Saç tasarımcısı olarak çalışmadan önce mesleğe dair bilgiler edinmen pek çok açıdan sana avantaj sağlar. Saç tasarımcısı ne iş yapar, görev ve sorumlulukları nelerdir gibi merak ettiğin birçok sorunun cevabı şimdi İşin Olsun blogda!
Saç tasarımcısı mesleğini icra eden kişiler, pek çok sektörde çalışma imkanına sahiptir. Hemen her insan için adeta doğal bir aksesuar olan saçlar, tasarımcıların hayal güçleri ve yetenekleri sayesinde sanata dönüşebilir. Sen de saç tasarımcısı nedir diye merak ediyorsan İsin Olsun’un bu içeriği tam sana göre!
Saç tasarımcısı nedir?
Her insanın kafa yapısı ve yüz hatları kendine özgü özelliklere sahiptir. Saç tasarımcısı ne demek sorusunun cevabı, insanların kafa yapısı ve yüz hatlarına uygun şekilde saç modeli yapan kişileri ifade eder. Bu unvana sahip kişiler; dizi, film, defile, kuaför, güzellik salonu, televizyon gibi birden fazla sektörde çalışma olanağına sahiptir. Gerekli eğitimleri aldıktan sonra kendi hayal güçleri ve tasarımlarını yapmaya başlayan bu kişiler, insanlara yakışan, güzelliklerini daha da belirgin hale getiren saç tasarımları yaratmada profesyonelleşir. Her bir müşteri için özel ve etkileyici saçlar tasarlayan bu kişiler; özel gün, davet, kutlama, düğün gibi organizasyonlarda sıklıkla tercih edilir. Sen de mesleğin tanımını öğrenerek İzmir saç tasarımcı iş ilanlarına başvuru yapabilirsin.
Saç tasarımcısının görev ve sorumlulukları nelerdir?
Saç, insanlar için doğuştan gelen ve en önemli aksesuarlardan biridir. Özellikle kadınlar için saç tasarımları önem arz eden konularda ilk sıralarda yer edinir. Bu noktada saç tasarımcısı unvanına sahip profesyoneller, kendi modellerini ve müşterilerin isteklerini doğru uygulama teknikleriyle ortaya çıkarır. Bu mesleği icra eden kişilerin görev ve sorumlulukları sektör, çalışma ortamı ve işveren firmanın talepleri doğrultusunda değişiklik gösterir. İlgili pozisyonda çalışan bireylerin yerine getireceği başlıca görev ve sorumluluklar ise şu şekilde sıralanabilir;
- Müşterilerin talepleri doğrultusunda saç kesme ve boyama işlemi yapmak,
- Perma maşa ve benzeri şekillendirmeler yapmak,
- Müşteri talepleri doğrultusunda saç bakımı yapmak,
- Müşterinin saç sağlığını korumak adına herhangi bir işlem yapmadan önce koruyucu materyaller kullanmak,
- İş sağlığı ve güvenliği yönergelerine hakim olmak, bu doğrultuda faaliyet gerçekleştirmek,
- Saç tasarımı sırasında kullanılan kozmetik ürünlerin tarihini ve içeriğini kontrol etmek, olası kazaların önüne geçmek,
- Saç tasarımı yapacağı müşterinin alerjisi olup olmadığını teyit etmek, gerekirse doğal içerikli ürünler kullanmak,
- Doğru teknikleri kullanarak müşterinin yüz hatlarına, kafa yapısına ve saçı kullanacağı ortama uygun saçlar tasarlamak,
- Saç bakımı ve teknikleri hakkında önerilerde bulunmak,
- Müşterinin yüz hatlarına uygun şekilde kesim yapabilmek,
- Müşterinin istediği saç rengi tonunu tam manasıyla tutturabilmek,
- Saça zarar vermeden örgü, tapuz, röfle, fön ve maşa gibi işlemler uygulamak,
- Saç tasarımı ve saç konusunda eğitim almak, bu eğitimler dahilinde çalışmalar yürütmek.
Saç tasarımcısı olmak için gerekenler arasında deneyim ve bilginin yanı sıra belirtilen görevleri tam olarak uygulamak da yer alır. Bu durum, işveren firma ve çalışma alanları dahilinde farklılık gösterebilir. Her bir sektörün ve iş yerinin çalışma prensipleri, koşulları ve ortamları birbirinden farklıdır. Bu alanda kendini daha fazla geliştirmek isteyen kişiler, saç tasarım eğitimlerine göz atabilir. İlgili alanda yeterli eğitime sahip olmak, kariyerin için katkı sağlayabilir.
Saç tasarımcısının çalışma koşulları ve ortamı nasıldır?
Saç tasarımcısı çalışma koşulları kuaför ve güzellik salonlarını içerir. Buna ek olarak özel sektörde geniş bir iş sahasına sahip olan saç tasarımcıları, dizi ve film setlerinde görev alabilir. İşveren kişinin talepleri doğrultusunda doğru saç yapmaktan sorumlu olan tasarımcılar, oyuncuların çekecekleri sahneye, ışık ve görsel unsurlara bağlı olarak farklı modeller sunar. Defilelerde kuliste görev alan saç tasarımcıları, mankenlerin sergileyecekleri elbiselere, ışıklandırma, dekor ve makyaja uygun şekilde saç modelleri tasarlar. Güzellik salonu ve kuaförlerde çalışan kişiler ise gelen müşterilerin taleplerine göre saç tasarımları sunar. Eğer müşteri düğün veya nişan töreni için saçını yaptırmak istiyorsa saç tasarımcısı, müşterinin gelinliğini veya elbisesini göz önünde bulundurarak yüz hatlarına uygun olan saç modelini belirler ve uygular. Güzellik salonlarında da bu işleyiş devam eder. Saç tasarımcısı çalışma alanları oldukça çeşitlidir. Sen de İstanbul saç tasarımcısı iş ilanlarını inceleyerek çalışma koşulların hakkında bilgi sahibi olabilirsin.
Saç tasarımcısı maaşları nasıldır?
Saç tasarımcısı maaşları, çalışılan sektöre ve iş yüküne göre değişiklik gösterir. Genel olarak özel sektöre hitap eden saç tasarımcısı, kuaför, güzellik salonu gibi alanlarda çalışma imkanı mevcuttur. Bu noktada işveren firma, kendi çalışma ve ücret prosedürleri dahilinde maaş ortalaması belirlemekle yükümlü olur. Tv, film ve dizi sektöründe çalışan saç tasarımcılarının maaşları da birbirinden farklı olabilir. Saç ve makyaj tasarımını aynı anda yapan kişiler, daha yüksek maaş ortalamasına sahip olabilir. Bu noktada saç tasarımı yapılan kişi sayısı, tasarımı istenen saçın uzunluğu ve kullanılan malzemenin kalitesi gibi etkenler, ücretlenme konusunda etkili bir rol oynayabilir. Saç tasarımcılarının maaşları hakkında net ve kesin rakamlar vermek bu noktada doğru olmayabilir. Bununla birlikte sektöre bağlı olarak ücretlendirmeler günlük, haftalık ya da aylık olarak hesaplanabilir. Bu mesleğin sana uygun olduğunu düşünüyorsan Isinolsun.com’u ziyaret ederek ilgili alanda yayınlanmış saç tasarımcısı iş ilanlarına göz atabilir, konuyla alakalı daha detaylı bilgilere ulaşabilirsin. Kriterlerine hitap eden ve işverenin taleplerini karşıladığına emin olduğun ilanlara kolay bir şekilde başvuru yapabilirsin.