Rize iş ve yaşam rehberi

Rize iş ve yaşam rehberi

Rize, Türkiye’nin kuzeydoğusunda bulunup Karadeniz’e kıyısı olan bir ildir. Ülkenin en çok yağış alan bölgesi, tarihi ve doğal güzellikleri ile dikkat çeker. Karakteristik özellikleri ile Anadolu’nun diğer illerinden ayrılır. Ekonomik ve kültürel olarak gelişmiş olan Rize’nin turizme de katkısı bulunur. Tarım ve hayvancılık başta olmak üzere turizm, sanayi ve madencilik gibi birçok sektörde iş fırsatları mevcuttur. Rize’de yaşamayı düşünenler, iş arayanlar, öğrenciler ve turistik ziyaret planlayanlar için detaylı rehberimiz burada! 

Rize’nin nüfusu nedir?

2024 yılı itibarıyla Rize’nin nüfusu ortalama 350.000 civarında. Nüfusun büyük bir çoğunluğu il merkezinde yaşarken kırsal alanlarda da yoğun bir yerleşim söz konusudur. Nüfus artış oranının en yoğun olduğu ilçe İkizdere iken en az yaşandığı da merkezdir. Rize’nin kıyı bölgesi, nüfusun en çok arttığı yerler arasındadır. Artan göç, öğrenci nüfusunu yükselterek Rize’yi dinamik bir hâline getirmiştir. Bölgede sadece Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi bulunduğu için öğrenci yoğunluğu yüksektir.     

Rize’de yaşam ve çalışma koşulları nasıldır?

Rize, dağlık ve engebeli bir bölge olduğu gibi akarsuları ve yaylaları ile de ön plana çıkarken ekonomik canlılık açısından da birçok fırsat sunar. Çalışma şartları, sektöre göre farklılık gösterip iş fırsatları; tarım, balıkçılık, sanayi ve turizm sektörlerinde yoğunlaşır. Rize’deki yaşam maliyeti yıla göre değişkenlik gösterir. Ancak iş imkânları ve konut sayısı ile birlikte nüfusun artması, yaşam maliyetinde bir miktar artış gözlemlenmesine neden olmuştur.   

Rize’de yaşayanlar nasıl geçiniyor?

Birden fazla iş alanının olduğu Rize, değişken ve gelişmiş bir ekonomik yapıya sahiptir. Tarım, arıcılık, sanayi, turizm ve balıkçılık alanlarında doğan iş imkânları ön plandadır. Rize iş ilanları için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

Rize’de sanayi

Rize’de sanayi, çay işleyen atölye ve fabrikalara dayanır. Yaklaşık 20 fabrika ve 15 atölye bulunur. Çay paketleme ve ambalaj ile birlikte ana tamir fabrikaları istihdam yaratır. Ayrıca balık yağı, un ve şekerli yiyecekler başta olmak üzere kereste, alüminyum, döküm, çivi ve tel fabrikası gibi sanayi kuruluşları da mevcuttur.  

Rize’de mühendislik

İnşaat, ısıtma sistemleri, orman, elektrik-elektronik ve gıda mühendisliği alanlarında başta gelir. Rize Organize Sanayi Bölgesi’nde pek çok mühendislik firması mevcuttur. Özellikle yeni mezun ya da sektöre yeni başlayan genç mühendisler için çeşitli iş imkânları bulunur. Rize’de çalışmak isteyen kişiler, güncel iş fırsatlarını değerlendirebilir.  

Rize’de tarım

Rize Türkiye’nin en önemli tarım alanlarından birine sahiptir. Ülkedeki çay oranının 3’te 2’sine yakını bölgede yetişir. Bölgenin coğrafi özellikleri ve iklim koşulları, tarıma elverişli olduğunun göstergesidir. Rize’de yetişen tarım ürünleri şöyle listelenebilir:

  • Çay
  • Mısır
  • Fasulye
  • Patates
  • Armut
  • Elma
  • Fındık
  • Mandalina
  • Puro tütünü
  • Dağ pirinci

Çay üretimi, ülkenin önde gelen illerinden biri olan Rize ekonomisini büyük ölçüde etkiler. Hem iç hem dış piyasaya katkıda bulunur. Çok az bir ekim alanına sahip olan puro tütünü, Rize’nin Pazar ilçesinde yetişir.  

Rize’de hayvancılık

Hayvancılık, Rize’de eski önemini kaybetmiştir. Hayvan sayısının azalması, hayvancılık ile uğraşan kişileri sekteye uğratmıştır. Ancak bölgede çok sayıda mera ve otlak ile birlikte ova ve platolar mevcuttur. Hayvancılığın gelişmesine müsait bir kenttir. Açık deniz balıkçılığının yapıldığı il, alabalık üretme tesisleri ile de dikkat çeker. Çiftçi, tarım ve ziraat mühendisi, mevsimlik tarım işçisi gibi meslek grupları için geniş bir istihdam ağı yaratır. Rize’de tarım ve sanayinin gelişmesi, işlenmiş tarım ürünleri ve gıda sektöründe iş bulmanızı sağlar. Gıda teknikeri, hijyen sorumlusu, hayvan sağlığı uzmanı ve tarım danışmanı gibi birbirinden farklı alanlarda personel ihtiyacı olabilir. 

Rize’de turizm

Rize, doğal güzellikleri ve kültürel zenginlikleri ile her yıl yerli ve yabancı turist akınına uğrar. Turistik destinasyonların başında gelen il, doğaseverlere hitap eder. Doğa sporları, kamp, göl, yayla ya da nehir kenarında konaklama, tarihi yerleri, kaplıca ve içmeleri ile ön plana çıkar. İkizdere-Çamlık’da kuş gözlemi yapmak, Ilıca’da kaplıcaya girmek ya da Huser Yaylası’nda gün batımı izlemek gibi pek çok aktivite gerçekleştirebilirsiniz. Gelişen turizmi sayesinde tur rehberi, acenta sorumlusu ya da turizm öğretmeni gibi alanlarda iş bulabilirsiniz.

Rize’nin nesi meşhur?

Rize denince akla doğal güzellikleri ile birlikte yerel halkın kendisi de gelir. Mutfak kültürü, gezilecek yerler ve yetişen tarım ürünleri ile birlikte misafirperver insanları meşhurdur. Rize, çay ve hamsi balığı gibi gıda ürünleri ile birlikte Rize bezi olarak adlandırılan kumaş türü ile de meşhurdur. Aynı zamanda Kaçkar Dağları ve Ayder Yaylası ile Zilkale, Kurşunlu Camii ve Deli Göl gibi birbirinden farklı doğal alanlara sahiptir. 

Rize’de görülmesi gereken yerler

Doğal güzellikleri, spor aktiviteleri ve kültürel zenginlikleri ile öne çıkan Rize, Türkiye’nin önemli turizm destinasyonları içerisinde bulunur. Göl ve akarsuları, yeşil ve mavinin buluştuğu huzurlu doğası ile tatil rotanızı gerçekleştirmenizi sağlar. Dağ, yayla ve su şehri olarak bilinen Rize’de unutulmaz anlar yaşayabilirsiniz. Göl kenarında konaklayabilir, yaylalarında horon çekebilir ya da dağlarında trekking yapabilirsiniz.

Rize’de gezilebilecek müzeler

  • Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi: Atatürk’ün 1924 yılında çıktığı gezi sırasında konakladığı bu yer, 1985 yılında müze olarak açılmıştır.  
  • Rize Müzesi: Görünümünden dolayı Sarı Ev olarak adlandırılır. 20. yüzyıl sivil mimarisinin bir örneği olup arkeolojik buluntular sergilenir.

Rize’de ne yenir?

  • Hamsili Pilav: Hamsi ayıklandıktan sonra mısır ununa batırılarak kızartılır. Pirinç, baharat ve soğan ile birlikte pişirilir. Pilav ve hamsi buluşturulup servis edilir.
  • Mısır Ekmeği: Mısır unu, su, tuz ve bazen de ekşi maya ile hazırlanan hamur taş fırında pişirilir. Tereyağı ve peynirle birlikte tüketilir.
  • Kara Lahana Çorbası: Bulgur, soğan, sarımsak ve baharatlarla pişirilen kara lahana, doyurucu bir lezzettir.  

Bölgede bulunan çokça restoranlarda çalışmak istiyorsanız Rize restoran servis elemanı iş ilanlarına isinolsun.com adresinden kontrol edebilirsiniz.

Rize’nin tarihi eserleri

  • Zilkale: 14. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen bu tarihi yapı, denizden ortalama 750 metre yüksektedir. 
  • Kurşunlu Camii: Şehir merkezinde bulunan yapı, 24 pencereli kubbesi ile dikkat çeker. 
  • Hemşin Evleri: Genellikle 3 katlı inşa edilip yapısı ile bölge doğasına uyum gösterir.
  • Mikron Köprüsü: Fırtına Deresi üzerinde bulunan bu yapı, 19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu tarafından yapılmıştır.

Rize’nin coğrafi güzellikleri

  • Ayder Yaylası: Ladin ve kayın ormanları ile kaplıdır. 1350 metre yükseklikte bulunan bu yayla, turistlerin ilgi odağıdır.
  • Fırtına Deresi: Üzerinde bulunan kemer köprüleri ile benzerlerinden ayrılır. Sezonda rafting yapma şansı bulabilirisiniz.
  • Gelintülü Şelalesi: Kaçkar Dağları’nın eteklerinde bulunan şelale, duvağa benzeyen bir görüntüye sahiptir. 

Öğrenciler için Rize’deki iş fırsatları neler?

Rize, deneyimli ve deneyimsiz çalışanlar için birbirinden farklı iş fırsatları sunar. Tarım ve sanayiden hizmet sektörüne kadar pek çok alanda çalışma imkânı bulabilirsiniz. Turizm sektöründe rehber ya da acenta çalışanı olabilirsiniz. Hizmet alanında ise popüler destinasyonlarda bulunan kafe ve restoranlarda görev yapma imkânı mevcuttur.

Öğrenciler sezonluk ya da yarı zamanlı çalışarak okula da zaman ayırabilir. Sanayi sektöründe bulunan metal, elektrik-elektronik ya da çay işleme fabrikaları istihdam yaratır. Öğrenciler staj yaparak teorik ve pratik bilgi edinebilir. Deneyimli mühendis, uzman ya da teknisyenler ise tam zamanlı çalışabilir.   

Rize ili merkezli şirketler hangileri?

Rize, Organize Sanayi Bölgesi ile pek çok firmaya ev sahipliği yapar. Ülkenin öne çıkan gıda, boya, çay, cam, metal ve kimya gibi birbirinden farklı firmanın üretim tesisleri bulunur. 

  • Doğuş Çay ve Gıda Maddeleri Üretim Pazarlama İthalat İhracat A.Ş.: Aile şirketi olup çay ürünleri üretimi yapar. 
  • Betek Boya Kimya ve Sanayi A.Ş.: Filli Boya markası olarak bilinen bu firma, beton katkıları ve hazır harçlar ile su izolasyon malzemeleri, iç ve dış cephe boya çeşitleri gibi birçok ürün imâl eder. 
  • Gündoğdu Pazarlama: Koltuk, kanepe, mobilya ve yaylı yatak üzerine üretim tesisi kuran firma, Rize Kalkandere’de kapalı alanda imalat yapar. 
  • Pakçaysan Ambalaj: Seymenoğlu Grup iştiraklerinden biri olan firma, çay ve un başta olmak üzere makarna, bakliyat, içecek ve deterjan gibi farklı ürün gruplarının ambalajlarını gerçekleştirir. 

Rize’de yaşam maliyeti nedir?

Rize, büyükşehirlere göre uygun bir yaşam maliyetine sahip olsa da yıldan yıla değişir. Ortalama bir dairenin kirası, İstanbul’a göre uygun aralıkta yer alır. Ulaşım ve gıda maliyetleri, ihtiyaca göre farklılık gösterse de ekonomik sayılabilir. Öğrenciler için Rize KYK yurt seçenekleri, barınma giderlerini düşürür. 

Loading spinner