Karabük iş ve yaşam rehberi

Karabük iş ve yaşam rehberi

Batı Karadeniz bölgesinin öne çıkan kentlerinden biri olan Karabük; tarihi dokusu, kültürel değerleri, doğal güzellikleri ve ekonomik yapısıyla dikkatleri üzerine çeker. Şehirdeki Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan yapılar, kente ayrı bir hava katar. Sanayileşme konusunda gelişim gösteren Karabük’te özellikle demir-çelik sanayindeki tesislerin sayısı oldukça fazladır. Kenti merak edenler için hazırladığımız bu rehberde; Karabük’e dair merak ettiğiniz tüm sorulara yanıtlar bulabilirsiniz!

Karabük’ün nüfusu nedir?

2024 yılı itibariyle kent nüfusunun 157 bin 511 olduğu bilinir. Kent merkezi nüfusun yoğunlaştığı alandır. Şehir merkezinde 134 bin 486 kişi yaşar. Nüfusun yaklaşık %49,41’i erkek, %50,59’u kadınlardan oluşur. Şehirde üniversite öğrencilerin bu kente ilgi göstermesini sağlar. Dolayısıyla kentte yaşayan öğrenci sayısı da fazladır. 

Karabük’te yaşam ve çalışma koşulları nasıldır?

Karadeniz ikliminin etkisinin hissedildiği kentin iç kısımlarındaysa karasal iklimin etkileri yaşanır. Kışları nispeten soğuk olan şehirde ilkbahar ile kış aylarında yağışlı bir iklim vardır. Yüzölçümü 1.376 kilometrekare olan kent, yoğun bir ormanlık alanla kaplıdır. Filyos Irmağı etrafında tarımsal üretim yapılır. Karabük Demir Çelik İşletmeleri şehirdeki iş olanaklarının merkezinde yer alır. Demir-çelik sektörüne yönelik farklı işletmelerin bulunması bu kentteki istihdam olanağını arttırır. Karabük iş fırsatları demir-çelik sektörü başta olmak üzere, ormancılık ve tarım sektöründe yoğunlaşır.

Karabük’te yaşayanlar nasıl geçiniyor?

Şehrin ekonomisinde demir-çelik sektörü ve yan ürünlerine yönelik endüstriyel faaliyetler kritik bir öneme sahiptir. Ormancılık ve tarım sektörü de kentte gelişmiş durumdadır. Küçük işletmeler ve deri sanayi de gelişim gösteren faaliyet alanlarındandır. Şehirdeki farklı seçenekler için Karabük iş ilanları listesini ziyaret edebilirsiniz.

Karabük iş ve yaşam rehberi

Karabük’te sanayi

Şehirde çok sayıda fabrikanın bulunması, bu kenti bir sanayi şehri yapar. 1939 yılında kurulmuş olan Karabük Demir Çelik İşletmeleri, ülkemizin en büyük kuruluşları arasındadır. Maden direği, demir, çelik, üretiminin yapıldığı bu işletmeler ülke ekonomisine katkıda bulunur. 

Karabük’te mühendislik

Demir-çelik sanayinin merkezinde yer alan Karabük, mühendis ihtiyacının fazlaca olduğu bir kent olarak ön plana çıkar. Şehirde demir-çelik sektörüyle ilgili çok sayıda işletme vardır. Bu işletmelerde makine mühendisi ihtiyacı oldukça fazladır. Yine kentte tekstil sektörü de gelişim gösterdiğinden endüstri mühendisliğine olan talep artış gösterir. 

Karabük’te tarım

Tarım sektörünün gelişim gösterdiği şehirde, hububat başta olmak üzere yem bitkileriyle baklagiller üretilir. Özellikle Soğanlı, Araç ve Eskipazar çaylarının kıyılarında tarımsal faaliyetler yoğun seviyede yapılır. İşte kentte üretilen başlıca tarım ürünleri;

  • Üzüm 
  • Mısır 
  • Yulaf 
  • Çavdar 
  • Arpa 
  • Buğday

Kentte 111 bin dekarlık bir alanda buğday üretimi yapılırken 63 bin dekarlık alanda yem bitkisi üretimi yapılır.

Karabük’te hayvancılık

Toplamda 50.890 büyükbaş hayvanın bulunduğu şehirde hayvancılık sektörü gelişim gösterir. Kentte; 33.368 küçükbaş hayvan nüfusu varken, 1 milyon 700 bin civarında kanatlı hayvan bulunur. Kentte arıcılık faaliyeti yoğun seviyede yapılırken, yıllık 100 bin kilogramın üzerinde bal üretimi yapılır. 

Karabük’te turizm

Safranbolu kentin simge turizm merkezleri arasındadır. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Safranbolu Evleri, koruma altına alınmış tarihi yapılardandır. Hıdırlık Tepesi, Hıdırellez kutlamalarına ev sahipliği yapmakla birlikte ziyaretçilerine unutulmaz bir manzara sunar. Şehrin tarihi dokusunu görebileceğiniz Hıdırlık Tepesi, turistlerin uğrak noktasıdır. Eski Çarşı, Arnavut kaldırımları ile ünlüdür. Burası ticaretin yoğun seviyede yapıldığı yöresel ürünler bulabileceğiniz tarihi yapıdır. Karabük dışında çevre şehirlerdeki iş fırsatlarını da incelemek isterseniz illere göre ilanlar listesini değerlendirebilirsiniz.

Karabük’ün nesi meşhur?

Hadrianapolis Antik Kenti, kentin meşhur olan tarihi yapıları arasındadır. Eskipazar ilçesinin Budaklı Köyünde bulunan bu tarihi yapı; Antik Çağ’ın izlerini yansıtır. Aktif kazı çalışmalarının devam ettiği bölgede 1. Yüzyıldan kalma tarihi eserler vardır. Şehirde hediyelik eşya olarak örme el işleri, yemeniyle Eflani Bezi gibi ürünler oldukça popülerdir. Yine maket Safranbolu Evleri de hediyelik ürün olarak dikkat çekici bir etkiye sahiptir. Çullu Börek, Safranlı Zerde ise kentin simge lezzetleri arasında bulunur.

Karabük’te görülmesi gereken yerler

Tokatlı Kanyonu şehirde görülmesi gereken yerler arasındadır. Cam terası bulunan bu doğal güzellik alanı ziyaretçilerin ilgisini çeker. 3 farklı kanyonun bir araya gelmesiyle harika bir destinasyon alanı ön plana çıkar. Burası özellikle trekking yapmayı isteyenlerin ilgi noktasıdır. Anadolu Saat Kulesi, Anadolu’da ilk inşa edilen saat kulesi olarak tanınır. II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. Yılında yaptırılan bu tarihi kule; döneme ait mimarinin özelliklerini yansıtır. Turistlerin il gösterdikleri Baklabostan Tabiat Parkı, kuş sesi eşliğinde doğanın güzelliklerini keşfedebileceğiniz park olarak dikkatleri üzerine çeker. Bir göletin de bulunduğu bu parka fotoğrafçılar yoğun bir şekilde ilgi gösterir.

Karabük’te gezilebilecek müzeler

  • Kent Tarihi Müzesi: Öncesinde Hükümet Konağı olarak da kullanılan bu tarihi müze; 3 katlı binadan oluşur. Müzede şehir tarihini somutlaştıran eserleri inceleyebilirsiniz.
  • Sarıtunç Tabakhane Müzesi: 800 yıllık geçmişiyle ilgi çeken müzede 200 civarında tarihi eser bulunur.
  • Kahve Müzesi: Cinci Han’da yer alan Kahve Müzesi; 400 yıllık tarihi bir yapının içerisinde konumlanır. Burada 40 farklı kahve çeşidini inceleyebilirsiniz.

Karabük’te ne yenir?

  • Bütün Et Yemeği: Şehrin en popüler lezzetleri arasında Bütün Et Yemeği ilk sıralarda yer alır. Garnitürlerle birlikte servis edilen bu yemek kuzu etinden yapılır.
  • Mısır Çorbası: Etsiz olarak yapılan Mısır Çorbası; özellikle Yenice ilçesinin simge yemeklerindendir.
  • Karamancar: Karalahana yemeği olarak da tanınan Karamancar; doğurucu sebze yemeği olarak ön planda yer alır.

Karabük’ün tarihi eserleri

  • İncekaya Su Kemeri: 194 ile 1798 yıllarında tadilatı yapılan bu tarihi yapı; 60 metre yüksekliğiyle ziyaretçilerin ilgisini çekmeyi başarır. 116 metre uzunluğundaki tarihi yapı; 120 ile 220 cm arasında genişliğe sahiptir.
  • Cinci Hamamı: Çeşme Mahallesi’nde bulunan Cinci Hamamı, 1645 yılına inşa edilmiştir. Günümüzde de hizmet sunmaya devam eden hamam, mimari yapısıyla dikkatleri üzerine çeker.
  • Köprülü Mehmet Paşa Camii: 1661 yılında inşa edilen cami, Osmanlı mimarisinin özelliklerini yansıtır. Tek minareli olarak inşa edilen cami, ziyaretçilerin ilgi odağıdır.

Karabük’ün coğrafi güzellikleri

  • Eğriova Göleti: Doğa yürüyüşü yapmayı isteyenlerin uğrak notası olan Eğriova Göleti, kamp yapmak isteyenlerin de tercih ettikleri bir bölgedir. Temiz havası ve manzarasıyla bu coğrafi güzellik ziyaretçilerin ilgisini çeker.
  • Mencilis Mağarası: Bulak Mağarası olarak da bilinen bu mağara; Bulak Köyü sınırları içerisindedir. Mağaranın geçmişi 3 milyon yıla dayanır.
  • Kristal Cam Teras: Tokatlı Kanyonu üzerinde bulunan Kristal Cam Teras; ziyaretçilerine unutulmaz bir atmosfer sunar.

Öğrenciler için Karabük’teki iş fırsatları neler?

Sanayi sektörünün dinamik bir yapıya sahip olduğu Karabük, öğrencilere geniş bir alanda iş olanağı sunar. Şehirde inşaat sektörünün gelişim gösteriyor olması, Karabük inşaat mühendisi iş ilanları sayısını arttırır. Ormancılık alanında üretim yapmayı isteyen öğrenciler için atölyelerde iş imkanı bulunur. Bununla birlikte yarı zamanlı olarak çalışmayı isteyen öğrenciler hizmet sektöründe istihdam olanağını bulabilirler.

Karabük ili merkezli şirketler hangileri?

Kentte demir-çelik sanayisinin gelişim göstermiş olması, bu alanda faaliyet gösteren firmaların sayısını arttırır. İşte şehirde yer alan büyük çaplı şirketlerden bazıları;

  • Karabük Demir-Çelik Fabrikaları: Mustafa Kemal Atatürk tarafından verilen talimat doğrultusunda 3 Nisan 1937 yılında temeli atılmıştır. Ağır sanayi işletmesi olarak ülke ekonomisine katkıda bulunan fabrikalarda çok sayıda kişi iş olanağına sahip olur.
  • Mescier Demir Çelik San. ve Tic. A.Ş.: 960 yılında kurulan Mescier Demir Çelik; sıcak haddehane tesisi ile üretim sürecine dahil olur. Firma köşebent, lama, NPI, NPU ve IPE demir çelik ürünlerini üretir.
  • Boskay Metal San. ve Tic. Ltd. Şti.: 100 farklı ülkeye ihracat yapabilen Boskay Metal San. ve Tic. Ltd. Şti.; nervürlü inşaat demiri başta olmak üzere kutu profil gibi demir-çelik ürünlerini üretiyor.
  • SAKA Demir Çelik Sanayi Ve Ticaret A.Ş.: 1955 yılından bu yana sektörde yer alan firma; demir çelik sanayisinde çok sayıda kişiye istihdam olanağı sunar.

Karabük’te yaşam maliyeti nedir?

Büyük kentlere göre daha az maliyetli bir yaşam olanağı sunabilen Karabük’te kiralar da makul seviyede seyreder. Özellikle İstanbul ile Ankara gibi büyük şehirlerle karşılaştırıldığında bu kentin daha bütçe dostu yaşam maliyetine sahip olduğunu ifade etmek mümkün olur. Tarım sektörünün geliştiği şehirde gıda ürünleri nispeten daha uygun fiyat aralığındadır. Öğrenciler için apart seçeneklerinin yanı sıra yurt seçenekleri de vardır.