Birlik, beraberlik, paylaşma, anlayış ve huzurun zamanı olan ramazan ayı, İslam alemi için oldukça önemlidir. Bu ayda paylaşmanın önemini vurgulayan içeriklerden biri olan ramazan kolisi yardımı hakkında bilgi edinmek ise pek çok açıdan avantaj sağlayabilir. Ramazan kolisi nasıl hazırlanır, içerik detayları nasıldır ve ramazan kolisi kimlere verilir gibi merak edebileceğin pek çok sorunun cevabı şimdi İşin Olsun’da!
Ramazan ayı, müslümanlar için oldukça önemli özel ibadet günleri arasında yer alır. Oruç tutarak ve çeşitli ibadetleri yerine getirerek geçen bu ayda özellikle hayırseverler, ihtiyaç sahipleri için çeşitli şekillerde yardımda bulunmayı tercih eder. Bu yardımların en başında ise içeriğinde gıda ve benzeri temel ihtiyaçların yer aldığı ramazan kolyeleri yer alır. Sen de ramazan kolisi, diğer adıyla kumanya paketi nedir merak ediyor, daha fazla bilgi edinmek istiyorsan isinolsun.com’un hazırlamış olduğu bu içeriğin devamına göz atabilirsin.
Ramazan kolisi nedir?
Ramazan kolisi nedir sorusuna özellikle yardım amaçlı sunulan ve ramazan ayında yardımlaşma ve dayanışmayı öne çıkarak hizmetlerden biridir cevabı verilebilir. Buna ek olarak ramazan kolisi, ramazan ayında ihtiyaç duyulabilecek temel ihtiyaçları karşılamak amacıyla aileler tarafından da tercih edilir. Yardıma muhtaç kişilere verilen ramazan kolisi içeriği, koliyi hazırlatan kişinin talepleri, ihtiyaçları ve istekleri doğrultusunda şekillenir. Ramazan kolisi içerisinde genel olarak temel gıda malzemeleri olurken, bu malzemelere ek olarak temizlik ve hijyen malzemeleri de konulabilir. Ramazan kolileri ile yardımseverler, ihtiyaç sahiplerine bu kolileri ulaştırarak destek olmayı hedefler. İlgili alanda yer alan kolileri şahı olarak dağıtabilmek mümkündür. Ancak bazen yardım kuruluşlarına bağış yapılarak da bu işlem yerine getirilebilir. Ramazan kolisini işveren firmalarda çalışanları için tercih eder. Ramazan ayı gelmeden önce veya ramazan ayı içerisinde işveren tarafından hazırlatılan koliler, çalışanlara dağıtılır.
Ramazan kolisinde neler olur?
Ramazan kolisi, genel olarak gıda maddeleri, temel ihtiyaçlar ve ramazan ayı boyunca iftarlık ve sahurluk için kullanılabilecek ürünleri içeren bir pakettir. Bu pakette yer alan içerikler, paket boyu, içerik özelliği ve talep edilen miktarlara göre değişkenlik gösterir. Genel olarak Ramazan kolisinin içinde neler olur sorusuna şu şekilde cevap vermek mümkündür:
- Kuru gıda; ramazan ayında özellikle iftar için pişirilecek yemekler ve bu yemekler için ihtiyaç duyulan gıdalar oldukça önemlidir. Akşama kadar oruç tutan ve aç ve susuz bir şekilde ibadetini yerine getiren kişiler, iftarlarını açtıklarında doyurucu yemekler yemeye ihtiyaç duyar. Bu noktada yemeklerin yapılması için koli içerisine pirinç, bulgur, makarna, şehriye, erişte gibi kuru gıdaların konması önem arz eder.
- Bakliyat; ramazan kolisinde olması gereken ve en az kuru gıda kadar önemli olan diğer gıdalar arasında bakliyat ön plana çıkar. Fasulye, mercimek, nohut ve benzeri bakliyatlar, iftarda ihtiyaç sahiplerinin yemek yapabilmelerine olanak sağlar ve ramazan kolisinde olmazsa olmazları olarak gösterilebilir.
- Temel gıda malzemeleri; Çay, şeker, yağ, un gibi temel gıda malzemeleri de ramazan kolisinin içeriğinde yer alması gereken malzemelerdir.
- Konserve gıdalar; Turşu, salça, zeytin gibi konserve gıdalarda ramazan kolisinin içeriğine eklenebilir.
- Kuruyemiş; Özellikle iftar vaktinde oruç açmak amacıyla, hurma, kuru kayısı ve kuru incir gibi atıştırmalıklarda ramazan paket içerisine eklenebilir.
- Kahvaltılık; sahur vaktinde daha hafif yemekler tercih edildiği için bu noktada peynir, reçel, zeytin ve benzeri kahvaltılık yiyecekler koli içerisine eklenerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılabilir.
Ramazan paketi ne zaman verilir?
Yardımlaşmayı ve dayanışmayı temsil eden ramazan kolisinin ne zaman verilir sorusu pek çok kişi tarafından merak edilir ve araştırılır. Bu paketin ihtiyaç sahiplerine ulaşması için belirli bir gün kuralı ve kaidesi olmasada genel olarak ramazan ayının başlamasına bir hafta kala veya ramazan ayının ilk günlerinde dağıtılır. Böylece ihtiyaç sahiplerinin en azından ramazan ayında rahat bir ibadet dönemi geçirmeleri hedeflenir. Ramazan paketi dağıtan işverenler içinde aynı sistem geçerlidir. Çalışanları için ramazan kolisi dağıtımı gerçekleştiren firmalar, genel olarak ya ramazan ayından bir hafta önce bu erzak paketlerini çalışanalrına ulaştırır ya da ramazanın ilk haftasında bu işlemi yerine getirir.
Ramazan kolisi çeşitleri nelerdir?
Ramazan kolisi içindekiler baz alınarak farklı çeşitliliklere sahip olarak hazırlanır. Ramazan kolisi hazırlama işlemi, genel olarak toptan veya perakende satış yapan marketler tarafından gerçekleştirilir. Bu noktada ramazan paketi hazırlatmak isteyen kişiler, taleplerini bu işyerlerine bildirerek paket içeriğini belirleyebilir. Ramazan paketi çeşitlerine verilebilecek örnekler oldukça fazladır. Zira, Türkiye’de pek çok farklı marka ve market, ramazan paketi hazırlayabilir. Bu noktada yardımı yapacak kişi kendi bütçesine uygun şekilde temel gıda, iftar kolisi, sahur kolisi, hijyen kolisi gibi paketler arasından seçim yapabilir. Veya tüm bu içerikleri tek bir pakette toplayarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilir.
Ramazan kolisi kimlere verilir?
Ramazan kolisi, bir diğer adıyla ramazan paketi genel olarak mültecilere, yoksul ailelere, yardıma muhtaç insanlara ve çalışanlara dağıtılır. Ramazan kolisi yardımı yapan yerler, işyerleri, belediyeler, yardım kuruluşları ve bireysel olarak değişkenlik gösterir. İşverenler tarafından çalışanlara yönelik hazırlanan veya alınan ramazan kolileri sıklıkla tercih edilenler arasında yer edinir. Buna ek olarak ramazan boyunca gıda ihtiyaçlarını karşılamada zorlanan kişilere de koli verilebilir.
Ramazan kolisi hazırlarken nelere dikkat etmek gerekir?
Koli dağıtmak isteyen kişiler, isterlerse marketler tarafından hazırlanan paketleri tercih edebilir veya kendi istekleri ve tercihleri doğrultusunda ramazan kolisini hazırlayabilir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken birçok önemli husus bulunur. Bu hususlar, ramazan paketi içeriğinin daha profesyonel olmasına, dağıtılan kişilerin olası risklerden korumaya yardımcı olabilir. Öncelikli olarak ramazan paketi hazırlarken dikkat edilmesi gereken önemli husus, paket içerisine konulan ürünlerin son kullanma tarihleridir. Her bir ürünün, dağıtılacak kişinin sağlığını riske atmayacak ve israf edilmeyecek şekilde son kullanma tarihine sahip olmasına dikkat etmek gerekir. Son tüketim tarihi yakın olan ürünlerden uzak durulması ve paket içeriğine dahil edilmemesi gerekir. Bu noktada gıdaların son kullanma tarihlerinin uzun ömürlü olması önemlidir. Ayrıca, ramazan kolisi içindekiler arasında yer alan ürünlerin, market raflarında sıklıkla tercih edilen markalara ait olmasına da dikkat etmek önemlidir. Böylece ürünlerin güvenliği ve kalitesi ön planda tutularak ihtiyaç sahiplerinin memnuniyetinin artması sağlanabilir. Ambalajı olmayan, üzerinde son kullanma tarihi bulunmayan gıdalar tercih edilmelidir. Bu gibi durumlarda insan sağlığını riske atabilecek içeriklerin tercih edilme olasılığı bulunabilir. Ramazan kolisi hazırlarken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu ise ihtiyaç yoğunluğuna bağlı olarak gramaj ve paket içeriğinin doğru oranda hazırlanması gösterilebilir. Paket içerisine konulan malzemelerin gramaj oranlarının, ihtiyaç sahibi olarak belirlenen kişilerin ihtiyaç yoğunluğunu karşılaması gerektirir. Son olarak ramazan kolisi içerisine konulan malzemelerin dengeli olması da önem arz eden konulardan biridir. Örnek vermek gerekirse; 2 paket makarna, paket kuru fasulye, 1 paket pirinç, 1 paket nohut gibi dengeli bir paket içeriği hazırlanmalıdır. Sadece makarna ağırlıklı veya sadece bakliyat ağırlıklı bir içerik olmamasına dikkate etmek gerekir.