Kimlik bildirim sistemi nedir? Kimlik bildirimi nasıl yapılır?

Kimlik bildirim sistemi nedir? Kimlik bildirimi nasıl yapılır?

Jandarma, emniyet gibi kolluk kuvvetlerinin, işlerini daha kolay yapmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen kimlik bildirim sistemi otel, pansiyon, günlük kiralanan evler gibi konaklama yerleri için kullanılır. Kimlik bildirim sistemi nedir ve kullanım alanları nelerdir gibi soruların yanıtı için İşin Olsun doğru adres!

Kimlik bildirimi sistemi otel, pansiyon ya da huzurevi gibi konaklama kurumları için kullanılan bir güvenlik sistemidir. Hem yerli hem de yabancı turistlere yönelik uygulanan kimlik bildirimi, kişilerin otele giriş, çıkış ve konaklama bilgilerinin alındığı bir güvenlik sistemidir. Bu uygulamadaki temel amaç, kolluk kuvvetlerine yardımcı olmaktır. Bu sebeple, kimlik bildirimi yapmak bir zorunluluktur. Kimlik bildirimi sadece otel gibi yerlere giriş çıkış yapan kişilere değil, işletmenin çalışanlarına da yapılan bir uygulamadır. 

Kimlik bildirim sistemi nedir?

Kimlik bildirimi nedir sorusu en basit ifade ile işletme ve konaklama mekanlarında kalacak olan kişiler ve kurum çalışanlarının kimlik bilgilerinin jandarma ve polis gibi kolluk kuvvetlerine bildirilmesi şeklinde cevaplanabilir. İşletmeye gelen yerli ve yabancı turistlerin giriş ve çıkış tarihleri ile konaklama sürelerinin güvenlik güçlerine bildirilmesi işlemine kimlik bildirimi, bu bildirim işlemi için kullanılan uygulamaya ise kimlik bildirim sistemi denir.

1774 sayılı Kimlik Bildirimi Kanunu uyarınca işletme ve konaklama sahiplerinin mekanlarında kalacak yerli ve yabancı turistlerin kimlik bilgilerini jandarma ve polise bildirmeleri yasal bir zorunluluktur. Bununla birlikte, işletme ve konaklama sahipleri aynı bildirimi mekanlarında çalışacak kişiler için de yapmak zorundadır.

Kimlik bildirimi nasıl yapılır?

Kimlik bildirimi, güvenlik güçlerinin asayişi sağlaması için yapılan bir uygulamadır.  Kimlik bildirimi nasıl yapılır sorusunun yanıtları ise işletme ve konaklama sahipleri tarafından bilinmesi gereken bir konudur. Bir güvenlik uygulaması olduğundan yasal zorunluluğu olan kimlik bildirimi, 2020 yılı itibariyle online olarak yapılabilir. Çevrimiçi uygulamaların öncesinde, hem çalışan hem de konaklayan kişilerin bilgilerinin işletme tarafından dosyalanıp, muhtara onaylatılarak jandarma ya da polise teslim edilmesi gerekirdi.

İşletmeler için çalışan kimlik bildirim işlemleri yasal bir zorunluluk taşıdığından yasayla belirtilen süre içinde yapılmalıdır. Her türlü işletmeler için bu durum geçerli olsa da otel gibi konaklama yerleri için bu zorunluluk öncelik gerektirir. Bu sebeple de yasal olarak belirtilen sürede çalışan kimlik bildirimi yapılmazsa işletme para cezası alabilir. Çalışanlara ait kimlik bildirimi polis ya da jandarmaya bildirildikten sonra, çalışanın özlük haklarını muhafaza etmek açısından da personel özlük dosyasına eklenmelidir.

İşletmelerin yapması gereken çalışana ait kimlik bildirimi kaç gün içinde yapılır sorusu, işletme sahipleri için önemli bir noktadır. İşletme sahibi ya da iş yerindeki sorumlu görevlinin, çeşitli belgelerin bulunduğu evraklarla beraber bu bildirimi 3 gün içinde yapması gerekir. 

Kimlik bildirimi için gerekli evraklar nelerdir?

İşletmesinde çalışmaya başlayacak her personel için işverenin güvenlik ekiplerine kimlik bildirimi yapma zorunluluğu bulunur. Bu bildirimi yapmak için işletmenin gerekli belgeleri toplayıp onaylatması, en sonunda da bu belgeyi gerekli yerlere teslim etmesi gerekir. İşletme sahibinin çalışan kimlik bilgilendirmesi yaparken işletme ya da işletici kimlik bilgilendirmesi yapması da zorunludur.

İşverenin 3 gün içinde teslim etmesi gereken kimlik bildirimi için gerekli evraklar, gerçek kişiler ve tüzel kişiler için olmak üzere ikiye ayrılır. Gerçek kişiler için kimlik bildirme evrakları şunlardır:

  • Vergi levhası
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • İş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı    
  • Sorumlu işletici bildirme belgesi
  • Dilekçe
  • Sistem kullanıcısı kayıt formu

Tüzel kişiler için gereken kimlik bilgilendirme evrakları ise bunlara ek olarak imza sirküleri gerekir. Bu belgeler, polis veya jandarmaya teslim edildikten sonra iş yeri sahibinin e-posta adresine online sisteme giriş yapabilmelerini sağlayan bir şifre iletilir. İş yeri sahibi de bu şifre ile online kimlik bilgilendirme sistemine giriş yapıp çalışanlarının kimlik bilgilerini oraya gönderir.

Kimlik bildiriminin yasal dayanağı nedir?

Kimlik bildirim sistemi, 1774 sayılı kanun ile yasal bir zorunluluğa sahiptir. Bu kanuna göre, iş yerinde kimlik bildirimi yapılmayan personelin çalışması yasaktır. İş yerlerinin çalışan kimlik bildirme zorunluluğu 1774 sayılı kanunla belirtildiğinden dolayı, aksi durumlar söz konusu olduğunda işletmenin cezai işleme tabi tutulması gerekir.

1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanununun 2. maddesine göre “Otel, motel, pansiyon, han, bekar odaları, günübirlik kiralanan evler, tatil köyü, kamp ve benzeri resmi ve özel konaklama yerleri ile özel sağlık müesseseleri, huzurevleri ve dinlenme yerleri, dini ve hayır kurumlarının sosyal tesisleri” gibi kurumlarda, çalışanları kimlik bildirimlerinin yapılmaması durumunda yüksek cezaların uygulanabileceği bilgisi mevcuttur. Yasada da belirtildiği üzere hem konaklama mekanlarına giriş ve çıkış yapan kişilerin hem de işletmede çalışan kişilerin kimlik bildirme sistemine girişinin yapılması yasal bir zorunludur.

Kimlik bildirimi yapılmamasının cezası nedir?

Her işletmenin çalışanları için kimlik bildirimi yapma zorunluluğu vardır. Otel ve benzer konaklama hizmetleri veren işletmeler ve sağlık kurumları için bu durum diğerlerine oranla daha çok önceliklendirilir.

Bu türden işletmelerin 3 günlük yasal süreç içinde belgeleriyle beraber, kimlik bildirimi yapmamanın cezası 2022 yılına göre şu şekildedir:

  • 1774 sayılı Kimlik Bilgilendirme Kanununda belirtildiği üzere, bir işletmenin çalışanlarının kimlik bilgilerinin iletilmemesi hususunda uygulanabilen ceza 1,171 TL’dir.
  • Bahsi geçen kanunun 2. maddesindeki işletmeler arasında yer alıp emniyet ve jandarmanın sisteminde olmamanın cezası 26.786 TL’dir.
  • Bahsi geçen kanunun 2. maddesinde yer alıp kimlik bilgilendirme sistemine anlık bilgi göndermeme ya da yanlış, gerçekle alakası olmayan bilgi göndermenin cezası 28.279 TL’dir.
  • Kimlik Bilgilendirme Kanununa göre işletmeler için bu ceza 76 TL olarak belirtilir.
  • Kimlik Bilgilendirme Sistemine giriş şifresi almak için işletmelerin verdiği kimlik bilgilendirme belgesinde yanlış bir bilginin olması durumunda da işletme 457 TL ceza alır.

Yasayla belirtildiği üzere sadece kimlik bilgilendirme yapılmaması değil yanlış bilgilendirme yapılması, kimlik bilgilendirme sistemine giriş için istenilen evraktaki bilgilerin yanlış olması gibi durumlar da cezaya neden olur. Bu sebeple işletmelerin kimlik bilgilendirme konusunda dikkatli olması gerekir.

Kimlik bildirimi yapmanın faydası nelerdir?

İşletme ve konaklama sahiplerinin mekanları polis bölgesi ise emniyete, jandarma bölgesi ise jandarmaya yapması gereken kimlik bildiriminin hem işletme için hem de kurumlar adına pek çok faydası vardır.

  • İşletmelerin kimlik bildirimi yapmasının öncelikle işletme için maddi bir faydası vardır. Kimlik bildirim sistemine kayıtlı olmamak, çalışanının kimlik bilgisini sisteme göndermemek işletmelerin para cezası almamalarına neden olur.
  • Kimlik Bilgilendirme Kanununda yer alan işletmelerin aciliyet durumunun olmasının sebebi, bu işletmelerde konaklama imkanının sunulmasından dolayıdır. Bu konaklama yerlerinde yaşanabilen yasa dışı bir durumda, konaklayan kişilerin kimlik bilgisinin polis ya da jandarmada olması kolluğun suça karışanları daha hızlı yakalayabilmesine destek olur.
  • Kimlik Bilgilendirme Yasası güvenlik güçlerine yardımcı olduğu gibi SGK için de kolaylık sağlar. Kayıt dışı istihdamla mücadele etmeye yardımcı olan kimlik bilgilendirme işlemi sayesinde işletmenin sigortasız işçi çalıştırıp çalıştırmadığı da kolaylıkla tespit edilir.