Kilis iş ve yaşam rehberi

Kilis iş ve yaşam rehberi

Kilis ili, Türkiye’nin güneydoğusunda yer alan, Suriye ülkesine komşu olan illerimizden bir tanesidir. Bu özellikleri ile hem sosyoekonomik açıdan hem de kültürel açıdan oldukça zengin olmasıyla birlikte toprak yapısının da fazla engebeli olmaması tarım açısından da zengin bir şehir olmasını sağlar. Kilis iş ve yaşam şartlarına hakim olmak isteyen kişiler ve özellikle de öğrenciler bu ile ilgili tüm merak ettikleriniz İşin Olsun Blog’ta!

Kilis’in nüfusu nedir?

2024 yılı kayıtlarına göre şehir, 157.792 kişi nüfusunda seyretmekte. Bu il, tarihçesine bakıldığında 1995 yılına kadar Gaziantep ilçesi iken, çıkan yasayla birlikte Türkiye’nin 79. ili olmuştur. Kültürel açıdan oldukça zengin olan bu ile her yıl özellikle Güneydoğu gezi projeleri içeriğince gezi planlayan şirketler aracılığı ile turist akımı almakla birlikte, coğrafi özellik olarak da zengin bir il olduğu için nüfusun çoğunluğunu genç nüfus oluşturur. 

Kilis’te yaşam ve çalışma koşulları nelerdir?

Yeşil doğası, tarım zenginlikleri, engebeli olmayan arazisi ile yaşam koşullarını da bu şartlara göre geliştirmiş illerimizden bir tanesi bu ildir. Tarım arazilerinin gelişmişliği sayesinde özellikle zeytincilik alanında gelişmiş sanayi kuruluşları yer alır. Bölgede yaşayan halkın çoğunluğu bu kuruluşlarda çalışır. Şehrin ekonomik yapısının çoğunu zeytin işi kaplasa da eğitim alanında da genç nüfus çokluğu olması ile de üniversite alanında da çalışma koşullarının gelişmesini sağlamıştır.

Kilis’te yaşayanlar nasıl geçiniyor?

Sosyoekonomik açıdan pek çok farklı iş kollarına ayrılmakla birlikte bu zenginliği ile de son zamanlarda göç alan illerden bir tanesi bu ildir. Tarım ve sanayi alanı gelişkin olmakla birlikte genç nüfus çok olduğu için çalışma sektörleri zengindir. Bu ildeki iş ilanları için Kilis iş ilanları listesinden inceleme yapabilir, sektörleri ayrı ayrı inceleyebilirsiniz. 

Kilis’te sanayi

Şehre ilk genel bakış tarım ve hayvancılık potansiyelinin yüksek olması ile sonuçlanır. Bu ilin tarım alanının neredeyse tamamını kaplayan zeytin, üzüm, buğday gibi ürünler üretilmekle birlikte aynı zamanda da bu ham maddelerden endüstriyel imalatlar da yapılır. Pekmez, alkol ve bulgur üretimi ile de bu il sanayi alanını canlandırır. Bu özellikleri ile özellikle genç nüfusa iş istihdamı sağlayan bu ildeki iş ilanlarını kategorize etmek ve incelemek isterseniz sektöre göre ilanlar listesine tek tık ile kolayca giriş yapabilirsiniz.

Kilis’te mühendislik

Mühendislik alanında ham maddeyi işlenmiş ürünlere dönüştürmede sanayi sektörünün geliştiren, avantajlı bir şehirdir. Zeytin, bulgur, alkol gibi üretimler yapılan endüstriyel alanda kimya mühendisleri başta olmak üzere makine mühendisi, endüstri mühendisi ve gıda mühendisi istihdamı da sağlanır. Takdir edersiniz ki üretim yapılan alanda özellikle gıda sanayisine üretim yapılacaksa insan ve hayvan sağlığı açısından her kuruluşta bir kimya mühendisi bir de gıda mühendisi çalıştırmak zorunluluğu bulunur. Hal böyle olunca şehirde de mühendislik alanı oldukça gelişmiş bir alandır. 

Kilis’te tarım

Şehirde TÜİK’ ten alınan verilere göre tarım son 5 yıl içerisinde 46.802 hektarlık bir alana yayılmış ve bu meslek dalından elde edilen gelir, şehrin neredeyse ekonomisinin tamamını kapsar. Alınan istatistiki verilere bakarak yılda ortalama 230 ton tahıl üretimi yapılmakla birlikte bu alan hayvancılığın da gelişmesine vesile olmuştur. Alanda yaşayan halk geçimini tarımla elde ederken aynı zamanda da son zamanlarda fazlaca göç alan şehirde yapılaşmaya da etken olmuştur. 

Kilis’te hayvancılık

Hayvancılığın da tıpkı tarım kadar gelişmiş olduğu illerimizden biri olan Kilis ilinde yılda ortalama olarak 219 bin küçükbaş, 12 bin de büyükbaş hayvanın yetiştirilir. Bu gelişim son birkaç yılda katlanması adına yapılan çalışmalarda özellikle hayvanların otlayabilmesi ve sağlıklı bir otlanma alanı yaratmak için yem bitkisi yetiştiriciliği yapılmıştır. Bu faaliyet ile hayvancılık da tıpkı tarım alanı gibi gelişmiş böylece bölgede işçi istihdamı da artmıştır. 

Kilis iş ve yaşam rehberi

Kilis’te turizm

Şehir, olanakları maksimum ölçüde değerlendirilmiş bir şehirdir. Bu bölgede yer alan Afrin Çayı’nın suladığı topraklar kültürel gezi yapmak için gelen misafirlere ev sahipliği yapar. Ayrıca Söğütlüdere ilçesinde yer alan mesire alanlarının etrafında bulunan bir yapay göl bulunur. Bu alanda piknik yapmak için gelen misafirler ve ailesiyle vakit geçirmek isteyen turistik gezi için gelen misafirler için keyifli bir alternatif olur. Bu alandaki seçenekler için tarım işçisi iş ilanları arasından Kilis’i seçebilirsiniz.

Kilis’in nesi meşhur?

Şehre geliyorsanız, mutlaka en meşhur lezzetlerden bir tanesi olan Kilis tava yemelisiniz. Elbette ki şehrin meşhur lezzetleri arasında sadece Kilis tava değil, lebeniye çorbası, Kilis öccesi, ekşili malhıta gibi yöreye özgü yiyecekler de bulunur. Kilis’te kebap ustası olarak iş arıyorsanız, Kilis kebap ustası iş ilanlarına göz atabilirsiniz.

Kilis’te görülmesi gereken yerler

Kilis’te görülmesi gereken yerleri gezip, gidilmesi gereken her yerde gidebilmek için öncelikle konaklama kısmının şehrin merkezinde yapılması gerekir. Çünkü şehir merkezi gezip görmeniz gereken yerlerin merkezidir ve ulaşımı oldukça kolaydır. Kilis şehri yüzölçümü olarak küçük olsa da gezilecek tarihi yerleri ile sizleri şaşırtmaya müsaittir. Bu yerler arasından Oylum Höyük, Ravanda Kalesi, Kilis Müzesi, Şeyh Halil Camii ve Hoca Hamamı, gelen turistler tarafından sıklıkla tercih edilen yapılardan bazıları. 

Kilis’te gezilebilecek müzeler

Şehrin turistik gezilerinin bir çoğunu içerisinde yer alan müzeler kaplar. Bu müzeler arasında en ünlüsü Tarihi Sabun Binası olarak da anılan Kilis Müzesidir. Bu müze pazartesi günleri hariç her gün misafirlerini saat 08.00 – 17.00 arasında ağırlar. Kilis’te diğer bir ünlü müze olan Alaeddin Yavaşça müzesi de pazartesi hariç her gün açıktır. 

Kilis’te ne yenir?

Güneydoğu bölgemizin gastronomi ile ünlü olan Gaziantep ilinin eski ilçelerinden biri olan Kilis, mutfağı ile de gelen turistleri büyüler. Yöreye özgü yemekleri yemek için mutlaka aç gitmeniz gereken restoranlar ve meşhur lezzetler bulunur. Şüphesiz ki bu lezzetler arasında en meşhuru Kilis tava ve Kilis öccesi olacaktır.

Kilis’in tarihi eserleri

Sonradan il olsa da pek çok tarihi eserle turistik gezilere ev sahipliği yapan Kilis’te Şeyh Halil Camii, Mevlevihane, Kilis Sinagogu ve tarihi evleri yer alır. Bu yapılar ünlü tarihi eserler olarak korunur.

Kilis’te coğrafi güzellikleri

Öncelikle tarım alanında gelişmiş olan illerimizden biri olan bu ile ulaşım oldukça kolay olmakla birlikte gezi planlamaları da düzlük bir alana yayılmış olmasından dolayı oldukça kolaydır. Akdeniz ikliminin hâkim olduğu coğrafyanın tadını çıkarmak istiyorsanız bu şehre yılın bahar aylarında gezi yapmak oldukça akıllıca olacaktır. Bu açıdan hem doğal güzellikleri hem de tarihi alanları gezmek oldukça keyif verici olacaktır. 

Öğrenciler için Kilis’teki iş fırsatları neler?

Tahmin edersiniz ki üniversite olan özellikle şehir merkezinde olan şehirlerde öğrenciler için olanaklar oldukça fazla olacaktır. Hem çalışmak hem de okuluna gidip gelmek istiyorsanız Kilis yarı zamanlı eleman iş ilanları arasından seçim yapabilirsiniz. 

Kilis ili merkezli şirketler hangileridir?

Tarım ve hayvancılıkla ünlü şehrimizde birçok firma sanayi alanında adını duyurur. Sektörler oldukça fazla olmakla birlikte bazı sektörler ve önde gelen firmalar aşağıda yer alır:

  • Gıda sektöründe; Beyoğlu Çikolata Gıda San. A.Ş, Rama Bayrakdar Meyan Kökü San. A.Ş
  • Kimya Sektöründe; Maks Bio Kimya A.Ş, Transoil Kimya A.Ş 
  • Sağlık Sektöründe ise Piruz Sağlık Ürünleri San. Tic. Şirketleri önde gelir.

Kilis’te yaşam maliyeti nedir?

Bu il, tarım ve hayvancılık ile ekonomisi dönen bir ile ve aynı zamanda öğrenci yoğunluğunun da fazla olmasıyla ünlü bir olduğu için yaşam maliyetleri büyük illere göre oldukça uygun bir ildir. Şehir merkezi ile kırsal alanlar arasında yaşam maliyeti açısından farklılık olabilir. Ancak şehir her bütçeye göre farklı seçeneklere sahip iller arasında yer alır. 

Loading spinner