Bir mesleği profesyonel olarak icra etmek isteyenler, meslek grubuyla ilgili bilgi sahibi olmak isteyebilir. Oto tamircisi ne kadar kazanır ve görev tanımı nasıldır gibi oto tamirciliğine dair merak ettiğin tüm detaylar İşin Olsun’da!
Otomobil ve diğer araçların onarımı ve bakımıyla ilgilenen kişiler oto tamircisi olarak tanımlanır. Tamir atölyeleri ve otomobil servislerinde çalışan oto tamircileri araçların mekaniği inceleyip, elektronik bileşenlerinde ortaya çıkan sorunları tespit ederek onarır. Bu alanda çalışmak isteyen kişilerin yakından merak ettiği bir konu olarak oto tamircisi nedir? Motorlu araçların yağlama, yakıt ve ateşleme sistemlerinde oluşan arızaları inceleyen donanımların bakımını gerçekleştiren kişiler oto tamircisidir. Motorlu araçlarda ortaya çıkan arızaları tespit eden tamirciler, araçların periyodik bakımlarını da gerçekleştirir. Tamir sırasında kullanılan ekipmanların sorumluluğunu üstlenen kişiler, araçların günlük temizlik ve bakımını yapar. Oto tamircileri çalıştıkları işyerinin prensiplerine ve mesleğin kalite standartlarına olarak mesleğini icra eder. Oto tamircileri, işyerinde iş sağlığı ve işçi güvenliği kriterlerine uygun olarak çalışır. Gerekli mesleki bilgiye sahip olması gereken oto tamircileri işe başlamak için ustalık belgesine ihtiyaç duyar. Otomotiv sektöründe çalışan oto tamircileri, araçlarda oluşan arızaları tespit ederek profesyonel destek sunar. Oto tamircisi ne kadar kazanır gibi merak ettiğin her detaya İşin Olsun üzerindeki firmalardan ulaşabilirsin.
Oto tamircisi ne iş yapar?
Otomobil hasar tespiti ve onarımı konusunda profesyonel destek sunan oto tamircisi görev ve sorumlulukları şöyle sıralanabilir;
- Otomobillerde oluşan arıza ve hasarları tespit etmek,
- Araçların periyodik bakımlarını gerçekleştirerek, zamanla ortaya çıkacak hasarları ortadan kaldırmak,
- Motorlu araçların, ateşleme, soğutma ve süspansiyon ekipmanların bakımını gerçekleştirmek,
- Araçların elektronik sistem ve bileşenlerini inceleyerek elektronik aksesuarların onarımını sağlamak,
- Motorlu araçlardaki arızaya neden olan parçaların değişimini yapmak,
- Motorlu araçlarda göze çarpan sesleri yorumlamak,
- Onarımını üstlendiği ve sorumluluğundaki araçların periyodik bakımını gerçekleştirmek,
- Yaptığı işlemlerle ilgili rapor tutarak, müşterilere bilgi sunmak,
- ATS ve ABS sistemlerini kontrol etmek,
- Yakıt ve fren donanımının bakımını sağlamak,
- Araçların motor ve conta gibi aksamlarını değiştirmek.
Otomobil hasarlarını tespit ederek onarımını üstlenen oto tamircileri, otomotiv sektöründe ortaya çıkan teknolojik gelişmelere uyum gösteren teknikleri kullanabilir. Bahsedilen görev tanımında yer alan sorumluluklar, oto tamircilerinin temel iş tanımında yer alan görevleridir. Araçların onarımını sağlayan kişiler, periyodik bakımını gerçekleştirerek trafiğin daha sağlıklı ve düzenli olmasına katkıda bulunur. Sen de Ankara oto tamircisi iş ilanlarını inceleyerek görev ve sorumlulukların hakkında bilgi sahibi olabilirsin.
Oto tamircisi maaşı ne kadar?
Kullanıcıların iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, oto tamircisi maaş beklentisi aylık ortalama 34.166 TL seviyesinde. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 27.333 TL ile 42.500 TL arasında değişiyor. Paylaşılan en düşük oto tamircisi maaşı beklentisi 27.333 TL olurken, en yüksek beklenti ise 42.500 TL oldu. Belirtilen maaş verileri, aylık net maaş beklentisini ifade ediyor.
En Düşük Oto Tamircisi Maaşı | Ortalama Oto Tamircisi Maaşı | En Yüksek Oto Tamircisi Maaşı |
27.333 TL | 34.166 TL | 42.500 TL |
* Maaş beklentileri, Ağustos ayında adaylardan toplanan verilerdir. Asgari ücret değişikliği olduğunda sonuçlara yansıması zaman alabilir.
isinolsun.com verilere müdahale etmez. Maaşlar yorumlanırken bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.
Oto tamircisi olma şartları nelerdir?
Otomotiv sektöründe çalışan oto tamircileri mesleğini ustalık belgesiyle icra eder. Oto tamircilerinin sahip olması gereken birtakım özellikler bulunur. Oto tamircisi olmak için gerekenler şöyle sıralanabilir;
- Meslek liselerinden mezun olmak,
- Kalfalık ve ustalık belgesine sahip olmak,
- Temel bilgisayar kullanım bilgisine sahip olmak,
- Şekiller arasında ilişki kurabilme yeteneğine haiz olmak,
- El ve parmakları koordineli ve usta bir şekilde kullanabilmek,
- Mekanik problemleri tespit edip, onarabilme bilgi birikimine sahip olmak,
- Yeniliklere açık olmak, gelişen teknolojileri yakından takip etmek,
- El-gözü eşgüdümlü olarak kullanabilmek,
- Araçların altına girmek ve parçaları kaldırmak gibi mesleğin gerektirdiği hareketleri uygulamak için gerekli bedensel yeterliliğe sahip olmak,
- İnsanlarla iletişimde başarılı olmak.
Motorlu araçlarla yakından ilgilenen oto tamircileri otomotiv mekanikerliği ve teknolojisi alanına ilgi duyması gerekir. Mesleği icra edebilmek için bu niteliklere sahip olan kişilerin kalfalık ve ustalık belgelerini almaları gerekir. Oto tamircisi olmak için gereken belgeler ve mesleğin gerektirdiği nitelikler gibi merak edilen tüm detaylara isinolsun.com’da yayınlanan İstanbul oto tamircisi iş ilanlarından ulaşabilirsin.
Oto tamircisi çalışma ortamı ve koşulları nasıldır?
Otomotiv sektöründe çalışan oto tamircisi çalışma koşulları çalışılan işyerine göre değişiklik gösterir. Gelişmekte olan otomotiv sektöründe mesleğini icra eden kişiler, otomotiv firmaları, tamir atölyeleri, servisler ve bakım atölyelerinde çalışır. Oto tamircileri ustalık belgesini alıp kendi işyerlerini açabilir. Motorlu araçlarla ilgilenen ve araçların hasarlarını onaran oto tamircileri esnek çalışma saatlerinde mesleğini icra eder. Çalıştıkları işyerinin mesai saatlerine göre değişiklik gösteren çalışma saatleri, araçların hasar düzeyi ve müşterilerin ihtiyaçlarına göre belirlenir. Genel olarak yoğun çalışma koşullarına sahip olan oto tamircileri, müşterilerin taleplerine uygun olarak hafta sonları veya akşam mesailerinde çalışabilir. Oto tamircileri, motorlu araçların bakımı ve onarımıyla ilgilendikleri için sesli bir ortamda mesleğini icra eder.
Oto tamircisi olmak için hangi eğitimi almak gerekir?
Günümüzde ihtiyaç duyulan önemli sektörlerden biri olan otomotiv sektöründe çalışan oto tamircileri gerekli mesleki bilgiye lise eğitimiyle birlikte sahip olmaya başlar. Motorlu araçların eğitimi teknik ve mesleki liselerde verilmeye başlanır. Teknik meslek, endüstri meslek ve anadolu liselerinde bu eğitimi başarıyla almış olan öğrenciler, üniversitelerin otomotiv alanındaki ön lisans programlarına katılım sağlayabilir. Böylece oto tamircileri lise eğitiminde kazandıkları mesleki bilgilerini teorik ve uygulamalı olarak pekiştirme fırsatı elde eder. Aynı zamanda lise ve üniversite eğitiminin yanı sıra özel eğitim kurumlarında ücretli olarak oto tamirciliği kurslarına katılım sağlayabilir. Eğitimi başarıyla tamamlayan kişiler, ustalık belgesini alarak tamir atölyeleri, bakım ve tamir servislerinde çalışma imkanı bulur. Sen de oto tamircisi nasıl olunur ve hangi eğitimi almak gerekir gibi konuları merak ediyorsan İşin Olsun’u ziyaret edebilir, oto tamircisi iş ilanları araması yaparak bilgi sahibi olabilirsin.i