Kütahya iş ve yaşam rehberi

Kütahya iş ve yaşam rehberi

İç Ege’de yer alan kent; tarihi dokusu, çini sanatı ve termal kaynaklarıyla öne çıkar. Konum olarak da stratejik bir alanda yer alan kent, Frigyalılar’dan Osmanlı Devleti’ne uzanan tarih sahnesinde farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’ne ait birçok yapı tarihi zenginliği yansıtır. Tarihi zenginliği, çini porselen üretimi yanı sıra termal kaynaklarıyla da turistik değerler barındıran kentteki iş olanakları da bu alanlarda yoğunlaşır. Kütahya’da istihdam, eğitim hayatını sürdürmeyi düşünenler ya da turistik değerleriyle tanışmak isteyenler için Kütahya iş ve yaşamının ayrıntıları içeren rehberimiz yayında!

Kütahya’nın nüfusu nedir?

TÜİK verilerine göre kentin nüfusu 575 bin 674’tür. Belirtilen nüfusun çoğunluğu merkezde ve Tavşanlı, Simav ve Gediz ilçelerinde yoğunluk gösterir. İç Ege’de yer alan kentte bulunan Dumlupınar Üniversitesi’nde binlerce öğrenci yüksek öğrenimini sürdürür.

Kütahya’da yaşam ve çalışma koşulları nasıldır?

Bor madeni başta olmak üzere zengin maden yataklarıyla öne çıkan kentte bu alanda sunulan istihdam olanakları dikkat çeker. Farklı lokasyonlarında yer alan maden işletmelerinin yanı sıra porselen ve çini üretimine yönelik kuruluşlar da ekonomide ağırlıklı sektörlerin başında gelir. 

Yoncalı, Ilıca, Eynal kaplıcaları turistik tesisleriyle çalışanlara iş fırsatları sunar. Nitelikli termal otellerde farklı pozisyonlarda çalışanlar için iş olanakları yer alır. Zengin kültürel dokusu, geleneksel lezzetleri ve tarihi mirasıyla sakin ve huzurlu yapısını buluşturan kentte yaşam maliyetleri de büyük şehirlere oranla daha uygundur. 

Kütahya’da yaşayanlar nasıl geçiniyor?

Kütahya’da merkez ve ilçelerinde konumlanan sanayi işletmeleri madencilik, kiremit tuğla, porselen gibi iş kollarında ağırlık kazanır. Zengin bor, manyezit kaynaklarıyla öne çıkan kentte bu alandaki işletmeler istihdam fırsatları yaratır. Bunun yanı sıra tarım, hayvancılığa dayalı sanayi kuruluşlarını da kentin ekonomik potansiyeli arasında bulabilmek mümkündür. Seramik ve porselen ihracatında da söz sahibi Kütahya, bu alanda farklı pozisyonlarda çalışanlar için fırsatlar yaratır. 

Hizmet sektöründe ise termal turizminin öne çıktığı kentte yer alan oteller, üniversite öğrencileri için de istihdam olanakları yaratır. Kent merkezinde alışveriş merkezi, mağaza, restoran, kafeterya gibi işletmeler de ağırlık kazanır. Üniversite öğrencilerinin de yoğunluk kazandığı kent merkezinde yeme içme sektörü de öne çıkar. Farklı sektörlerde sunulan iş olanaklarını takip etmek için Kütahya iş ilanları sayfamızı inceleyebilirsiniz. 

Kütahya’da sanayi

Zengin maden kaynaklarıyla dikkatleri çeken kentte buna bağlı olarak maden işletmeleri ekonomik faaliyetlerde ağırlık kazanır. Kentteki yer altı yanı sıra yer üstü kaynaklara bağlı olarak ekonomik faaliyetler şekillenir. Türkiye bor üretiminin %43’ünü karşılayan kentte bu alandaki işletmeler de işçi ve maden mühendisi gibi pozisyonlar için iş fırsatları yaratır. 

Kütahya ekonomisinde porselen, seramik üretimine bağlı işletmeler de ağırlık kazanır. İhracatında da bu alanlarda yapılan üretim öne çıkar. Kamu ve özel sektöre ait 400 ün üzerinde sanayi işletmesi mevcuttur. Merkez yanı sıra ilçelerde yer alan 5 adet OSB ve küçük sanayi sitelerindeki işletmeler de iş ilanlarıyla teknisyen, mühendis gibi pozisyonlarda istihdam olanakları sunar. 

Kütahya’da mühendislik

Kütahya’da bulunan sanayi kuruluşları kent merkezi çevresi yanı sıra ilçelerde konumlanır. Tavşanlı, Simav ve Gediz ilçelerinde ve merkezde yer alan OSB’ler, farklı alanlardaki mühendislik branşları için istihdam olanakları yaratır. Ekonomik yapıda yer alan sektörlerde öne çıkan gıda üretimi, maden, mineral ürünleri imalatı ile ağaç ürünleri, tekstil gibi alanlarda iş fırsatları bulunur.  

Kütahya’da tarım

İç Anadolu ile Ege Bölgesi arasında geçiş konumunda yer alan kentin topraklarında sulu ve kuru tarıma uygun alanlar bulunur. İklim şartları ve toprak yapısına bağlı olarak tahıl başta olmak üzere çeşitli sebze ve meyve üretimi yapılır. Ekili alanların yaklaşık %26’sını sulu tarım yapılan topraklar oluşturur. Tarımsal üretiminde öne çıkan bitkisel ürünler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Buğday
  • Fasulye
  • Elma
  • Lahana
  • Vişne
  • Armut 

Kütahya vişnesi olarak da tanımlanan vişne türü ise iri, az lifli ve bol sulu yapısıyla meyve suyu üretimi için ideal bir seçenektir. 

Kütahya iş ve yaşam rehberi

Kütahya’da hayvancılık

Tarımsal faaliyetlerde tahıl, sebze ve meyve üretiminin öne çıktığı kentte hayvancılık da önemli bir yer tutar. Süt üreticiliğinin de dikkat çıktığı Kütahya’da küçükbaş hayvancılık ağırlık kazanır. Keçi, koyun üretiminin yoğunlaştığı hayvansal faaliyetlerde daha az olmak üzere büyükbaş hayvan yetiştiriciliği de yapılır. Ekonomide ağırlık kazanan faaliyetlerden tarımsal üretimde ziraat mühendisi yanı sıra tekniker gibi pozisyonlarda iş olanakları yer alabilir. 

Kütahya’da turizm

Tarih sahnesinde farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Kütahya, zengin mirasını günümüze taşır. Kent merkezinde yoğunlaşan eserler, Selçuklu Dönemi’ne ait birçok yapıyla tarihi dokuyu yansıtır. Kütahya Kalesi, Frig Vadisi yanı sıra Aizanoi Antik Kenti yüksek turizme potansiyeliyle yerli yabancı turistlerin ilgisini çeker. 

Tarihsel süreç içerisinde şifalı sularıyla da öne çıkan kentte termal oteller, yerli yabancı turistlerin konakladıkları alanların başında gelir. Yoncalı, Ilıca gibi lokasyonlar farklı büyüklüklerdeki termal otelleriyle turistik potansiyel barındırır. 

Kütahya’nın nesi meşhur?

Tarihi değerleri maden varlıklarıyla ekonomik potansiyele sahip kent; porselen, çini üretiminde Türkiye’nin marka şehridir. İhracatında önemli bir yere sahip porselen, seramik ekonomik faaliyetlerde de öne çıkar. 

Şifa kaynağı termal suları da öne çıkan değerleri arasında yer alır. Tarımsal ürünler bakımından Gediz tarhanası, Tavşanlı leblebisi dikkat çeker. 

Kütahya’da görülmesi gereken yerler

Zengin tarihi değerleri, sakinliği ve stratejik konumunu buluşturan şehirde görülmesi gereken birçok tarihi yapı mevcuttur. Kent merkezinde bulunan Kütahya Kalesi, tarihi zenginliğin en önemli tanıklarından birisidir. 

Merkezde bulunan tarihi camiler, Selçuklu mimarisinin özgün detaylarını yansıtır. 

Eskişehir, Afyonkarahisar illeriyle birlikte bir kısmı da Kütahya’da bulunan Aizanoi Antik Kenti her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapar. Tarih ve doğa tutkunları için birçok görsel güzellik sunan antik kentte birbirinden eşsiz fotoğraf kareleriyle anı ölümsüzleştirmek mümkündür. 

Kütahya’da gezilebilecek müzeler

Çini Müzesi: İl merkezinde yer alan Ulu Camii yanındaki külliyenin restore edilerek ziyarete açıldığı müze, Türkiye’de ilk aynı zamanda tek olma özelliğiyle dikkatleri çeker. 

Anadolu Kültür Sanat ve Arkeoloji Müzesi: Kent merkezinde Hava Er Eğitim Tugay Komutanlığı içerisinde yer alır. Eski uçak hangarı düzenlenerek oluşturulan müzede, çeşitli arkeolojik eserler sergilenir. 

Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesi: Özel müze statüsünde hizmete sunulan alanda Kurtuluş Savaşı’na ait çeşitli belgeler ve araç gereçler sergilenir. 

Kütahya’da ne yenir?

Cimcik: Bir tür mantı olan yemek, yöreye özgü lezzetlerin başında gelir. Yöresel restoranlarda servis edilen yemek, evlerde de sıklıkla yapılır. 

Kütahya Usulü Güveç: Kuzu eti, soğan, domates, biber ve salça kullanılan yöreye özgü güveç, önce ocakta ardından fırında pişirilerek servis edilir. 

Ispanaklı Şibit: Ispanaklı gözlemenin Kütahya yöresine ait versiyonu olan şibitin harcında ıspanağın yanı sıra karabiber, soğan ve tuz bulunur. 

Kütahya’nın tarihi eserleri

Aizanoi Antik Kenti: Çavdarhisar ilçesi yakınlarında yer alan antik kent Roma dönemine ait önemli kentlerden birisidir. 

Alaaddin Keykubat Camii: Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat adına inşa edilen cami, 8 asırdır ayaktadır.

Kütahya Kalesi: Kente hakim tepede inşa edilen kale, Bizans Dönemi’nden günümüze ulaşan bir yapıdır. 

Frig Vadisi: Frig Uygarlığı’na dair pek çok kalıntının yer aldığı alanın Kütahya sınırları içerisindeki bölümü merkeze 3 km uzaklıkta başlar. 

Kütahya’nın coğrafi güzellikleri

Gölcük Yaylası: Tavşanlı Simav karayolu üzerinde bulunan çam ağaçlarıyla kaplı alanın ortasında yaylaya adını veren krater bulunur. Kır kahvesinin de bulunduğu alanda yer alan krater gölü, çeşitli kuş türlerine ev sahipliği yapar.

Mızık Çamı Anıt Ağaç: Domaniç ilçesi sınırları içerisinde yer alan ve Osmanlı’nın kuruluş dönemlerine tanıklık eden ağacın boyu 11 metreyi bulur.

Gediz Murat Dağı Termal Kayak Merkezi: Gediz ilçesi yakınlarında yer alan Murat Dağı’ndaki merkez, Ege Bölgesi’nin en yüksek noktasında bulunur. Termal su kaynaklarıyla da şifalı merkez, kış mevsiminde keyifli bir zaman dilimi sunar. 

Öğrenciler için Kütahya’daki iş fırsatları neler?

Tarihi dokusu, termal kaynakları, porselen, çini üretimiyle dikkat çeken kent; alışveriş merkezleri, yeme içme mekanlarıyla da dinamik bir görünüm sunar. Kütahya merkezde kafeterya, pastane, restoran gibi yeme içme sektörüne dair birçok işletme yer alır. Bu işletmeler, öğrenciler için yarı zamanlı iş olanakları sunar. gençler arasında en çok tercih edilen işlerden biri baristalıktır. Kütahya barista iş ilanlarına göz atmayı unutmayın. Barista nasıl olunur merak ediyorsanız ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

Farklı lokasyonlarında yer alan termal oteller de öğrenciler için garsonluk, kat hizmetleri gibi alanlarda iş fırsatları barındırır. Kent merkezinde yer alan mağazalar, alışveriş merkezi yanı sıra marketlerde de öğrenciler için yarı zamanlı iş olanakları bulunabilir. Çini üretimi yapan atölyeler de satış temsilcisi pozisyonlarında öğrencilerin istihdam olanağı bulabileceği işletmeler arasındadır. 

Merkezde ve ilçelerde yer alan Organize Sanayi Bölgeleri yanı sıra küçük sanayi sitelerinde yer alan imalathaneler de teknik düzeyde eğitim gören öğrenciler için fırsatlar barındırır. 

Kütahya İli Merkezli Şirketler Hangileri?

Madencilik, porselen, seramik üretimi yanı sıra gıda, ağaç ürünleri gibi sektörlerin ağırlık kazandığı kentte OSB ve küçük sanayi sitelerinde farklı ölçeklerdeki sanayi kuruluşları bulunur. 

Aragonit Yapı Kimyasalları: Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan sanayi kuruluşu, 1996 yılından bu yana üretim gerçekleştirir. Fabrika alanında uzman çalışanlarıyla 400’ün üzerinde ürün çeşitliliğine sahiptir. 

Hatipoğlu Güneş Kiremit ve Tuğla Sanayi A.Ş.: 1973 yılından bu yana üretim yapan fabrika, yenilikçi üretim anlayışıyla üretim süreçlerini devam ettirir. 

NG Kütahya Seramik: Yenilikçi teknolojilerle üretimini sürdüren firma dijital baskı tekniğiyle duvar, yer karosu, cam mozaik ve granit seramik üretir. 

Kütahya’da Yaşam Maliyeti Nedir?

İç Ege Bölgesi’nin sakin şehirlerinden Kütahya büyük şehir merkezlerine göre yaşam maliyetleri bakımından daha ekonomik koşullar sunar. Kent merkezinde bulunan dairelerin yanı sıra çeperlerde yapılan yeni konutlarda kira fiyatları farklı aralıklar sunar. Ancak kentte farklı bütçe olanaklarına uygun kiralık daireler mevcuttur. Kompakt yapısı ve kolay ulaşım olanaklarıyla öne çıkan kentte gıda ürünleri de büyükşehirlere göre daha düşük fiyatlara sahiptir. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi bünyesinde yüksek öğrenimlerine devam eden öğrencilere yönelik yurt, apart ya da kiralık eşya olanaklarından yararlanmak mümkündür. 

Loading spinner