Kırşehir organize sanayi bölgesi Kırşehir ve çevresinin en önemli sanayi alanları arasında yer alır. Gelişmekte olan Kırşehir’de, konumu itibariyle OSB’ler dikkat çeker. İşin Olsun platformunda, Kırşehir Organize Sanayi Bölgesi hakkında detaylı bilgilerin yer alacağı bu yazımızı okumaya devam et!
Kırşehir’de sanayi faaliyetleri
Kırşehir Organize Sanayi Bölgesi 1989 yılında kurulmuş bir ticaret alanıdır. Kırşehir’in Mucur ve Kaman ilçelerinde de organize sanayi bölgeleri yer alır. Kırşehir Organize Sanayi Bölgesi üzerinde 120’den fazla sanayi alanı bulunur. Bu parseller üzerinde 80’nin üzerinde tesis olup 2000’ne yakın personel istihdam edilir. Her geçen gün gelişen sanayi faaliyetleri kapsamında yeni parsel tahsis edilmekte olup, personel sayısı artış gösterir.
Gelişen sanayi faaliyetleri kapsamında gıda, geri dönüşüm, kağıt, mobilya, makine ve inşaat alanlarında çalışan pek çok firma vardır. Karma OSB özelliğe sahip alan bu ticaret ve endüstri alanında, il ve ülke genelindeki sanayi ihtiyacına göre firmalar kurulur. Kırşehir OSB’de yer alan firmaların her biri hem yurtdışında hem de yurt içinde ticaret yapar. Şehirdeki farklı seçenekleri de değerlendirmek istersen Kırşehir iş ilanları listesini değerlendirebilirsin.
Kırşehir’de hangi sanayiler var?
Kırşehir gelişmekte olan bir şehir olduğu için her geçen dönem sanayi kolları artış halindedir. Kırşehir Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde toplanan bu endüstri faaliyetleri çeşitli sanayi kollarına ev sahipliği yapar. Bu sanayi kolları şunlardır:
- Gıda
- Mobilya
- İnşaat
- Makine imalat ve metalurji
- Kağıt işleme ve imalat
- PVC ve cam imalat
- Madeni yağ işleme
- Isı teknolojisi
- Hayvan yemi üretimi
- Endüstriyel tesis
- Tarım ve orman ürünleri
- Geri dönüşüm
- Endüstriyel tasarım
- Plastik
- Maden
- Kozmetik
- Elektrik- elektronik
- Deri ve tekstil
- Havalandırma sistemleri (HVAC)
Değişen ticaret sistemine göre Kırşehir OSB’ye yeni sanayi kolları eklenir. Bu kollar arasında farklı fırsatları görmek için Kırşehir eleman iş ilanları listesine göz atabilirsin.
Kırşehir’de Organize Sanayi bölgeleri
Kırşehir il sınırları içinde toplam üç adet sanayi bölgesi vardır. Bunlar Kırşehir organize sanayi bölgesi, Mucur organize sanayi bölgesi ve Kaman organize sanayi bölgesidir. Bu sanayi bölgelerinin içinde çeşitli alanlarda faaliyet gösteren ticaret işletmeleri vardır. Bu sanayi bölgeleri arasında en çok bilineni Kırşehir OSB’dir. Bu bölge 200 hektarlık bir alan içine kuruludur. Şehir merkezine 12 km uzaklıkta olan bu alan için altyapı hizmetleri, elektrik, çevre düzenleme ve mimari yapı hizmetleri verilir.
Kırşehir bir ilçesi olan Mucur’da da OSB bulunur. Mucur organize sanayi bölgesi olarak geçen bu alan 100 hektardır ve kamulaştırma faaliyetleri devam eder haldedir. Gelişmekte olan bu sanayi bölgesinde, gıda, tarım, makine, metalurji, petrol sanayi, taşımacılık, inşaat, maden, plastik, otomotive ve kerestecilik gibi pek çok alanlarda işletmeler yer alır.
Kırşehir’in Kaman ilçesinde de 300 hektarlık bir alanda kurulmuş olan Kaman organize sanayi bölgesi, Ankara karayolu üzerindedir. Altyapı çalışmaları halen devam eden bu OSB’de, firmalar için elektrik, telekomünikasyon ve altyapı hizmetleri sunulur. Oldukça çeşitli sanayi faaliyetleri yapılan Kaman OSB’de ihracat ve ithalat faaliyetlerine önem verilir.
Kırşehir organize sanayi bölgesi gelişmekte olan bir yerdir. Türkiye’deki sanayi çalışmaları doğrultusunda gelişmeye ve üretim yapmaya çalışır. Çeşitli yatırım ve destekler kapsamında farklı iş kollarına ait çalışmalar yapmaya devam edilir. Kırşehir OSB dahilinde olan fabrikaların yurtdışına ve yurtiçine ticaret yapmasını sağlamak için çeşitli araştırma-geliştirme çalışmaları yapılır.
Söz konusu sanayi bölgesinin gelişmesi için istihdam ile ilgili de çalışmaların olduğu söylenebilir. Bu çalışmalar eleman açığını kapatmak ve ticari üretimin artması doğrultusunda yapılır. Kırşehir OSB’de iş yapan üretim yerleri ihtiyaç kapsamında eleman istihdam ederek, meslek hakkında eğitim verir.
Kırşehir Organize Sanayi bölgesinde hangi bölümler var?
Kırşehir organize sanayi bölgesinde birden fazla bölüm vardır. Bu bölümler kendi sanayi dalı içinde faaliyet gösterir. Sanayi ve teknolojik gelişmelere göre kategorize edilen bu bölümle şu şekilde sıralanır:
- Makine kimya teknolojisi
- Makine ve metalurji teknolojisi
- Gıda, tarım ve hayvancılık
- Mobilyacılık, tekstil ve deri işleme bölümü
- Petro-kimya sanayi
- Elektrik-elektronik ve otomasyon sanayi
- Maden ve maden işleme bölümü
- İnşaat ve malzeme teknolojisi
- Otomotiv ve otomotiv parça üretim sanayi
- Otel ve restoran işletmeciliği
Bu sanayi bölümlerinde hammadde işleme hem de imalat ve pazarlama işleri yürütülür. Bu bölümlerden yapılan ticari üretim sonucunda çıkan ürünler özellikle Avrupa pazarında satılır.
Kırşehir Organize Sanayi bölgesinde kaç tane fabrika var?
Kırşehir organize sanayi bölgesinde imalat sanayisi ilk sırada yer almak üzere toplam 12O’nin üzerinde fabrika yer alır. Bu sanayi firmalar özellikle kamu idaresi tarafından özel olarak desteklenir. Çeşitli vergi avantajlarına sahip olan firmalar istihdam konusunda şehre olumlu katkı yapar. Bunun yanında bu fabrikalara, belediyeler ve Kırşehir OSB başkanlığı tarafından altyapı hizmetleri, ısınma, elektrik, telekomünikasyon, su, çevresel düzenleme, ibadethane ve temizlik gibi hizmetler sunulur. Kırşehir OSB kapsamında halen fabrika kurulması için parsel tedariği yapılır. Fabrikaların çoğalması ve istihdamın artması için kamulaştırma, parselleştirme ve diğer teknik hizmetler verilir. Bunun yanında ülkenin büyümekte olan sanayisine katkı sunacak sanayi alanlarına özel fabrikalar da kurulur.
Kırşehir Organize Sanayi bölgesi başkanı kim?
Kırşehir OSB başkanı Süleyman Eraslan‘dır. 2017 yılından beri Kırşehir OSB yönetim kurulu başkanlığı yapan Eraslan bir girişimcidir. Birçok fabrikada demir-çelik konstrüksiyon imalatında görev yapan Eraslan, Kırşehir OSB başkanlığında müteşebbis heyetine üye olup, OSBÜK temsilcisidir. Kırşehir ve çevre illerdeki OSB faaliyetlerini yakından takip ederek ticaret alanında bölgesel işbirliği için çalışmalar yapar.
Kırşehir Organize Sanayi bölgesi iş imkanları neler?
Kırşehir organize sanayi bölgesi ticaret ve endüstriyel üretim alanında gelişmekte olan bir yerdir. Bu bölgede iş imkanları gelişmekte olup mevcut iş imkanları şu şekilde sıralanabilir:
- Makine ve imalat teknikeri
- Metalurji mühendisi
- Malzeme mühendisi
- Elektrik mühendisi
- Elektrik teknikeri
- Mobilya tasarım elemanı
- Gıda teknikeri
- Gıda mühendisi
- Dökümcü
- Maden mühendisi
- Petrol mühendisi
- Geri dönüşüm elemanı
- Kimya mühendisi
- Endüstri mühendisi
- Teknik eleman
- Hizmet personelleri (aşçı, garson, temizlik şefi, güvenlik görevlisi, muhasebeci, sekreter)
Bu iş imkanları bölgede bulunan sanayi çalışmaları doğrultusunda ortaya çıkar. Eleman ihtiyacı kapsamında personel istihdam edilir. Ayrıca sanayi üretiminin devam etmesi ve işsizliğin azalması için yetiştirilmek üzere eleman ve stajyer alımları da olur.
Kırşehir Organize Sanayi bölgesi çalışma koşulları neler?
Kırşehir organize sanayi bölgesinde çalışma imkanları oldukça çeşitlidir. İhtiyaca göre tam zamanlı yarı zamanlı eleman alımları olur. Ayrıca tecrübeye ve performansa göre ücretlendirme yapılırken, ulaşım desteği, yemek desteği, sigorta, resmi tatillerde ve özel günlerde izin gibi imkanlar tanınır. Çalışma saatleri kurallara uygun olarak düzenlenir. Bazı fabrika ve üretim yerlerinde vardiyalı çalışma sistemi bulunabilir. Vardiya dışında hibrit çalışma olan firmalarda işleyiş farklı olabilir.
Kırşehir organize sanayi bölgesi büyümeye açık bir ticaret alanı olduğundan istihdam olanakları fazladır. Deneyim ve mesleki bilgiye göre eleman alımı yapılır. Pek çok endüstri alanında üretim yapılan bu sanayi bölgesinde iş faaliyetleri çeşitlenmeye devam ettiği için istihdam olanaklarının arttığı söylenebilir.