KOBİ’lere her çalışan başına aylık 2.500 TL teşvik!

KOBİ’lere her çalışan başına aylık 2.500 TL teşvik!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) nefes aldıracak yeni bir teşvik sistemi müjdesi verdi. Kacır’ın açıklamasına göre, 2024’ün son aylarında istihdam seviyesini koruyan KOBİ’ler, çalışan başına aylık 2.500 TL’ye kadar destek alabilecek. Destek, hazır giyim, tekstil, deri, ayakkabı ve mobilya gibi Türkiye’nin ihracat devi sektörlerini kapsıyor. Detaylar İŞin Olsun Blog’ta!

Bakan Kacır, bu teşviklerin oldukça sade bir yapıya sahip olacağını belirterek, “KOBİ’lerimiz, ocak ayındaki istihdam seviyesini korursa, şubat ayında bu destek ödemesini almaya başlayacak” dedi.

Kimler teşvikten yararlanabilir?

Türkiye’nin genç nüfus potansiyelini avantaja çevirmek istediklerini vurgulayan Kacır, bu kapsamda özellikle 6. Bölge olarak adlandırılan, teşviklerde öncelik tanınan bölgelere dikkat çekti. Türkiye’nin en yüksek teşviklerinin uygulandığı bu bölgede, işverenlerin sigorta primi yükü 12 yıl boyunca karşılanırken, işçi primleri de 10 yıl boyunca alınmıyor. Bu, yeni asgari ücret göz önüne alındığında her çalışan için aylık 7.750 TL’lik bir avantaj sağlıyor.

Bakan, bu teşviklerle sadece son birkaç yıl içinde 15 binden fazla yatırım projesine destek sağlandığını, toplamda 1 trilyon lirayı aşan yatırımla 710 bin kişilik istihdam kapısı açıldığını açıkladı. “Hedefimiz, bölgeyi sadece Türkiye’nin değil, çevre ülkelerin de kalkınma merkezi haline getirmek” ifadelerini kullandı.

Sektörel rekabet gücüne odaklanılıyor

Hazır giyim, tekstil, deri, ayakkabı ve mobilya sektörlerinin Türkiye’nin sanayileşme sürecindeki kritik rolüne değinen Kacır, bu sektörlerde 1.2 milyon kişinin istihdam edildiğini ve yıllık 37 milyar dolara yakın ihracat yapıldığını söyledi. “Yeni teşvik programıyla KOBİ’lerimizin tasarım, marka ve AR-GE yeteneklerini geliştireceğiz. Böylece istihdam korunurken katma değeri yüksek ürünlerin üretimi artacak” dedi.

Yeni teşvik sistemi geliyor!

2025 ajandasında iki ana hedef belirlediklerini ifade eden Kacır, yeni teşvik sistemi ve yerel kalkınma hamlesinin detaylarını paylaştı. Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın da katkılarıyla hazırlanan bu sistem, önümüzdeki haftalarda duyurulacak. Yeni yaklaşımda iki önemli nokta öne çıkıyor:

  1. Genç Nüfus ve Emek Yoğun Sektörler: Genç nüfusa sahip illerde emek yoğun sektörlerin desteklenmesi.
  2. İl-Sektör Eşleşmesi: Her ilin ekonomik potansiyeline uygun teşvikler sağlanarak yerel kalkınmanın hızlandırılması.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugüne dek 25 milyar liralık yatırım yapılan TEKNOSAB’ın, Türkiye’nin yüksek teknolojiye dayalı üretim hedeflerinin önemli bir sembolü olacağını belirtti. Erdoğan, “Yakın zamanda ülkemizi bu hedefe daha hızlı ulaştıracak HIT-30 programını halkımızın beğenisine sunduk. Sadece 5 ay gibi kısa bir sürede, elektrikli araçlar, güneş hücreleri, pil üretimi ve rüzgar türbinleri gibi stratejik alanlarda toplam değeri 7 milyar doları aşan yatırımları ülkemize kazandırmayı başardık. İnşallah bu süreci daha da güzel sonuçlarla taçlandıracağız,” açıklamasında bulundu.

Bu yeni teşvik sistemi, KOBİ’lerin hem üretim hem de ihracat gücünü artırarak Türkiye’nin ekonomik büyümesine önemli katkılar sağlayacak gibi görünüyor. Gözler şimdi açıklanacak detaylarda!