %7’si de metal sektöründen oluşur. Bu iki kısmın birleştirme çalışmaları hala devam ediyor.
Şanlıurfa’da Bulunan Organize Sanayi bölgeleri
Şanlıurfa’da toplam 6 tane organize sanayi bölgesi bulunur. Bunlar:
- Şanlıurfa Organize Sanayi (OSB türü karma)
- Şanlıurfa Siverek Organize Sanayi (OSB türü karma)
- Şanlıurfa Birecik Organize Sanayi (OSB türü karma)
- Şanlıurfa TDİ Organize Sanayi (OSB türü TDİOSB)
- Şanlıurfa Viranşehir Organize Sanayi (OSB türü karma)
- Şanlıurfa Gıda İhtisas Organize Sanayi (OSB türü ihtisas) Bölgeleri’dir.
Şanlıurfa Organize Sanayi bölgesinde hangi bölümler var?
Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesinde şu anda:
- Pamukla alakalı üretimler
- Kaba yem üretimi
- Gazlı bez üretimi, hidrofil pamuk
- Atık kabloların geri dönüşümü
- Un üretimi ve paketlemesi
- Seramik porselen sofra takımları imaları
- Çırçır ve ham yağ
- İplik üretimi tehlikesiz atıktan geri dönüşüm
- Plastik boru imalatı
- Entegre bitkisel yağ üretimi
- Elektrik malzemeleri üretimi
- Trampez saç işleme
- Trafo imalatı
- Pet şişe geri dönüşüm olmak üzere daha birçok bölümde üretim sağlanır.
Şanlıurfa Organize Sanayi bölgesinde kaç tane fabrika var?
Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesinin büyüklüğü 800 ha alanı kapsar. İçindeki güncel firma sayısı 376, inşaat sürecindeki firma sayısı 119 ve proje halindeki firma sayısı ise 97’dir. Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi çalışmaları projeler ve inşaat sürecindeki firma sayılarından da anlaşıldığı üzere her geçen gün büyüyor. Faaliyet gösteren firmalar ve yeni açılacak olan firmalar farklı sektörlerde çalışma imkanı elde etmeni sağlar. Düzenli olarak iş ilanlarını takip ederek iş ilanlarına erkenden başvuru yapabilirsin. Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesinin bulunduğu ilçe olan Şanlıurfa Koçören iş ilanlarına da bakabilirsin. Eğer il genelinde farklı seçenekleri de incelemek istersen en güncel Şanlıurfa iş ilanları listesine göz atabilirsin.
Şanlıurfa Organize Sanayi bölgesi başkanı kim?
Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi başkanı aynı zamanda 2023’ten beri Şanlıurfa valisi olan Hasan Şıldak‘tır. Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi başkanlığından önce Kaymakamlık, Mülkiye Başmüfettişliği gibi birçok önemli görevlerde bulunmuştur.
Şanlıurfa Organize Sanayi bölgesi iş imkanları neler?
Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesinde çok fazla firma vardır ve dolayısıyla pek çok çalışan istihdam edilir. Bölgede bulunan fabrikaların içindeki işlerde rol oynayacak fabrika elemanlarına ihtiyaç olur. Bu firmalar farklı alanlarda üretim sağladıkları için çok fazla işçiye ve insan gücüne gerek olur. Kendi aradığın iş pozisyonuna göre İşin Olsun sitesinden iş ilanlarına bakabilirsin. Ayrıca yukarıda bahsettiğimiz bölümlerde ihtiyaç açığı oluşabileceği gibi, proje halinde olan ve inşaat halinde olan firmaların faaliyete girmesiyle birlikte Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesinde birçok alanda işçi alımı olacaktır. Başvurmayı hedeflediğin işe uygun olarak kendini geliştirmen ve bilgi edinmen başvurularında sana yarar sağlar. Bu bölgede hali hazırda İşin Olsun sitesinde montaj ustası iş fırsatları mevcuttur. Siteye giriş yaparak iş ilanına kolayca ulaşabilir ve başvuruda bulunabilirsin. Sen de iş ilanlarından erkenden haberdar olabilmek istiyorsan, İşin Olsun platformuna üye olmayı unutmamalısın.
Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesinde çalışanların devlet memuru olup olmadıkları 657 sayılı devlet kanunlarında belirtilir. Orada çalışanların statüleri ve görevleri onların memur olup olmadıklarını belirleyen en temel etkendir. Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesinde görev yapan İl özel idaresi ve koordinasyon başkanlığı gibi kamu kuruluşlarından gelen temsilciler memur olarak kabul edilirler. Bölge müdürü ve destek personeli özel sektör çalışanı olarak kabul edilirler. İş sağlığı alanındaki uzmanlar, dışarıdan hizmet sağlayan muhasebeciler ve teknik destek personelleri gibi diğer çalışanlarda devlet memuru olarak kabul edilmezler.
Şanlıurfa Organize Sanayi bölgesi çalışma koşulları neler?
Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesinde fabrika elemanları, inşaat elemanları ve güvenliğe kadar birçok alanda çalışabilirsin. Alanların fazlalığı ve farklılığı çalışma imkanlarının da farklılığını doğurur. Bu sebeple çalışma koşulları başvurduğun, çalışacağınız alana göre değişiklik gösterir. Her ne alanda çalışırsanız çalışın kendi haklarınızı bilmeniz ve bu bilgiler doğrultusunda hareket edebilmen için oldukça önemlidir. Başvuracağın alan hakkında da bilgi edinerek ve kendini iş alanına uygun olarak geliştirerek iş için başvuruda bulunabilirsin. Güçlü bir profil oluşturmak başvurunun olumlu sonuçlanmasında önem arz eder. İşin Olsun blog sitesinden çalışan hakları ile alakalı yazıları okuyabilirsin. Ayrıca çalışan rehberi mevzuatlar bölümünden de bilgi edinebilirsin.