Mesleğin hakkında bilgi sahibi olman iş hayatında birçok konularda sana avantaj sağlar. İşin hakkında bilginin bulunması haklarını öğrenmene ve çalışma koşulların hakkında fikir edinebilmene katkı sağlar. Özel şoför nasıl olunur, görev ve sorumlulukları nelerdir merak ediyorsan İşin Olsun sitesinin hazırladığı bu içerik tam senlik!
Özel şoför kişiye ya da bir kuruma ait araçlarda şoförlük yapan kişiye denir. Eğer bir kişi kurum için çalışıyorsa sadece otomobil değil kamyon, otobüs gibi diğer karayolları araçlarını kullanıyorsa da özel şoför adını alır. bu mesleği yapmak istiyorsan kullanacağın araca uygun ehliyete sahip olman gerekir.
Özel şoför nedir?
Binek ya da hafif ticari karayolları taşıtlarını kullanan kişilere şoför adı verilir. Peki ya “Özel şoför ne demek?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Özel şoförler bir kişi, kurum ya da aile için kişisel sürüş hizmeti veren kişilere denir.
Özel şoförler ne iş yapar sorusunun cevabı çalıştığı yere göre değişkenlik gösterir. Kurum ve firma adına taşımacılık yapan özel şoförlerin evrak ya da malzeme işi gibi sorumlulukları da olur. Fakat aile ya da kişiye özel şoförlük yaparken onların istediği saatlerde, gitmek istedikleri yere götürmekle ilgili yükümlülüğe sahip olursun.
Özel şoför nasıl olunur sorusunun cevabı çalıştığı kuruma ya da kişiye göre değişiklik gösterir. Kişiye ait otomobil için özel şoförlük yapacaksa B sınıfı ehliyete sahip olman gerekir. Fakat bir şirkete ait kamyonla taşımacılık yapmak için özel şoförlük yapıyorsan C sınıfı ehliyetinin olması gerekir.
Mesleğin taşıdığı bazı sorumluluklar olduğu için bu mesleği yapmak istiyorsan birtakım eğitimler alman gerekir. Bu eğitimleri listeleyecek olursak;
- İlkyardım bilgisinin olması
- Harita okuyup, navigasyon kullanabilmek
- İşçi sağlığı ve güvenliği konusunda bilgisinin olması
- Mevzuatları öğrenmek ve yasal düzenlemeler konusunu yakından takip etmek.
Özel şoförün görev ve sorumlulukları nelerdir?
Hem kişi hem de şirket ya da firma adına çalışan özel şoförlerin görev tanımı sadece araba sürmekle sınırlı değildir. Aracın bakım ve temizliğini yapmak, yolcu ve aracın güvenliğini sağlamak da özel şoförün görev tanımı içerisinde yer alır.
Özel şoförün görevleri çalıştığı kişi ve kurumun yanında kullandığı araca göre de değişiklik gösterir. Yanında çalıştığı kişi, aile ya da firmanın kurallarına uygun çalışması gereken özel şoförler, can taşıdıkları için trafik kurallarına da çok dikkat etmesi gerekir.
Dikkatli araç kullanması dışında sorumluluğunu aldığı aracın bakımı ve temizliği konusundaki görevlerini yerine getirmesi de çok önemlidir. Özel şoförlerin bunlar dışındaki görev ve sorumlulukları;
1. Araçla ilgili olanlar
2. Sürüş ve yapacakları hizmetle ilgili olanlar
Olmak üzere iki gruba ayrılır. Araçla ilgili sorumlulukları sıralayacak olursak;
- Aracın iç ve dış temizliği
- Teknik ve periyodik bakım
- Sigorta ve muayene işlerini takip etmek
- Yasal zorunluluğu olan malzemelerin temin edilmesi
- Aracın yağ ve su eksikliği gibi işlemlerinin giderilmesi, akü, motor, fren, kayış gibi aracın teknik işlerinin kontrol edilmesi
- Lastiklerin düzenli basınç kontrolleri ve mevsimlik bakımı
- Aracın ısıtma ve soğutma sistemlerinin bakımı
- Far, sinyal ve stop lambalarının kontrolü
Özel şoförün sürüş ve hizmetle ilgili sorumlulukları ise;
- Yol ve trafik kurallarına dikkat etmek
- En uygun yol güzergahını kullanmak, yolcu iniş ve binişlerine dikkat etmek
- Aracın doğru park edilmesi
- Özel hayata saygı
- Bagajlara yardımcı olmak
Özel şoförün sorumlukları yukarıdaki gibi sıralanabilir. Özel şoförlüğün verdiği sorumlulukları yerine getirebileceğini düşünüyorsan Ankara özel şoför iş ilanları gibi farklı noktalardaki duyurulara kulak verebilirsin.
Özel şoför maaşları nasıldır?
Özel şoförlük yapmak istiyorsan alacağın maaşa da dikkat etmen gerekir. Özel şoför maaş durumu çalışacağın iş yerine ve kullanacağın araca göre değişir. Kişiye özel şoförlük yaparken alacağın maaşla bir şirket ya da firma için özel şoförlük yaparken alacağın maaş aynı olmaz.
Yine B sınıfı ehliyete sahip otomobil gibi araçları kullanarak yapacağın özel şoförlükle C sınıfı ehliyete sahip araçları kullanırken alacağın maaş da aynı değildir. İş dünyasındaki fırsatları keşfetmek ve çeşitli yerlerde kariyer yapma olasılığını değerlendirmek için İzmir özel şoför iş ilanları gibi farklı illerdeki fırsatlara odaklanabilirsin.
Özel şoför çalışma şartları nelerdir?
Kişi, aile ya da bir firma adına özel şoförlük yaparken çalışma şartların da aynı olmaz. Özel şoför çalışma saatleri kişinin mesleği yaptığı yere göre esneklik gösterir. Bir firma adına özel şoför olarak çalışırken vardiyalı çalışma sistemi olsa da kişi ya da aile için özel şoförlük yaparken belli bir iş saati bulunmaz.
Yine özel şoförlerin izin günleri de çalışma saatleri gibi değişkenlik gösterir. Özellikle de kişiye özel şoförlük yapacaksan acil bir durum olduğunda gelmekle yükümlü olursun. Bu sebeple klasik vardiya tipi çalışma ve izin günü özel şoförlük mesleğini yaparken geçerli olmayabilir.
Bu yüzden özel şoförlük için iş başvurusu yaparken çalışacağın kurum ya da kişiden çalışma şartları, iş saati ve izin günü gibi konularda bilgi almalısın. Bu bilgiler ışığında bu mesleği yapmayı istiyorsan İşin Olsun’daki özel şoför iş ilanlarına bakabilirsin.