Çalışmak istediğin alanda gerekli görülen yetkinliklere sahip olmak iş başvurusu yaptığında öne çıkmanı sağlar. Yaş sınırından kasiyer olmak için gerekenlere kadar pek çok bilgi ve daha fazlası İşin Olsun’da!
Kasiyer, iş saati içerisinde müşterilerin aldıkları ürünleri kasadan geçiren, onlara yardımcı olan, gün sonu kapanışı yapan ve kasasının parasından sorumlu olan kişidir. Kasiyer, çalıştığı firmada ürünlerin satışını sorunsuz bir şekilde gerçekleştirip fatura ya da fiş keser.
Nasıl kasiyer olunur?
“Kasiyer olmak için ne yapmalı?” diye merak ediyorsan bu alanda çalışmak için herhangi bir eğitim düzeyi şartı bulunmaz. Yani hem ilkokul hem de üniversite mezunları bu pozisyonda çalışabilir. Fakat istersen kasiyerlik eğitimi veren kurslara katılmak ve mesleğe daha bilgili bir şekilde başlamak da kasiyer ile ilgili bilgiler arasında. “Nasıl kasiyer olunur?” diye merak edip öğrenmek istiyorsan, kasiyer iş ilanlarını inceleyerek aranan şartlar hakkında fikir edinebilirsin.
Kasiyer olabilmek için aranan şartlar nelerdir?
“Kasiyer nasıl olunur?” diye merak edenlerin bu meslek için ön lisans ya da lisans şartı bulunmadığını bilmeleri gerekir. “Kasiyer sertifikası/belgesi nasıl alınır?” sorusunun cevabını öğrenmek istiyorsan, MEB ve Halk Eğitim’e bağlı kuruluşlarda kasiyerlik eğitimine katılarak sertifika alabileceğini bilmelisin. Ayrıca kasiyer olmak isteyenlere tavsiyeler arasında, müşterilerle iyi ilişki içinde olunması da bulunduğundan iletişim yönünün kuvvetli olması önem arz eder.
Kasiyer olmak isteyen adaylarda bulunması gereken özellikler nelerdir?
Kasiyer olmak isteyenlerin iyi iletişim kurabilen ve yoğun çalışma şartlarına uyum sağlayacak kişiler olması beklenir. Kasiyer olmak için gereken özellikler şöyle sıralanabilir;
- Sorumluluk bilinciyle çalışmak,
- Müşterilere karşı güler yüzlü ve nazik olmak,
- Yazar kasa kullanabilmek,
- Dikkatli olmak,
- Diksiyona dikkat etmek,
- Pratik bir zekaya sahip olmak,
- Karşılaşılabilecek sorunlara etkili çözüm bulabilen biri olmak.
Kasiyerlik nasıl bir meslektir?
“Kasiyer nasıl bir meslek?” sorusu kasaya gelen müşterilerin işlemlerini gerçekleştiren meslek grubu olarak cevaplanabilir. Kariyer olarak çalışan kişinin, firmada satılan ürünleri tanıması ve gerektiğinde müşteriye bilgi verebilmesi önemlidir. Ayrıca müşterinin seçtiği ödeme biçimi hakkında bilgiye sahip olması gereken kasiyerin nakit, kart ya da diğer ödeme şekilleri üzerinden kolayca işlem yapabilmesi beklenir. Kasadaki işlemi kolayca yapabilmek kasiyer olmak için gerekenler arasında yer alır. Kasiyer olarak çalışanların sahip olduğu avantajlar şu şekilde sıralanabilir;
- Gün boyu insanlarla iletişim içinde olan kasiyerler sosyal ilişkilerini güçlendirebilirler.
- Çalıştığın yere bağlı olarak indirimlerden yararlanabilirsin.
- Maaşın asgari ücretten başlar ve kıdemine göre artış gösterir.
- Sabit bir gelir elde edebilirsin.
Kasiyer alımı yapan firmaların ilanlarını listeleyerek niteliklerine uygun olan seçeneklere başvuru yaparak bu alanda çalışmaya başlayabilirsin.
Kasiyer olmak için yaş sınırı var mıdır?
Kasiyer olmak için yaş sınırı, her meslek alanında olduğu gibi 18 yaşından büyük olmak. Kasiyerlikte, yaş için herhangi bir üst sınır bulunmaz. Fakat gireceğin mağazanın veya marketin özel kasiyer olma şartları bulunabilir. 18 yaşını doldurduysan niteliklerine uygun firmada kasiyer olarak çalışabilirsin. Ayrıca bu alanda çalışmak için gerekli özellikleri geliştirmene yardımcı olacak kurslara katılarak iş başvurusu sırasında diğer adaylar arasında öne çıkabilir, kasiyer alım şartlarını yerine getirebilirsin.
Kasiyerin görevleri nelerdir?
Mağaza, sinema, market gibi alanlarda müşterilerin satın alma işlemlerini gerçekleştiren kasiyerlerin bazı görevleri bulunur. “Kasiyerlik nasıl yapılır?” sorusuna bu alanda gerekli olan görevleri mesai saati içerisinde sorunsuz bir şekilde tamamlayarak yapılabilir cevabı verilir. Kasiyerlerin mesai saatlerini sorunsuz tamamlamaları için yerine getirmeleri gereken görevler şu şekilde sıralanabilir;
- Müşterinin aldığı ürünlerin girişini yapıp ödemesini aldıktan sonra fiş ya da fatura vermesi gerekir.
- Mal bedelini kaydeder.
- Parayı müşteriden alır ve varsa müşteriye para üstü verir.
- Çalışma saati sonunda paraları sayar ve kasada açık olup olmadığını kontrol eder.
- Eğer bir açık çıktıysa yetkililere bunu bildirir.
- Gün sonu raporu hazırlar.
- Mağazada mal sayımlarına katılır.
Kasiyer maaşları nasıldır?
Kasiyerlerin net bir maaş bilgisi olmasa da işe yeni başlayanlar asgari ücretle maaş alır. Maaş aralığı, çalıştığın yere göre değişiklik gösterse de bu durum firmaya ve deneyimine göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca kasiyer olarak yetkinliklerinin artması için alacağın eğitim ve deneyimin maaşının artmasını sağlayabilir.
Kasiyer olmak isteyenlere tavsiyeler nelerdir?
Yapacağın mesleği sevip görevlerini sorunsuz bir şekilde tamamlaman ve kasiyer eğitimi alman bu alanda çalışmanı kolaylaştırır. Müşterilere yardımcı olmak için mesleğinin gerektirdiği işleri yapmalısın. İşvereninin güvenini kıracak hareketlerden uzak durmalısın. Müşterilerine karşı saygılı olmalı ve müşteri çalışan ilişkisinin sınırından çıkmamalısın. Zorlandığın zaman iş arkadaşlarından yardım almaktan çekinmemelisin. Stresli durumları iyi yönetmelisin. Bütün bu tavsiyelere uyarak bu meslekte gerekli deneyimi kazanarak aldığın maaşın yükselmesini sağlayabilirsin.