Puantör olarak çalışmak isteyenler mesleğe dair pek çok konuyu merak eder. Bu bilgilere sahip olmak profesyonel bir çalışma hayatı adına oldukça önemlidir. Puantörler nedir sorusunun yanıtından, görev ve sorumluluklarına kadar birçok sorunun cevabına İşin Olsun’dan ulaşabilirsin!
Puantör olarak mesleğini icra etmek isteyen kişilerin en çok merak ettikleri konular arasında “Puantör ne iş yapar?” sorusu yer alır. Şirket içindeki personellerin performanslarına dair verileri depolayan kişiye puantör denir. İlgili pozisyonda görev alan kişiler; topladıkları verileri, şirkette finans işlerini yöneten muhasebe departmanı ile paylaşır. Puantörler, mesleklerini icra ettikleri işletmede çalışan personellerin giriş-çıkış saatlerini, mesailerini, göreve devam durumlarını ve çalışma saatlerini kontrol eder. “Puantör nedir?” sorusunun cevabı kısaca; verileri doküman haline getiren ve görev aldığı şirketteki muhasebe departmanına ileten kişiye verilen isimdir.
Puantörlerin görev ve sorumlulukları nelerdir?
Puantör olmak isteyen kişiler tarafından “Puantör ne iş yapar?” sorusu oldukça merak edilir. Puantörlerin görev ve sorumlulukları mesleklerini icra edecekleri şirkete göre çeşitlilik gösterebilir. Bu çeşitliliğe rağmen puantörlerin başlıca görev ve sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir:
- Görev aldığı şirketin bünyesinde yer alan departmanlardan çalışma planlarını temin eder,
- Haftalık çalışma programında yer alan personellerin isimlerini, unvanlarını ve departmanlarını puantaj defterine işler,
- Görev aldığı şirketteki personellerin işe geliş ve işten çıkış saatlerini kontrol eder,
- Mesleğini icra ettiği şirketteki personellerin görevlerine devam durumlarını takip eder,
- Günlük eleman çizelgesini düzenler,
- Düzenlediği eleman çizelgesini görev aldığı şirketteki personel departmanına iletir,
- Çalışma saatleri içinde görevini terk eden ya da işe geç gelen personelleri ilgili departmana bildirir,
- Herhangi bir görevlendirmesi ya da fazla mesaisi olmadığı halde işten geç çıkan elemanlar hakkında tutanak tutar,
- Mazeret göstermeksizin işe gelmeyen ve yıllık izinde ya da sağlık izninde olan personelleri takip eder,
- İş yerinde çalışan personellere gelen ziyaretçilerin kaydını tutar, ziyaretçilere ziyaretçi kartı verir ve geldikleri personelle iletişime geçmelerini sağlar,
- Personellerin kişisel bilgilerini kayıt altında tutar.
Bu görev ve sorumluluklar “Puantör ne demektir?” sorusunu yanıtlar. Eğer sen de bu görev ve sorumlulukları eksiksiz bir şekilde yerine getirebileceğine inanıyorsan, İşin Olsun’da yer alan puantör iş ilanlarını inceleyebilir ve kariyer yolculuğuna ilk adımı atabilirsin.
Puantör çalışma ortamı ve koşulları nedir?
Her meslek grubunda olduğu gibi puantörlerin de kendine özgü bir çalışma ortamı ve koşulları bulunur. İşverenler, ilgili pozisyonda görev almak isteyen kişilerden öncelikli olarak puantör eğitimini tamamlamalarını talep eder. Puantör eğitimini tamamlayan kişiler, mesleği icra etmek için gerekli olan teknik bilgilere sahip olurlar. Puantörler çoğu zaman ofis ortamında faaliyet gerçekleştirir. İlgili pozisyonda faaliyet gerçekleştirmen durumunda bilgisayar başında çalışırsın ve gerekli belgeleri depolayabileceğin bir alana sahip olursun. Puantör maaşı ve çalışma saatleri de her meslek grubunda olduğu gibi görev alınan şirkete ve sektöre göre farklılık gösterir. isinolsun.com’da yer alan puantör iş ilanlarını inceleyerek maaş ve çalışma saatleri hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsin.