Model makineci nedir? ne İş Yapar? 

Model makineci nedir? ne İş Yapar? 

Bir mesleği icra etmeden önce o mesleğe dair bilgiler edinmek oldukça önemlidir. Bu bilgiler sayesinde meslekte yetkinlik kazanmak ve pek çok avantaj elde etmek mümkün olur. Model makineci nedir, ne iş yapar, çalışma alanları ve maaşları nasıldır sorularının cevabını merak ediyorsan İşin Olsun’dan faydalanabilirsin!

Tekstil sektöründe dikkat çeken meslek dallarından biri olan model makineciler, mesleğin gerektirdiği görev ve sorumluluklara dayalı pek çok işi yerine getirebilir. Özellikle imalat sektöründe geniş kitlelere hitap eden işletmelerde model makinecilik pozisyonu için geniş bir iş sahası bulunur. Sen de model makineci ne demek merak ediyor, bu mesleğe ilgi duyuyor ve daha fazla bilgi edinmek istiyorsan isinolsun.com’un bu içeriği tam da sana göre!

Model makineci nedir?

Model makineci nedir sorusuna kısaca, giyim ürünlerinin üretim aşamasında dikiminden sorumlu olan kişi cevabı verilebilir. Modelist tarafından tasarlanan giyim ürününü projeye ve tasarıma uygun şekilde kalıba dökerek seri üretimden önce ilk numuneyi oluşturan model makineciler, pozisyon gereği oldukça önemli bir çalışma alanına sahiptir. Buna ek olarak ilgili pozisyonda çalışan kişilere modelist yardımcısı ünvanı da verilebilir. Model makineci iş ilanlarına isinolsun.com’dan ulaşabilirsin.

Model makineci maaşı ne kadar?

Kullanıcıların iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, model makineci maaş beklentisi aylık ortalama 35.985 TL seviyesinde. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 28.788 TL ile 75.000 TL arasında değişiyor. Paylaşılan en düşük model makineci maaşı beklentisi 28.788 TL olurken, en yüksek beklenti ise 75.000 TL oldu. Belirtilen maaş verileri, aylık net maaş beklentisini ifade ediyor.

En Düşük Model Makineci MaaşıOrtalama Model Makineci MaaşıEn Yüksek Model Makineci Maaşı
28.788 TL35.985 TL75.000 TL

* Maaş beklentileri, Ağustos ayında adaylardan toplanan verilerdir. Asgari ücret değişikliği olduğunda sonuçlara yansıması zaman alabilir. isinolsun.com verilere müdahale etmez. Maaşlar yorumlanırken bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.

Model makineci görev ve sorumlulukları nelerdir?

İnsanların temel ihtiyaçlarından biri olan giyim ürünleri, farklı kumaş ve model özellikleriyle tasarlanarak imal edilir. Her bir kıyafet modelinin kendine özgü görünüş ve tasarım içeriği bulunur. Bu tasarım ve özellikler, tasarımcılar tarafından yapılırken imalat aşamasında pek çok kişi çalışır. Model makinecilik konumunda görev alan kişiler de bu çalışanlardan biridir. Seri üretimden önce ilk numuneyi hazırlayarak kıyafetin uygun olup olmadığını ve hedef kitleye hizmet edip etmeyeceğini araştıran bu kişiler, özellikle tekstil sektöründe öne çıkan meslek dalları arasında yer edinir. Peki model makineciler ne iş yapar? Bu soruya cevap olarak ilgili pozisyonda çalışan kişilerin başlıca görev ve sorumlulukları şu şekilde sıralanır;

  • Dikim öncesi hazırlıklarda son ütüye ulaşana kadar geçen sürede ürünü kontrol etmek ve her aşamada denetlemek,
  • Ortaya çıkan ürünü kol, ilik, düğme, cep ve fermuar gibi detaylarına bağlı incelemek,
  • Dikime başlamadan önce işlem esnasında gerekli olacak materyal ve malzemeleri hazırlamak,
  • Ürünü tasarıma uygun şekilde birleştirmek,
  • Kumaşları ekonomik fakat yüksek standart da verim alabilecek şekilde işaretlemek,
  • Kesilen parçaların detaylı bir şekilde düzeltilmesini sağlamak,
  • Ana parçaların birleştirilmesinin ardından cep, düğme veya aksesuar gibi detayları dikmek,
  • Dikim işlemlerinin bitmesinin ardından son ütüyü yapmak,
  • Ölçüye uygunluk ve dikim hatası gibi detayları inceleyerek kalite kontrolü gerçekleştirmek,
  • Kullanmış olduğu araç-gereçlerin bakımını yapmak ve temizliğini yapmak,
  • Numune hazırlama aşamasında çalışan ekip arkadaşları ile ürün hakkında değerlendirmeler yapmak,
  • İş sağlığı ve iş güvenliği yönetmeliğine uygun şekilde çalışmak.

Model makineci çalışma koşulları ve ortamı nasıldır?

Mesleki çalışma koşullarına bakmadan önce model makineciler nerede çalışır sorusunu yanıtlamak daha faydalı olabilir. İlgili pozisyonda görev alan kişiler; tekstil atölyeleri, tasarım ofisleri, butikler, konfeksiyon atölyeleri ve fabrikalar model makinecinin çalışma alanları arasında bulunur. Bunun yanı sıra model makineciler freelance olarak da çalışabilir. Kişiye özel tasarım yapan tasarımcılar ile çalışabilen model makineciler, mesleğin gerekliliklerini yerine getirir. Bu noktada model makinecilerin çalışma koşulları çalışılan alan ve ortama bağlı olarak değişebilir demek daha doğru olur. Model makineciler zanaatkar olarak nitelendirir. Buna bağlı olarak model makinecilik için gerekenler arasında el becerisi ve estetik bakış açısı öne çıkar. Modelistin tasarımına son şekli veren ve ortaya çıkarılan işte tasarımın hatalarını görebilen bu kişilerde el ve göz becerisi olmazsa olmaz niteliklerdir. Çok boyutlu düşünebilme kabiliyeti de meslekte oldukça önem arz eder. Sen de Ankara model makineci iş ilanlarını isinolsun.com’dan inceleyebilirsin. 

Model makineci maaşları nasıldır?

Model makineci pozisyonu giyim ve tekstil sektöründe oldukça önemlidir. Bu mesleğe ilgi duyan kişilerin merak edebileceği bir diğer konu ise elbette maaş oranlarıdır. Model makinecinin maaşları, pek çok farklı faktöre bağlı olarak değişebilir. Ilgili pozisyonda çalışan kişilerin maaş aralıkları, alınan eğitime ve deneyime göre değişebilir. Bunun yanı sıra çalışılan firma veya iletme de maaş oranlarının değişmesine sebep olabilir. Her meslekte olduğu gibi model makinecilik pozisyonunda da yapılan işin kapsamı, mesai saati uzunluğu gibi faktörler, maaş oranlarının artmasına sebep olabilir. İlgili pozisyonda çalışan kişilerin maaş oranı detaylarını çalışacağın firmadan öğrenebilirsin. İş görüşmesi sırasında öncelikli olarak yapacağın iş ve iş kapsamı hakkında bilgi alabilir, ardından maaş belirleme konusuna değinebilirsin. Böylece daha sağlıklı ve net bilgilere ulaşabilirsin. isinolsun.com’a göz atarak İstanbul model makineci iş ilanlarına ulaşabilirsin. İlan detaylarında bulunan aranan kriterlerini inceleyerek senin için uygun olup olmadığını değerlendirebilirsin. Kariyer hedeflerine ve çalışma kriterlerine hitap eden iş ilanını bulduğunu düşündüğünde başvuru gerçekleştirebilirsin. Başvurunun olumlu değerlendirilmesinin ardından kariyerin için ilk adımı atabilirsin.