Reçmeci nedir ve nasıl olunur?

Reçmeci nedir ve nasıl olunur?

Yer almak istediğin veya hakkında bilgi sahibi olmayı amaçladığın meslekler için araştırma yapıyorsan doğru yerdesin! Birbirinden farklı hizmet dallarının çalışma koşulları, gereklilikleri ve iş imkanları hakkında birçok bilgiye ulaşabilirsin. Reçmeci ne demek merak ediyorsan, İşin Olsun sana önemli detaylar sunuyor!

Reçmeci ne iş yapar? 

Reçmeci nedir sorusunun cevabı, mesleğe dair önemli noktalara ışık tutabilir. Reçmecilik, dikişçilik kapsamına giren bir tekstil pozisyonudur. Dikiş faaliyetinde kullanılan makine ve usuller, çeşitli görev dağılımları oluşturur. Reçmeciler, meslek jargonunda etek ismiyle anılan kıyafet uçlarına özel bir dikiş uygular. Bu da reçmeciler ne iş yapar sorusuna cevap olur. Reçme dikişi denen bu yöntem, kumaşların ucundaki tarazlanmayı önler. Kumaş bitimine uygulanan düz ve çapraz dikişler, bölgedeki iplerin ayrılmasına engel olur. 

Tişört, şort, eşofman gibi kıyafetlerin uç noktalarındaki dikişler reçme uygulamasının sonuçlarıdır. Kıyafet bitimindeki bölümler az miktarda içe kıvrılır ve üzerlerine dikiş uygulanır. Bu metot, farklı kumaşların birleştirilmesinde de kullanılabilir. Birçok kumaş parçasının birleştirilip tek parça kıyafetlerin oluşturulması için de tercih edilir. Reçmeci ile dikişçi arasındaki fark ise uygulama içeriğinden kaynaklanıyor. Dikişçiler reçme metotlarıyla beraber kumaş tamiratı yapabilir. Reçmeci ne işe yarar sorusunun cevabı çoğunlukla imalattır. 

Reçmeci görev tanımı nedir? 

Reçmecinin görevleri, dikiş türleri itibariyle farklılık gösterebilir. Makine donanımı ve faaliyet sahası belirleyici rol oynar. Reçme uygulamasındaki temel amaç, tek zeminde bulunması gereken parçaları birleştirmektir. Reçme faaliyetinin anlaşılmasında pantolonlar örnek kabul edilebilir. Bu ürünlerin arka cepleri, kemer tutucuları, kemerlikleri genel olarak reçmeyle sabitlenir. Paça uçları ve cep kenarları da reçme dikişlidir. 

Reçmeciler; estetik görünüm sağlayan standartlaşmış köşe dikişlerini yapar. Bununla beraber parçaları sıkıca dikerek ürünü oluşturur. Reçmecinin görev tanımı, yarı mamul durumdaki ürünün belli noktalarını dikmek ve ürünü süsleyecek ilave dikişler yapmaktır. Pozisyonda görev alabilmen için önemli olabilecek vazifeler şöyledir:

  • Pantolon paça ve kenarlarını reçmelemek.
  • Tişörtlerin boğaz, kol ucu ve etek kısımlarını reçmelemek. 
  • Elbise, abiye, etek gibi uzun kıyafetlerin uçlarını ve kenarlarını reçmelemek. 
  • Köprü reçme, bıçaklı lastik reçme, bant reçme, etek reçme usullerini bilmek ve uygulamak. 
  • Kullanılan makinenin teknik özelliklerini bilmek.
  • Uygulama özelinde makine için iğne ve sürat ayarlaması yapmak. 
  • Reçme makinesinin arıza türlerine hakim olmak. Gerektiğinde tamirat yapabilmek. 
  • Yoğun kumaş kokusunun ve makine sesinin bulunduğu ortamlarda verimli çalışabilmek. 

Reçmeci çalışma alanları nelerdir?

Reçmeci çalışma koşulları görev yerine bağlı olarak değişiyor. Mevkinin iş fırsatı bulduğu yerler tekstil atölyeleri, terzihaneler ve fabrikalardır. Sektörde yaygın olan düz dikiş, reçmeye nispeten kolaydır. Reçmeciler, meslekteki başlangıç sürecini tamamlamış deneyimli bir personeldir. İş sahasındaki faaliyet yükünü taşıması beklenebilir. Pozisyon vardiyalı çalışmaya uygundur. Reçmeci çalışma alanları çoğunlukla seri üretim yapan yerlerdir. 

İmalat kadrosunda bulunan reçme dikişçisi, bir iş gününde yüzlerce kumaş dikebilir. El çabukluğu, konsantrasyon ve göz sağlığı önemlidir. Gözlük kullananlar da reçmecilik yapabilir. Tekstil ürünlerinin imalatı, oturarak çalışmayı gerektirir. Adayların uzun süre oturmaya engel bir durum taşımaması önemlidir. Makineye doğru eğilmek gerekebileceğinden, boyun ve sırt rahatsızlıklarının bulunmaması şart olabilir. Meslek adayları faaliyet sürecinde göz, boyun, sırt ve bel bölgelerini yeterince dinlendirmelidir. Faaliyet alanında birçok makine çalışır. Reçmecinin işitme sağlığını koruyacak tedbirler alması da gerekebilir. 

Pozisyon, düz dikiş öğrendikten sonra kendini geliştirmek isteyenlere uygun olabilir. Farklı tecrübe seviyesindeki adaylar, çoğunlukla penye ve yumuşak kumaşları diker. Reçme, yumuşak kumaşların tutmakta zorlanmadığı işlevsel bir dikiştir. Kıyafet ve aksesuar sanayisinde pozisyona ihtiyaç vardır. Reçmeci iş imkanları bakımından avantajlı sayılabilecek bir personeldir. Kalifiye tekstil personelleri, devamlı talep edilen ürünlerin imalinde önemli yer tutar. Esenyurt İstanbul reçmeci iş ilanlarına isinolsun.com’dan inceleyebilirsin.

Reçmeci olmak için gerekenler nelerdir?

Reçmeci olmak için gerekenler pratik alanda yoğunlaşır. Makine başında çalışan tekstil işçilerinin hızlı ve hatasız davranabilmesi gerekir. Gerektiğinde dikiş hatalarını düzeltebilmesi, farklı kumaşlara uygun dikiş metotlarını bilmesi, reçme makinesini veya kullanılabilecek makineleri tanıması önemlidir. Dikiş faaliyeti masa başında gerçekleştiğinden, uzun süre oturma engeli bulunmamalıdır. Reçmeci olmak için hangi bölüm okunmalı diyorsanız, lise ve yükseköğrenim açısından cevap verilebilir. 

Lise mezunu reçmeci, meslek liselerinin tekstil bölümünde eğitim görmüş personeldir. İlgili bölümde iplik, endüstriyel dokuma, endüstriyel örme ve terbiye teknolojisi dalları bulunur. Dikişçiler çoğunlukla iplik alanında eğitim alır. Ön lisans tahsiliyle iş bulma imkanını artırmak isteyenler için de başlıca üniversitelerde eğitim alma seçenekleri bulunur. İstanbul reçmeci iş ilanlarına isinolsun.com’dan ulaşmak mümkün olur.

Reçmeci maaşları ne kadardır?

Reçme dikişçi maaşları tecrübe düzeyine bağlıdır. Çalışanın yeterliliğini gösterebilmesi istenebilir. Başvuru sonrasında, deneme mahiyetinde birkaç gün çalışması da gerekebilir. Reçme dikişin kalitesini etkileyen faktörler iğne ve makine bilgisi, el çabukluğu, deneyim olarak sıralanır. Düz dikişte ustalaşmış, reçme uygulamasında belli süreyi doldurmuş adaylar öne çıkar. 

Reçmeci maaşları çoğunlukla asgari ücretten başlar, sonrasında değişebilir. Kurumsal tekstil firmaları, zam konusunda kolaylık sunabilir. Yetiştirilmek üzere eleman alımı yapan işletmeler, başlangıçta daha farklı meblağlar verebilir. Farklı deneyim ve kabiliyete sahip adaylar, reçmeci iş ilanları ile birçok fırsata ulaşır. Sen de İşin Olsun aracılığıyla güncel iş ilanlarını değerlendirebilir, dilediğine hemen başvurabilirsin.