Çalışma hayatının avantajlı geçmesi için mesleğin hakkında bilgi sahibi olman gerekir. Mesleğin hakkında bilgi sahibi olman, iş haklarını bilmene de katkı sağlar. Hem kamu hem de özel kurumlarda iş imkanı bulabilen, bu mesleğe dair merak ettiğin, otobüs şoförü nasıl olunur, görev ve sorumlulukları nelerdir gibi sorulara cevap bulabilmen için İşin Olsun sitesinin hazırladığı bu içerik tam sana göre!
Yolcu taşımacılığında tercih edilen otobüsleri kullanan otobüs şoförleri yolcuların varış noktasına güvenli bir şekilde ulaşmasından sorumludur. Bu mesleği yapmak isteyenler otobüs şoförü ne kadar maaş alır, görev ve sorumlulukları, çalışma alanları gibi konular hakkında fikir sahibi olmak ister.
Otobüs şoförü nedir?
Şehir içi ya da şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüs şoförleri yolcu ve eşyaların güvenliğinden sorumludur. Hem resmi hem de özel sektörde iş imkanı bulan otobüs şoförleri bu mesleği yapmak için bazı eğitimlerden geçmelidir.
Otobüs şoförü nasıl olur, eğitimi ne kadar sürer, yaş sınırı var mı gibi sorular bu mesleği yapmak isteyenlerin merak ettiği soruların başında gelir. Şoför olmak için E sınıfı ehliyete sahip olman gerekir. E sınıfı ehliyet almak için ne yapmalısın sıralayacak olursak;
- Üniversitelerin otobüs kaptanlığı önlisans bölümünden mezun olmak ya da MEB onaylı eğitim veren kurslara gitmek
- En az ilkokul mezunu olmak
- 23 yaşından gün almış olmak
- Sağlık raporu almak
Gibi şartları sıralayabiliriz. Otobüs şoförü olmak için gerekenler sadece E sınıfı ehliyetle sınırlı değildir. Bunun dışında da bazı şartları yerine getirmen gerekir. Otobüs şoförlüğü için hem teorik hem de uygulamalı eğitim alacağın MEB onaylı bir kursa gitmen gerekir.
Tüm bu bilgiler ışığında otobüs şoförü olmak için gerekli şartlar nedir sıralayacak olursak;
- E sınıfı ehliyete sahip olmak
- En az ilkokul mezunu olmak
- Otobüs kaptanlığı bölümü mezunu ya da 2 ay sürecek otobüs şoförlüğü eğitimi almak
- Trafik, ilkyardım gibi konularda bilgili olmak ve iyi araç kullanmak
- Otobüs kullanımını etkileyecek herhangi bir sağlık probleminin olmaması olarak sıralayabiliriz.
Şoför olmak istiyorsan bunlar dışında bazı kişilik özelliklerine de sahip olmalısın. Otobüs şoförleri uzun süre boyunca araç kullanması gerektiğinden sabırlı olabilen biri olmalısın. Öfke kontrolünün olması gerekir. İnsanlarla muhatap olacağın için iletişim becerilerin yüksek olmalı. Sürüş psikolojisi gibi konularda eğitimli olmalısın. Sen de bu özellikleri bulundurduğunu düşünüyorsan otobüs şoförlüğü için gerekli eğitim ve belgeyi alıp iş başvurusu yapabilirsin. Dilersen İsinolsun.com’da yayınlanan Ankara otobüs şoförü iş ilanlarını inceleyerek şartlar hakkında fikir sahibi olabilirsin.
Otobüs şoförünün görev ve sorumlulukları nelerdir?
Mesleğinde başarı kazanmak istiyorsan o işin görev ve sorumluluklarını eksiksiz olarak yerine getirmen gerekir. Şoför olmak istiyorsan da yapman gereken, çalıştığın özel ya da resmi kurumun sana vermiş olduğu görevleri yerine getirmendir.
Otobüs şoförü çalışma alanları çalışacağın kurumun verdiği hizmete göre değişebilir. Şehir içi hizmet veren otobüs şoförleri belediyelerde çalışır. Çalışma saatleri, güzergahları değiştiği için görev ve sorumlulukları da aynı kalmaz.
Şehirlerarası otobüs firmalarında çalışan otobüs şoförlerinin görev saatleri, vardiyalarıyla belediye otobüslerinde çalışan şoförlerinki aynı olmayabilir. Bu sebeple işvereninden çalışacağın kurumun hizmet anlayışına uygun olarak görev ve sorumluluklarının ne olduğuna dair yazılı bir belge alabilirsin.
Otobüs şoförü maaşları nasıldır?
İstanbul otobüs şoförü iş ilanlarına başvuru yaparken çalışma şartları, görev ve sorumlulukların kadar alacağın maaş hakkında da bilgi edinmelisin. Otobüs şoförlerinin maaşı çalışacağın kuruma göre değişeceği için net bir ücretten bahsedemeyiz.
Belediyelerde otobüs şoförlüğü yaparak alacağın maaşla otobüs firmalarında çalışırken alacağın maaş aynı olmayabilir. Yine her şehirlerarası otobüs firması da personeline aynı maaşı vermeyebilir. Otobüs şoförü olarak çalışacaksan tecrübe durumun da alacağın maaşın miktarını belirler. Meslekte yeniysen alacağın maaşla ile deneyimli olduğun dönemde alacağın maaş da farklılık gösterebilir.
Otobüs şoförünün çalışma şartları nelerdir?
Bu mesleği yapmak istiyorsan istiyorsan çalışma şartları iş vurusu sırasında dikkat etmen gereken konulardan birisidir. Çalışma şartları çalışacağın kuruma göre değişir. Otobüs şoförü çalışma saatleri, izin günleri gibi faktörler çalışma şartlarını belirler. O yüzden iş başvurusu yaparken çalışacağın kurumun aylık çalışma saatleri, izin günleri ne kadar öğrenmen gerekir. Bu şartları yerine getirebileceğini düşünüyorsan otobüs şoförü iş ilanlarına bakabilirsin.