Şirketlerin yönetim, üretim ve genişleme gibi farklı konularda kullandığı çeşitli yöntemler vardır. Bu yöntemler firmaların güncel durumunu görmesine ve buna göre hedef belirlemesine de yardımcı olur. Şirketlerin planlama sürecine katkı sağlayan KPI nedir ve bu yönteme dair merak ettiğin detaylar İşin Olsun’da!
KPI ne demek diye merak ediyorsan pek çok şirketin de kullandığı güncel durumdan haberdar olup yeni dönem için planlama yapmaya yardımcı olan yöntemdir. Şirketler belirledikleri vizyon ve misyon çerçevesinde hedeflerine ulaşma sürecinde KPI yönteminden faydalanır. KPI yöntemiyle şirketler hem personel hem de birimlerini kendi çalışma planına, misyonuna göre yönlendirmeyi hedefler.
KPI Yönteminin Amacı Nedir?
Şirketlerin kullandığı bu yöntem aslında şirketin hedeflerine varmasını amaçlar. İşletmenin önünü görmesi için yapılan 5 yıllık plan gibi de algılanabilecek KPI açılımı nedir sorusu aslında KPI nedir sorusunun cevabını da verir. İngilizce bir tanım olan “key performance indicator”ın kısaltması olan KPI dilimize performans göstergesi olarak da çevrilebilir.
KPI şirketlerin oluşturdukları hedefler anlamına da gelir. Şirket vizyon ve misyonu çerçevesinde 3 yıllık ya da 5 yıllık bir plan oluşturup bu plandaki hedeflerin uygulayıcısı olarak da yıllık hedef belirler. Bir yerde bir yıl içerisinde yaptıklarıyla 3 yıllık planına ne kadar ulaşabilmiş onu görmeye çalışır.
KPI nedir örnek verecek olursak bir reklam şirketinin kendisine oluşturduğu 3 yıllık bütçe ve büyüme planı olduğunu varsayalım. Bu üç yılın sonunda %20 oranında büyümeyi hedefleyen reklam şirketi, bir yılın sonunda bu büyüme oranına ne kadar olduğunu KPI yöntemi sayesinde inceler. Aslında KPI şirketin 3 yıllık planı değil, bir yılın sonunda belirlemiş olduğu hedefe ne kadar yaklaştığını gösteren plandır. Çalışan ihtiyacı olan şirketler isinolsun.com’dan ilan yayınlayarak kolaylıkla eleman bulabilir, işlerini aksatmadan sürdürebilirler.
KPI Nasıl Hesaplanır?
KPI şirketin tüm birimleri ve bu birimlerde çalışan personeli kapsayacak şekilde bir yıllık değerlendirmedir. Bu sayede şirket hedeflerine ne kadar oranda ulaşmış onu görmeyi amaçlar. Bu hedeflerin kontrolünü sağlayan bir sorumlusu olmak zorundadır. Çünkü bir yılın sonunda hem şirketin birimleri hem de bu birimde çalışan elemanların performans değerlendirmesi yapılır.
Peki, şirketler için çok önemli olan KPI nedir nasıl hesaplanır, hangi birimleri kapsar diye merak ediyorsanız aslında şirketin tüm birimlerini kapsayan kolay bir hesaplamadır. KPI hesabında şirketin üretim, satış ve müşteri KPI olmak üzere farklı KPI hedeflerinin birbirleriyle orantısına bakılır.
KPI nasıl hesaplanır örnek vermek gerekirse, bir tekstil şirketini ele alalım. Bu şirketin belirlemiş olduğu üretim KPI, satış KPI bir de müşteri KPI vardır. 3 yılda 3 milyon değerinde mal satışı yapmayı hedefliyorsa üretiminin ve o üretimi satacağı müşterinin sayısı bu 3 milyonla orantılı olmalıdır. Şirket 3 yıl içinde 3 milyon satış yapmak istiyorsa 1 yıl içinde 1 milyona yakın satış yapmalıdır. Bu şirket için 1 yıllık KPI değer 1 milyondur. 1 yılın sonunda yapılan üretim ve satış raporuna bakıldığında bu 1 milyon hedefi tutturulmuş mu diye bakılır. Eğer bu hedef tutturulmuşsa şirket kardadır. Eğer bu hedefin altında kalınmışsa şirketin ikinci yıl için daha farklı bir strateji uygulaması gerekir.
KPI Nasıl Belirlenir?
Şirketlerin önünü görmesine yardımcı olan KPI nasıl belirlenir sorusunun cevabı şirketin vizyon ve misyonuna göre değişir. Yine şirketin hangi sektörde olduğu ve büyüklüğü de KPI belirlemesi yaparken yönetimin göz önünde bulundurması gereken bir husustur.
KPI belirlerken izlenecek yolu vizyon ve misyona göre belirlerseniz daha olumlu bir sonuç elde edebilirsiniz. Bu süreçte yönetimin şirket birimleri ile iletişim halinde olması da hazırlanacak rapor için çok önemlidir.
KPI belirlenirken hazırlanan bir KPI raporu vardır. KPI raporu nedir sorusu KPI takibi yapmak ve hedeflere ulaşıp ulaşılmadığını anlamak için çıkarılan rapor olarak cevaplanabilir. Bu rapor hazırlanırken şirketin daha önceki KPI raporlarının da göz önünde bulundurulması daha doğru bir sonuç alınmasına yardımcı olur.
Şirketin planlaması dahilinde, bir yıllık hedefine ulaşıp ulaşmadığını gösteren KPI raporu yıllık olarak hazırlandığı için yönetime KPI takibi yapma olanağı da verir. KPI takibi nedir sorusu aslında hem şirketin hedefleri hem de içinde bulunduğun pazarın takibi şeklinde cevaplanabilir. KPI düzenli olarak takip edildiğinde hem şirket hedeflerinize ne kadar ulaştığınızı görürsünüz hem de hangi sektördeyseniz o sektörün pazar payının genişleyip, daralmasından haberdar olursun. Bu da strateji belirleme konusunda yardımcı olur. KPI takibini farklı platformlardan yapmak da mümkündür. KPI takibi yapabilecek yeterlilikte çalışanlara ihtiyaç duyan şirketler eleman iş ilanları yayınlayarak kısa sürede pek çok kişiye ulaşabilir.
KPI Değerleri Nelerdir?
KPI belirlerken şirketlerin bazı değerleri göz önünde bulundurması gerekir. KPI değerleri nedir sorusu aslında yapacağınız KPI raporunun doğru sonuç vermesi için de önemlidir. KPI ölçütleri olarak da belirtilebilecek bu değerler;
- Gerçekçi olması
- Ölçülebilir olması
- Zamanlaması
- Amacının belirli olması
- Ulaşılabilir olması
KPI yani şirketin hedeflerinin gerçekçi olması çalışanların motivasyonu için de çok önemlidir. Hedeflerin ölçülebilir olması çalışan performansının anlaşılması için gereklidir. Yine bu hedeflerin zamanlaması da çok önemlidir. Doğru zamanlarda yapılan ölçüm size daha doğru sonuç verir. Çok kısa zamanda ölçüm yaptığınızı farz edelim belki şirket için önemsiz olan bir düşüşü bile fark edeceğiniz için bu motivasyon düşüklüğüne yol açabilir. O yüzden KPI değerlerinde zamanlamanın da büyük önemi vardır.
KPI Faydaları Nelerdir?
KPI, firmanın büyümesi için gerekli olan hedeflere ne kadar yaklaştığını görmesi açısından önemlidir. KPI’nın en önemli faydası şirkete yol göstermesi, planlarına yaklaşıp yaklaşmadığı konusunda bilgilendirmesidir. Fakat buna ek olarak pek çok faydası vardır. KPI’nın diğer faydalarından bahsedecek olursak;
- KPI şirket yönetimini kolaylaştıran ve şirkette daha doğru kararlar alınmasına yardımcı olan bir yöntemdir.
- Şirket çalışanlarının belirli bir amaç için çalışmasına yardımcı olur.
- KPI raporu şirketin tüm birimlerini ve o birimlerde çalışan personeli kapsadığı için motivasyon ve performansını artırır.
- Yönetimin şirket varlıklarını daha doğru yönetmesini sağladığı için tasarruf etmesine katkı sağlar.
- KPI sayesinde şirketin ihtiyaç duyduğu yenilikleri belirleyebilirsiniz.
- Şirket çalışanların alması gereken eğitimleri belirlemenize de yardımcı olan KPI sayesinde kendinize bir ihtiyaç listesi hazırlayabilirsiniz.
- Şirkette ekip ruhu ile çalışma ortamı hazırlamaya katkı sağlayacağı için şirket içi iletişimin kuvvetlenmesine yardımcı olur.
- KPI raporu yıl sonu çıkartıldığı için her yıl çıkan raporlarınızı inceleyip bir sonraki yılın KPI planını yaparken eski raporlardan destek alabilirsiniz.
- Eğer çalışanlarınıza devamlı olarak ek ödeme yapan bir şirketseniz ek ödemeleri bu KPI sonucuna göre yapabilirsiniz. Bu durum aynı zamanda çalışanın daha fazla ödeme almak için daha motive çalışmasına da yardımcı olur.
- KPI raporlarını düzenli olarak incelediğinizde olası bir düşüş ya da risk durumuna göre daha hızlı bir şekilde harekete geçebilirsin.
KPI yönteminin bir şirkete sağlayacağı faydaları bu şekilde sıralayabiliriz. Şirketlerin hedeflerini gerçekleştirip gelişimine katkı sağlayan KPI yöntemi firmanızın sektörde daha hızlı büyümesine katkı sağlayabilir. KPI yöntemi konusunda deneyimliysen evinin yakınındaki iş ilanlarını bulmak için isinolsun.com’dan faydalanabilirsin. Dilersen iş ilanlarını listeleyip niteliklerine uygun olanlara başvurabilirsin.