Bir işe başvurmayı düşünen adaylar için en önemli kriterlerden biri de güçlü bir CV’ye sahip olmaktan geçer. Referans mektubu da CV’de yer alması gereken önemli kısımlardan biri. Eğer sen de işe başvurmayı düşünüyorsan, referans nedir öğrenmek ve referans mektupları hakkında bilgi almak istiyorsan İşin Olsun’u ziyaret edebilir ve referans örneklerini inceleyebilirsin.
Bir iş ya da eğitim başvurusu yapmayı düşünen kişiler referansların özellikle bu referans mektubu nedir merak ederler. Referans mektubu; bir kişinin belirli bir iş veya eğitim başvurusu için niteliklerini ve özelliklerini tanıtan ve tavsiye eden bir belgedir. Referans mektubu, başvuru sahibinin özgeçmişini doğrulayan ve işverene güven veren bir araçtır. Referans mektubu, başvuru sahibinin tanıdığı ve değer verdiği bir kişi tarafından yazılmalıdır. Referans mektubu; başvuru sahibinin başarılarını, becerilerini, karakterini ve başvurduğu pozisyona uygunluğunu örneklerle anlatır. Referans mektubunda yazan kişinin iletişim bilgilerini içermeli ve gerekirse daha fazla bilgi için görüşmeye hazır olduğunu belirtilebilir. Ancak herkes birine referans olmak zorunda değildir. Referans olmak; bir kişinin başka bir kişinin tutum ve davranışlarına kefil olmasıdır. Kısaca başvuru sahibinin iş veya eğitim için niteliklerini ve özelliklerini tanıtan ve tavsiye eden kişi olmaktır.
Referans Ne Demek?
Etimolojik olarak referans ne demek bakacak olursak; referans Türkçede “başvuru” anlamına gelen Fransızca kökenli bir sözcüktür. Referans farklı alanlarda farklı şekillerde kullanabilir. Örneğin bir eseri yazarken başvurulan kaynakların bütünü, bir kişinin yararlılığını, yeteneğini veya güvenilirliğini gösteren belge, bir durumu desteklemek veya tavsiye etmek için kişi veya kurum tarafından verilen mektup denebilir. Referans yazdırmak isteyenler herhangi bir referans yazısı örneğine bakabilirler. Referans yazısı yazarken de bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Referans yazısını yazan kişinin kim olduğunu, referans olduğu kişiyi nereden bulduğunu ve ne kadar zamandır tanıdığını belirtmelisiniz. Referans olduğunuz kişinin başarılarını, hedeflerini ve kişiliğini olumlu bir şekilde anlatmalısınız. Somut örnekler ve detaylar vermeye çalışmalısınız. Referans olduğunuz kişinin istediği pozisyona ve programa uygun olduğunu vurgulamalısınız. Onun sağlayabileceği faydalardan bahsetmelisiniz. Referans yazısının sonunda, ilave sorular için iletişim bilgileri vermelisiniz ve imzanızı eklemelisiniz. Ayrıca referans yazısını profesyonel bir dil ve ton ile yazmalısınız. Dilbilgisi ve imla hatalarından kaçınmalısınız. Bulunduğun sektöre uygun bir CV hazırlamak istiyorsan isinolsun.com üzerinden ‘’Özgeçmiş türleri nelerdir?’’ sorusuna yanıt alabilir, diğer adaylar arasında öne çıkabilirsin.
Referans Nasıl Yazılır?
Referans yazmak bir kişiye iş veya eğitim başvurusunda destek olmak için hazırlanan bir mektuptur. Referans mektubu yazılırken bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Referans nasıl yazılır diye bakacak olursak:
- Referanslarınızı eski işverenleriniz, yöneticileriniz, meslektaşlarınız, müşterileriniz veya eğitmenleriniz gibi profesyonel ilişkide olduğunuz kişilerden seçin.
- Referanslarınız , başvurduğunuz pozisyon veya sektörle ilgili olmasına özen gösterin. Sizin becerileriniz, sorumluluklarınız ve iş kaliteniz hakkında övebilecek kişileri tercih edin.
- Referanslarınızı özgeçmişinize eklemeden önce mutlaka onlardan izin alın ve bilgilendirin. Referans olarak gösterdiğiniz kişilerin güncel iletişim bilgilerini doğru bir şekilde yazın.
- Referanslarınızı, özgeçmişinizin sonuna referanslar başlığı altında maddeler halinde sıralayın. Her referans için; referans için referansın adı, soyadı, unvanı, şirket adı, telefon numarası ve e-posta adresi gibi bilgileri yazın.
Referans listesi hazırlama da oldukça önemli bir husus. Referans listesi, akademik bir çalışmada kullanılan kaynakların tam bilgilerini içeren bölümdür. Referans listesi hazırlarken, belli bir format veya still takip etmek gerekir. En yaygın referans stilleri APA, MLA, Chicago, Harvard ve IEEE’dir. Her stilin kaynak gösterme ve referans listesi oluşturma kuralları farklıdır. Bu yüzden, hangi stili kullanacağınızı önceden belirlemeniz ve tutarlı olmanız oldukça önemlidir. Referans listemi hazırlamayı öğrendikten sonra isinolsun.com’dan ‘’İyi bir özgeçmişte olması gerekenler nelerdir?’’ sorusuna yanıt bulabilirsin. Bu sayede eksiksiz bir özgeçmiş hazırlayarak işverenin dikkatini çekebilirsin.
CV’ye Referans Nasıl Eklenir?
İş hayatına adım atan birçok çalışan ‘’Referans nedir? Neden önemlidir?’’ sorusuna cevap arar. Referans hazırlayacak kişilerin en merak ettiği konulardan birisi referans nedir sorusunun cevabıdır. Referans genel olarak; bir kişi veya kurumun başka bir kişi veya kurum hakkında verdiği tavsiye mektubu, kaynak veya bilgi anlamına gelir. Örneğin bir iş başvurusunda referans olarak önceki işverenlerinizin veya meslektaşlarınızın isimlerini ve iletişim bilgilerini verebilirsiniz. Bu başvurduğunuz iş yerine sizin hakkınızda daha fazla bilgi verir.
Referans örnekleri CVde de önemli bir yer tutar. CV’nize referans ekleyecekseniz şu adımları izleyebilirsiniz:
- Referans olarak göstermek istediğiniz kişilerden önce izin almanız gerekir.
- Referans veren kişiler sizinle çalışmış veya işinize hakim olan kişiler olmalı. Akraba, arkadaş veya tanınmış kişileri referans göstermek uygun değildir.
- Referanslarınızı CV’nin sonuna “Referanslar” başlığı altında ekleyin. Her referans için ad, soyad, unvan, kurum, telefon ve e-posta bilgilerini yazın.
- Referanslarınızı iş başvurusu yaptığınız pozisyona uygun olarak seçin. Aynı referansı tüm iş başvurularınızda kullanmayın. Referanslarınızın çok sık aranmasını önlemek için CV’nize referans eklemek yerine “referanslar istendiğinde verilecektir” şeklinde bir not da düşebilirsiniz.
- Referanslarınızın sizin hakkınızda olumlu ve gerçekçi bilgiler vereceğinden emin olun. Referanslarınızın işe alım sürecinde sizinle ilgili sorulara hazırlıklı olmasını sağlayın.
CV’nize referans eklemek,işe alım uzmanlarına sizin hakkınızda daha fazla bilgi vermenizi ve güvenilirliğinizi artırmanızı sağlar. Ancak referansları doğru seçtiğinizden davrandığınızdan emin olun. ‘’CV nedir?’’ diye merak ediyorsan isinolsun.com’dan detaylara ulaşabilirsin.
Referans Vermek Nedir?
Referans vermek ise bir iş başvurusu yapan kişinin iş hayatı, yetkinlikleri, karakteri ve performansı hakkında bilgi vermek demektir. Referans veren kişi, adayın daha önce çalıştığı veya tanıdığı bir kişi olmalıdır. Referans verirken referans verdiğiniz adayı ne kadar zamandır tanıdığınızı, hangi pozisyonlarda çalıştığınızı ve adayın işe başlama ve ayrılma tarihlerini belirtin. Adayın iş performansını, yeteneklerini, güçlü ve zayıf yönlerini,işe yönelik tutumunu, ekip çalışması becerisini, liderlik potansiyelini ve stres altındaki duruşunu açıklayın. Adayın işe alınacağı pozisyonu bildiğiniz takdirde adayın bu pozisyona uygunluğunu değerlendirin. Adayın çalışmakta zorlandığı bir karakter tipi veya yeni fikirlere ve prosedürlere olan açıklığı hakkında görüşünüzü paylaşın. Adayın şirketiniz için sağladığı en büyük başarıyı veya katkıyı örneklendirin. Ayrıca adayla yeniden çalışmak ister misiniz sorusuna dürüstçe cevap verin. Referans vermek, adayın işe alım sürecindeki başarısını etkileyebilecek en önemli unsurlardan biridir. Bu yüzden referans verirken objektif, samimi ve profesyonel olmaya özen göstermelisiniz.
Referans Örnekleri
Referans yazma ile ilgili olarak merak edilen diğer bir nokta ise referans örnekleridir. Referans örnekleri; bir kişinin iş veya eğitim başvurusunda kendisini tanıtan ve tavsiye eden mektuplardır. Referans örnekleri, başvuru yapan kişinin başarılarını, yeteneklerini, karakterini ve hedeflerini anlatan olumlu ve güçlü bir dile sahip olan, referans veren kişinin iletişim bilgilerini içeren belgelerdir. Referans örnekleri başvuru yapan kişinin işe veya eğitime uygunluğunu değerlendirmek önemli bir faktördür. Referans örnekleri farklı alanlara ve pozisyonlara göre değişiklik gösterebilir.
Eğer siz de bir işe veya eğitime başvurma sürecindeyseniz ve referans nasıl oluşturulur merak ediyorsanız İşin Olsun’a girerek tüm bu süreç hakkında bilgi edinebilirsiniz.