Kırıkkale, Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan küçük bir ildir. Ankara’ya en fazla 2 saat süren yaklaşık 80 kilometre mesafesi vardır ve en çok kullanılan ulaşım seçeneklerinden biri olan demiryolu ulaşımıyla rahat bir şekilde gidilebilir. Kırıkkale nüfusunun yarıdan fazlasının sanayide çalışması nedeniyle ekonomisi sanayi ile ilişkilendirilir. Ülkemizin önemli sanayi şehirlerinden biridir ve birçok fabrikayı bünyesinde taşır. Kırıkkale iş ve yaşamına dair daha fazlası İşin Olsun Blog’ta!
Kırıkkale’nin nüfusu nedir?
Kırıkkale’nin nüfusu 2024 yılı itibarıyla yaklaşık 290.000 civarındadır. Nüfusun büyük çoğunluğu şehrin merkezinde geri kalan kısmı ise ilçe merkezlerinde ikamet eder. Merkezden sonra en kalabalık ilçe, Yahşihan’dır. Kırsal kesimlerde yaşayan nüfus ise daha seyrektir.
Kırıkkale’de yaşam ve çalışma koşulları nasıldır?
Kırıkkale, doğal güzelliklere ve birçok tarihi yerlere sahip olsa da yaşamak için ilk öncelik olan görülen bir şehir değildir. Her ne kadar konutların uygunluğu, insanları bu şehirde yaşamaya çekse de nüfus artışı çok fazla değildir. Bunun nedeni birçok ilçesinde gecekonduların hala yoğunlukta olmasıdır. Lakin Kırıkkale sanayi şehri olduğundan bu alanda iş arayanlara kapı açar. Silah ve mühimmat fabrikaları sanayi gelişiminde büyük rol oynar.
Kırıkkale’de yaşayanlar nasıl geçiniyor?
Kırıkkale’de çalışma imkanları, sınırlı değildir ancak büyük çoğunluk, geçimini sanayi ve tarımla sağlar. Aktif nüfusun %60’ı sanayide çalışır. Kırıkkale iş ilanları, çeşitli sektörlerden iş fırsatlarını sunar.
Kırıkkale’de sanayi
Kırıkkale bir sanayi şehridir ve en önemli sanayi kuruluşları Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumuna bağlı olan silah fabrikalarıdır. Bunun dışında Bahşili ilçesine yakın Türkiye Petrol Rafineleri A.Ş’ye bağlı Orta Anadolu Rafinerisi ile un-irmik, tuğla-kiremit fabrikaları da bulunur.

Kırıkkale’de mühendislik
Birçok fabrika bulunması, mühendislik alanında da iş imkanı yaratır. Bu fabrikaların başında ise Elektrik Makinaları Fabrikası yer alır. Kırıkkale mühendis iş ilanları sayfasını takip ederek güncel fırsatlar arasından seçim yapabilirsiniz.
Kırıkkale’de tarım
Kırıkkale’nin kırsal kesimlerinde iş gücünün büyük çoğunluğu tarımda çalışır. Başlıca tarım ürünleri şunlardır:
- Arpa
- Şekerpancarı
- Ayçiçeği
- Buğday
Sebze ve meyvecilik gelişmiştir. Kırıkkale’nin en sevilen meyvesi ise üzümdür.
Kırıkkale’de hayvancılık
Geleneklere bağlı olarak devam eden büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık mevcuttur. Ama tarım kadar gelişmiş değildir. Başlıca yetiştirilen hayvanlar şunlardır:
- Sığır
- Ankara keçisi
- Kıl keçisi
- Koyun
Kırıkkale’de turizm
Kırıkkale, turizm açısından herkesçe bilinen ve çok fark edilen bir şehir olmasa da doğal güzellikleri ve kültürel zenginlikleri içinde barındıran bir ildir. Gencinden yaşlısına başlıca eğlenme ve dinlenme yeri olan Obaköy ve Yeşil Vadi, Ankara’ya bağlanan yol üzerinde bulunur. Ziyaretçiler için önemli etkinlik imkanları sunar. Kızılırmak kıyısında, güne hazırlanmaya yardımcı olacak güzel bir kahvaltı, doğayla iç içe uzun şehir sıkıntısından uzakta yürüyüşler, bisiklet sürme yolunda keyifli dakikalar yaşayabilirsiniz. kafe ve restoranlarda ise çokça iş fırsatı bölgede yaşayanları bekler. Kırıkkale garson iş ilanları için isinolsun.com’u ziyaret edebilirsiniz. Tarihi Çeşnigir Köprüsü, Kızılırmak’ın içerisinden geçen Çeşnigir Kanyonu’nu tepeden gören cam teras, kanyon kenarında yürüyüş alanları, tekne turu ve yöresel satış alanları barındırır. Sadece bununla kalmayarak Dinek Dağı, Macera Parkı, Karaahmetli, Sulu Mağara, Hasandede, Lavanta Vadisi, Taş Mektep gibi doğayla iç içe gezi mekanları da bulunur. Rahmi Pehlivanlı Müzesi, 1926 Keskin doğumlu dünya çapında ün kazanmış çok önemli bir ressam olan Rahmi Pehlivanlı’nın doğduğu evdir. “Kralların Ressamı” olarak anılan Rahmi Pehlivanlı’nın eserleri burada sergilenir.
Kırıkkale’nin nesi meşhur?
Kırıkkale’nin en meşhur yeri Obaköy-Yeşil Vadi, en meşhur yemeği ise “Keskin Tava” yemeğidir. Gavurga, keskin sirke, kılıçlar soğanı, tuvalak, un tarhanası, gölleme ve yoğurtlu tarhana gibi yöresel tatlar Kırıkkale mutfağının çeşitliliğini yansıtan lezzetlerdir.
Kırıkkale’de görülmesi gereken yerler
Kırıkkale’de gezilecek yerler arasında ilk sırada Nur Camisi bulunur. Mimari özellik konusunda Mimar Sinan’ın Edirne’deki Selimiye Camisi’nin yapımını temel alması Nur Camisi’ni ilgi çekici bir konuma getirir. Ardından gelen Hasandede Camisi ve Türbesi, merkeze 12 kilometre uzaklıkta bulunur. Caminin minare tarafında bulunan ilk türbe, caminin adında geçen Hasandede’ye diğer türbe ise oğulları Şeyh Halil İbrahim, Şeyh Mustafa ve kızı Ümmühan Ana’ya aittir. En sevilen meyve olarak bahsettiğimiz üzüm ise Hasandede üzümü olarak geçer ve herkesçe çok sevilir.
Kırıkkale’de gezilebilecek müzeler
- Rahmi Pehlivanlı Müzesi: Dünyaca ünlü Rahmi Pehlivanlı’nın yaşadığı evdir. İçerisinde ressamın eserleri sergilenir.
- Silah Müzesi: Müzedeki eserlerin büyük bölümü 2. Dünya Savaşı yıllarında Karadeniz Bölgesi halkından devlet tarafından toplanmıştır. Müzede 299 adet eser, 14. yüzyıldan itibaren günümüze kadar kronolojik bir sırayla sergilenir.
Kırıkkale’de ne yenir?
- Keskin Tava: Kırıkkale’nin en meşhur ve en sevilen yemeği keskin tavadır. Pirzola ve çeşitli baharatlarla hazırlanır.
- Un Tarhanası: Damaklarda unutulmayacak bir tat bırakan yemeklerden biri olan un tarhanası geleneksel bir tarhana türüdür.
- Gölleme: Bazlama ve pekmezle yapılan ve tok tutan bir yemektir. Pekmez kaynatılır, dilimlenmiş bazlamanın üstüne dökülür.
Kırıkkale’nin tarihi eserleri
- Ceritkale Kaya Mezarları: Keskin ilçesinin yaklaşık 10 kilometre uzağındaki Ceritkale Köyü’nün yakınlarına bulunan bu mezarlık, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma eserlerden daha antik bir zamana uzanır.
- Çeşnigir Köprüsü: Kızılırmak üzerine yapılan köprü, Selçuklu Dönemi’nde inşa edilmiştir. 16. yüzyılda ise Mimar Sinan tarafından yeniden yapılmıştır. 1402 yılında Ankara Savaşı’nın yapılacağa yere ilerleyen Timur’un ordusuyla birlikte bu köprüden geçtiği rivayet edilir.
Kırıkkale’nin coğrafi güzellikleri
- Sulu Mağara: Sulu Mağara, Keskin ilçesinde bulunan yatay bir şekilde ilerleyen ve yarı doğal yarı yapay bir mağaradır. Toplam uzunluğu 285 metredir. Sulu Mağara, yağışlı dönemlerde tavandan damlayan sular dışında bütünüyle kurudur.
- Lavanta Vadisi: 35 dönümlük büyük bir alandan oluşan bu yer, gözlere bir lavanta denizinden farksız gelir. Balışeyh Lavanta Vadisi’nde bulunan salıncaklar, peri masallarını anımsatacak güzelliktedir.
Öğrenciler için Kırıkkale’deki iş fırsatları neler?
Kırıkkale, öğrencilere farklı alanlarda iş fırsatları sunan bir şehirdir. En başta sanayi olmak üzere hizmet sektörlerinde ve tarım alanlarında yarı zamanlı iş imkanları bulunur. Nüfusun %60’ı sanayide çalışır ve geniş iş imkanlarıyla sanayi sektörü öğrenciler için büyük bir olanaktır.
Bunun yanında tarım sektörlerinde mevsimlik çalışabilir ve ek gelir elde edilebilir. Ayrıca hizmet sektörlerinde de iş imkanları oldukça fazladır. Garson olarak çalışılabileceği gibi part time iş imkanları da öğrenciler için cazip fırsatlar sunar.
Kırıkkale ili merkezli şirketler hangileri?
Sanayi şehri olan Kırıkkale birçok şirketi de içinde barındırır.
- Tosunlar Un İmalat Petrol İnşaat Taahhüt Tarım Nakliye İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret LTD.ŞTİ.: Tahılların öğütülmesi ve un imalatı yapılır.
- DSA Tarım Ürünleri Anonim Şirketi: Çiftlik hayvanları için hazır yem imalatı yapılır.
- Akçay Kolonya ve Kimya Sanayi Ticaret LTD. ŞTİ.: 200’den fazla kolonya çeşidinin yanında oda parfümü, parfüm ve köpük sabun, temizlik ürünleri, kişisel bakım ürünleri ve kozmetik ürünleri üretir.
- Bahadır Kimya Ürünleri İthalat İmalat LTD. ŞTİ.: Yağlama müstahzarları (hidrolik fren sıvıları dahil), vuruntu önleyici müstahzarlar ile katkı maddeleri ve antifrizlerin imalatı yapılır.
Kırıkkale’de yaşam maliyeti nedir?
Konutların uygunluğu ve iş imkanları açısından büyük şehirlerle kıyaslandığında Kırıkkale yaşamak, küçük bir aile için çok da zor değildir. Ulaşım, şehir içinde kısıtlı olsa da her yer aslında birbirine çok yakındır. Öğrenciler için apartlar, öğrencilik hayatını kolaylaştırmakla birlikte barınma ihtiyaçlarını da karşılar.