Kıyafetlerin pürüzsüz olmasını sağlayan: Ütücü ne iş yapar?

Kıyafetlerin pürüzsüz olmasını sağlayan: Ütücü ne iş yapar?

Çalışma hayatın boyunca avantajlı olmak istiyorsan işin hakkında bilgi sahibi olman gerekir. İşin hakkında bilgi sahibi olman için de iş haklarından haberdar olmalısın. İş haklarını bilmen aynı zamanda çalışma koşulların hakkında fikir sahibi olmana yardımcı olur. Özellikle tekstil firmalarının olmazsa olmaz elemanları arasında yer alan ütücü nasıl olunur, görev ve sorumlulukları nelerdir ve birçok konuda bilgi sahibi olmak için İşin Olsun sitesinin hazırladığı bu içerik inceleyebilirsin! 

En basit tabirle ütü kullanan ve tekstil sektörü çalışan kişilere ütücü denir. “Ütücü ne iş yapar?” sorusu ütücü olmak isteyenlerin merak ettiği konular arasında yer alır. Ütü yardımıyla giyim eşyaları ya da tekstil ürünlerini düzgün şekle sokup kırışıklık görünümünü ortadan kaldıran kişiye ütücü denir.

Ütücü nedir?

Ütücü ne demek, bu mesleği yapabilmek için herhangi bir eğitime, belgeye ihtiyaç var mı sorusu bu alanda kariyere sahip olmak isteyenlerin merak ettiği sorulardır. Isı sağlayan, düz yüzeye sahip bir elektronik eşya olan ütü, kumaş türü eşyaların kırışık görünümünü ortadan kaldırdığı için tekstil sektöründe kullanılır. Son ütücü olarak da bilinen elemanlar bu ütü yardımıyla ütüleme işlemi yapar.

Giyim ürünlerini estetik gösteren ütüleme işlemini yapacak elemanların alması gereken eğitim kuruma göre değişiklik gösterir. Ütücülük konusunda deneyimi olan birinden ekstra bir eğitim belgesi istenmez. Fakat bu konuda deneyimin yoksa sürekli eğitim ve uygulama merkezlerinden son ütücülük alanında eğitim almalısın. Tekstille alakalı eğitim veren bazı ön lisans bölümlerinin ütücülükle alakalı dersleri olduğu için buralardan mezunsanız da ütücülük yapabilirsin. 

Ütücü çalışma alanları daha çok tekstil sektörü olsa da kuru temizleme işletmeleri de ütücülerin çalışabileceği iş yerleri arasında yer alır. Ütücülük mesleğini olarak yapmak istiyorsan isinolsun.com sitesindeki İstanbul ütücü iş ilanları gibi tekstil ve kuru temizlemeci duyurularını inceleyebilirsin.  

Ütücünün görev ve sorumlulukları nelerdir?

Birçok alanda görev alan ütücünün yerine getirmesi gereken bazı sorumlulukları bulunur. Ütücü görev tanımı sadece kumaş ve tekstil ürünlerinin ütülenmesiyle sınırlı değildir. Kullanacağın ütünün periyodik bakımını yapmak da yapman gerekenler arasındadır.

Daha çok moda ve dikimevleri, tekstil atölyelerinde görev alan bir ütü ustası olmak için bazı özelliklere sahip olman gerekir. Ütücü olmak için gerekenler;

  • Disiplinli olmak ve temizliğe önem vermek
  •  El ve göz koordinasyonunun iyi olması
  • Hızlı ve bir o kadar dikkatli olmak
  • Sabırlı ve elinin hızlı olması
  • Çalışma saati esnek olacağı için buna uyum sağlaması
  • Son kontrol aşamasında başarılı olması

Bu şartları yerine getirdiğin takdirde bir tekstil atölyesi ya da moda evine iş başvurusunda bulunabilirsin. Başvurduğun iş yerinin sana vereceği birtakım görev ve sorumluluklar olacaktır. Bu görev ve sorumluluklar işletmeye göre değişkenlik gösterdiği için çalışacağın iş yerinin seni görev ve sorumlulukların konusunda bilgilendirmesi gerekir.

  • Temelde ütücülük mesleğini yapacak birinin görev ve sorumluluklarını sıralayacak olursak;
  •  Nemli ve gürültülü bir ortamda çalışmaya uyum sağlayabilmesi
  •  İş yerlerinin onlara ütülemesi için verilen kıyafet ya da kumaşın düzgün ve hızlı bir şekilde ütülenmesi
  • Ütünün temizliği ve periyodik bakımı
  • Ütüleme yaptıkları alanı temiz ve düzenli hale getirmek
  • Ütüleme işlemi ayakta yapıldığı için uzun süre boyunca ayakta kalabilmede sıkıntı çıkaran bir sağlık durumunun olmaması

Ütücülük işinde başarılı olabilmek için yukarıdaki görevlerin yanı sıra çalışılan kurumun taleplerini de eksiksiz yerine getirmek gerekir. Bu yüzden işe girdiğinde işvereninin sana yapman gerekenler hakkında bir bilgilendirme yapması görev ve sorumluluklarını öğrenmen konusunda önemlidir. Sen de bu görev ve sorumlulukları yerine getirebileceğini düşünüyorsan isinolsun.com’da yayınlanan ütücü iş ilanlarını ziyaret edebilirsiniz. 

Ütücü maaşları nasıldır?

Her meslekte olduğu gibi ütücülük mesleğinde de yaptığın işin karşılığını maaş olarak alırsın. Ütücü maaşları çalıştığın işletmeye ve deneyimine göre değişiklik gösterdiği için standart bir fiyat söylemek mümkün değildir.

Modaevi, tekstil atölyesi ya da kuru temizlemeci gibi iş yerlerinde çalışan ütücülerin maaşları aynı olmaz. Yine işletmenin büyüklüğüne göre de alacağın maaş değişir. Örneğin bir tekstil atölyesinde çalışacağını farz edelim, bu atölyenin iş hacmi alacağın maaşı etkiler. İş hacmi yüksek olan bir tekstil atölyesinde çalışıyorsan alacağın maaş daha farklı olur.  

Ütücülerin maaşları çalışacakları iş yeri dışında senin deneyim durumuna göre de farklılık gösterir. Ütücülükte el çabukluğu ve hızlı olmak çok önemlidir. Bazı işletmeler parça başına ödeme yaptığı için ne kadar çok ütüleme yaparsan o kadar fazla para kazanabilirsin. Deneyimli olan bir ütücü daha kısa sürede ve fazla ütüleme işlemi yapacağı için tecrübesiz olana göre maaşı fazla olabilir.

Ütücü çalışma şartları nelerdir?

Bir işe başlayacağın zaman öncelikle o işin çalışma koşullarından haberdar olman gerekir. Ütücü çalışma koşulları çalışacağın iş yerine göre değişir. Bir dikim evinde ütücülük yapıyorsan çalışma şartların tekstil atölyesinde çalışanla aynı olmaz. Tekstil atölyesinde gürültülü bir ortamda ütüleme yaparken modaevinde nemli ve gürültülü bir ortam olmayabilir. Sen de ütücü olarak çalışmak istiyorsan Ankara ütücü iş ilanları gibi farklı bölgelerde yer alan işletmeleri inceleyebilirsin. Maaşı, çalışma şartları ve diğer koşullarından sana en uygun olanı tercih edebilirsin.