Kebap Ustası Nedir? Ne İş Yapar? 

Kebap Ustası Nedir? Ne İş Yapar? 

Bir mesleği icra etmeye başlamadan önce mesleğe dair bilgi edinmek farklı avantajları da beraberinde getirir. Kebap ustası nasıl olunur, maaş oranları nasıldır ve hangi alanlarda çalışabilir gibi merak edebileceğin pek çok sorunun cevabını İşin Olsun’da bulabilirsin!

Türk mutfağının en önemli lezzetleri arasında yer edinen kebap, pek çok kişi için vazgeçilmesi zor yiyeceklerden biridir. Kebap yapımı ise profesyonellik ve ustalık isteyen bir konudur. Kebap ustaları için gıda sektöründe çalışabilecekleri oldukça geniş bir iş sahası bulunur. Kebap ustası ne demek merak ediyor, mesleğin gerekliliklerine dair bilgi edinmek istiyor ve kariyerine bu meslek alanında devam etmek istiyorsan İşin Olsun’un bu içeriğine göz atabilirsin. 

Kebap ustası nedir?

Kebap ustaları, yeme içme sektöründe yer alan lokantalar, restoranlar, oteller ve kebapçılarda çalışabilir. Kebap ustasının görev tanımı gereği kebap için kullanılacak eti seçer ve müşterinin veya çalıştığı işletmenin talepleri doğrultusunda pişirerek servis eden kişidir. İlgili pozisyonda görev alan profesyoneller, kaliteli malzemeleri seçmek, müşterinin damak zevkine uygun şekilde baharatlar eşliğinde harmanlamak ve doğru oranda pişirerek servis etmekten de sorumlu olur. Kebap ustası iş ilanlarını isinolsun.com’dan inceleyebilirsin.

Kebap ustası görev ve sorumlulukları nelerdir?

Yiyecek sektörün ve Türk mutfağının önemli lezzeglerinden biri olan kebap, profesyonel bir çalışma ve pişirme işlemi gerektirir. Bu noktada kebabı pişiren kişinin usta olması, işinde deneyimli ve profesyonel olması oldukça önemlidir. Kebap ustalarının yerine getirmesi gereken birtakım sorumluluklar bulunur. Bu görev ve sorumluluklar şu şekilde sıralanır;

  • Planlı ve organize bir şekilde çalışmak, 
  • Izgara yapılacak veya pişirilecek etleri çeşidine uygun şekilde terbiye etmek, 
  • Beyaz et veya kırmızı et ürünlerini uygun şekillerde parçalara ayırmak, 
  • Çalıştığı alanda kullandığı ızgara ve benzeri malzemelerin temizliğini ve hijyenini sağlamak, 
  • Çalışma ortamında hijyen kurallarına ve temiz çalışmaya en üst seviyede uymak, dikkat etmek, 
  • Izgara veya ocağı yakarak kullanıma hazır hale getirmek, 
  • Kebaplar talep edilen şekillerde porsiyon haline getirmek, 
  • Servise hazır hale gelen kebapları yanına garnitürler ekleyerek süslemek, sunuma hazır hale getirmek, 
  • İşletmenin menüsünde yer alan içeriklere uygun şekilde kebap ve et yemeklerine uygun soslar hazırlamak, 
  • Kullandığı malzeme ve aparların bakımını zamanında yapmak, 
  • İş sağlığı ve iş güvenliği yönetmeliğine uygun şekilde çalışmak, 
  • Müşteri memnuniyetini üst seviyede tutmak için müşterilerin özel isteklerine uygun şekilde kebaplar hazırlamak,

Tüm bunlara ek olarak sektöre bağlı olarak da kebap ustaların iş yükümlülükleri artabilir. Kebap ustasının çalışma alanları arasında yer edinen otellerde yabancı turistler olabilir. Bu gibi durumlarda kebap ustalarından müşterinin taleplerine bağlı farklı et pişirimi şekilleri istenebilir. Buna bağlı olarak kebap ustalarının çalıştığı sektörlerde görev ve sorumlulukları değişiklik gösterebilir. İstanbul kebap ustası iş ilanlarını inceleyerek bilgi edinebilirsin.

Kebap ustası olmak için hangi belgeler gereklidir? 

Her meslek grubunda olduğu gibi ustalık ünvanı alabilmek için bazı eğitimler alınması gerekir. Kebap ustalığı için bazı eğitimlerden geçerek usta ünvanı alınması gerekir. Peki kebap ustası belgesi nasıl alınır? İlgili çalışma alanında ustalık belgesi alabilmek için uygulamalı sınavları başarıyla tamamlaması ve ardından ustalık belgesi alması gerekir. Kebap ustalığı belgesi alabilmek için Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlardan verilen ustalık eğitim programına katılınır. Ustalık belgesi alabilmek için öncelikli olarak adayların çıraklık ve kalfalık belgelerine sahip olmaları gerekir. Kalfalık belgesine sahip olan kişiler, ilgili programa katılıp eğitimler ve sınavlardan başarılı bir şekilde geçerek ustalık belgesine sahip olabilir. Bu noktada kebap ustası nasıl olunur sorusuna da cevap vermek mümkündür. Alınan bu belge sayesinde ilgili pozisyonda istihdam oluşturan firmalarda avantaj elde edilebilir. Kebap ustalığı önce eğitimleri ve belgeleri alabilirsin. Birçok firma yayınlamış olduğu ilanlarda, ustalık belgesine sahip çalışanlara öncelik verdiğini belirtir. Bu belge ile sen de kebap ustalığı yapma fırsatı yakalayabilirsin. İsinolsun.com üzerinden usta iş ilanlarına göz atarak sana uygun bir iş bulma imkanı elde edebilirsin. 

Kebap ustası çalışma koşulları ve ortamı nasıldır? 

Kebap ustası çalışma koşulları, işveren firmanın bulunduğu sektöre ve çalışma prensiplerine bağlı olarak değişebilir. İlgili pozisyonda çalışan kişiler; otel, restoran, ocakbaşı, lokanta ve benzeri pek çok işletmede personel olarak çalışabilir. Kebap ustası çalışma alanları ise genel olarak pişirme işleminin yapıldığı fırın veya ızgara önündedir. Kebap ustası maaşları da bu çalışma koşulları ve ortamına göre belirlenir. Usta unvanına sahip olan profesyonellerin maaş oranları ortalama personellerden daha yüksek oranlara sahip olabilir. Sen de kebap ustası olarak çalışmak istiyorsan isinolsun.com’da yayınlanan Ankara kebap ustası iş ilanlarına göz atabilirsin. İlgili alanda yayınlanmış ilanlar arasından senin için en uygun iş ilanını bularak başvuru yapabilirsin. Başvuru sırasında avantajlı olmak için ise gereken belgelere sahip olduğunu bildirebilirsin. Bu sayede kariyerinde sağlam adımlarla ilerleyebilirsin.